Skip to content
reklama
reklama

Nejstarší antická kuchařka: Jakou rybu milovali starověcí mlsouni?

V republikánských dobách (8. – 1. století př. n. l.) si Římané na jídlo moc nepotrpí, teprve za císařství (od 1. století př. n. l.) zjišťují, jakými pamlsky mohou naplit svůj žaludek a podlehnou kouzlu řecké kuchyně.

Vyhlášeným žroutem je prý i řecký hrdina Héraklés…

Héraklův vychovatel Linos mu v Alexidově komedii ze 4. století př. n. l. nabízí různé knihy, hlavně básně a dramata, aby se vzdělával, udatný bojovník ovšem sáhne po kuchařce. Mithaikos z řeckých Syrakús sepisuje na přelomu 5.

a 4. století př. n. l. první knihu o jídle. Recepty z ní se bohužel dodnes nedochovaly, jisté ale je, že si mlsouni na jeho jídlech pochutnávali v mnoha řeckých domech.

blank
Zkrotí mohutné zvíře, ale svůj žaludek ne. Hérakles patří mezi milovníky vynikajících pokrmů.

V jednoduchosti je krása

Archestratos, pocházející ze Sicílie, už někdy kolem roku 350 př. n. l. cestuje po zemi i po moři. Nechce ale nic objevovat ani obchodovat, má jediný cíl: najít, co je dobré koupit k jídlu, a jak to nejlépe uvařit.

Mlsný jazyk ho zavede přes celou Sicílii, jižní Itálii a Řecko až na pobřeží Malé Asie a Černého moře. Už ve 4. století př. n. l. si zamiluje ryby, což dokazuje i jeho spis Hédypatheia –Dobré bydlo.

blank
Siláka Hérakla nazajímají dramata a básně. Kuchařky slibují lepší počtení.

Z 62 dochovaných částí kuchařky psané v hexametrech (nerýmované verše o šesti stopách) je celých 48 věnovaných právě jim! Neuznává ale žádné složitosti, naopak dává přednost jednoduché přípravě ryb hlavně na oleji a s citronem.

„Všechno musí být co nejčerstvější a co nejlepší kvality,“ říká.

blank
I starověká labužnice si pochutnává – dobře ví, že krása je hlavně v jednoduchém jídle.

Vystačí si solí a olejem

V receptu na přípravu žraloka například píše: „Ve městě Torone (v Řecku, na poloostrově Chalkidiki) si musíte zakoupit steaky z břicha a posypat je kmínem a nedávat příliš mnoho soli. Nebudete přidávat nic jiného než zelený olivový olej, můj milý.

“ Nevynechá ale ani recepty na pečení jiných druhů masa, třeba zajíce. „Přineste pečené maso, které bude pro všechny, zatímco pijí, maso bude teplé, jenom prostě posypané solí.“ popisuje začátek jedné hostiny.

Bohatým omáčkám a používání aromatických bylin na okořenění je podle něho lepší se vyhnout, tím se dá doplnit jenom ryba menší kvality.

blank
Při hostinách nejde jenom o dostatek skvělého jídla podle prvních kuchařských předpisů, ale i o dobrou zábavu.

Jak zničit rybu

Radí, jak připravit Cípala hlavatého, tehdy velmi oblíbenou rybu: „Kupte tu nejkvalitnější, to znamená z Mílétu (v dnešní Anatolii v Turecku). Opečte ji ve žhavém uhlí obalenou ve fíkových listech, potom posolte.

“ Dodává: „Hlavně k tomu nepustťe žádného Sicilana nebo italského Řeka, když rybu připravujete, protože ti neví, jak se dělá prvotřídní ryba, jen ji umí nadobro zničit, když na ni cpou všechen ten sýr a ocet a bujón okořeněný mužákem (rostlina podobná fenyklu).

“ Sicilských kuchařů si vůbec necení.

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Lifestyle
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Skutečné Čelisti: Žraločí sériový zabiják rozpoutá v New Jersey peklo!
enigmaplus.cz

Skutečné Čelisti: Žraločí...

Žralok bílý patří právem k nejobávanějším...
Medové chilli brambory
tisicereceptu.cz

Medové chilli brambory

Pikantní varianta je skvělá samotná i jako příloha....
Umění cestovat nalehko
panidomu.cz

Umění cestovat nalehko

Chystáte se na několikadenní dovolenou a...
Straší na hradě duch tureckého vojáka?
enigmaplus.cz

Straší na hradě duch...

Mohutný hrad v maďarském městě Eger se...
Pohoří Smrčiny: Po stopách J. W. Goetha
epochanacestach.cz

Pohoří Smrčiny: Po stopách...

Oblast skal na okraji...
Vrátil se ke své bývalé manželce
skutecnepribehy.cz

Vrátil se ke své bývalé...

Když jsem se seznámila se...
Jak čaruje fata morgána?
epochalnisvet.cz

Jak čaruje fata morgána?

Fata morgána je fascinující jev, opředený řadou mýtů....
Pošle partnera na mateřskou?
nasehvezdy.cz

Pošle partnera na mateřskou?

Už za pár dnů se z EVY...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Potápky Prim pro ty, kdo se nebojí výzev
iluxus.cz

Potápky Prim pro ty, kdo se...

Svět ticha, jen modrá hlubina a vy. Objevování...
Je libo garsonku, nebo 3+1?
21stoleti.cz

Je libo garsonku, nebo 3+1?

3D tisk ušel za několik málo let...
Bude svatba, nebo další zklamání?
nasehvezdy.cz

Bude svatba, nebo další...

Už jednou měla Eva...