Domů     Tequila: Je libo stříbrnou, nebo zlatou?
Tequila: Je libo stříbrnou, nebo zlatou?

Posolit hřbet ruky, připravit plátek citronu a jde se na věc… Stačí vteřinka a „tekuté stříbro“ mizí v našich útrobách spolu se zbylými ingrediencemi. Existuje několik druhů a postupů, jak ji vychutnávat. A právě v nich konzumenti nejčastěji chybují. Namísto požitku upřednostňují celosvětově rozšířený nešvar…

Divoké a nespoutané Mexiko se stane během své dlouhé historie obohacovatelem lidstva.

Zasáhne do oblasti módy, když světu dá oblíbená sombrera, milovníkům památek nadělí pořádnou dávku aztécké kultury a pro fajnšmekry připraví lahodný nápoj, který si získá celý svět. Jeho jméno je tequila. Se stříbrnou tekutinou se tu rozhodně nešetří.

Opracovat modrou agáve není jen tak. Je k tomu potřeba dostatek síly, píle a speciálního nástroje jménem coa.
Opracovat modrou agáve není jen tak. Je k tomu potřeba dostatek síly, píle a speciálního nástroje jménem coa.

Jak Mexiko stvořilo legendu

Známé přísloví praví: „Za vším hledej ženu.“ A ani v případě objevu tequily tomu není jinak. Ačkoliv muži mají už ze své podstaty k alkoholu o něco blíže, podle jedné legendy za první šťávou z agáve stojí mytická bohyně Mayahuel.

Od té doby slouží jako občasná pochoutka k oživení jídelníčku, se kterou se však kvůli alkoholu musí opatrně.

Moderní historie ji pojí už se 16. stoletím, kdy španělští kolonizátoři poprvé kvašené nápoje destilují, čímž získávají prvního předchůdce a vzdáleného příbuzného tequily – nápoj mezcal.

Zatímco k výrobě mezcalu se používá zelené agáve, tequila si žádá jeho modrou odrůdu, která roste v blízkosti městečka Tequila. Právě odkud získá nápoj svůj název.

Špinavá práce

Se sběrem modré agáve se začíná nejdříve po 7 až 10 letech. Agáve sklízejí dělníci, kterým se říká jimadores.

Při procesu sklizně se osekají nástrojem zvaným coa úplně všechny listy, dokud nezbude jen samotné jádro – srdce agáve, které je pro výrobu nejdůležitější. Zůstane jen dužnatá část zvaná pini. Jádro váží většinou kolem 40 kg.

Z toho vznikne přibližně 6 litrů tequily. Hromady agáve jsou pak sváženy do palíren, kde je čas jim pořádně „zatopit“ – agáve se musí povařit. Když jádro zhnědne a proběhne proces kvašení, dochází k samotné destilaci.

V závislosti na druhu agáve se může procedura i několikrát opakovat. Než ale pálenka spatří světlo světa, chvilku si musí „pohovět“ v dubových sudech. Pravá tequila by měla obsahovat okolo 40 % čistého alkoholu.

Kromě stříbrné tequily, která je považována za tu jedinou pravou je na trhu dostání i zlatá. Ta je však dobarvována karamelem.
Kromě stříbrné tequily, která je považována za tu jedinou pravou je na trhu dostání i zlatá. Ta je však dobarvována karamelem.

Tekuté bohatství

Nejčastěji rozlišujeme mezi tequilou blanco (stříbrnou) a gold (zlatou). Ačkoliv by se mohlo zdát, že kromě barvy mezi nimi není žádný větší rozdíl, opak je pravdou. Liší se od sebe jak kvalitou, tak způsobem pití.

Zatímco rodilí Mexičané popíjí tequilu samotnou o pokojové teplotě, ostatní státy mají zvyk si její konzumaci zpestřovat a tak trochu přebíjet její chuť.

Stříbrná varianta je nejčastěji konzumována s plátkem citronu a solí, zlatá je popíjena se skořicí a pomerančem.

Málokdo však tuší, že zlatou většinou dobarvují karamelem, tudíž je považována za nekvalitní a hojně užívanou do míchaných nápojů, které její chuť přebijí.

Rodinný poklad

Na kvalitní kousky upozorňuje zejména označení NOM (Norma Oficial Mexicana). Jedná se vlastně o jakousi formu ochranné známky, která uživateli poskytuje informace o tom, kde byl nápoj vyroben.

V současnosti je mexickou vládou schváleno jen pět oblastí – Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Když značka na výrobku chybí, jde o první varovný signál, že láhev nemá zcela čistý původ.

Aby si totiž nápoj mohl toto označení vysloužit, musí být „nadopovaný“ alespoň 51 % alkoholu. Za největšího výrobce je dnes považována firma Jose Cuervo, fungující od roku 1795.

Než se nápoj dostane ke konečnému zákazníkovi, je potřeba, aby si nejprve nějakou dobu pohovil v dřevěném sudu.
Než se nápoj dostane ke konečnému zákazníkovi, je potřeba, aby si nejprve nějakou dobu pohovil v dřevěném sudu.
Foto: Wikipedia.org, Pinterest.com
Související články
Zajímavosti
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Zajímavosti
Užitečný lógr: Hnojí, čistí i předpovídá budoucnost
Než umyjete šálek, zkuste si rozmyslet, jestli by se vám kávová sedlina k něčemu nehodila. Můžete ji použít třeba na zahradě, při úklidu domácnosti, k vylepšení složení betonu nebo péči o pleť. V průmyslu ji testují na všechny možné způsoby a získává body v mnoha výrobních odvětvích. Když si milovníci mleté kávy vypijí svůj šálek, […]
Zajímavosti
Proč všechny cesty vedou do Říma?
Řím už dnes není středem světa, ovšem v době mocné starověké říše to tak trochu bylo. Když vzniklo ono známé úsloví, skutečně vedly všechny cesty právě tam? Jak město Řím, jako centrum bohaté Římské říše, postupně roste, rozrůstá se kolem něj i síť menších i větších cest. Jak jinak než pevných a kvalitních, postavených podle […]
Zajímavosti
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
reklama
historie
Versailles v číslech: Od sídla moci po muzeum dějin
Zámek jako z nejkrásnější pohádky je svědkem pohnutých dějin od doby, kdy se Francie stává významnou velmocí až po dramatický úpadek monarchie. Ve Versailles se však rozhoduje i o osudu jiných států. Impozantní sídlo ve Versailles je jednou z nejcennějších památek Francie, která je od roku 1979 zapsána na seznamu památek UNESCO. A také patří […]
Cholera: Detektivní pátrání s klikou
Lékař, který odhalí tajemství cholery si dá světu návod jak se s nemocí vypořádat, objevení skutečné příčiny nemoci se však nedožije. I tak ovšem dokázal změnit svět a vymýtit v civilizovaném světě jednu z nejděsivějších nemocí. Stejně jako s tuberkulózou, je to v první polovině 19. století i s cholerou. Většina lékařů zastává teorii miasma, a považuje ji […]
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Osvobození Osvětimi: Mrazivé ticho, spáleniště a 7 000 zubožených vězňů!
Opatrně prochází bránou, na níž je nápis „Arbeit macht frei“. Sovětští vojáci doufají, že dobyli nacistickou továrnu, jenže po pár krocích zírají do prázdných očí stovek lidí v pruhovaných mundúrech. Ti jsou vyhublí, mají strach a neví, co od příchozích čekat! Onoho 27. ledna 1945 postupují Sověti k polskému městu Osvětim. Rozsáhlý komplex považují za nacistickou továrnu, […]
reklama
lifestyle
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
nejsemsama.cz
Proč jsem se nechala zlákat na seanci?
Byli jsme mladí a až příliš troufalí. Chtěli jsme si promluvit s duchy našich blízkých. Takovou zkušenost bych ale nikomu nedoporučovala. Tehdy mi bylo třináct let, když mi zemřela babička, kterou jsem měla velice ráda. Neměla jsem moc kamarádek, ráda jsem trávila čas sama. Ráda jsem si četla, malovala a vyšívala, vždy v klidu v tichosti domova. Ven jsem chodila
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
epochalnisvet.cz
Do hlubin jeskyně Výpustek: Ukrývá největší krasové jezero u nás?
Před badatelem Josefem Urbánkem leží právě dokončená mapa. Zakreslená je na ní také obří vodní plocha. Urbánek totiž ve 20. a 30. letech minulého století postupně prozkoumal záhadnou jeskyni Výpustek. Údajně v ní objevil také přírodní unikát. Po něm se ale úplně slehla zem. Existuje vůbec a může nás k němu mapa přivést?   Rozlehlými prostorami
Vytvořte si svou rustikální nádobu
panidomu.cz
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
21stoleti.cz
Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře překonala nový milník
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
enigmaplus.cz
Zámek Vranov nad Dyjí: Rejdiště neklidných duchů?
Zámek Vranov nad Dyjí, nacházející se na jihu Moravy nedaleko Vranovské přehrady, se může pochlubit velmi bohatou historií. Už okolo roku 1100 zde totiž údajně stával hrad, zmiňovaný rovněž v Kosmově
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
nasehvezdy.cz
Bronislav Poloczek už neměl chuť žít
Herec Bronislav Poloczek (†72) připomínal medvěda. Postavou i chováním. Dětství a mládí prožil Bronislav Poloczek (†72) ve Slezsku a mluvil stejně dobře polsky jako česky. Původně chtěl studovat př
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
skutecnepribehy.cz
Vnučka se moc trápila kvůli lásce
Je jí už třicet, ale máma s ní jedná jako s malou. Zakazuje jí chlapce a hlídá ji na každém kroku. Pořád dělá scény a vnučka chřadne před očima. Moje dcera bývala pěkné kvítko. Už na základce chodila s dvacetiletým a později těch chlapů vystřídala nepočítaně. Když se konečně vdala, ulevilo se mi, ale ne na dlouho. Stala se z ní taková
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
historyplus.cz
4 neuskutečněné atentáty 2. světové války: Chtěli Britové zabít Hitlera podle románu?
Je to jedinečná šance, jak zlikvidovat prvního muže Třetí říše. Při svých pravidelných vycházkách po Obersalzbergu je totiž téměř nechráněn. Stačí vybrat vhodné stanoviště, zamířit a vystřelit. Pokud by britský odstřelovač přece jenom minul, jeho dva kolegové budou připraveni dokončit práci bazukou…   Usekni hadovi hlavu a vyřadíš celé tělo…Myšlenka s jasným poselstvím, že když
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
iluxus.cz
Mistrovský hodinář tvarů: Cartier odhaluje své novinky pro letošní rok
Cartier se vždy vyznačoval vytvářením jedinečných forem, od designu přes propracované siluety, které jsou na první pohled okamžitě rozpoznatelné. Hra s tvary, stírání hranic mezi skutečným a imaginárn
Opékané španělské papričky
tisicereceptu.cz
Opékané španělské papričky
Ve Španělsku se konzumují jako předkrm. Vy si je můžete vychutnat třeba jako přílohu k masu. Suroviny 250 g čestvých papriček Pimientos de Padrón hrubozrnná (uzená) sůl kvalitní olivový olej
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
epochanacestach.cz
Archeopark Modrá: Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše?
Jak to vypadalo v dobách Velkomoravské říše, o tom se můžeme přesvědčit jen kilometr od poutního areálu ve Velehradě, v Archeoskanzenu Modrá. Představuje opevněné sídliště z dob Velké Moravy vybudované na základě skutečných archeologických nálezů přímo ze zdejší lokality. Prostor je členěn do několika tematických celků. Fortifikační část se věnuje typům dobových opevnění od hradeb ze dřeva a