Domů     4 dobré rady, jak vybrat dětskou matraci
4 dobré rady, jak vybrat dětskou matraci
komerční sdělení

I když možná znáte pro a proti výběru matrace pro vlastní postel, koupě pro vaše dítě se může zdát jako jiná třída výzvy. Rodiče jsou často velmi nároční, pokud jde o výběr vhodné matrace pro jejich dítě.

Chtějí jen to nejlepší pro tuto nově narozenou křehkou malou bytost a chtějí matraci, která jí zajistí ten nejlepší spánek.

Přechod z postýlky na postel může být stresující jak pro batole, tak pro rodiče.

Pokud se na to právě chystáte a nejste si jisti, která dětská matrace by pro vaše dítě fungovala nejlépe, náš dnešní průvodce nákupem se vám dilema jak vybrat dětskou matraci pokusí pomoct rozlousknout.

Kdy by se dítě mělo přestěhovat na postel?

Přesun dítěte do vlastní postele je důležitou fází jeho dětství. Přenést malé dítě na dětskou matraci a postel se doporučuje ve věku mezi 18 a 36 měsíci. Toto je však pouze vodítko.

Všímejte si rost vašeho dítěte, pohodlí a bezpečnost v dětské postýlce a rozhodněte se sami, kdy je čas přejít na dětskou postel, berouce přitom v úvahu následující faktory.

1. Výběr správné velikosti

Stejně jako při nákupu matrace pro vlastní postel je důležité vybrat matraci vhodné velikosti i pro vaše dítě. Pokud dítě již má postel, ujistěte se, že matrace odpovídá velikosti postele. Pokud však volíte postel a matraci současně, zvažte věk a výšku dítěte.

Pro malé dítě, které právě přechází do postele z postýlky, je matrace velikosti 90 x 200 dobrá volba.

Není to příliš velké, ale poskytuje prostor pro dítě. Máte-li starší dítě nebo dospívající, můžete zvolit i matraci s dvojitou velikostí. Může to být dobrá volba, pokud na to máte prostor, protože se nebudete muset starat o to, že ji vaše dítě vyroste.

2. Materiály

Použité materiály jsou dalším důležitým hlediskem při výběru matrace pro vaše dítě. Mnoho syntetických matrací obsahuje materiály na bázi chemikálií, které mohou způsobovat alergie, dýchací potíže a podráždění kůže.

Chcete-li zabránit možným zdravotním problémům, zvolte matraci vyrobenou z přírodních materiálů, jako je organická vlna nebo organická bavlna. Mezi další přírodní materiály patří bambus, hedvábí, konopí a přírodní latex.

Retardéry hoření často obsahují také toxické chemikálie, proto si pozorně přečtěte popis produktu výrobce, abyste věděli, zda byly nějaké nebezpečné chemikálie, syntetika, lepidla, barviva nebo plasty smíchány s přírodními materiály.

Zdroj: Africa Studio/shutterstock.com
Zdroj: Africa Studio/shutterstock.com

3. Typ matrace

Pro podporu růstu vašeho dítěte je nezbytná podpůrná matrace. Čtěte dále a zjistěte, který typ je pro vaše dítě nejlepší.

• standardní pružinová matrace – otevřené vinuté pružiny fungují jako jedna jednotka pro rozložení hmotnosti dítěte na celou matraci. Poskytují velkou oporu a optimální vyrovnání páteře.

• matrace s pěnovými pružinami – mají pružiny zabalené do vlastního látkového obalu. Tyto matrace lépe reagují na hmotnost a pohyby dítěte než standardní pružinové matrace.

• paměťová pěna – efekt konturování pěny pomůže snížit frekvenci házení a otáčení se dítěte během noci

• latex – latexové matrace jsou přirozeně hypoalergenní a prodyšné. Jsou ideální pro děti, které chtějí zůstat v pohodě po celou noc.

Stále si nejste jisti, jaký typ zvolit? Níže je tabulka, která vám pomůže porovnat různé typy matrací.

4. Tvrdost

Když přemýšlíte, jak vybrat správnou matraci pro své dítě, tvrdost je jednou z důležitých úvah. Podpora páteře je to, co opravdu potřebujete od matrace, na které vaše dítě stráví 8 -10 -14 hodin denně.

Matrace s pěnovými pružinami je ideální pro děti, protože má optimální tvrdost, aniž by byl ohrožen komfort. Páteř dětí rychle roste a proto by měla být udržována v neutrální poloze, aby se minimalizovalo napětí a tlak.

Matrace s pěnovými pružinami jsou mnohem pevnější než její protějšky z paměťové nebo latexové pěny a fakt, že se nemodelují podle těla vašeho dítěte, je ve skutečnosti dobrá věc, protože páteř potřebuje konzistentní pevnost, aby se mohla správně rozvíjet.

Jak může správná matrace podporovat páteř vašeho dítěte

Jak jsme se zmínili, tvrdost je při nákupu první matrace vašeho dítěte důležitým faktorem, ale proč? Během noci může páteř batolete narůst až 1,5 cm, když se meziobratlové kotouče páteře naplní vodou.

V průběhu tohoto procesu by měla být páteř i krk pevně podepřeny a drženy v neutrální poloze. Matrace sama o sobě musí být dostatečně pevná, aby poskytovala tuto oporu, ale dostatečně měkká, aby vaše dítě během svého nočního odpočinku zůstalo ve stejné poloze.

Kromě toho má i chlazení obrovský vliv na to, jak se vaše dítě vyvíjí ve své první posteli.

Pokud uvažujete o nějaké formě ortopedické matrace, je důležité si uvědomit, že paměťová pěna využívá uložené tělesné teplo k aktivaci svého formovacího systému, což může vést k poměrně teplému základu pro vaše dítě ke spánku.

Pokud je vaše místnost relativně chladná, pak žádný problém, ale pokud se v létě zahřeje, latexová matrace by tuto funkci zajistila bez toho zvláštního tepla.

Měli bych však také říci, že zatímco ortopedické matrace jsou skvělé pro dospělé, kteří trpí bolestmi kloubů nebo špatnými zády, tato stejná funkce může vést k nedostatku stabilní pevnosti, která je nezbytná pro rostoucí páteř.

Zdroj: Romdrodphoto/shutterstock.com
Zdroj: Romdrodphoto/shutterstock.com

Jak můžete pomoci přechodu dítěte z postýlky do postele?

Pokud se chystáte na přechod z postýlky na postel, možná vás zajímá, jak zajistit co nejhladší proces. Uvádíme zde několik tipů a triků, které vám (a vašemu batole) pomohou v bezproblémovém přechodu.

• dítě nepřekvapujte – jak již pravděpodobně víte, batolata nejsou nejklidnějšími bytostmi a často nereagují dobře na náhlé změny.

Takže poslední věcí, kterou budou potřebovat, je zjistit, že jejich pohodlná postýlka zmizela a na jejím místě je nějaké dřevěné monstrum.

Chcete-li se vyhnout nekonečným večerům naplněným pláčem a absolutně žádnému spánku pro nikoho z vás, zkuste místo toho připravit své dítě na změnu. Dejte mu vědět, že se rozloučí se svou postýlkou a poví „Ahoj“ posteli stejné jako mají máma a táta.

• ať je to zábava – možná vás to překvapí, ale děti na sebe přebírají stres rodičů. Takže pokud máte příliš starosti s přechodem na postel, budou je mít také.

S tímto na mysli, probuďte svého vnitřního komedianta, namalujte si na obličej velký úsměv a ukažte svému dítěti, jak vzrušující může být tato změna. Je šance, že pokud vás vidí šťastnými a uvolněnými, pak se také zmírní.

• zapojte je do procesu – kak jsme řekli dříve, batolata nejsou masivními fanoušky překvapení a šok z nové postele může stačit, aby byly po celé dny v nepohodě. Proto je od začátku zapojte.

Zkuste je vzít sebou kupovat barevné povlečení a nechte je při vás když připravujete novou postel ke spaní. Pomalu je to navnadí k myšlence přechodu z postýlky a snad jim atmosféra vzrušení pomůže zapomenout na to, proč se vlastně obávali.

• následujte obvyklou rutinu před spaním – může to znít jako klišé, ale udržování klidu a pokračování v zaběhlých zvyklostech je přesně to, co musíte udělat, pokud jde o pomoc vašemu dítěti, aby pustilo dětskou postýlku.

Přechod z postýlky na postel je dostatečně stresující, takže jakékoli přepnutí do jiného režimu před spaním bude věci jen zhoršovat.

Pokud je to možné, udržujte vše jako normálně, zkuste jim přečíst oblíbenou rozprávku před spaním a zacházet s nimi, jako by to byl jakýkoliv jiný večer. Kromě toho se nemusíte zdržovat déle, než obvykle.

V té sekundě jak pocítí, že máte důvod, proč jste tam byl, se vyvolá další pocit, že něco není v pořádku. I když to pro vás může být těžké, řekněte dobrou noc, vypněte světlo a odejděte uvolněně (i když nejste!).

• umístěte postel tam, kde byla postýlka – jakmile je dětská postýlka odstraněna a pokud je prostor dostatečně velký, zkuste postel umístit do přesně stejné polohy.

To pomůže mozku dítěte zpracovat změnu, aniž by se muselo vypořádat ještě ke všemu ostatnímu s neznámou spací polohou.

Bude to v pořádku…

Ano, budou nějaké raple a možná trochu odporu, ale jakmile si vaše dítě uvědomí, jak pohodlná a příjemná je jeho nová matrace, pak se všechno postupně uklidní. Alespoň do příští velké změny…

Zdroje informací:

www.overstock.com/guides/how-to-choose-mattresses-for-children

www.time4sleep.co.uk/advice/choosing-a-mattress-for-children

www.homeguides.sfgate.com/choosing-mattress-child-38172.html

Foto: Romdrodphoto/shutterstock.com, Africa Studio/shutterstock.com, suravid/shutterstock.com (úvodní foto)
Související články
Lifestyle
Láska, smrt a bolest: Osudy Ivety Bartošové
Iveta Bartošová, ikona českého showbyznysu, prožila život plný lásky i bolesti. Od první lásky s Petrem Sepéšim, přes úmrtí tohoto blízkého přítele, až po komplikovaný vztah s Ladislavem Štaidlem. Její osudy byly svázány s nečekanými událostmi a dramatickými zvraty, které otřásly nejen jejím životem, ale i veřejností. Zrození princezny Vraťme se zpět do 90. let. […]
Lifestyle
Elvis Presley: Legendární Král Rock’n’Rollu
Život krále rock’n’rollu, Elvise Presleyho, byl plný vzestupů a pádů, které ho katapultovaly na vrchol slávy, ale také ho stály život. Jeho nekonečná vášeň pro hudbu a osobitý styl se staly ikonickými pro celou éru. Od chudých začátků v Mississippi po oslnivé vystoupení ve slavném pořadu Comeback 1968, Elvis zanechal nezaměnitelnou stopu ve světě hudby. […]
Lifestyle
Amy Winehouse: Z hvězdy se stává mrtvá členka Klubu 27
Amy Winehouse, britská pěvecká ikona s uhrančivým hlasem a tragickým osudem. Její životní cesta, poznamenaná závislostmi a bouřlivým manželstvím, ji ve věku 27 let navždy zařadila do nechvalně proslulého Klubu 27. Klub 27 patří k nejexkluzivnějším spolkům světa. Aby se do něj jeho členové, kterých už je přes 80, dostali, musí učinit jen dvě věci […]
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
reklama
věda a technika
Zdánlivě neškodná panda: Mírumilovný vegetarián s kruhy pod očima
Za sklem se tísní desítky lidí, někteří nadšeně vytahují mobily a zběsile fotí. Na druhé straně si v klidu vysedává robustní pandí samec. S nezájmem chroupá bambus, když mu potrava dojde, stačí se převalit na bok a natáhnout pracku. Život pandy má do akčnosti hodně daleko. Když se řekne panda velká, většině populace okamžitě vytane na mysl […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
reklama
historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
epochalnisvet.cz
Jak se pářili termiti před 40 miliony lety?
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Asijské nudle s vepřovým masem
tisicereceptu.cz
Asijské nudle s vepřovým masem
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
nejsemsama.cz
Nenávist a intriky zkrotila růžová barva
Nikdy bych nevěřila, že se ta zlá holka někdy změní. Byla sobecká, povýšená, nikomu nepřála nic dobrého. Jednou změnila šatník a stal se snad zázrak. Už jako malá bývala Martina zlá a sobecká. Slyšela jsem o ní jen to nejhorší, a to nejen od spolužaček, ale i od její starší sestry Agáty. Byl to užalovaný, rozmazlený fracek. V dětství si vybrečela
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
enigmaplus.cz
Kamenné řady u Kounova: Vyzařují tajemnou energii?
Řady tvořené více než 2000 neopracovanými kameny s nejasným posláním jsou dnes největší megalitickou památkou Česka. A zřejmě také jednou z našich největších záhad. Jeden z nejzáhadnějších kamennýc
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
skutecnepribehy.cz
Měsíční kamínek splnil tajné přání?
Byl to žertík, kterým jsem všechny zaskočila. Nakonec jsem ale byla zaskočena já. Splnil snad kamínek na mém krku moje slova? V  tom malém městečku na jihu Moravy jsme se ocitli s přítelem náhodou. Ten kámen na tržišti mě zaujal hned, jak jsem ho uviděla. Když jsem ho vzala do ruky, už jsem se ho nemohla vzdát.
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
historyplus.cz
7 zásadních momentů v dějinách Afroameričanů: Prezident poslal proti rasistickému guvernérovi vojáky
V ulicích Birminghamu v americké Alabamě je opět rušno. Nejdřív je slyšet rána a pak jako domek z karet padá k zemi jeden příbytek afroamerické rodiny. Následně je zdemolován kostel, v němž se černoši setkávají. Obyvatelé tmavé pleti v „Bombinghamu“, jak se městu v 50. a 60. letech minulého století říká, nejsou před řáděním Ku-klux-klanu v bezpečí.  
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
iluxus.cz
V Dubaji plánují vysadit 100 milionů stromů. Pomůže to dostatečně v kompenzaci emisí uhlíku?
Připravte se na novou podobu Dubaje. Město, které již teď září jako drahokam na Blízkém východě, nyní plánuje projekt, který ho nejen povznese, ale také obohatí jeho ekosystém. Dubaj Mangroves, ambici
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
nasehvezdy.cz
Zemřela herečka Simona Postlerová (†59)
V křehké tmavovlásce Simoně Postlerové (†59) byla vždy ohromná síla. Musela se rozloučit se životní láskou. Čelila i dalším vážným problémům, přesto se stále usmívala. Kdyby se vyplnil její dětský
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
epochanacestach.cz
Zámek Kynžvart: Dřevomorka už dávno neřádí
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
21stoleti.cz
Časté užívání marihuany může zvyšovat riziko infarktu, naznačuje studie
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu ameri
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
panidomu.cz
Špenát: Na talíř, když šéfkuchař ho dává…
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno