Skip to content

Jídlo na renesančním českém dvoře: Šlechta si dopřává šest chodů, sloužící o dva méně

V hodovní síni se prostírá stůl k obědu. Gong ohlásí přesně jedenáct hodin, když ke stolu usedne kníže se svojí paní, hofmistr a lékař. Jejich děti už jedly o hodinu dříve se svým preceptorem (domácím učitelem – pozn. red).

Knížecí pány teď čeká šestichodové menu a po celou dobu stolování mají dostatek bílého chleba, piva a vína.

Na knížecí stůl se servírují jenom ty nejkvalitnější nápoje. Hlavně při různých turnajích, lovech, plesech, hostinách a dalších radovánkách platí, že čím víc toho šlechtic vypije, tím je větší hrdina.

Opilci jsou proto považováni za vážené osoby…

Vidlička je zpočátku považována za ďáblův nástroj. U nás se objeví teprve v roce 1543.

Ďáblův nástroj berou na milost Jako první přichází na stůl polévka krupovka se smetanou a vejci. Hned následuje druhý chod v podobě dobře uvařeného mladého hovězího s petrželkou, zalitého vejcem a udušeného v přepuštěném másle.

„Co to je za ďáblův nástroj?“ ptá se kněžna nedůvěřivě svého manžela, který se před nedávnem vrátil z cest po Evropě. Kromě jiných darů s sebou přivezl i zlacený příbor. Jeho paní sice důvěrně zná lžíci i nůž, ale nad nástrojem s bodci kroutí hlavou.

„Vidlička,“ vysvětluje kníže a ukazuje ženě, jak se s ní dá šikovně přidržet hovězí maso při krájení, nebo jak se s ní napichují kousky jídla a kladou do úst. Trojzubec lidé považují za nástroj samotného satana a trvá dlouho, než vidličku v kuchyni vezmou na milost (v Čechách se první vidličky objevují v roce 1543 na zámku ve Vlašimi – pozn. red.).

Šlechtické stoly se prohýbají vybranými delikatesami od masa až po ovoce.

Ovocná kaše je vzácnost Na třetí chod donese číšník zadělávané telecí, jako čtvrtý chod se potom na stole objeví kuře upečené a přelité v zelené jíše, omáčce připravené ze zelené petrželky, šalvěje a máty, krajíčku sušeného chleba a zahřátého vína.

Na pátý chod je připravena zvěřina nebo ptáci. Tentokrát si všichni stolovníci pochutnají na bobřím ocasu s omáčkou uvařenou z vína, bílého chleba a roztlučených rozinek, kořeněnou zázvorem, hřebíčky a šafránem.

Na závěr přichází jako vždy ovocné kaše. Cukr se dováží zdaleka až z arabských zemí a jeho hlavním překladištěm je přístav v italských Benátkách, proto jsou slazené kaše vzácností, kterou si dopřává pouze panstvo.

Tabule končí o dvanácté hodině.

Pánové ještě neskočli s jídlem, to znamená, že sloužící musí čekat. Dostane se na ně, až bude panstvo syté.

Sloužící čekají, až dojí panstvo Mezitím hofmistrová a dvorní dámy už o půl dvanácté odešly k takzvanému šlechtickému stolu. K jídlu se s nimi posadí i lovčí, kuchmistr, preceptor a sekretář. Dopřejí si totéž, co u panského stolu, na osobu přitom vyjde asi půllitr vína.

Až po dvanácté si smějí naplnit žaludky sloužící u dvora. Ke stolům mohou usednout teprve tehdy, když skončí s jídlem panstvo. Dostanou o dva chody méně, i maso je horší a na závěr se místo ovocné kaše musí spokojit s hrachem, kroupami či zelím.

Na konci středověku u nás lidé například ještě neznají dnešní knedlíky, ale i spoustu dalších potravin.

Brambory a rýži neznají Navzdory tomu, že Češi ve středověku a začátku novověku ještě neznají některá dnes běžná jídla (například současné knedlíky) a potraviny (brambory k nám přicházejí v 16. století ze Španělska, masově jíst se ale začnou až po hladomoru na začátku 70.

let 18. století; i rýže se k nám také dostala v 16. století ze Španělska) jejich jídelníček je pestrý, což dokazují i nejstarší kuchařské knihy. Ta úplně první je rukopisná a pochází z 15. století, na začátku 16.

století potom publikuje kuchařku pražský knihtiskař Severin mladší (†1545).

Foto: wikipedia.org
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Společnost
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

První pomoc při atopickém ekzému v zimním období
iluxus.cz

První pomoc při atopickém...

Časté přechody z přetopených prostor do chladu,...
Soudní procesy, které otřásly světem!
epochalnisvet.cz

Soudní procesy, které...

V historii proběhlo několik soudních procesů, které...
Ostrovy jako šňůra perel – Maledivy
nasehvezdy.cz

Ostrovy jako šňůra perel...

Pojďte se s námi zasnít. Korálové ostrůvky...
Planeta záhad: Pod maskou Bohů
enigmaplus.cz

Planeta záhad: Pod maskou Bohů

Mumie a kosterní ostatky...
Zdravá ananasová mňamka
nasehvezdy.cz

Zdravá ananasová mňamka

Dejte si pozor, ať zpracujete pouze dobře...
Výstava Sluneční králové prodloužena
21stoleti.cz

Výstava Sluneční králové...

Vedení Národního muzea se povedlo vyjednat...
Vědci vyvinuli látku, která je vhodná k léčbě Covidu a zabrání koronaviru mutovat
21stoleti.cz

Vědci vyvinuli látku, která je...

Švýcarští badatelé z biomedicínského...
Provence s vůní levandule
epochanacestach.cz

Provence s vůní levandule

Zavřete-li oči a řekněte...
Znáte naše posvátné stromy?
epochanacestach.cz

Znáte naše posvátné stromy?

Už od pradávných...
Přestěhovali se na hrad. Z nového obydlí je prý vyhnal duch připomínající gorilu
enigmaplus.cz

Přestěhovali se na hrad. Z nového...

Irsko je zemí legend a podivných příběhů....
Elegance posuvných dveří
rezidenceonline.cz

Elegance posuvných dveří

Dveře které zaberou minimum prostoru, mají...
Kruhy v obilí jako místo magického rituálu. Co znamenají paví pera nalezená uvnitř?
enigmaplus.cz

Kruhy v obilí jako místo...

Záhadné kruhy v obílí patří mezi nejznámější...