Skip to content

Jak bojovat s klokany hopsajícími na střeše parlamentu?

Klokan je sice australské národní zvíře, ale místní obyvatelé s ním mají starostí až až. Jeho přirozený nepřítel pes Dingo patří mezi ohrožené druhy a stavy klokanů nestíhá redukovat.

Australané si však na jinak sympatické vačnatce našli jinou zbraň. Aby jim nedecimovali úrodu, postříkali část svých polí tygří močí dovezenou z Indie.

1
Klokani na předměstí Canberry.

Klokani běžně poskakují v parcích australské metropole Canberry, dokonce byli spatřeni i na střeše australského parlamentu. Mnohdy také ohrožují místní dopravu. Podle jednoho výzkumu zažilo 17 procent canberrských řidičů střet s klokanem. Kuriózní nehoda se stala jistému Johnu Flemingovi, do kterého narazil klokan ve chvíli, kdy převážel dopravní značky, které varovaly právě před kolizemi s klokany. Byly zaznamenány i případy, kdy klokan napadnul člověka a doslova jej zbil do bezvědomí.Před sedmi lety se tato nepříjemná věc stala canberrskému fotbalistovi Davidu Strieglovi.

2
Jedna z nejběžnějších značek lemujících australské silnice. Tato se nachází poblíž největšího monolitu na světě Ayerovy skály.

Australské úřady zkoušejí leccos. Do pastvin, které klokani spásají, umístily i antikoncepční pilulky. Relativně funkční se ukázal repelent z tygřího trusu. Ten sice stavy klokanů nesníží, nicméně alespoň je může vytlačit z obydlených oblastí.

3
Repelent z tygří moči odhání nejen klokany, ale i jiné býložravce.

Klokan sice v životě žádného tygra neviděl ani z dálky, ale pach šelmy je silný natolik, že se jeden z nejlepších skokanů v živočišné říši raději klidí. Na podobném principu funguje i syntetická tygří moč, která se používá proti lasicovitým či vysoké zvěři. I pražská ZOO každoročně zaznamenává zájem o tygří moč. Tu však na rozdíl od sloního trusu, který znají zahrádkáři, prodávat nehodlá.

Kangaroo Wallpaper
V dávné minulosti existovali i masožraví klokani, či klokani dorůstající výšky tří metrů.

Vědci dosud popsali téměř 70 druhů klokanů, z nichž největší je klokan rudý. Tento druh využívá ke zjištění vody svůj vysoce vyvinutý čich a jsou-li vodní zdroje omezené, stěhují se zvířata až 200 km od svých obvyklých pastvišť. Pasou se hlavně večer, požírají šťavnaté výhonky trav, byliny a listy. Jediným jeho nepřítelem, kromě člověka, jsou orel klínoocasý a pes dingo. Délka klokana rudého kolísá od jednoho až do jednoho a půl metru. Jeho ocas bývá dlouhý 0,75 m až 1,2 m, hmotnost 25 kg (u nejlehčích samic) až 90 kg u velkých samců. Žijí obvykle ve skupinách po dvou až deseti, ale v době sucha se jich může nashromáždit u jezírka i kolem 1500.

Foto: Flickr, San Diego Zoo Animals, The Monthly
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …