Skip to content

Jídlo na renesančním českém dvoře: Šlechta si dopřává šest chodů, sloužící o dva méně

V hodovní síni se prostírá stůl k obědu. Gong ohlásí přesně jedenáct hodin, když ke stolu usedne kníže se svojí paní, hofmistr a lékař. Jejich děti už jedly o hodinu dříve se svým preceptorem (domácím učitelem – pozn. red).

Knížecí pány teď čeká šestichodové menu a po celou dobu stolování mají dostatek bílého chleba, piva a vína.

Na knížecí stůl se servírují jenom ty nejkvalitnější nápoje. Hlavně při různých turnajích, lovech, plesech, hostinách a dalších radovánkách platí, že čím víc toho šlechtic vypije, tím je větší hrdina.

Opilci jsou proto považováni za vážené osoby…

Vidlička je zpočátku považována za ďáblův nástroj. U nás se objeví teprve v roce 1543.

Ďáblův nástroj berou na milost Jako první přichází na stůl polévka krupovka se smetanou a vejci. Hned následuje druhý chod v podobě dobře uvařeného mladého hovězího s petrželkou, zalitého vejcem a udušeného v přepuštěném másle.

„Co to je za ďáblův nástroj?“ ptá se kněžna nedůvěřivě svého manžela, který se před nedávnem vrátil z cest po Evropě. Kromě jiných darů s sebou přivezl i zlacený příbor. Jeho paní sice důvěrně zná lžíci i nůž, ale nad nástrojem s bodci kroutí hlavou.

„Vidlička,“ vysvětluje kníže a ukazuje ženě, jak se s ní dá šikovně přidržet hovězí maso při krájení, nebo jak se s ní napichují kousky jídla a kladou do úst. Trojzubec lidé považují za nástroj samotného satana a trvá dlouho, než vidličku v kuchyni vezmou na milost (v Čechách se první vidličky objevují v roce 1543 na zámku ve Vlašimi – pozn. red.).

Šlechtické stoly se prohýbají vybranými delikatesami od masa až po ovoce.

Ovocná kaše je vzácnost Na třetí chod donese číšník zadělávané telecí, jako čtvrtý chod se potom na stole objeví kuře upečené a přelité v zelené jíše, omáčce připravené ze zelené petrželky, šalvěje a máty, krajíčku sušeného chleba a zahřátého vína.

Na pátý chod je připravena zvěřina nebo ptáci. Tentokrát si všichni stolovníci pochutnají na bobřím ocasu s omáčkou uvařenou z vína, bílého chleba a roztlučených rozinek, kořeněnou zázvorem, hřebíčky a šafránem.

Na závěr přichází jako vždy ovocné kaše. Cukr se dováží zdaleka až z arabských zemí a jeho hlavním překladištěm je přístav v italských Benátkách, proto jsou slazené kaše vzácností, kterou si dopřává pouze panstvo.

Tabule končí o dvanácté hodině.

Pánové ještě neskočli s jídlem, to znamená, že sloužící musí čekat. Dostane se na ně, až bude panstvo syté.

Sloužící čekají, až dojí panstvo Mezitím hofmistrová a dvorní dámy už o půl dvanácté odešly k takzvanému šlechtickému stolu. K jídlu se s nimi posadí i lovčí, kuchmistr, preceptor a sekretář. Dopřejí si totéž, co u panského stolu, na osobu přitom vyjde asi půllitr vína.

Až po dvanácté si smějí naplnit žaludky sloužící u dvora. Ke stolům mohou usednout teprve tehdy, když skončí s jídlem panstvo. Dostanou o dva chody méně, i maso je horší a na závěr se místo ovocné kaše musí spokojit s hrachem, kroupami či zelím.

Na konci středověku u nás lidé například ještě neznají dnešní knedlíky, ale i spoustu dalších potravin.

Brambory a rýži neznají Navzdory tomu, že Češi ve středověku a začátku novověku ještě neznají některá dnes běžná jídla (například současné knedlíky) a potraviny (brambory k nám přicházejí v 16. století ze Španělska, masově jíst se ale začnou až po hladomoru na začátku 70.

let 18. století; i rýže se k nám také dostala v 16. století ze Španělska) jejich jídelníček je pestrý, což dokazují i nejstarší kuchařské knihy. Ta úplně první je rukopisná a pochází z 15. století, na začátku 16.

století potom publikuje kuchařku pražský knihtiskař Severin mladší (†1545).

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nezbytná součást střešních oken
rezidenceonline.cz

Nezbytná součást střešních...

Optimální množství denního světla i podpora tepelného...
Jak jsem přestala hrát karty a sázet se
skutecnepribehy.cz

Jak jsem přestala hrát karty...

Nejen muž, když se napije, dělá...
Bylinky: Nenechte se zaskočit problémy s pamětí
panidomu.cz

Bylinky: Nenechte se zaskočit...

Snažíte se na něco vzpomenout, ale moc se vám...
Lasagne s červenou čočkou a žampiony
tisicereceptu.cz

Lasagne s červenou čočkou a...

Rychlý lehký pokrm, který zvládnete...
Astronomové poprvé spolehlivě zaznamenali disk hmoty umožňující vznik měsíců kolem extrasolární planety
21stoleti.cz

Astronomové poprvé spolehlivě...

Díky radioteleskopu ALMA se astronomům vůbec...
Zámek Plumlov: Stavba, která rozkmotřila otce se synem
epochanacestach.cz

Zámek Plumlov: Stavba, která...

Velké ambice měli stavitelé...
Nevyjasněné úmrtí Reye Rivery: Zločin, který zůstal nepotrestán?
epochalnisvet.cz

Nevyjasněné úmrtí Reye Rivery:...

Je večer 16. května 2006. Američan Rey Rivera...
Omega na Olympijských hrách opět nechybí
iluxus.cz

Omega na Olympijských hrách...

Zlatá medaile, známá jako nejvyšší cena na...
Kdo vypálil Artemidin chrám v Efesu?
enigmaplus.cz

Kdo vypálil Artemidin chrám...

Jedním z nejúžasnějších divů světa je chrám...
Velký strach z budoucnosti
nasehvezdy.cz

Velký strach z budoucnosti

Zažívá obrovské štěstí,...
Angličanka tvrdí, že ji ve sprše napadl zlý duch
enigmaplus.cz

Angličanka tvrdí, že ji ve...

Mladá žena z centrální Anglie věří, že jí napadla...
Vyženou Havlovou fanoušci do daleké ciziny?
nasehvezdy.cz

Vyženou Havlovou fanoušci do...

Herečka a bývalá první...