Skip to content

Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové

Píše se rok 1500 př. n. l. Řecká hospodyně bere z ohniště žhavé uhlíky a sype je na plochu keramické pánve. Do rýh po stranách potom vloží špízy z kousků vepřového. Recept i způsob přípravy speciality zvané souvlaki se po tisíciletí prakticky nemění.

Rozžhavené uhlíky na pánvi občas zasyčí, když na ně ukápne tuk z masa. Za chvíli je maso propečené do měkka a pochutnává si na něm celá rodina. Přenosný gril, na kterém kuchařky pochoutku připravují, si v ničem nezadá se svojí dnešní konkurencí.

Nejstarší dochované grily pocházejí z řeckého ostrova Santorini a jsou staré až 4000 let. Prastarý je i pokrm souvlaki, masový špíz, o kterém se zmiňuje i básník Homér (8. století př. n. l.) v Iliadě nebo filozof Aristoteles (384‒322 př. n. l) ve svých spisech.

Gril byl součástí kuchyňské výbavy už ve starém Řecku. FOTO: Jerónimo Roure Pérez/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Hledání hlíny

Když při vykopávkách v Nestorově paláci asi 65 km západně od Sparty vyhrabe americká archeoložka a specialistka na starověkou kuchyni Julie Hrubyová z hlíny obdélníkové keramické pánve se zářezy datované do mykénského období (1700‒1100 př. n.

l.), hlavou jí víří spousta otázek. Láme si hlavu s tím, k jakému účelu sloužily. Záhadu chce rozluštit, a proto si pozve na pomoc keramičku Connie Podleskiovou. Společně se snaží přijít na správný kuchařský postup.

Nejdříve se potýkají s tím, kde najít vhodný materiál, který by složením odpovídal starořecké hlíně. Úsilí se jim ale nakonec vyplatí, použijí americké jíly podobné řeckým a prach ze silnic. Hlína potom splňuje jejich požadavky.

Vyrobí věrné repliky starořeckého nádobí a pustí se s nimi do pokusů.

Starověká souprava na přípravu souvlaki z Akrotiri. FOTO: Leonard G./Creative Commons/Public domain

Přenosné náčiní na piknik

Nejprve zkoušejí dát pánev se souvlaki na žhavé uhlíky. „Maso se dostatečně neprohřálo. Je stále polosyrové,“ poznamenává ale Hrubyová a oběma účastnicím experimentu je okamžitě jasné, že tohle není ten pravý způsob přípravy.

Ovšem ve chvíli, kdy uhlíky nasypou přímo na pánev, výsledek vypadá úplně jinak. Maso je dokonale propečené a Hrubyová představí na počátku roku 2014 výsledky svého výzkumu veřejnosti. Pánev přitom považuje za neobyčejně praktickou pomůckou.

Podle Barteka Lise z Polské akademie věd totiž staří Řekové navrhli podnos na souvlaki jako přenosný. Hrubyová s ním souhlasí: „Misky byly dobré na cestování nebo na pikniky.“ Keramický gril je poměrně těžký, ale jinak se příliš neliší od těch dnešních.

Nejvíce pánví se objevuje v ruinách velkých paláců, proto si archeoložka myslí, že je používali hlavně profesionální kuchaři pracující pro tehdejší šlechtu. „Elity vařily a stravovaly se jinak než ostatní společenské třídy,“ říká Hrubyová. Předpokládá, že souvlaki připravovali z vepřového, hovězího a skopového masa.

Souvlaki patří k oblíbeným pokrmům i dnes. FOTO: pxhere

Jak nepřilepit chleba

„Našli také mřížky, o nichž se domnívali, že slouží k výrobě chleba. Na jedné straně byly mřížky hladké, na opačné straně s malými perforacemi. Archeologové si nebyli jisti, která strana šla nahoru,“ uvádí současná americká reportérka Maanvi Singhová. Archeoložka s keramičkou si lámou hlavu i nad funkcí tohoto kuchyňského náčiní. Předpokládají, že perforace napomáhala k tomu, aby se pokrm nepřilepoval. Zkusí proto povrch polít dostatečným množstvím oleje.

Na mřížce s texturou se jim potom povede upéct plochý chléb z pšenice a ječmene velmi podobný tomu starořeckému.

Foto: Creative Commons, pxhere, Úvodní fotografie: pxhere
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Krvavý dárek od duchovního
enigmaplus.cz

Krvavý dárek od duchovního

Přístavní město na pobřeží Tyrhénského moře...
Jaká bude budoucnost luxusních udržitelných materiálů u aut?
21stoleti.cz

Jaká bude budoucnost luxusních...

Auta a lidstvo se mění v čase a místě. A ještě...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Sothys Paris představil inovativní noční péči
iluxus.cz

Sothys Paris představil...

Nádherná a pružná pleť je nejlepším módním doplňkem ženy....
Zlín: Baťa všude, kam se podíváš
epochanacestach.cz

Zlín: Baťa všude, kam se...

Východomoravská metropole...
Přijde svatba, nebo rozchod?
nasehvezdy.cz

Přijde svatba, nebo rozchod?

Vztahu herečky EVY...
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Funkce i design v kuchyni
rezidenceonline.cz

Funkce i design v kuchyni

Kuchyňské sestavy jsou v dnešní době variacemi na...
U naší branky zvonil muž z jiné doby
skutecnepribehy.cz

U naší branky zvonil muž z...

Mám pro strach uděláno,...
Co je zač děsivá příšera Momo z Missouri?
epochalnisvet.cz

Co je zač děsivá příšera...

Drobounká dívenka jménem Doris myje v kuchyni...
Rýže s kuřecím masem a mandlemi
tisicereceptu.cz

Rýže s kuřecím masem a...

Lehounká rýže v orientálním stylu, která skvěle voní...
Je život na Zemi v područí severojižního magnetismu?
enigmaplus.cz

Je život na Zemi v područí...

Severojižní mystérie naší zeměkoule je údajně jedním...