Skip to content
reklama

Kdo maže, ten jede: Máslo a jeho mazaná cesta staletími

Chvíli opomíjené a zatracované, jen aby bylo zase objeveno a oslavováno. S máslem to šlo nahoru dolu. Ani když se dnes stává takřka nedostatkovou komoditou, nechceme se ho vzdát – zlaté vlnité hoblinky na čerstvém pečivu mají příchuť časů, kdy se pro něj chodilo ještě k hokynáři na váhu.

Máslo barbarům

Starověcí Řekové a Římané máslu příliš nefandí. Ještě si jím tak namazat podrážděné dásně, ale konzumovat ho? Dávají přednost olivovému oleji s vybraným vínem, charakterizující civilizaci a střídmost.

Těm se barbarské máslo a pivo, které padají do chřtánů na hostinách náčelníků divokých evropských kmenů, nemohou rovnat. Itálii pak vydrží lhostejný až podezíravý postoj k máslu do 15. století. Dlouho předtím ale zdomácní ve většině Evropy, zejména v její severní polovině, kde je klima k jeho uchování přece jen vhodnější než v parném Středomoří.

V kozí kůži zavěšené na trojnožce se stále stlouká máslo v některých částech Blízkého východu.

Namazaný svět

K vaření se více užívá sádlo nebo olivový olej než máslo. To má navíc ve středověku nízký status a je považováno za potravinu chudých rolníků. Cestu do kuchařských knih, talířů a srdcí (také formou cholesterolu) středních a vyšších tříd si najde až během 16.

století, kdy katolická církev povolí konzumaci másla v postních dnech. Třeba za odpustky, kterými se do té doby Pařížané vykupují ze zákazu, postaví jednu z věží katedrály v Rouenu – Máselnou věž.

Levné a ucházející

V severní Francii si máslo zamilují a oblasti jako Bretaň nebo Normandie jsou proslulé jeho výrobou. Když císař Napoleon III. (1808–1873) vede v polovině 19. století svou výbojnou zahraniční politiku, musí se ujistit, že každý z jeho vojáků si bude moci namazat svoji „baguette“. Vyhlásí tedy soutěž na levnou a dostupnou náhražku másla. Tu roku 1869 vyhraje lékárník Hyppolyte Mege-Mouriés (1817–1880) za svůj oleomargarine – mlékem ochucenou pomazánku z hovězího loje. Po experimentech s rybím tukem se později začne margarín vyrábět už jen z tuků rostlinných.

blank
O máslo se měla postarat žena. Celý proces patřil do ženského světa laktace, s kterým muži nechtěli mít nic společného.

Vykliďte lednici!

Ten je zatím pouhou nouzovkou. Máslo se pořád stlouká o sto šest, poptávka je veliká. Náročné domácí výrobě dá pohov industrializace se svými prvými máselnými továrnami v 60. letech 19. století. Vynález automatické odstředivky smetany švédského průmyslníka Gustafa de Lavala (1845–1913) výrobu ještě zjednoduší a zefektivní, takže spíže domácností mohou být zásobovány s ještě větší kadencí.

Jeho spotřeba v USA dosahuje počátkem 20. století závratných čísel – až 9 kilo másla na osobu ročně!

Jak byl svět odmáselněn

K ztrátě máselných pozic a rozšíření levných margarínů dochází s hospodářskou depresí po 2. světové válce. Trend nízkotučné diety a tažení proti cholesterolu v 80. letech pak uštědří produktu další podpásovku.

Je mu připsán velký podíl na vzniku kardiovaskulárních onemocnění a jeho spotřeba prudce klesá. Do Česka dorazí margarínová vlna až se změnou politického režimu a doprovází ji až hysterická kampaň proti máslu.

blank
Industrializace přesunula výrobu másla z farem do továren a máselnice do muzeí.

Nemastné, neslané

Foto: goodfood.com.au, villagesgroup.files.wordpress.com, upload.wikimedia.org, webexhibits_org, i.ytimg.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz

Rosslynská kaple: Ukrývá...

Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Manžel mi nakonec odpustil!
skutecnepribehy.cz

Manžel mi nakonec odpustil!

Do manželství jsem se hrnula. Stačilo...
Zapečená bageta à la caprese
tisicereceptu.cz

Zapečená bageta à la caprese

Hledáte inspiraci na rychlou večeři? Pak vsaďte...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Záhady Bass-straitského trojúhelníku. Je děsivější než ten Bermudský?
enigmaplus.cz

Záhady Bass-straitského...

Pokud je řeč o tajuplných lokalitách, ve kterých často mizí...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Nanotechnologie znali už staří Římané
21stoleti.cz

Nanotechnologie znali už staří...

Máme za to, že nanotechnologie jsou spojeny až s moderní...
Záhadný kněz: Zachránil studentku ze smrtelné nehody?
enigmaplus.cz

Záhadný kněz: Zachránil...

„Bože, za chvíli zemřu,“ letí hlavou devatenáctileté...
Odloudí nakonec Petruchová tátu od rodiny?
nasehvezdy.cz

Odloudí nakonec Petruchová...

Moderátorskou dvojici...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha