Skip to content

Oblíbená hospoda Františka Palackého: Ke kterému stolu si štamgasti nedovolili přisednout?

Původní pivní šenk U Švingulanta brzy zdědí jméno po svém majiteli Pinkasovi. Díky kvalitě podávaného zlatého moku se okamžitě stává centrem společenského dění.

Prostory nestačí náporu hostů a Pinkasovi v roce 1876 přikupují i sousední dům č. p. 756 (předtím vlastnili č. p. 755).

U pražského krejčího Jakuba Pinkase, který šije řádové oděvy pro františkánské mnichy, pravidelně přespává jeho přítel forman Martin Salzmann. Jezdí hlavně mezi Prahou a Plzní. 8. dubna 1843 si na cestu přibalí i dvě vědra nového piva, které v Plzni právě začali vařit.

Pinkas, který už předtím provozoval hostinec na rohu dnešní Perlové ulice a Národní třídy, pivo ochutná a září nadšením. Rozhodne se proto vyměnit jehlu, nit a nůžky za pípu. Restauraci přebírá roku 1882 rodina Brabcova.

Ke správné hospodě patří sklep s pivními sudy. Pinkasovi nejsou výjimkou.

Příšera v bačkorách

Svědectví, jak to u Pinkasů v 70. letech 19. století vypadalo, nám zanechává spisovatel Josef Holeček (1853 – 1929). Hostinského Pinkase popisuje jako „příšeru v bačkorách“ a nebere si před ním žádné servítky: „Dědek to byl hubený, kostnatý a špinavý jako jeho místnost.

Ve tváři byl, jako kdyby se neumýval ani jednou do roka.“ Dodává, že jeho kalhoty a vesta byly od „mnohé špíny ztuhlé jako plechové.“

František Palacký patří ke stálým hostům a půůlitr piva si tu pořádně vychutná.

Půllitr pro revolucionáře

Nad oroseným půllitrem piva tu s oblibou diskutuje i historik František Palacký (1798 – 1876). Ten má v lokále dokonce svůj stůl a bez vyzvání si k němu nikdo nedovolí přisednout. Sotva vstoupí do předsíně, hned se k němu přihrne Pinkas, bere mu kabát a vítá ho.

Palacký si kromě piva obvykle poručí i propečenou vepřovou.

Poslední majitelé Brabcovi (František Brabec druhý zleva) se svým personálem před svojí restaurací. Brabcovi dědicové podnik zrestituovali.

Kniha hostů

Na slavná jména, která se tu objevila, mají dokonce knihu hostí. Nechybí zde podpisy třeba Jiřího Voskovce, Jana Wericha a spousty dalších. Dědicové Františka Brabce, posledního majitele, restauraci po roce 1989 restituují a po dvou letech znovu otevírají.

Provozují ji celých deset let a roku 2001 ji prodávají další společnosti, která restauraci provozuje dál.

Foto: Wikimedia Commons
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …