Skip to content
reklama

Žvýkačka: Od pryskyřice k mátovému polštářku

Tato drobnost se svěží chutí spatří světlo světa v USA. Postupně se stane neodmyslitelnou součástí image hrdinů i rebelů. Ale lidé žvýkají už v době kamenné. Napadá vás, co za tímto účelem naši předkové sbírají a jaká společenská pravidla si pro žvýkačky vymyslí Aztékové?

Zatímco dnes máme na výběr spoustu žvýkaček různých příchutí a bývá někdy těžké si vybrat ze záplavy pestrobarevných balíčků, naši předkové to měli jednodušší. Dokázali si vystačit s tím, co měli okolo sebe a už tehdy věděli, že jim žvýkání může vylepšit zdraví úst i zubů.

Jaká je tedy historie žvýkaček a co všechno se stalo od doby, kdy si pro ně lidé nechodili do obchodu, ale do přírody?

Zářezy po získávání latexu ze stromu zapota obecná.(Foto: Luis Fernández García / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 2.5)

Aztécká etiketa

Některé severoevropské kmeny podle archeologických důkazů žvýkají dehet z březové kůry už před 5000 lety. Podle historiků to mohli provádět jak pro potěšení, tak i pro léčebné účely, například pro zmírnění bolesti zubů a otoků dásní.

Starověcí Řekové mají pro změnu aromatickou pryskyřici ze stromu jménem řečík lentišek. Některé dávné mezoamerické kultury si užívaly předností látky zvané chicle (česky též čikle), získané ze středoamerického stromu jménem zapota obecná.

Chicle je bílý latex, který se získává z kmene a pomáhal Mayům i Aztékům zahnat hlad nebo utišit žízeň. Ti druzí mají ve své době dokonce pravidla o tom, co je v souvislosti s chicle společensky přijatelné a co ne.

Na veřejnosti mohou žvýkat pouze děti a svobodné ženy. Vdané ženy a vdovy to mohou dělat jen doma, zato však i před jinými lidmi, zatímco muži pouze o samotě. V Severní Americe používají původní obyvatelé ke stejnému účelu smrkovou pryskyřici a tuto libůstku od nich přeberou i evropští osadníci.

blank
Takto to vypadalo okolo roku 1900 v první továrně na žvýkačky na světě v americkém Portlandu.(Foto: neznámý autor / commons.wikimedia.org / volné dílo)

Metoda pokus-omyl

Na konci 40. let 19. století podnikavý americký obchodník John Curtis (1827-1897) vyvine první komerčně prodávanou žvýkačku: uvařenou pryskyřici nařeže na tenké proužky a potáhne je kukuřičným škrobem, aby se nelepily dohromady.

V následujícím desetiletí postaví první „žvýkačkovou“ továrnu na světě v Portlandu v americkém státě Maine. Ale brzy se ukáže, že smrková pryskyřice není úplně nejšťastnější volba materiálu. Curtis a další, kteří následují jeho příkladu a vrhnou se do výroby tohoto nového produktu, tak musejí řešit přísady, které by vlastnosti žvýkačky vylepšily.

Jedním ze zlepšováků je třeba parafínový vosk. A pak newyorský vynálezce Thomas Adams (1818-1905) znovu objeví kouzlo chicle. Látku následně použije k výrobě lepšího typu žvýkačky.

blank
Žvýkačky jsou opravdu všudypřítomné, někde to však není vůbec pěkné ani příjemné.(Foto: Jóhann Heiðar Árnason / commons.wikimedia.org / CC BY-SA 3.0)

Správný rebel žvýká!

První ochucená žvýkačka se objeví v roce 1860 a zaslouží se o to lékárník John Colgan (1840-1916). Použije k tomu rostlinný balzám a pojmenuje svůj vynález Taffy Tolu. Dalšími ranými předchůdci dnešních moderních žvýkaček s příchutí jsou Black Jack (1884), chutnající po lékořici anebo Chiclets (1899) s chutí ovoce. A samozřejmě mátová Wrigley’s Spearmint v roce 1893! Žvýkačky se pak zvolna začnou vyrábět také v dalších zemích světa a k popularitě jim během 2. světové války pomohou i američtí vojáci, kteří je dostávají jako součást proviantu.

V 60. letech 20. století přecházejí výrobci z chicle na syntetické složky, které mají lepší vlastnosti a jsou levnější. Žvýkací guma se v dalších desetiletích stane především symbolem rebelů různých směrů i neohrožených hrdinů, do 21.

století vstoupí jako součást moderního životního stylu. Lidé na celém světě dnes utratí za žvýkačky okolo 32 miliard dolarů ročně.

Foto: commons.wikimedia.org, Pixabay Titulka (Foto: Kalhh / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Nečekaný a drsný rozvod kvůli alkoholu?
nasehvezdy.cz

Nečekaný a drsný rozvod...

Prošli si společně...
Asijský salát s kuřetem
tisicereceptu.cz

Asijský salát s kuřetem

Může sloužit jako předkrm i hlavní jídlo....
Krásné pražské zahrady: Které jsou otevřené celoročně?
epochanacestach.cz

Krásné pražské zahrady: Které...

Možná to nevíte,...
Zveřejněna tajemná fotografie. Zachycuje UFO nad Mosulem?
enigmaplus.cz

Zveřejněna tajemná...

Internet nedávno obletěl snímek pořízený americkým...
Sluneční brýle: Velmi užitečná paráda
panidomu.cz

Sluneční brýle: Velmi...

Podobné tvrzení se nedá přenést na žádný jiný módní...
Unikátní lahev za milion je jen pro zvané
epochalnisvet.cz

Unikátní lahev za milion je...

V poslední době se prémiové destilerie doslov...
Regina Rázlová jako na houpačce! Kdy z ní seskočí?
nasehvezdy.cz

Regina Rázlová jako na...

Herečka Regina Rázlová (75)...
Záhadné megality Mzoura: Postavili „africké Stonehenge“ obři?
enigmaplus.cz

Záhadné megality Mzoura:...

Africký kamenný kruh prý vybudovala...
Douglas nově v obchodním centru Metropole Zličín
iluxus.cz

Douglas nově v obchodním...

Parfumerie Douglas otevřela před koncem loňského...
Reinkarnace v zájmu státu
21stoleti.cz

Reinkarnace v zájmu státu

Vůle komunistických pohlavárů v Číně poroučí nejen...
Designový klenot Českého lesa
rezidenceonline.cz

Designový klenot Českého lesa

Blahodárný klid hlubokých lesů chodského...
Prožít podzim života se svou láskou je krásné
skutecnepribehy.cz

Prožít podzim života se svou...

Náhrdelník mé tety v sobě skrýval tajemství...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha