Skip to content
reklama

Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové

Píše se rok 1500 př. n. l. Řecká hospodyně bere z ohniště žhavé uhlíky a sype je na plochu keramické pánve. Do rýh po stranách potom vloží špízy z kousků vepřového. Recept i způsob přípravy speciality zvané souvlaki se po tisíciletí prakticky nemění.

Rozžhavené uhlíky na pánvi občas zasyčí, když na ně ukápne tuk z masa. Za chvíli je maso propečené do měkka a pochutnává si na něm celá rodina. Přenosný gril, na kterém kuchařky pochoutku připravují, si v ničem nezadá se svojí dnešní konkurencí.

Nejstarší dochované grily pocházejí z řeckého ostrova Santorini a jsou staré až 4000 let. Prastarý je i pokrm souvlaki, masový špíz, o kterém se zmiňuje i básník Homér (8. století př. n. l.) v Iliadě nebo filozof Aristoteles (384‒322 př. n. l) ve svých spisech.

Gril byl součástí kuchyňské výbavy už ve starém Řecku. FOTO: Jerónimo Roure Pérez/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Hledání hlíny

Když při vykopávkách v Nestorově paláci asi 65 km západně od Sparty vyhrabe americká archeoložka a specialistka na starověkou kuchyni Julie Hrubyová z hlíny obdélníkové keramické pánve se zářezy datované do mykénského období (1700‒1100 př. n.

l.), hlavou jí víří spousta otázek. Láme si hlavu s tím, k jakému účelu sloužily. Záhadu chce rozluštit, a proto si pozve na pomoc keramičku Connie Podleskiovou. Společně se snaží přijít na správný kuchařský postup.

Nejdříve se potýkají s tím, kde najít vhodný materiál, který by složením odpovídal starořecké hlíně. Úsilí se jim ale nakonec vyplatí, použijí americké jíly podobné řeckým a prach ze silnic. Hlína potom splňuje jejich požadavky.

Vyrobí věrné repliky starořeckého nádobí a pustí se s nimi do pokusů.

blank
Starověká souprava na přípravu souvlaki z Akrotiri. FOTO: Leonard G./Creative Commons/Public domain

Přenosné náčiní na piknik

Nejprve zkoušejí dát pánev se souvlaki na žhavé uhlíky. „Maso se dostatečně neprohřálo. Je stále polosyrové,“ poznamenává ale Hrubyová a oběma účastnicím experimentu je okamžitě jasné, že tohle není ten pravý způsob přípravy.

Ovšem ve chvíli, kdy uhlíky nasypou přímo na pánev, výsledek vypadá úplně jinak. Maso je dokonale propečené a Hrubyová představí na počátku roku 2014 výsledky svého výzkumu veřejnosti. Pánev přitom považuje za neobyčejně praktickou pomůckou.

Podle Barteka Lise z Polské akademie věd totiž staří Řekové navrhli podnos na souvlaki jako přenosný.

Hrubyová s ním souhlasí: „Misky byly dobré na cestování nebo na pikniky.“ Keramický gril je poměrně těžký, ale jinak se příliš neliší od těch dnešních. Nejvíce pánví se objevuje v ruinách velkých paláců, proto si archeoložka myslí, že je používali hlavně profesionální kuchaři pracující pro tehdejší šlechtu.

„Elity vařily a stravovaly se jinak než ostatní společenské třídy,“ říká Hrubyová. Předpokládá, že souvlaki připravovali z vepřového, hovězího a skopového masa.

blank
Souvlaki patří k oblíbeným pokrmům i dnes. FOTO: pxhere

Jak nepřilepit chleba

„Našli také mřížky, o nichž se domnívali, že slouží k výrobě chleba. Na jedné straně byly mřížky hladké, na opačné straně s malými perforacemi. Archeologové si nebyli jisti, která strana šla nahoru,“ uvádí současná americká reportérka Maanvi Singhová. Archeoložka s keramičkou si lámou hlavu i nad funkcí tohoto kuchyňského náčiní. Předpokládají, že perforace napomáhala k tomu, aby se pokrm nepřilepoval. Zkusí proto povrch polít dostatečným množstvím oleje.

Na mřížce s texturou se jim potom povede upéct plochý chléb z pšenice a ječmene velmi podobný tomu starořeckému.

Foto: Creative Commons, pxhere, Úvodní fotografie: pxhere
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

VESELOKOPECKÝ VODNÍ MLÝN OPĚT V PROVOZU.
epochanacestach.cz

VESELOKOPECKÝ VODNÍ MLÝN...

Po celý víkend 10. a 11. června mohou návštěvníci...
Za tajemstvím Pražského hradu: Chrání ho energie vrcholku Žiži?
enigmaplus.cz

Za tajemstvím Pražského hradu:...

Je to nejvýznamnější český hrad a jedno z nejstarších...
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz

Alcron Restaurant nově...

Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské...
Lambora-Rychlíková: Proč lásku stále zatloukají?
nasehvezdy.cz

Lambora-Rychlíková: Proč...

Je to s nimi jako na...
Jdou si Lašková s Perkausovou stále drsně po krku?
nasehvezdy.cz

Jdou si Lašková s Perkausovou...

Od momentu, kdy GABRIELA...
Některá rodinná tajemství by se neměla prozradit
skutecnepribehy.cz

Některá rodinná tajemství by...

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by můj táta...
Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…
21stoleti.cz

Turistou v universu: Nový...

Psal se 11. červenec 2021, když se...
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz

Kapr pečený v alobalu

Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava...
Když jíte „tak trochu jinak“
panidomu.cz

Když jíte „tak trochu jinak“

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské,...
Městská romantika pro dva
rezidenceonline.cz

Městská romantika pro dva

Citlivá a architektonicky dotažená do detailu je...
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz

Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné:...

Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se...
Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení námořníci, místní lupiči i popravení nacisté
enigmaplus.cz

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení...

Milovníci záhad ve městě Oděsa často míří...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha