Nechává si naservírovat hned čtyři různé polévky, jako další chod koroptev a bažanta. Pak se na stole objevují další dobroty: talíř salátu, skopové na česneku, šunka a závěrečnou tečku tvoří mísa sladkostí.
Tak nějak vypadal jídelníček francouzského krále Ludvíka XIV. (1638–1715). Například na nedělní tabuli měl rád až 30 chodů, takže se kuchaři museli pořádně činit. Ovšem Ludvík je nejenom gurmán, tedy žrout, ale i gourmet, tedy labužník. Jídlo si umí vychutnat.
Zbožňuje paštiky
Na svém dvoře například přikáže už v roce 1673 podávat lanýže. Doslova miluje paštiky ze zvěřiny, velice rád si dopřává i husté polévky. Pro šlechtu také objeví kulinářské možnosti zeleniny.
Zelenina není jenom pro sedláky
Zatímco ve středověku se považovala zelenina ve vyšších kruzích za jídlo jenom pro sedláky a prosté lidi, na Ludvíkově dvoře se lidé v její konzumaci předhánějí.
Král zbožňuje například hrášek a dokáže se ho neuvěřitelně přejíst, i za cenu toho, že mu bude zle. Návštěvám také pyšně ukazuje svoji zeleninovou zahradu.