Skip to content
reklama
reklama

Japonské Kobe: Steak na jedničku s kytičkou

Před 150 lety ještě v Japonsku masu příliš neholdují, tehdy ale jistý anglický obchodník okusí steak z místního plemene a učiní z něj okamžitě senzaci. Dnes se sotva dá najít lepší hovězí. Čistý rodokmen, horská voda a speciální dieta krav z jejich masa učiní vrcholný zážitek nejmlsnějších gurmánů.

Rozplývá se na jazyku Na flákotu z Kobe zapomeňte. Má tak bohatou a máslovou chuť, že vychutnávat si jej jinak než po malých porcích by bylo jako jíst kostku másla. Že se rozplývá na jazyku, není jen prázdné klišé.

Když během sérií hodnocení na jatkách odřízne inspektor proužek tuku, rozpustí se mu na dlani jako kostka ledu – jeho teplota tání je nižší než teplota lidského těla. Právě příznačné mramorování, které má tuk na svědomí, je jeho poznávacím znamením a nositelem chuti.

Maso je tak lahodné, že na sebe nabaluje moderní legendy.

blank
Každé Kobe je Wagyu, ovšem ne každé Wagyu je Kobe.

Veselá kráva?

Krávy se prý mají lépe než v hinduistické svatyni. Jsou napájeny pivem a saké a po dni na pastvinách dostanou olejovou masáž. „Jsou to jen povídačky,“ říká znalec Larry Olmsted. Aby maso mohlo být ohodnoceno ochrannou známkou Kobe a označkováno japonskou chryzantémou, musí totiž projít mnohem náročnějším a zdlouhavějším procesem.

Nejluxusnějším masem planety se nestane jen tak ledajaká kráva. Žádné jiné hovězí než ty nejlepší kousky černých krav plemene Tajima-gyu, které stráví celý svůj život na ostrově Honšú v japonské prefektuře Hjógo, se nemůže tímto označením honosit.

blank
Plemeno Tajima-guy japonských krav Wagyu. Jen ty nejkvalitnější kusy získají certifikaci a typickou chryzantému.

Cesta na stůl

Proces, který z obyčejné krávy učiní Kobe, začíná už generace před jejím samotným narozením – je třeba totiž prokázat čistý rodokmen plemene Tajima-gyu. A zde list předepsaných požadavků teprve začíná.

Uchazeč o chryzantému se musí narodit, být odchován i poražen pouze v prefektuře Hjógo na japonském ostrovu Honšú. Musí být krmen speciální dietou sestávající jen z místních plodin a horské vody a v době porážky být starý mezi 28 a 60 měsíci.

Poté nastává druhá část – na jatkách se hodnotí mramorování masa, jeho barva, pevnost a struktura, lesk a kvalita. Jen maso s nejvyšším skóre dostane certifikaci a právo být označeno Kobe.

blank
Pravé Kobe musí pocházet výhradně z Japonska. Je proto třeba rozlišovat mezi extrémně drahým originálem a levnějšími napodobeninami.
Foto: setouchitrip.com bemyguest.com.sg livingnomads.com si.wsj.net
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Křenová omáčka s uzeným masem
tisicereceptu.cz

Křenová omáčka s uzeným masem

Pokud použijete nakládaný křen, důkladně ho vymačkejte...
Co měl T-Rex skutečně v hlavě?
21stoleti.cz

Co měl T-Rex skutečně v hlavě?

Na první pohled vzbuzuje tento prehistorický masožravý...
Ostrůvek v Lamanšském průlivu ukrýval podivné ostatky
enigmaplus.cz

Ostrůvek v Lamanšském průlivu...

Když před pár lety přišla informace, že na...
Cassadaga, město přízraků: Navštěvuje zdejší hřbitov samotný ďábel?
enigmaplus.cz

Cassadaga, město přízraků:...

Cassadaga se pyšní titulem nejdéle fungující...
Gin & Tonic 5 x jinak
iluxus.cz

Gin & Tonic 5 x jinak

Jen málokdo by pochyboval o tom, že...
Očenášek odpaloval rakety už za první republiky
epochalnisvet.cz

Očenášek odpaloval rakety už...

Široko daleko není jediné stavení, a navíc...
Slezskoostravský hrad
epochanacestach.cz

Slezskoostravský hrad

Ačkoli řada lidí...
Získala jsem si srdce jeho psa
skutecnepribehy.cz

Získala jsem si srdce jeho psa

Jsem obyčejná holka z Brna. Když...
Udělala z manžela podpantofláka?
nasehvezdy.cz

Udělala z manžela...

Bez VOJTĚCHA MORAVCE (35)...
Aby digestoř opravdu fungovala…
panidomu.cz

Aby digestoř opravdu...

Máte odsávač par? Kdy naposledy jste u něj měnili...
Blahodárné bublinky v pohodlí domova
rezidenceonline.cz

Blahodárné bublinky v...

S příchodem chladných dnů je pro naše tělo...
Řekla mu: Dítě teď, nebo nikdy?
nasehvezdy.cz

Řekla mu: Dítě teď, nebo...

Daniela Písařovicová...