Posolit hřbet ruky, připravit plátek citronu a jde se na věc… Stačí vteřinka a „tekuté stříbro“ mizí v našich útrobách spolu se zbylými ingrediencemi. Existuje několik druhů a postupů, jak ji vychutnávat. A právě v nich konzumenti nejčastěji chybují. Namísto požitku upřednostňují celosvětově rozšířený nešvar…
Divoké a nespoutané Mexiko se stane během své dlouhé historie obohacovatelem lidstva.
Zasáhne do oblasti módy, když světu dá oblíbená sombrera, milovníkům památek nadělí pořádnou dávku aztécké kultury a pro fajnšmekry připraví lahodný nápoj, který si získá celý svět. Jeho jméno je tequila. Se stříbrnou tekutinou se tu rozhodně nešetří.
![Opracovat modrou agáve není jen tak. Je k tomu potřeba dostatek síly, píle a speciálního nástroje jménem coa.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2018/02/2.-3-768x1024.jpg)
Jak Mexiko stvořilo legendu
Známé přísloví praví: „Za vším hledej ženu.“ A ani v případě objevu tequily tomu není jinak. Ačkoliv muži mají už ze své podstaty k alkoholu o něco blíže, podle jedné legendy za první šťávou z agáve stojí mytická bohyně Mayahuel.
Od té doby slouží jako občasná pochoutka k oživení jídelníčku, se kterou se však kvůli alkoholu musí opatrně.
Moderní historie ji pojí už se 16. stoletím, kdy španělští kolonizátoři poprvé kvašené nápoje destilují, čímž získávají prvního předchůdce a vzdáleného příbuzného tequily – nápoj mezcal.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Zatímco k výrobě mezcalu se používá zelené agáve, tequila si žádá jeho modrou odrůdu, která roste v blízkosti městečka Tequila. Právě odkud získá nápoj svůj název.
Špinavá práce
Se sběrem modré agáve se začíná nejdříve po 7 až 10 letech. Agáve sklízejí dělníci, kterým se říká jimadores.
Při procesu sklizně se osekají nástrojem zvaným coa úplně všechny listy, dokud nezbude jen samotné jádro – srdce agáve, které je pro výrobu nejdůležitější. Zůstane jen dužnatá část zvaná pini. Jádro váží většinou kolem 40 kg.
Z toho vznikne přibližně 6 litrů tequily. Hromady agáve jsou pak sváženy do palíren, kde je čas jim pořádně „zatopit“ – agáve se musí povařit. Když jádro zhnědne a proběhne proces kvašení, dochází k samotné destilaci.
V závislosti na druhu agáve se může procedura i několikrát opakovat. Než ale pálenka spatří světlo světa, chvilku si musí „pohovět“ v dubových sudech. Pravá tequila by měla obsahovat okolo 40 % čistého alkoholu.
![Kromě stříbrné tequily, která je považována za tu jedinou pravou je na trhu dostání i zlatá. Ta je však dobarvována karamelem.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2018/02/3.-3-768x721.jpg)
Tekuté bohatství
Nejčastěji rozlišujeme mezi tequilou blanco (stříbrnou) a gold (zlatou). Ačkoliv by se mohlo zdát, že kromě barvy mezi nimi není žádný větší rozdíl, opak je pravdou. Liší se od sebe jak kvalitou, tak způsobem pití.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Zatímco rodilí Mexičané popíjí tequilu samotnou o pokojové teplotě, ostatní státy mají zvyk si její konzumaci zpestřovat a tak trochu přebíjet její chuť.
Stříbrná varianta je nejčastěji konzumována s plátkem citronu a solí, zlatá je popíjena se skořicí a pomerančem.
Málokdo však tuší, že zlatou většinou dobarvují karamelem, tudíž je považována za nekvalitní a hojně užívanou do míchaných nápojů, které její chuť přebijí.
Rodinný poklad
Na kvalitní kousky upozorňuje zejména označení NOM (Norma Oficial Mexicana). Jedná se vlastně o jakousi formu ochranné známky, která uživateli poskytuje informace o tom, kde byl nápoj vyroben.
V současnosti je mexickou vládou schváleno jen pět oblastí – Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit a Tamaulipas. Když značka na výrobku chybí, jde o první varovný signál, že láhev nemá zcela čistý původ.
Aby si totiž nápoj mohl toto označení vysloužit, musí být „nadopovaný“ alespoň 51 % alkoholu. Za největšího výrobce je dnes považována firma Jose Cuervo, fungující od roku 1795.
![Než se nápoj dostane ke konečnému zákazníkovi, je potřeba, aby si nejprve nějakou dobu pohovil v dřevěném sudu.](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2018/02/4.-3-768x1024.jpg)