Domů     Tajemství sluneční soustavy: Kde se skrývá zkázonosná planeta Nibiru?
Tajemství sluneční soustavy: Kde se skrývá zkázonosná planeta Nibiru?
2.1.2023

Zuřivé vichry naplnily nitro Tiamat. Její břicho se nadmulo, ústa široce otevřela. Marduk vystřelil šíp, rozerval jí břich, vnitřnosti její proťal, rozpoltil srdce. Spoutal ji a její život uhasil, odhodil mrtvolu a postavil se na ni. Může sumerský mýtus popisovat zrod naší planety?

Pořádný poprask. Jen tak lze popsat situaci, která nastala, když japonští astronomové z Univerzity v Kobe v dubnu 2008 oznámili, že podle jejich propočtů by ve sluneční soustavě mohla existovat ještě jedna planeta.

Jen jedna skupina lidí překvapena není – Zecharia Sitchin (1920–2010) a čtenáři jeho knih.

Hromada hliněných tabulek

Veškeré naše vědění o starých Sumerech pochází z několika desítek tisíc hliněných tabulek. Významným je pro nás akkadský mýtus Enúma eliš, což je prakticky jediný ucelený výklad sumerského pohledu na vznik a stvoření světa a vesmíru.

Text vznikl patrně v rozmezí mezi 18. až 7. stoletím před naším letopočtem. Zdrojem jsou však mnohem starší sumerské mýty.

Bůh Marduk FOTO: Franz Heinrich Weissbach / Creative Commons / volné dílo
Bůh Marduk FOTO: Franz Heinrich Weissbach / Creative Commons / volné dílo

Bůh všeuměl

Bůh Marduk byl patronem města Babylon, kde byl doslova na roztrhání – bůh zaklínání, moudrosti a léčitelství určoval osudy, byl dárcem světla a lidé ho vzývali jako pána bohů.

O významu Marduka pro Babyloňany svědčí i fakt, že uvnitř města vystavěli obrovský zikkurat, na jehož vrcholku byl chrám zasvěcený právě Mardukovi.

Mardukova hvězda Nibiru

Podle Babyloňanů má být Mardukovou hvězdou Nibiru. Její název pochází z akkadštiny a znamená „převozní člun, místo protnutí“ nebo „místo přechodu“.

Ve většině babylonských textů je přiřazeno k planetě Jupiter, podle páté tabulky Enúma eliš by to ale také mohla být Polárka.

Všechno bylo jinak?

S touto interpretací však nesouhlasí vystudovaný ekonom, který ovládal moderní a starověkou hebrejštinu i jiné semitské a evropské jazyky, Zecharia Sitchin. „Epos Enúma eliš není mýtickým vyprávěním o stvoření,“ tvrdí Sitchin.

Tento bývalý izraelský novinář a editor na základě svého studia babylonských hliněných tabulek eposu došel k závěru, že život na Zemi vzniká díky zásahu mimozemské civilizace!

V roce 1976 vydává svou první knihu a nazve ji Dvanáctá planeta (česky vychází roku 1999) a rázem se z ní stává bestseller.

Návštěva ve sluneční soustavě

Podle Sitchina epos popisuje události, které se odehrály před 4,5 miliardy let, když se formovala sluneční soustava! Vše je prý více než jasné – z hlubin vesmíru k hranicím naší sluneční soustavy doputuje planeta Nibiru.

Neptunu zakřiví její dráhu natolik, že si to Nibiru namíří do nitra sluneční soustavy k planetě Tiamat. Ke všemu se Nibiru do sluneční soustavy vřítila v opačném směru, než obíhají planety na svých oběžných drahách kolem Slunce.

Kam by ve Sluneční soustavě patřila Nibiru? FOTO: primefac / Creative Commons / CC BY 3.0
Kam by ve Sluneční soustavě patřila Nibiru? FOTO: primefac / Creative Commons / CC BY 3.0

Vesmírný koktejl

V tomto okamžiku vypuká nebeská bitva, kterou podle Sitchina popisuje Enúma eliš. Obrovská gravitace Nibiru odtrhává z planety Tiamat kusy hmoty, které vytvářejí 11 satelitů (Enúma eliš hovoří o 11 nestvůrách, které se po boku Tiamaty postavily Mardukovi).

Nibiru se průletem sluneční soustavou stává oběžnicí Slunce. Při dalším průletu se Nibiru opět přibližuje k Tiamatě.

Zrození Země?

Její obrovská gravitace Tiamatu doslova rozlamuje – z větší části se tvoří nová planeta, která je spolu se zachyceným satelitem Kingu vržena na novou oběžnou dráhu mezi Venuší a Marsem. Vzniká tak Země a Měsíc. Zbytek Tiamaty se rozpadá na tisíce kousků, které začínají obíhat kolem Slunce.

Mimozemšťané z Nibiru?

Zecharia Sitchin se ale nesmířil s tímto výkladem a jde ještě dále. Domnívá se totiž, že se život na Nibiru vyvíjel rychleji než na naší planetě. Proto také mohli obyvatelé Nibiru při průletu před 450 000 lety navštívit Zemi. Důkazy?

Ty jsou prý jednak v Enúma eliš (zde se návštěvníkům říká Anunnaki), jednak v Bibli (zde jsou pojmenováni jako andělské bytosti Nefilim).

Jsme zrozeni jako otroci?

Na Zemi je přivedly nerostné suroviny, hlavně zlato. „Bez něj neudrželi životadárné prostředí na Nibiru,“ míní Sitchin. A protože se patrně sami nechtějí lopotit, stvoří podle Sitchina homo sapiens. Jak? Zkřížili své, mimozemské, geny s geny homo erectus. Jeho úkolem je však otrocká práce ve zlatonosných dolech.

Pozor na rok 3440!

„12. planeta Nibiru stále ještě obíhá v naší sluneční soustavě,“ tvrdí Sitchin. 12. planeta proto, že Sumerové podle Sitchina počítali mezi planety i Slunce a Měsíc.

K tomu připočtěte dnešních osm planet a Pluto (v době Sitchinova bádání ještě patřilo mezi planety) a rázem máme 11 planet. Dvanáctá je Nibiru. Podle Sitchinových výpočtů se poslední průlet Nibiru udál roku 160 před Kristem. Kdy se dočkáme dalšího průletu? Prý přibližně kolem roku 3440.

Důkaz jménem VA/243

Na důkaz své teorie se Sitchin oháněl sumerským pečetním válečkem. Samozřejmě ne doslova. Tato sumerská památka s označením VA/243 je uložena v berlínském muzeu. V čem je pro Sitchinovy výklady zásadní?

Na tomto válečku je totiž zobrazena hvězda a kolem ní skupina teček. Zecharia Sitchin tvrdí, že se jedná o Slunce, devět (v 70. letech minulého století bylo Pluto ještě plnohodnotným členem planetární rodiny) planet, Měsíc a Nibiru.

Sonda Voyager 2 FOTO: NASA / Creative Commons / volné dílo
Sonda Voyager 2 FOTO: NASA / Creative Commons / volné dílo

Zlý vítr od bohů

Mimo to Sitchin své tvrzení opírá také o biblické texty, které navíc často vznikaly tak, že byly převzaty z původních sumerských mýtů.

Sitchin také věřil, že text s názvem Nářek nad zkázou města Ur nepopisuje nic jiného než zkázu po jaderné válce mezi znepřátelenými mimozemskými skupinami.

„Zlý vítr“, o kterém se v tomto textu mluví a který poničil město Ur, totiž podle Sitchina až nápadně připomíná jaderný spad.

Co vyzvěděl Voyager 2?

Hypotéza o existenci neznámé planety žije až do 90. let 20. století. Tehdy vědci vyhodnotí záznamy z americké sondy Voyager 2, která prolétla kolem Jupiteru, Saturnu, Uranu i Neptunu.

Všechny tyto planety totiž vykazují nepravidelnosti při svém oběhu kolem Slunce, což by mohlo být důsledkem vlivu gravitace dalšího tělesa. Je tedy možné, že Nibiru existuje?

Zecharia Sitchin očekává návrat planety Nibiru. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Zecharia Sitchin očekává návrat planety Nibiru. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Měla přiletět již loni?

Fanoušci Zecharia Sitchina mají jasno: Údajný konec mayského kalendáře, respektive jeho přechod do dalšího cyklu, má oznámit zároveň i návrat tajemné planety Nibiru! Světoznámé datum 21. prosince 2012 ale návštěvu Nibiru nepřinese. A Zecharia Sitchin?

Ten je tou dobou sice již mrtvý, ale k tomuto názoru svých zastánců se nevyjádřil ani za života. Lze tedy domýšlet, že Nibiru by v loňském roce ani nečekal.

I vědci se spletou

Analýza dat z Voyageru 2 ale žádné světlo do „kauzy Nibiru“ nevnesla. Nepravidelnosti v dráze Uranu ve skutečnosti nebyly nepravidelnostmi, ale prý špatným propočtem. Vědci údajně v minulosti nadhodnotili hmotnost (a tedy i gravitační vliv) sousedního Neptunu.

Pro Sitchinovy příznivce jsou ale taková tvrzení důkazem, že se hranicemi naší soustavu děje něco divného, o čem se raději nemluví. Je tedy možné, že se naplní sumerské proroctví a propočet Sitchina? Vrátí se Nibiru v roce 3440?

Foto: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo, NASA / Creative Commons / volné dílo, Franz Heinrich Weissbach / Creative Commons / volné dílo, : primefac / Creative Commons / CC BY 3.0
Související články
Záhady a tajemství
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Záhady a tajemství
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Záhady a tajemství
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Záhady a tajemství
Utajované UFO v Polsku?
Polské radarové stanice zachytily 23. ledna 1959 ve 4.32 hodin ráno formaci několika neznámých letících objektů. Záhadná tělesa se pohybovala skutečně neobvykle rychle a navíc ve velké výšce… Výhrůžky očitým svědkům? Jeden z cizích objektů byl velice pravděpodobně sestřelen polskou protivzdušnou obranou. Po zásahu se měl údajně zřítit do moře nedaleko pobřeží v přístavu v […]
reklama
svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
reklama
zajímavosti
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
epochalnisvet.cz
Fidel Pagés Miravé: Muž, kterému vděčíme za epidurální anestezii
Když mladý španělský válečný lékař během první světové války vidí utrpení raněných vojáků, hledá způsob, jak jim od bolesti rychle ulevit. Najde epidurální anestezii!   Španěl Fidel Pagés Miravé (1886–1923) vystuduje medicínu v Zaragoze na severovýchodě země. Promuje v roce 1908 a nastoupí k vojenskému zdravotnickému sboru, kde je přidělen vojenské nemocnici v madridské čtvrti
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
epochanacestach.cz
Svatyně v Makotřasech: Byla dějištěm krvavých obětních rituálů?
Je prý starší než anglické Stonehenge a egyptské pyramidy. Záhadná svatyně nedaleko od Prahy vzbuzuje otázky, na které se dosud nikomu nepodařilo najít odpověď. Možná šlo o nejstarší observatoř v Evropě, možná zde probíhaly brutální rituály. Tragické dopravní nehody na silnici z Prahy do Chomutova, která tajemným místem prochází, jsou zase přičítány zdejší temné historii. Prehistorická svatyně
Rozhýbejte tělo na jaro!
panidomu.cz
Rozhýbejte tělo na jaro!
Zimní období funguje u mnohých z nás jako alibi, proč pohyb odložit na jindy. Málo světla, krátké dny, zvýšený příjem kalorií. Jenže teď přišel čas se rozhýbat. Důležité je začít zvolna, nezapomenout se rozcvičit a vybrat vhodnou aktivitu. K tomu patří ale také změna jídelníčku, zejména před a po cvičení. A samozřejmě vůle vydržet. Co
Aby hubnutí mělo svůj efekt
nejsemsama.cz
Aby hubnutí mělo svůj efekt
Pokoušíte se zhubnout, ale nejde to a jenom se cítíte ztrápená hlady? Příčiny mohou být hlubšího rázu. Pocit hladu ovlivňuje spousta faktorů – vyvážený jídelníček, stres, kvalita spánku, užívání léků, práce na směny či fyzický výkon. Na vině ale může být i hormonální nerovnováha. Které hormony mohou bránit hubnutí? Hormonů je spousta a řídí různé procesy v
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
iluxus.cz
Objevte kouzlo italských vín ve stylu Apelace 21
V samém srdci Prahy se nachází restaurace Apelace 21, o níž jsme psali zde - nicméně, je známá svým unikátním přístupem k gastronomii a vínu. Tento měsíc se rozhodla rozšířit své horizonty a nabídnout
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
historyplus.cz
Obléhání Bělehradu: Zahnala Turky na útěk ohňová stěna?
Vypadá to zle. Turci dobyli dolní město a co nevidět obsadí i to horní. Pak se vrhnou na hradby chránící samotnou bělehradskou pevnost a je jen otázka času, kdy je ztečou. Tedy pokud Hunyadi něco neudělá. Sedmihradský vévoda má v rukávu tajnou zbraň, která se mu už jednou osvědčila. Zafunguje i tentokrát?   Turci se tlačí
Grilovaný camembert
tisicereceptu.cz
Grilovaný camembert
Suroviny 4 camemberty 4 lžíce olivového oleje 1 snítka čerstvého rozmarýnu 1 snítka čerstvého tymiánu špetka soli mletý černý pepř 2 stroužky česneku Můžete si vymyslet svou vlastní marinádu
Kapky deště nám přinesly štěstí
skutecnepribehy.cz
Kapky deště nám přinesly štěstí
Znali jsme se s Mirkem krátce a museli jsme se brát. Ve svatební den bylo ještě ke všemu příšerné počasí. Už jako holka jsem toužila mít letní svatbu. Před spaním jsem si představovala, jak kráčím rozkvetlou loukou v nádherných krajkových šatech ruku v ruce s urostlým ženichem, i když jsem neměla ponětí, kdo to je a kam vlastně jdeme. A mimochodem,
Má už Petruchové tak akorát dost?
nasehvezdy.cz
Má už Petruchové tak akorát dost?
Už dlouhé měsíce ze zákulisí televize Nova unikají pikantní informace. Říká se, že Lucii Borhyové (46) dělá čím dál větší naschvály její mladší kolegyně Veronika Petruchová (29). Nejenom že se snaží
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
enigmaplus.cz
Sladký dar bohů i lidí: Medová kouzla napříč staletími
Tekutá esence slunečního svitu a květinové magie, med je daleko více než jen lahodné ochucení. Po staletí je uctívaný jako pokrm bohů i lidí, tento zlatavý elixír skrývá v sobě sílu, která uzdravuje t
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
21stoleti.cz
Šéf ÚMCH Jiří Kotek: Pán polymerů
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo.