Domů     Žvýkačka: Od pryskyřice k mátovému polštářku
Žvýkačka: Od pryskyřice k mátovému polštářku

Tato drobnost se svěží chutí spatří světlo světa v USA. Postupně se stane neodmyslitelnou součástí image hrdinů i rebelů. Ale lidé žvýkají už v době kamenné.

Napadá vás, co za tímto účelem naši předkové sbírají a jaká společenská pravidla si pro žvýkačky vymyslí Aztékové?

Zatímco dnes máme na výběr spoustu žvýkaček různých příchutí a bývá někdy těžké si vybrat ze záplavy pestrobarevných balíčků, naši předkové to měli jednodušší.

Dokázali si vystačit s tím, co měli okolo sebe a už tehdy věděli, že jim žvýkání může vylepšit zdraví úst i zubů. Jaká je tedy historie žvýkaček a co všechno se stalo od doby, kdy si pro ně lidé nechodili do obchodu, ale do přírody?

Zářezy po získávání latexu ze stromu zapota obecná.(Foto: Luis Fernández García / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 2.5)
Zářezy po získávání latexu ze stromu zapota obecná.(Foto: Luis Fernández García / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 2.5)

Aztécká etiketa

Některé severoevropské kmeny podle archeologických důkazů žvýkají dehet z březové kůry už před 5000 lety. Podle historiků to mohli provádět jak pro potěšení, tak i pro léčebné účely, například pro zmírnění bolesti zubů a otoků dásní.

Starověcí Řekové mají pro změnu aromatickou pryskyřici ze stromu jménem řečík lentišek. Některé dávné mezoamerické kultury si užívaly předností látky zvané chicle (česky též čikle), získané ze středoamerického stromu jménem zapota obecná.

Chicle je bílý latex, který se získává z kmene a pomáhal Mayům i Aztékům zahnat hlad nebo utišit žízeň. Ti druzí mají ve své době dokonce pravidla o tom, co je v souvislosti s chicle společensky přijatelné a co ne.

Na veřejnosti mohou žvýkat pouze děti a svobodné ženy. Vdané ženy a vdovy to mohou dělat jen doma, zato však i před jinými lidmi, zatímco muži pouze o samotě.

V Severní Americe používají původní obyvatelé ke stejnému účelu smrkovou pryskyřici a tuto libůstku od nich přeberou i evropští osadníci.

Takto to vypadalo okolo roku 1900 v první továrně na žvýkačky na světě v americkém Portlandu.(Foto: neznámý autor / commons.wikimedia.org / volné dílo)
Takto to vypadalo okolo roku 1900 v první továrně na žvýkačky na světě v americkém Portlandu.(Foto: neznámý autor / commons.wikimedia.org / volné dílo)

Metoda pokus-omyl

Na konci 40. let 19. století podnikavý americký obchodník John Curtis (1827-1897) vyvine první komerčně prodávanou žvýkačku: uvařenou pryskyřici nařeže na tenké proužky a potáhne je kukuřičným škrobem, aby se nelepily dohromady.

V následujícím desetiletí postaví první „žvýkačkovou“ továrnu na světě v Portlandu v americkém státě Maine. Ale brzy se ukáže, že smrková pryskyřice není úplně nejšťastnější volba materiálu.

Curtis a další, kteří následují jeho příkladu a vrhnou se do výroby tohoto nového produktu, tak musejí řešit přísady, které by vlastnosti žvýkačky vylepšily. Jedním ze zlepšováků je třeba parafínový vosk.

A pak newyorský vynálezce Thomas Adams (1818-1905) znovu objeví kouzlo chicle. Látku následně použije k výrobě lepšího typu žvýkačky.

Žvýkačky jsou opravdu všudypřítomné, někde to však není vůbec pěkné ani příjemné.(Foto: Jóhann Heiðar Árnason / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 3.0)
Žvýkačky jsou opravdu všudypřítomné, někde to však není vůbec pěkné ani příjemné.(Foto: Jóhann Heiðar Árnason / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 3.0)

Správný rebel žvýká!

První ochucená žvýkačka se objeví v roce 1860 a zaslouží se o to lékárník John Colgan (1840-1916). Použije k tomu rostlinný balzám a pojmenuje svůj vynález Taffy Tolu.

Dalšími ranými předchůdci dnešních moderních žvýkaček s příchutí jsou Black Jack (1884), chutnající po lékořici anebo Chiclets (1899) s chutí ovoce.

A samozřejmě mátová Wrigley’s Spearmint v roce 1893! Žvýkačky se pak zvolna začnou vyrábět také v dalších zemích světa a k popularitě jim během 2. světové války pomohou i američtí vojáci, kteří je dostávají jako součást proviantu.

V 60. letech 20. století přecházejí výrobci z chicle na syntetické složky, které mají lepší vlastnosti a jsou levnější.

Žvýkací guma se v dalších desetiletích stane především symbolem rebelů různých směrů i neohrožených hrdinů, do 21. století vstoupí jako součást moderního životního stylu. Lidé na celém světě dnes utratí za žvýkačky okolo 32 miliard dolarů ročně.

Foto: commons.wikimedia.org, Pixabay Titulka (Foto: Kalhh / Pixabay)
Související články
Historie
Jejich jméno raději zapomeňte! Tři nejznámější zrádci světových dějin
Píše se 24. října 1945 – krátce před třetí ráno je před popravčí četu, kterou tvoří deset mužů, předveden jeden z nejnenáviděnějších mužů norských dějin. Po pár vteřinách Vidkun Quisling umírá, lékaři následně zjistí, že jeho srdcem prošlo celkem osm kulek. Záporák se vším všudy Kdo: Jidáš Koho zradí: Ježíše Krista „Za třicet stříbrných, z medvídka padá […]
Historie
Chutná pečeně, pestrá strava a placky jako fast food jsou známé už v pravěku a starověku
Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát. Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té […]
Historie
Ukřižování Krista: Mesiáši náleží nejpotupnější trest
Na Velký pátek umírá Kristus na kříži. „Podle křesťanské věrouky zástupné utrpení a smrt Kristova zachraňuje věřící ze smrti,“ vysvětluje současná česká autorka Valburga Vavřinová význam Ježíšovy oběti. Římský místodržící Pilát Pontský (†37) ho vydá na smrt za to, že se považuje za mesiáše, krále Židů. Ukřižován je na Golgotě a Pilát dá na kříž […]
Historie
Vévoda Albrecht III. Bavorský uměl výborně česky a měl nakročeno k zisku českého trůnu
Albrecht III. Bavorský se má stát pýchou svého otce. Místo toho si ale vybere ženu podle svého srdce, což mu tatínek má velmi za zlé. Nezdárný synek se otcem smíří až po její smrti. Nebezpečná politická situace v Mnichově přiměje vévodu Arnošta Bavorského (1373–1438), aby svého syna Albrechta III. Bavorského (1401–1460).  poslal na vychování ke své […]
reklama
lifestyle
3x bourání v matičce Praze: Nepomohou ani protesty
Má kapacitu přes 2000 míst. Jde o největší synagogu v Praze a jednu z největších na světě. Řeč je o Vinohradském templu, postaveném v novorenesančním slohu s maurskými prvky. 14. února 1945 bohužel dostane zásah při spojeneckém bombardování.   Nacisté blokují jeho hašení, i tak by ale mohl být ještě opraven. Přesto je, přes protesty […]
Tamales: Lahůdka stará přes 10 000 let
Kukuřičnou mouku uvaříte v pořádně osoleném kuřecím vývaru, do kterého přisypete anýz. Přidáte lžíci vepřového sádla a za chvíli máte hotové základní těsto. A teď už je to na vás.   Jste přesvědčení masoteriáni? Pak přidejte kuřecí, vepřové, hovězí nebo rovnou od každého kus. Chuť zvýrazněte chilli papričkami, případně dodejte zeleninu, měkký sýr a olivy. […]
Sladký valčík: Proč měl cejch nemravné zábavy?
Někde jsem slyšel, že valčík byl dokonce zakázaný. Je to pravda? Ano, je to tak. Dostal označení závadného tance. To ale jenom posílilo zájem o něj. A jak tento tanec vůbec vznikl? Valčík se zrodil v rakouských Alpách někdy kolem roku 1600 jako tanec tyrolských horalů. Ovšem už v 16. století se ve Francii tančil tanec zvaný […]
Jiří Hrzán: Věčně zamilovaná nezvladatelná střela
Malý vzrůstem, ale na jevišti i před kamerou nezapomenutelný a neodolatelný. Takový byl Jiří Hrzán, herec, jehož umění jsme neměli příležitost si dostatečně užít. Připravily nás o to jeho nezdolná vášeň pro riskantní kousky i jeho věčná zamilovanost. Osud každého z nás je tvořen malými změnami, které se ale v důsledku projeví na celém životním směřování. Nějak […]
reklama
zajímavosti
Nejdražší vejce světa: Fabergého klenot má hodnotu 432 miliónů korun
Car potřebuje skvostný a neotřelý dárek pro svoji ženu k 20letému výročí zásnub, které připadá na Velikonoce. Jeho dvorní klenotník mu přání splní. Vyrobí přenádherné vejce, které je zároveň šperkem. Carská velikonoční tradice je na světě.   Ruský car Alexandr III. (1845–1894) v roce 1885 pověřuje petrohradského zlatníka německého původu Petera Carla Fabergého (1846–1920), aby vytvořil dárek […]
Dovolte, abych se představil. Jmenuji se krokodýl
Snad každé dítě pozná krokodýla. Obrovského plaza s typickou stavbou těla si totiž není možné splést. Napadlo by vás, že jeho nejbližšími žijícími příbuznými jsou ptáci? Nebo že občas potřebují pomoc od zubaře? Pojďme se proto společně podívat na zoubek jednomu velikánovi, který i přes svou všeobecnou známost umí lecčím překvapit. Krokodýlům se občas přezdívá „živoucí […]
Těžký život albínů: V Africe čelí teroru
Narodit se v Africe s albinismem je něco jako trest. Zejména v málo rozvinutých zemích, kde lidé na venkově věří šamanům, kouzlům a pověrám, žijí albíni v neustálém strachu o svůj život. Mnoho Afričanů totiž věří, že části těl albínů mají magické účinky. Albíni jsou lidé s nepřirozeně bledou kůží, s popelavou barvou vlasů i […]
Tukovce: Časovaná bomba v útrobách kanalizace
Stal se předmětem muzejní expozice s rekordní návštěvností, posloužil k výrobě bionafty a zároveň jeho pouhá přítomnost obrací žaludek naruby. Řeč je o fenoménu posledního desetiletí, který se stal nákladnou daní za pohodlný život v městském blahobytu.   V únoru 2018 vystavilo Londýnské muzeum kousek hroudy vydolované ze stokové sítě jedné z jeho městských částí. Exponát, který přilákal rekordní […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Krémové rizoto s houbami
nejsemsama.cz
Krémové rizoto s houbami
Italské rizoto není sypké, ale krásně vláčné. Na přípravu použijte druh rýže s vyšším obsahem škrobu. Ingredience na 4 porce: 1 hrnek rýže na rizoto Arborio 250 g hřibů 1 středně velká cibule 50 ml bílého vína 700 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru 50 g parmazánu kousek másla pepř olivový olej Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, hříbky také.
Diamant Naděje: Jeho kletba postihla i královskou rodinu!
enigmaplus.cz
Diamant Naděje: Jeho kletba postihla i královskou rodinu!
Existuje jen málo klenotníků, kteří by ve své sbírce drahokamů chtěli mít tento temně modrý diamant s odhadovanou hodnotou až 8.5 miliardy korun. Leží na něm totiž mocná kletba přinášející vlastníkům
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
epochalnisvet.cz
Potíže v klimakteriu zmírní bylinky
Návaly horka, pocení, poruchy spánku, zhoršená soustředěnost, výkyvy nálad, stres, a někdy i deprese, to vše přináší klimakterium. Pomoc můžeme hledat v přírodě. A protože každá žena prožívá přechod s jinými obtížemi, vybírejte bylinky sobě na míru, podle toho, co trápí právě vás.   Šalvěj lékařská Je považována za přírodní antidepresivum, pomáhá i při melancholii.
Breitling podpoří klimaticky neutrální let kolem světa
iluxus.cz
Breitling podpoří klimaticky neutrální let kolem světa
Breitling, renomovaný švýcarský výrobce luxusních hodinek, se spojil s projektem Climate Impulse vedeným Bertrandem Piccardem, významným průzkumníkem a zastáncem klimatu. Tato spolupráce se nese na
Zrada od nejlepší kamarádky Hanychové!
nasehvezdy.cz
Zrada od nejlepší kamarádky Hanychové!
Krátce nato, co se exmodelka Agáta Hanychová (38) rozešla s mediálním magnátem Jaromírem Soukupem (55), dal se dohromady s její nejlepší kamarádkou! Ta se do Soukupa prý zamilovala někdy v půlce lis
Proč Češi svého biskupa nechtěli?
historyplus.cz
Proč Češi svého biskupa nechtěli?
Třikrát se vydal do Čech s nadějí, že konečně přesvědčí své krajany k životu ve zbožnosti a slušnosti, a vždy musel odejít s nepořízenou. Budoucí světec Vojtěch už pak nedostal šanci svůj životní sen uskutečnit. Zakladatel slavného rodu, kníže Slavník (†981), sídlící v Libici nad Cidlinou, má kromě nemanželských dětí oficiálně šest synů. Je mezi nimi jeho nástupce Soběslav
Na zámku Zbiroh myslí i na milovníky adrenalinu
epochanacestach.cz
Na zámku Zbiroh myslí i na milovníky adrenalinu
Nestačí vám obyčejná prohlídka skvostného zámku a toužíte po aktivnějším prožití výletu? Pak je tu v areálu zámku Zbiroh právě pro vás připraven Active park. Jeho základem je Lanové centrum s překážkami zavěšenými ve výšce až devíti metrů na stromech zámeckého lesoparku. Velký okruh je určen pro dospělé a zdatnější děti od 12 let a vysoké nejméně
Indické karbanátky z červené čočky
tisicereceptu.cz
Indické karbanátky z červené čočky
Pokud se nechcete vzdát masa, můžete polovinu čočky nahradit mletým hovězím masem. Budete mít zdravější verzi klasických masových karbanátků. Suroviny 200 g červené čočky 2 velké mrkve 1 cibul
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Muž v masce čerta mě okouzlil
skutecnepribehy.cz
Muž v masce čerta mě okouzlil
Každý masopust je pro mě dobou, kdy se kromě jídla oddávám vzpomínkám. Kdysi jsem totiž na masopustním průvodu poznala lásku svého života. Bylo mi něco přes dvacet, studovala jsem vysokou školu a měla spoustu plánů, jak vyrazím do světa a já nevím co ještě. Pak mě kamarádka Tamara pozvala na víkend k ní na vesnici. A můj život se
Láhev Perrier vzdává hold francouzské vědě.  Vyhrajte dárky od světového designéra Philippe Starcka
21stoleti.cz
Láhev Perrier vzdává hold francouzské vědě. Vyhrajte dárky od světového designéra Philippe Starcka
Světoznámá značka minerální vody Perrier představila novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck, který u příležitosti
Polička s kouzlem starých časů
panidomu.cz
Polička s kouzlem starých časů
Z nového staré, ale krásné. Pomocí barev a přelepů si ze závěsné poličky se šuplíčky vytvořte nostalgickou „babičku“ se starodávnou patinou a dekorativními plastickými ornamenty. Taková polička se hodí třeba do kuchyně, ale také do předsíně, a pokud máte v tomto stylu zařízený pokoj, dejte ji klidně i sem. Co budete potřebovat? Dřevěnou závěsnou poličku