Domů     Proč v Evropě není kanadská zima?
Proč v Evropě není kanadská zima?
26.10.2018

Může za to Golfský proud. Tento silný, teplý a poměrně rychlý mořský proud v Atlantickém oceánu totiž otepluje podnebí v severní Evropě a na západním pobřeží Afriky.

Díky němu tak v lednu v Norsku může být až o 30 °C tepleji než v severní Kanadě, i když obě místa leží na stejné rovnoběžce. Na jakém principu Golfský proud funguje? A jak a kde vlastně vzniká?

Zajímavosti:

Golfský proud je široký asi 100 kilometrů, hluboký mezi 800 až 1200 metry a proudí rychlostí 2,5 metru za sekundu.

Tento teplý mořský proud vzniká účinkem Yucatanského a Floridského proudu v Mexickém zálivu a je posilován i Antilským proudem.

Sverdrup je jednotka na měření objemu vody přesunuté mořskými proudy. Jeden sverdrup znamená 1 milion metrů krychlových vody za sekundu. Golfský proud dosahuje v průměru 100 sverdrupů (to je asi 600x více než u Amazonky), za Newfoundlandem dokonce 150.

U Newfoundlandu se Golfský proud střetává s Labradorským a Východogrónským proudem a vzniká zde pásmo Cold Wall, bohaté na ryby a proslulé častými mlhami.

Golfský proud je vždy teplejší než okolní voda, u mysu Hatteras (USA) o 3 stupně, u Británie o 7 stupňů a v Norském a Severním moři až o 8 stupňů. Díky tomu se tam daří rybolovu.

Díky Golfskému proudu Norské a Barentsovo moře nikdy nezamrzají.

Průměrná slanost mořské vody je 3,5 %. Mrzne při nižších teplotách (-1,8 až -2 stupně) než sladká voda a má i vyšší hustotu.

Před 55 miliony let (v období paleocénu a eocénu) se skokově zvýšila teplota oceánů o 8 °C. V reakci na to mořské proudy obrátily svůj směr. Trvalo jim to jen asi 1000 let, zatímco návrat k normálnímu proudění dalších 100 000 let.

Evropané o Golfském proudu vědí už od roku 1512, kdy jej při plavbách z Karibiku zpět do Španělska objevily španělské lodě.

Benjamin Franklin (1706–1790), jeden z Otců zakladatelů Spojených států, se pak začal zajímat o to, proč britským poštovním lodím plujícím z Londýna do New Yorku trvá doručení zásilek o několik týdnů déle než americkým obchodním lodím plujícím z Falmouthu v britském Cornwallu do Newportu na americkém Rhode Islandu, i když se odhlédne od faktu, že ty londýnské se musí nejprve plavit po Temži.

První mapa Golfského proudu

Zeptal se tedy svého bratrance Timothyho Folgera (1732–1814), kapitána obchodní lodi. Ten mu vysvětlil, že britští kapitáni zřejmě nevědí o existenci (Golfského) proudu v moři, který se od okolní vody odlišuje barvou i teplotou.

On sám se o něm dozvěděl, když pracoval na velrybářské lodi Nantucker (lovci využívali právě tohoto proudu, aby mohli sledovat a zabíjet velryby).

Franklin na základě těchto informací v roce 1769 načrtnul první mapku Golfského proudu, britští kapitáni ji ale moc nevyužívali. Vytiskl ji i v Paříži, kde byla po letech objevena, a po návratu do USA v roce 1786 také ve Philadelphii.

Golfský proud proudí od rovníku k pólům.
Golfský proud proudí od rovníku k pólům.

Mořské proudy přenášejí teplo

Jak složitý systém oceánských proudů vlastně je, však Franklin určitě netušil. Život na Zemi je pro nás příjemný proto, že aktuálně nedochází k velkým výkyvům teplot.

Za to vděčíme atmosférickému a oceánskému proudění, která odčerpávají teplo z tropických oblastí a ohřívají jím chladnější části na severu planety. Mořské proudy přenášejí masu vody v mořích a oceánech z jednoho místa na druhé.

Teplé proudy, jako například Golfský, proudí od rovníku k pólům, studené od pólů k rovníku.

Co je to termohalinní výměník?

Existuje tedy jakýsi výměník tepla uvnitř oceánu, závislý na teplotě (termo neboli „teplo“) a slanosti (halinní neboli „solný“) vody. Jak funguje? Základním hybatelem mořských proudů je odpar.

Teplejší voda je totiž lehčí (má nižší hustotu) než voda studená, a proto se nachází u hladiny. Když se teplo odpaří ve formě vodní páry, zvýší se slanost vody, tedy její hustota, a tak klesne níže, kde se ochladí.

Nejblíže dnu pak proudí nejstudenější voda ze severu Atlantického oceánu, a to směrem k Antarktidě.  Z ní se vydělují dvě větve, Atlantská (AMOC, součástí je i Golfský proud) a Tichomořská, které se mísí s teplejší vodou v oblasti rovníku a postupně se dostávají k hladině. Když obkrouží celou Zemi, opět zamíří k severu, kde se ochladí.

Jak se proud formuje?

Golfský proud je tedy jakási smyčka. Vzniká v Mexickém zálivu a jeho název je odvozen od anglického slova gulf („záliv“). Dále pokračuje Floridským průlivem a kopíruje pobřeží Severní Ameriky až k ostrovu Newfoundland.

Tam se od pevniny odpoutává a pokračuje přes Atlantik, kde se asi na 40° severní šířky a 30° západní délky dělí na dvě větve: severní proud (označovaný jako Severoatlantský) míří k severu Evropy, jižní proud k západním břehům Afriky.

V severním Atlantiku se voda ochlazuje, klesá níže a u dna se vrací na jih. Tam se opět ohřívá a celý koloběh pokračuje.

Mírné evropské klima

Teplo z Golfského proudu se odpařuje nad hladinu a ve formě vodní páry a teplých větrů se dostává nad pevninu, kterou ohřívá. Tím proud zmírňuje klima na pobřeží Velké Británie, Islandu a Norska a přináší do těchto oblastí deště.

Právě díky Golfskému proudu jsou rozdíly mezi zimou a létem na západě a severu Evropy menší než v místech ležících na stejné rovnoběžce, která ale tento teplý proud neomývá. V norském Oslu (59° s.

š.) tak zimní teploty nejdou pod -5 °C, zatímco v kanadském Edmontonu (53° s. š.) klesají pod -25 °C. V poslední době se spekuluje o zpomalování Golfského proudu vlivem globálního oteplování.

Můžeme proto jen doufat, že tento proud, který pozitivně ovlivnil rozvoj civilizace v Evropě, bude u jejích břehů působit i nadále.

Zatímco v Evropě jsou teploty těsně pod nulou, v Kanadě padají hluboko pod bod mrazu.
Zatímco v Evropě jsou teploty těsně pod nulou, v Kanadě padají hluboko pod bod mrazu.

Zpomaluje Golfský proud, nebo ne? 

Nejrůznější průzkumy v poslední době ukazují, že dochází ke zpomalování mořského proudění v Atlantiku (AMOC). Odhaduje se, že za posledních 150 let zesláblo o 15 %.

Někteří vědci (např. anglický geograf David Thornalley) se zaměřili na zkoumání velikosti částic na mořském dně, jiní (např. německá klimatoložka Levke Caesarová) na porovnávání historických teplot.

Další měření probíhala za pomoci podmořských kluzáků či na základě sledování objemu průtoku. Všichni se nicméně shodují na jediném: Golfský proud zpomaluje.

Jen cyklické výkyvy?

Za příčinu zpomalování se považuje globální oteplování, jež ohřívá oceány a kvůli kterému rovněž dochází k tání ledovců a častějším srážkám. Obojí v severním Atlantiku snižuje slanost vody, která tak neklesá. Dochází tak k poruše promíchávání vody.

Tím se narušuje celá cirkulace vody v oceánech. Najdou se ale i tací vědci, kteří se domnívají, že zpomalení Golfského proudu je jen dočasné a dochází k němu každých 70 let.

Jiní tvrdí, že jen dvě třetiny vody přiváděné tímto proudem na sever Atlantiku se vrací jako studená voda u mořského dna a že část pokračuje dál vzhůru. Proud je tedy podle nich vcelku stabilní a výkyvy mu nehrozí.

Zima jako v Rusku

Tak či tak většina vědců připouští, že se Golfský proud aktuálně nenachází ve své nejlepší kondici. Co Evropě hrozí, pokud by proud dále slábl či zcela zanikl?

Došlo by k prudkému ochlazení, v Británii asi o 4–6 stupňů, v Norsku až o stupňů 10. Zimy by pak u nás byly kruté, s teplotami kolem -30 °C. Na obou stranách Atlantského oceánu by se zvýšila hladina moří, častěji by se objevovaly bouře, cyklony a záplavy.

Narušeny by byly i potravní řetězce v oceánech. Vědci ale uklidňují, že k akutnímu ochlazování by minimálně do roku 2100 dojít nemělo.

Foto: Shutterstock.com
Související články
Věda a technika
Československý tunel na Jadran: Šílenost, nebo promarněná šance?
Zatímco v minulosti se hranice českých zemí neustále posouvaly tu dopředu, tu dozadu, v období po 2. světové válce docházelo již jen k minimálním úpravám hranic, daných především změnami přírodních poměrů. Ale i tehdy se objevil nápad, který měl území tehdejšího Československa rozšířit, a to dokonce až k moři. Když praotec Čech hledal domovský kraj […]
Věda a technika
Slavná mumie: Dívka z Llullaillaca
Jsou mrtví stovky i tisíce let. Přesto se odmítají obrátit v prach. Vypadají dokonce, jako by od jejich smrti uplynula sotva chvíle. Výzkum jihoamerických vysokohorských nalezišť je sice pod vedením amerického antropologa Johana Reinharda (*1943) zahájen už v roce 1983, výprava k vrcholu sopky Llullaillaco (6739 m) se však uskuteční až v roce 1999. Ale […]
Věda a technika
Před čím varoval Stephen Hawking?
Globálně nejznámější vědec přelomu 20. a 21. století? Bezesporu Stephen Hawking. Snad existovali i významnější badatelé než tento britský fyzik, ale z Hawkinga se stala doslova vědecká celebrita. Kromě jeho nesporné geniality si jej média všímala i kvůli jeho nemoci. Zatímco tělo Stephena Hawkinga bylo kvůli amyotrofické laterální skleróze totálně ochrnuté a neschopné řeči, vědcův […]
Věda a technika
Tajemství dračího hedvábí: Dostaneme vlákna z kozího mléka?
Kalendáře ukazují rok 1965, v Československu se dá konečně zakoupit první ženská antikoncepce a televize začíná vysílat Večerníčka. A daleko za oceánem, v delawarském Wilmingtonu, představí americká chemička polského původu Stephanie Kwoleková (1923–2014) para-aramidové vlákno, které dostane název kevlar.   Oproti jiným polyamidům čtyřnásobně absorbuje rázovou energii. Bezpečnostní složky si mnou ruce. Neprůstřelné vesty a […]
reklama
věda a technika
Nezničitelné želvušky přežijí (téměř) všechno
Želvušky jsou hotovými supermany zvířecí říše. Jsou pravděpodobně nejodolnějšími živočichy na Zemi. Dokážou přežít skoro cokoliv: vysoké teploty, silný mráz, extrémní sucho, tlak šestkrát větší, než je na dně Mariánského příkopu, a dokonce i pobyt ve vesmíru. Díky jejich odolnosti je najdete prakticky po celém světě. Žijí na ledovcích, v rozpálené poušti, ve sladké i […]
Bude pivo v budoucnosti chutnat stejně?
Chuť potravin ovlivňuje teplota vzduchu, půdní podmínky i množství srážek v oblasti pěstování či chovu. Klimatické změny toto všechno mění, což zřejmě do budoucna negativně ovlivní chuť některých, možná i většiny plodin. Nejen producenti se proti tomu snaží ze všech sil bojovat. Chuť piva se může v budoucnu změnit kvůli měnící se chuti hlavních surovin, které se […]
Kvašení potravin neboli fermentace zažívá svoji renesanci
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
Česká věda v popředí: Od starověkého Egypta po budoucnost vesmíru
Češi se umějí blýsknout i ve světě! Tohle je výběr jen několika českých nej z oblasti vědy. Věděli jste například, že… Archeologie Čeští egyptologové našli velkolepou hrobku, starou 4400 let Čeští egyptologové slaví výjimečný úspěch. Podařilo se jim znovuobjevit dávno ztracenou hrobku jedné z nejvýznamnějších osobností nekrálovského původu z doby stavitelů pyramid – velmože Ptahšepsese. […]
reklama
lifestyle
Icon of the Seas: Na palubě giganta
Dlouhé tmavé vlasy, ležérní šaty a v očích jiskra, jakou už dlouho neviděl. „Co máte v plánu na odpoledne?“ ptá se jí s trochou ostychu. „Chci zkusit tobogán. Víte, že žádná loď na světě nemá delší? A pak si půjdu zaplavat,“ usměje se na něj. Sevře se mu žaludek. Ale kterého bazénu? Uvidí ji ještě? […]
Rýmy a další podzimní nemoci: Jak nastartovat svůj imunitní systém?
Podzim je obdobím, kdy naše imunita dostává opravdu zabrat. Jaké potraviny by nám rozhodně neměly chybět v jídelníčku, pokud chceme podpořit náš imunitní systém?    Antioxidanty – neviditelní hrdinové Antioxidanty pomáhají buňkám bojovat proti volným radikálům, které oslabují imunitní systém. Jedním z nejznámějších antioxidantů je vitamin C, který chrání buňky před oxidativním stresem a podporuje […]
Aspen: Pořádně drahý ráj celebrit
Studený svěží vzduch láká k nadechnutí. Ve frontě na lanovku stojí tady, ve výšce 2400 metrů nad mořem, jen pár lidí. Zdejší systém vleků dokáže za jedinou hodinu přepravit na 58 600 lyžařů a snowboardistů. Za chvíli se na viktoriánské domečky podíváme pěkně shora. A při troše štěstí na sjezdovce potkáme třeba Leonarda DiCapria. Vítejte […]
Tipy pro získání energie
Hlídejte si pitný režim, to je náš první tip. Už mírná dehydratace ovlivňuje výkon, soustředění i pocity. Denně byste měli vypít asi 30 ml nápojů na kg hmotnosti. Pijte vodu, třeba s citrónem a mátou. Dobře poslouží také čaje, v létě s ledem. Pít byste měli průběžně celý den, nečekejte na žízeň a nedohánějte pití večer. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz