Skip to content

Pochutnávali si na lasagních labužníci už za císaře Tiberia?

„Patolízalové,“ odfrkne nespokojeně římský patricij. Dnešní zasedání Senátu považuje za otravnou frašku. Většina senátorů si císaře Tiberia předchází a schvalování zákonů se stává nechutným divadlem. Vlastně jediné, co ho dnes potěší, je talíř oblíbených těstovin.

Bohatá porce sekaného masa obloženého těstovinami uklidní nervy rozjitřené nepříjemným politickým soubojem. Zatímco politické otřesy se přeženou jako letní bouřka, chuť dobrých těstovin se stává v římském císařství tradicí, na kterou se dá vždy spolehnout.

O jejich výrobě se zmiňuje ve své kuchařské knize Marcus Gavius Apicius (25 př. n. l.‒37 n. l.), bohatý obchodník a především požitkář, který působí za vlády římského císaře Tiberia (42 př. n. l.–37 n. l.).

Marcus Gavius Apicius je tvůrcem první římské kuchařky a lahůdkám rozumí. FOTO: Kansaská státní univerzita/Creative Commons/Public domain

Záhadné zařízení

Dílo s názvem De re coquinaria (Umění vařit) je připisováno právě Apiciovi, i když podle některých názorů bylo sestaveno později, možná až ve 4. století. Stává se první písemnou zmínkou o těstovinách v Itálii.

Mezi 400 recepty v knize nechybí ani ten na sekané maso případně ryby v zajetí těstovin. Snad může jít o první variantu dnes tolik oblíbených lasagní… Starověkou historii italských těstovin mají podle současného italského kulinářského experta Massima Alberiniho potvrdit nástěnné malby z etruské hrobky na pohřebišti Banditaccia ve městě Cerveteri vzdáleném asi 40 km severozápadně od Říma, Obrazy datované do 4.

století př. n. l. znázorňují zařízení na vyvalování a krájení lasagní. Někteří odborníci ale zpochybňují, že stroj opravdu vyráběl těstoviny…

blank
Těstoviny možná miloval už císař Tiberius. FOTO: Giovanni Dall’Orto, Attribution/Creative Commons/Public Domain

Světec labužníkem

Francouzský šlechtic Vilém z Malavalle (†1157), budoucí světec, usiluje o odpuštění svých hříchů z mládí. Putuje Toskánskem a dělá službu nejenom církvi, ale i labužníkům. Popisuje oblíbené jídlo, se kterým se tu setkává na každém kroku, macarrones sen logana (těstoviny s omáčkou).

Výrazem makarony se ale neoznačují jenom dlouhé duté nudle, ale jiné těstoviny. Italové si s nimi dokážou s dokážou pořádně vyhrát. Už ve 13. století vyrábějí nejrůznější tvary.

blank
Makarony se sušily přímo v ulicích Neapole. FOTO: picryl

Pozůstalým odkáže makarony

Těstoviny se stávají běžným jídlem, kterého si ale místní velmi váží. „Až zemřu, tohle po mě zůstane,“ libuje si jistý Ponzonio Bastone. Někteří lidé ukládají svoje jmění do zlata a uměleckých předmětů, jiní vidí svůj kapitál jinde.

Když Ponzonio Bastone roku 1279 sepisuje u janovského notáře 1279 Ugolina Scarpa závěť, pozůstalým jako drahocenný klenot odkáže soudek těstovin. V průběhu dalších staletí dosáhnou Italové ve výrobě těstovin mistrovství, které ocení i cizinci.

blank
Oblíbené lasagne jsou zřejmě mnohem starší, než si myslíme. FOTO: jules / stonesoup/Creative Commons/CC BY 2.0

Básník obdivuje lahůdku

Když se v roce 1787 vydává na návštěvu Neapolského království německý básník Johann Wolfgang Goethe (1749‒1832), obdivuje tu i těstoviny a zdůrazňuje, že nejde o drahou lahůdku: „Těstoviny jsou tu ke koupi všude, ve všech obchodech a za velmi nízkou cenu,“ hodnotí situaci. Když se jednou zastaví s přáteli v sicilském Agrigentu, zůstanou na hostině v domě, kde jim podají těstoviny. Goetha nadchne jejich barva, tvar i struktura. „Vyrábějí se z té nejkvalitnější tvrdé pšenice.

Do spirály podobající se šnečí ulitě se tvarují ručně,“ vysvětlí hostitelé po básníkově užaslém pohledu a všetečných dotazech tajemství báječného jídla. „Tyhle makarony, které nám servírovali, byly vynikající … Zdály se mi ve své bělosti a jemnosti naprosto dokonalé,“ hodnotí nevšední kulinářský zážitek Goethe.

Foto: Creative Commons, picryl, Úvodní fotografie: Chi King/Creative Commons/CC BY 2.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Lékaři a lékařky z Ukrajiny mohou pracovat u českých praktiků
epochalnisvet.cz

Lékaři a lékařky z Ukrajiny...

Mezi stovkami tisíc lidí, kteří do Česka...
Záhada mrtvých dvojčat
enigmaplus.cz

Záhada mrtvých dvojčat

V Chattanooze v Tennessee stojí dům, který...
Zadělala jsem si na problém!
skutecnepribehy.cz

Zadělala jsem si na problém!

Nikdy jsem neměla problémy...
Chutě světa v Galerii Vaňkovka. Do Brna míří putovní festival jídla Yummy Yummy
epochanacestach.cz

Chutě světa v Galerii Vaňkovka....

Napříč všemi...
Zabitá Elisa Lam: Stále mnoho nezodpovězených otázek
enigmaplus.cz

Zabitá Elisa Lam: Stále mnoho...

Psal se rok 2013 a tehdy...
Sametové art deco ve spojení s designem
rezidenceonline.cz

Sametové art deco ve...

Spojením moderního stylu art deco a nadčasové...
Našla konečně novou lásku?
nasehvezdy.cz

Našla konečně novou lásku?

Letos na podzim to budou...
Jdou dohromady videohry a vyšší inteligence?
21stoleti.cz

Jdou dohromady videohry a...

„Neseď u té hry pořád, zblbneš…“ Připadá vám tato...
Obývací pokoj v boho stylu: Tipy, inspirace
panidomu.cz

Obývací pokoj v boho stylu:...

Uspořádání v boho stylu láme rekordy...
V nově otevřené vranovské restauraci Buď Laska se mluví ukrajinsky
iluxus.cz

V nově otevřené vranovské...

Autentickou ukrajinskou kuchyni v moderním...
Tlačí na syna, protože chce další vnouče?
nasehvezdy.cz

Tlačí na syna, protože chce...

Herečka VERONIKA ŽILKOVÁ...
Bratwurst: Grilování s vůní kvalitní klobásky
tisicereceptu.cz

Bratwurst: Grilování s vůní...

Grilovací sezóna je už zahájena a vy usilovně přemýšlíte,...