Domů     V čem nám pomáhají jedovatá zvířata? Z jejich jedů se vyrábějí léky!
V čem nám pomáhají jedovatá zvířata? Z jejich jedů se vyrábějí léky!
12.12.2019

Setkání s jedovatým zvířetem může pro člověka dopadnout tragicky. Současná medicína ale dokáže opravdové zázraky! Umí přeměnit jed v účinný lék, který může lidské životy zachraňovat. O která zvířata se jedná?

Chřestýšovec Waglerův

Co léčí: choroby srdce, vysoký krevní tlak

Jedovatých hadů je mnoho, jejich toxin zabijí někdy rychle, jindy pomaleji. Svým obětem ho vstřikují přímo do krevního oběhu.

Na základě předlohy těchto toxinů dokázali vědci vytvořit léky, které úspěšně pomáhají při léčbě vysokého krevního tlaku, srdečního selhání nebo infarktu.

To se týká zejména chřestýšovce Waglerova, který je na malajském ostrově Palau Pinang dokonce uctíván jako chrámový had.

Noční živočich

Mladí jedinci mají ochranné zelené zbarvení, v dospělosti už se pyšní nápadně pestrým vzorem. Většinu dne tráví odpočíváním v korunách stromů, aktivními se stávají hlavně v noci, kdy loví hlodavce, ptáky a ještěry. Své oběti paralyzují silným jedem Waglerinem.

To se prokázalo i v laboratořích, kdy tento toxin způsobil myším respirační paralýzu.

V mládí jsou hadi zelení, poté mění barvu.
V mládí jsou hadi zelení, poté mění barvu.

Jed na léčení srdce

Pokud napadne člověka, jed jej ochromí a v ojedinělých případech i zabije. Vědci z Tchaj-wanu přišli se studií, podle které by měl tento jed naopak pomoci, a to při srážlivosti krve, jelikož sraženiny mohou způsobit mrtvici nebo infarkt.

Molekuly v hadím jedu reagují také s nervovým a kardiovaskulárním systémem, takže mohou být i potenciálním lékem zmenšujícím bolest nebo uvolňujícím svaly, případně by mohly být využity na problémy s krevním tlakem nebo tepovou frekvencí.

Hebká pleť

Vědci už dokázali využít syntetickou formu jedu, která byla speciálně vyvinuta ve Švýcarsku. Tato látka se přidává do pleťových krémů a pomáhá vyhlazovat vrásky. Její účinky jsou podobné jako u známého botoxu.

Svými účinky pomáhá také při problémech pohybového aparátů, urychluje hojení povrchových poranění kůže a zmírňuje projevy kožních onemocnění.

Syntetická forma jedu pomáhá vyhlazovat vrásky.
Syntetická forma jedu pomáhá vyhlazovat vrásky.

Varan komodský

Co léčí: krevní sraženiny, mrtvice, srdeční záchvat a plicní embolie

Varan je známý také jako komodský drak. Jedná se o největšího a nejmohutnějšího zástupce čeledi varanovitých. Dříve se spekulovalo, že za jeho velké rozměry může tzv. ostrovní gigantismus.

Novější výzkumy ale prokazují, že se jedná o druh australské megafauny (obrovská zvířata žijící před 24 miliony až 44 tisíci lety).

Hladoví i několik týdnů

Tito ještěři se živí hlavně zdechlinami, loví ale i živou kořist. Najednou mohou zkonzumovat potravu o 80 % své váhy, díky pomalému metabolismu ale vydrží nejíst i několik týdnů.

Podobně jako jiní plazi vnímají své okolí hlavně jazykem, který detekuje chuťové i čichové vjemy z širokého okolí. Při příznivém větru tak varan může cítit zdechlinu na vzdálenost 4 až 9,5 km.

Útok na kořist

I když se to na první pohled nezdá, varan je schopný poměrně rychlého běhu na krátkou vzdálenost. Když útočí, používá hlavně své silné drápy. U menší kořisti útočí přímo na hrdlo, u větší pak na nohy a břicho.

Nemá tak silný stisk jako třeba krokodýl, jeho zuby ale i tak pronikají velmi hluboko a uvolňují do rány jedovaté látky, které zamezují srážení krve. Proto, i když kořist unikne, velmi rychle zkolabuje následkem šoku a ztráty krve.

Látky z varanního jedu mohou pomoci léčit mrtvici nebo plicní embolii.
Látky z varanního jedu mohou pomoci léčit mrtvici nebo plicní embolii.

Účinky dračí krve

Vědci z virginské univerzity zkoumali varaní krev a objevili v ní 48 specifických bílkovin, které mohou zabíjet bakterie a podporují hojení poškozené tkáně.

K experimentu výzkumníky inspirovala varaní odolnost proti zraněním, jelikož se jim do ran nedostávala infekce. Z jedových žláz pak vyrobili syntetickou verzi této látky, kterou nazvali DRGN-1, a vyzkoušeli ji na nakažených myších.

V praxi by tak tyto látky mohly pomoci léčit mrtvici, srdeční záchvat nebo plicní embolii.

Štíři

Co léčí: léčba rakoviny

Bodnutí štírem zažije každý rok přes 1,2 milionu lidí, z toho 3250 po něm zemře. Je zajímavé, že některé druhy používají dva druhy jedu. První oběť pouze ochromí, druhým už zabije. Po průniku jedu těch nejnebezpečnějších druhů se příznaky objevují velmi brzy.

Nejčastější známkou bývá bolest v nadbřišku, citlivost až spontánní bolestivost břišních svalů, suchost a škrábání v krku a celkové silné pocení.

Před několika lety se ukázalo, že jed některých druhů štírů by mohl působit jako zbraň proti rakovině.
Před několika lety se ukázalo, že jed některých druhů štírů by mohl působit jako zbraň proti rakovině.

Diagnostika rakoviny

Jed štíra obsahuje toxin zvaný chlorotoxin, u kterého vědci objevili, že může rozpoznat rakovinu a pomoci lékařům přesně určit místo výskytu nádorového bujení. To se osvědčilo i v prvních klinických testech, kdy vědci z jedu vyňali látku zvanou tozuleristid.

Jedná se o variantu peptidu, který se velmi dobře váže na buňky mozkových nádorů.

Těžké hledání nádorů

Léčba nádorů mozku bývá velice náročná a nebezpečná, jelikož se šíří do dalších mozkových tkání. Pro lékaře to představuje velký problém, jelikož se nádory nedají bezezbytku chirurgicky odstranit.

Proto vědci přidali k tomuto peptidu fluorescenční barvivo, které je viditelné pod infračerveným osvětlením. Po aplikaci této látky se pak dají mozkové nádory snadno rozlišit od zdravé mozkové tkáně.

Díky štířímu jedu se dají lépe rozpoznat mozkové nádory.
Díky štířímu jedu se dají lépe rozpoznat mozkové nádory.

Rejsek krátkoocasý

Co léčí: lék proti migréně, bolestem, snižování krevního tlaku, rakovině

U savců se obvykle jedy nevyskytují, a když už ano, jejich účinky nejsou tak silné, aby člověka zabily. Mohou ale způsobit velké bolesti a otoky. Platí to u jednoho z nejhojnějších savců na světě, rejska krátkoocasého.

Rejsci jsou aktivní po celý rok, spatřit je můžeme jak ve dne, tak i v noci, ale ze svých úkrytů vylézají převážně až po setmění.

Rejsci mají ve svých slinách jed.
Rejsci mají ve svých slinách jed.

Slabý jed ve slinách

Rejsci mají ve svých slinách slabý jed, který dokáže na krátkou dobu paralyzovat jejich oběti. Tento toxin testoval biochemik John M. Steward z univerzity v kanadském Sackville a objevil peptid soricidin.

A právě kvůli jeho paralytickým vlastnostem by se z něho dal udělat lék na potlačování bolesti, protože blokuje přenos nervů. Zjistil ale mnohem více.

Boj proti rakovině

Ukázalo se, že soricidin má protirakovinný účinek u nádorů prsů a prostaty. Alespoň u zvířat. Tato látka totiž působí na receptory, které se nacházejí ve zhoubných buňkách, nikoliv v těch zdravých.

Tento rozdíl z něj činí potenciální diagnostický a léčebný nástroj v boji proti rakovině. Japonský tým vědců ještě objevil u rejsků látku zvanou blarinatoxin, která by mohla přinést potenciální využití při snižování krevního tlaku či tzv. Raynaudovy choby, která se projevuje blednutím periferních částí těla.

Jed soricidin se může ukázat jako prospěšný při léčbě rakoviny.
Jed soricidin se může ukázat jako prospěšný při léčbě rakoviny.

Klíště obecné

Co léčí: rakovina

Klíště se řadí mezi roztoče, kteří se živí sáním krve savců, plazů nebo ptáků. Jeho tělo je kryté chitinizovaným štítkem, který u samic dosahuje až jedné třetiny těla.

Zbytek tvoří měkký varhánkovitý útvar (alloscutulum), který po nasátí krve může zvětšit svůj objem až 300x. Pokud najde svého hostitele, okamžitě se reflexivně přichytí a zakousne. Celý proces sání může trvat jeden až dva týdny.

Klíště je přenašečem vážných nemocí, mohou ale pomoci léčit nádorové buňky.
Klíště je přenašečem vážných nemocí, mohou ale pomoci léčit nádorové buňky.

Přenašeč infekcí

Klíšťata jsou známými a nebezpečnými přenašeči vážných onemocnění, mezi které patří například lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida. Tyto choroby mohou vést k trvalému a těžkému poškození zdraví, dokonce i ke smrti.

Když se klíště zaboří do hostitelovy kůže, potlačí jeho imunitní odpověď a zároveň zabrání srážení krve.

Vyléčení rakoviny?

Výzkum ukázal, že některé molekuly ve slinách klíštěte mají protinádorovou aktivitu a mohou poškozovat a ničit nádorové buňky, zatímco ty zdravé zůstávají nedotčeny. Do budoucna by mohly být využívány při léčbě rakoviny. Protein dostal jméno Factor X active.

Při testování se malý nádor u zvířete dál nerozvíjel, a po několika desítkách dní dokonce zmizel úplně.

Protein z klíštěte zastavil vývoj malého nádoru.
Protein z klíštěte zastavil vývoj malého nádoru.

Homolice korunová

Co léčí: tlumení bolesti

Na první pohled vypadá homolice jako obyčejná lastura. Uvnitř patnácticentimetrové schránky se ale ukrývá jeden z nejjedovatějších tvorů planety, který svými toxiny může zabít i člověka.

Svou kořist loví homolice z bezprostřední blízkosti, kdy vystřelí svůj harpunovitý osten, kterým svou oběť během několik okamžiků znehybní.  Paralyzovanou oběť pak homolice doslova vcucne a stráví.

Nenápadné zvíře je jedno z nejjedovatějších zvířat.
Nenápadné zvíře je jedno z nejjedovatějších zvířat.

Léčba bolesti

Homolice v sobě mají jed konotoxin. Jedná se o koktejl různých peptidů, které blokují nervový přenos. Tato látka by podle vědců mohla být základem léčby chronické bolesti.

Konotoxin totiž působí jiným způsobem než dnes používané opiáty, jako je například morfium, které je návykové a má celou řadu dalších nežádoucích účinků.

Proto ho výzkumníci otestovali na potkanech a zjistili, že blahodárně působí i 72 hodin po podání a viditelně zmírňuje bolest.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Věda a technika
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Věda a technika
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Věda a technika
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
reklama
svět zločinu
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
reklama
věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn