Skip to content

Po stopách chuti: Kdo vymyslel sendvič, čipsy a nanuk?

Jen co kalifornské pobřeží pohladí první sluneční paprsky, 11letý Frank vyskakuje z postele a nedočkavě utíká na terasu. Nestačí se divit – noční mráz jeho limonádový experiment přeměnil na kus ledu! Právě nevědomky stvořil jednu z nejoblíbenějších sladkých pochoutek v dějinách…

Nechte si pohýčkat chuťové buňky a vydejte se společně s EPOCHOU po stopách třech dnes již všedních dobrot, jejichž původ vás možná překvapí.

1. Slabost vznešeného karbaníka

Co: Sendvič

U stolu vydrží s protihráči vysedávat celé hodiny. Jednoho pozdního večera roku 1762 je zrovna uprostřed partie karet, která nebere konce. Napjaté ticho přeruší hlasité zakručení žaludku. S příborem by se ale nemohl na hru pečlivě soustředit, vstát od stolu a odebrat se do jídelny se mu také nechce.

Při pomyšlení na jeho oblíbené plátky hovězího masa se mu ale sbíhají sliny. Vtom dostane britský státník John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche (1718–1792) geniální nápad.

Na titulu záleží

Od komorníka si nechá donést dva krajíce chleba proložené studeným masem – takhle se může najíst rukama, aniž by umastil nebo dokonce odložil karty! Není však prvním, kdo si na obloženém chlebu pochutná – nižší společenské vrstvy ho konzumují běžně.

Protože je však hrabě díky svému postavení ostře sledovaným mužem, dá sendvičům jméno. To ale mohlo být naprosto jiné. Jeden z jeho předků dostane společně s nabídkou titulu hraběte také možnost volby mezi městy Sandwich a Portsmouth.

„Kdyby si tehdy vybral Portsmouth, mohli bychom dnes jíst portsmouthy,“ usmívá se Steve Laslett z British Sandwich Association.

Jíst sendvič rukama má samé výhody – hrabě se může například v klidu věnovat oblíbeným karetním hrám. (Foto: Mae Mu / Unsplash)

2. Pomsta je slaná

Co: Bramborové lupínky

Středa 24. srpna 1853 se chýlí ke konci a do luxusní restaurace Moon’s Lake House v městečku Saratoga Springs se na pozdní večeři chystá jistý zámožný muž. Usadí se, objedná si z jídelního lístku a čekání si zkrátí listováním novinami.

Jakmile jídlo přistane na stole, s chutí se do něj pustí. Čeká ho ale zklamání. „Tohle se vůbec nedá jíst,“ pomyslí si a nechá pokrm vrátit do kuchyně s tím, že plátky brambor jsou příliš silné a málo opečené.

Taková stížnost šéfkuchaře George „Cruma“ Specka (1824–1914) rozzuří. Usměje se a rozhodne se náročnému hostovi pomstít.

Příjemné překvapení

Však já mu ukážu,“ mne si ruce. Novou porci brambor nakrájí na téměř průsvitné plátky, osolí, usmaží v rozpáleném oleji a vítězoslavně předloží před zákazníka. Ten je však k jeho velkému překvapení originálním kulinářským výtvorem přímo nadšen!

Restaurace bramborové lupínky zařadí do svého menu pod názvem Saratoga Chips, z Cruma se stane uznávaný kuchař, otevře si vlastní podnik a čipsy se postupem času rozšíří do celého světa.

Stížnosti náročného hosta si americký šéfkuchař nenechá líbit, brambory mu zprudka osmaží. (Foto: Mayu Yamamura / Unsplash)

3. Dětský experiment

Co: Nanuk

Na osvěžující zmrzlině si pochutnávají již starověké civilizace, Evropanům ji má na konci 13. století představit Marco Polo (1254–1324), který recept na pochoutku podobnou ovocnému sorbetu přiveze z Číny.

Na praktický nanuk na špejli si ale svět musí počkat až do roku 1905. Tehdy je Franku Eppersonovi (1894–1983) pouhých 11 let, když ve svém domě v Kalifornii experimentuje s vodou a ochucenou sodovkou v prášku.

Jednoho chladného zimního večera se odebere ke spánku, na terase však nechá stát sklenici s citronovou limonádou a míchacím dřívkem uvnitř.

Zaplní díru na trhu

Během noci teplota klesne pod bod mrazu a nápoj zmrzne na kámen. Když se k němu Frank ráno vrátí, zvídavě jej okusí a s úžasem zjistí, že je mnohem chutnější než v tekutém stavu! Zmrzlinu na špejli začne podomácku vyrábět pro kamarády, kteří se jí nemohou nabažit, a vynález si v roce 1923 nechá patentovat pod názvem Epsicle (Epperson + icicle – angl. rampouch), který se později změní na Popsicle (z angl. lollipop – lízátko), pod nímž se proslaví po celém světě. Eppersonovy nanuky jsou nejen dětmi oblíbené dodnes – každoročně z mrazáků mizí po miliardách.

Ovocný nanuk na špejli vymyslí během jedné mrazivé zimní noci teprve 11letý chlapec. (Foto: Taylor Heery / Unsplash)
Foto: Titulka (Foto: Free-Photos / Pixabay) Zdroj foto: pixabay.com, unsplash.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vybere synovi partnerku sama?
nasehvezdy.cz

Vybere synovi partnerku sama?

Žádná milující matka se...
Je libo červíka?
epochalnisvet.cz

Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného(Tenebrio molitor), označované...
Místo, kde se veselil sám král: Skanzen Veselý kopec
epochanacestach.cz

Místo, kde se veselil sám...

Chtěli byste se...
Kalkajaka: Tajemství děsuplné Hory smrti
enigmaplus.cz

Kalkajaka: Tajemství...

Nejprve se začíná ztrácet dobytek...
Tajemné hrady: Hrad nad Jantarovou stezkou
enigmaplus.cz

Tajemné hrady: Hrad nad...

Starojický hrad je dnes téměř...
Osudové náhody
skutecnepribehy.cz

Osudové náhody

Dlouho jsem nemohla...
Salát s chřestem, ředkvičkami a kozím sýrem
tisicereceptu.cz

Salát s chřestem, ředkvičkami...

K přípravě tohoto svěžího a křupavého salátu se nejlépe...
Rychlá mrkvová polévka
panidomu.cz

Rychlá mrkvová polévka

Ve variantě pro děti zvažte přidání kari a...
Ztroskotá její vztah na závisti?
nasehvezdy.cz

Ztroskotá její vztah na...

ALICE BENDOVÁ (47)...
Model tokijského vodního kanálu z Fakulty stavební na Olympijském festivalu v Praze
21stoleti.cz

Model tokijského vodního...

V den zahájení Olympijských her v Tokiu se...
V obýváku pohledově krásné i funkční
rezidenceonline.cz

V obýváku pohledově krásné i...

Hlavní společenský prostor by měl upoutat...
Jako u moře: Do Hliněné bašty na skvělé ryby a mořské plody
iluxus.cz

Jako u moře: Do Hliněné bašty...

Zdaleka ne všichni si letos užijí pořádnou dovolenou u...