Domů     Od jehly po laser: Operace šedého zákalu „včera a dnes“
Od jehly po laser: Operace šedého zákalu „včera a dnes“
4.3.2018

Mezi nejčastější příčiny slepoty patří i v dnešní době katarakta neboli šedý zákal. Ačkoliv neznáme pravou příčinu jeho vzniku, víme, že souvisí s přirozeným stárnutím oka.

Jeho odstranění je považováno nejen za nejstarší operaci v oftalmologii, ale dokonce i v lékařství obecně. Od riskantních a krajně nepříjemných procedur se metody jejího provedení zdokonalily natolik, že k ní dnes už není zapotřebí žádný ostrý nástroj.

Šedý zákal není radno brát na lehkou váhu. Oční čočka se kvůli stárnutí postupně zakaluje natolik, že se vidění stává neostrým a zamlženým, až nakonec může zmizet úplně.

„V počátcích se onemocnění nemusí dokonce ani nemusí nijak projevovat, oko nebolí, není podrážděné ani začervenalé. Patrné je až v pokročilé fázi.

Většinou postihuje osoby starší 65 let, po 75. roce věku se podle statistik objevuje u více než tří čtvrtin populace,“ vysvětluje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno.

Kataraktu nelze vyléčit brýlemi ani kapkami do očí, jedinou účinnou „medicínou“ je chirurgický zákrok.

Šedý zákal bývá nejčastější příčinou slepoty.
Šedý zákal bývá nejčastější příčinou slepoty.

První operace katarakty se podle dochovaných pramenů prováděly už zhruba okolo roku 2000 před naším letopočtem. Vzhledem k tehdejším hygienickým podmínkám však často docházelo k zánětům, odchlípení sítnice nebo přímo k úplnému oslepnutí.

Zakalená čočka se tehdy zatlačovala do nitra oka. Cílem totiž bylo čočku v oku uvolnit natolik, aby zapadla do sklivcového prostoru a nebránila průchodu světla do oka. Pokud se tento proces nezdařil, na řadu přicházelo rozkouskování čočky jehlou.

Jestliže byla čočka měkká a poddajná, bylo také možné odsát ji pomocí duté jehly – tato praxe byla častá především v arabských zemích. Sterilizaci „chirurgického instrumentária“ zajišťovalo opalování v ohni.

Katarakta je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno.
Katarakta je nemoc oka, kdy se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno.

Nová metoda odstranění šedého zákalu se objevila až v polovině 18. století, kdy se začal provádět řez v oku tak, aby bylo možné odstranit obsah zakalené čočky.

Její prázdné pouzdro v oku zůstávalo, a pokud postupem času došlo k jeho dalšímu zakalení, bylo nutné v něm vytvořit otvor, aby paprsky světla mohly proniknout na sítnici.

Až na konci 19. století se odstranění katarakty provádělo kompletním vyjmutím čočky z oka, rozhodně se ale nejednalo o nic příjemného – k této proceduře se využíval speciální nástroj připomínající lžičku.

Později se čočka vyjímala vytažením po jejím předchozím mrazení přímo v oku. U této metody však hrozily komplikace v podobě narušení sklivcové bariéry.

Výskyt šedého zákalu ve světě. Čím tmavší plocha, tím horší situace.
Výskyt šedého zákalu ve světě. Čím tmavší plocha, tím horší situace.

Revoluce nastala, když se do prázdného pouzdra původní čočky začaly usazovat čočky umělé. V roce 1967 se objevila metoda, která se používá dodnes, a sice tzv. fakoemulzifikace neboli ultrazvukové rozmělnění a následné odsátí čočky z oka.

S pokrokem v operačních metodách došlo také k rozvoji znecitlivění.

V 80. letech minulého století se při odstraňování katarakty začala využívat lokální anestezie prováděná vpichem, koncem minulého století se však dostaly ke slovu bezbolestné a rychle působící anestetické kapky.

Také samotné umělé čočky prošly rozsáhlým vývojem, a v dnešní době se tak používají výhradně měkké čočky z hydrofilního či hydrofobního akrylátu.

Zdravé oči jsou základem pro vnímání okolního světa.
Zdravé oči jsou základem pro vnímání okolního světa.

V současnosti je nejmodernější metodou odstranění katarakty laserová operace, při níž samotný paprsek laseru působí pouze 10 sekund. Paprsek s dokonalou přesností vytvoří vstupní mikrořez, otevře přední pouzdro oční čočky a rozmělní ji.

„Zákrok je díky počítačem řízené technologii mnohem šetrnější a přesnější. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí ji umělou čočkou. Celý ambulantní zákrok trvá asi 15 minut a je zcela bezbolestný.

Celá operace s využitím femtosekundového laseru LenSx je řízená počítačem a je zcela přizpůsobena každému pacientovi na míru,“ dodává docentka Skorkovská. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba měnit.

Po operaci také není nutné nosit brýle, jelikož nitrooční čočka dokonale nahrazuje dioptrickou sílu původní oční čočky. Volbou vhodného typu čočky tedy lze odstranit zároveň krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

Foto: Wikipedia, Pinterest, weknowyourdreams
Související články
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
reklama
věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
To na nose nenosíme
nejsemsama.cz
To na nose nenosíme
Černé tečky v obličeji, zejména na nose, představují častý kosmetický problém. Jejich tvorbu ovlivňuje kosmetická péče a používání kosmetiky, která ucpává póry. Nač si dát pozor? Zbavit se jich není jednoduché, ale při správné péči a používání správné kosmetiky se vám může podařit je alespoň minimalizovat. Co pomůže? Základem je pravidelné a důkladné čištění pomocí micelárních vod, pěny a gelů.
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
enigmaplus.cz
Tajemný slezský alchymista: Byl krůček od objevu kamene mudrců?
Na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století pobýval ve Slezsku alchymista, který byl opravdovou autoritou v otázce takzvaného kamene mudrců. Pokud se prý někdo přiblížil objevu tohoto alchymistického
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
iluxus.cz
Rado opět spojilo své renomé s japonským návrhářem
V roce 2017 se značka Rado spojila s japonským módním vizionářem Kunihiko Morinagou, aby společně vytvořili limitovanou edici hodinek. Ty kombinují tradiční řemeslné umění značky s inovativní technolo
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
historyplus.cz
5 největších tlouštíků na trůnu: Jindřich VIII. vážil až 160 kilo!
Jindřich VIII. odloží mastnou kýtu a otře si rukou koutky úst. K jídlu zasedl v sedm večer, a byť už je dávno po půlnoci, stoly se stále prohýbají pod vybranými pokrmy. „S večeří se přece nesmí pospíchat,“ usměje se na své hosty král a pokyne sluhům, aby donesli další pochoutky. Pro anglického krále je jídlo skutečným koníčkem.
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Má Gottová v zahraničí milence?
nasehvezdy.cz
Má Gottová v zahraničí milence?
Vdova Ivana Gottová (48) před časem zainvestovala a momentálně se jí staví v pražské lokalitě Císařka luxusní vila. Původně se psalo, že by to měl být nový domov pro ni a její dcery Charlotte Ellu (
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Chtěla mi odloudit manžela
skutecnepribehy.cz
Chtěla mi odloudit manžela
Moje sestra byla taková už odmalička. Dostala, čeho se jí zachtělo. Rodiče jí vždycky nadržovali a já jí vše odpouštěla. A z ní vyrostl sobec. Přestože byla moje sestra jen o pět let mladší, vypadala spíš jako moje dcera, kterou jsem nikdy neměla. Štíhlá a drobná, plavovlasá. Já byla vysoká a statná. Žáky jsem vždy milovala Pracovala jsem coby učitelka na
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
21stoleti.cz
Objevena nejtěžší hvězdná černá díra v naší Galaxii
Astronomové objevili dosud nejhmotnější hvězdnou černou díru v Mléčné dráze. Prozradila ji obíhající hvězda, která se kvůli ní při svém pohybu podivně "kymácí". Neunikla tak pozornosti mise Gaia Evrop