Skip to content
reklama
reklama

Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové

Píše se rok 1500 př. n. l. Řecká hospodyně bere z ohniště žhavé uhlíky a sype je na plochu keramické pánve. Do rýh po stranách potom vloží špízy z kousků vepřového. Recept i způsob přípravy speciality zvané souvlaki se po tisíciletí prakticky nemění.

Rozžhavené uhlíky na pánvi občas zasyčí, když na ně ukápne tuk z masa. Za chvíli je maso propečené do měkka a pochutnává si na něm celá rodina. Přenosný gril, na kterém kuchařky pochoutku připravují, si v ničem nezadá se svojí dnešní konkurencí.

Nejstarší dochované grily pocházejí z řeckého ostrova Santorini a jsou staré až 4000 let. Prastarý je i pokrm souvlaki, masový špíz, o kterém se zmiňuje i básník Homér (8. století př. n. l.) v Iliadě nebo filozof Aristoteles (384‒322 př. n. l) ve svých spisech.

blank
Gril byl součástí kuchyňské výbavy už ve starém Řecku. FOTO: Jerónimo Roure Pérez/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Hledání hlíny

Když při vykopávkách v Nestorově paláci asi 65 km západně od Sparty vyhrabe americká archeoložka a specialistka na starověkou kuchyni Julie Hrubyová z hlíny obdélníkové keramické pánve se zářezy datované do mykénského období (1700‒1100 př. n.

l.), hlavou jí víří spousta otázek. Láme si hlavu s tím, k jakému účelu sloužily. Záhadu chce rozluštit, a proto si pozve na pomoc keramičku Connie Podleskiovou. Společně se snaží přijít na správný kuchařský postup.

Nejdříve se potýkají s tím, kde najít vhodný materiál, který by složením odpovídal starořecké hlíně. Úsilí se jim ale nakonec vyplatí, použijí americké jíly podobné řeckým a prach ze silnic. Hlína potom splňuje jejich požadavky.

Vyrobí věrné repliky starořeckého nádobí a pustí se s nimi do pokusů.

blank
Starověká souprava na přípravu souvlaki z Akrotiri. FOTO: Leonard G./Creative Commons/Public domain

Přenosné náčiní na piknik

Nejprve zkoušejí dát pánev se souvlaki na žhavé uhlíky. „Maso se dostatečně neprohřálo. Je stále polosyrové,“ poznamenává ale Hrubyová a oběma účastnicím experimentu je okamžitě jasné, že tohle není ten pravý způsob přípravy.

Ovšem ve chvíli, kdy uhlíky nasypou přímo na pánev, výsledek vypadá úplně jinak. Maso je dokonale propečené a Hrubyová představí na počátku roku 2014 výsledky svého výzkumu veřejnosti. Pánev přitom považuje za neobyčejně praktickou pomůckou.

Podle Barteka Lise z Polské akademie věd totiž staří Řekové navrhli podnos na souvlaki jako přenosný.

Hrubyová s ním souhlasí: „Misky byly dobré na cestování nebo na pikniky.“ Keramický gril je poměrně těžký, ale jinak se příliš neliší od těch dnešních. Nejvíce pánví se objevuje v ruinách velkých paláců, proto si archeoložka myslí, že je používali hlavně profesionální kuchaři pracující pro tehdejší šlechtu.

„Elity vařily a stravovaly se jinak než ostatní společenské třídy,“ říká Hrubyová. Předpokládá, že souvlaki připravovali z vepřového, hovězího a skopového masa.

blank
Souvlaki patří k oblíbeným pokrmům i dnes. FOTO: pxhere

Jak nepřilepit chleba

„Našli také mřížky, o nichž se domnívali, že slouží k výrobě chleba. Na jedné straně byly mřížky hladké, na opačné straně s malými perforacemi. Archeologové si nebyli jisti, která strana šla nahoru,“ uvádí současná americká reportérka Maanvi Singhová. Archeoložka s keramičkou si lámou hlavu i nad funkcí tohoto kuchyňského náčiní. Předpokládají, že perforace napomáhala k tomu, aby se pokrm nepřilepoval. Zkusí proto povrch polít dostatečným množstvím oleje.

Na mřížce s texturou se jim potom povede upéct plochý chléb z pšenice a ječmene velmi podobný tomu starořeckému.

Foto: Creative Commons, pxhere, Úvodní fotografie: pxhere
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Umění cestovat nalehko
panidomu.cz

Umění cestovat nalehko

Chystáte se na několikadenní dovolenou a...
Bude svatba, nebo další zklamání?
nasehvezdy.cz

Bude svatba, nebo další...

Už jednou měla Eva...
Pohoří Smrčiny: Po stopách J. W. Goetha
epochanacestach.cz

Pohoří Smrčiny: Po stopách...

Oblast skal na okraji...
Medové chilli brambory
tisicereceptu.cz

Medové chilli brambory

Pikantní varianta je skvělá samotná i jako příloha....
Je libo garsonku, nebo 3+1?
21stoleti.cz

Je libo garsonku, nebo 3+1?

3D tisk ušel za několik málo let...
Straší na hradě duch tureckého vojáka?
enigmaplus.cz

Straší na hradě duch...

Mohutný hrad v maďarském městě Eger se...
Skutečné Čelisti: Žraločí sériový zabiják rozpoutá v New Jersey peklo!
enigmaplus.cz

Skutečné Čelisti: Žraločí...

Žralok bílý patří právem k nejobávanějším...
Vrátil se ke své bývalé manželce
skutecnepribehy.cz

Vrátil se ke své bývalé...

Když jsem se seznámila se...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Potápky Prim pro ty, kdo se nebojí výzev
iluxus.cz

Potápky Prim pro ty, kdo se...

Svět ticha, jen modrá hlubina a vy. Objevování...
Pošle partnera na mateřskou?
nasehvezdy.cz

Pošle partnera na mateřskou?

Už za pár dnů se z EVY...
Jak čaruje fata morgána?
epochalnisvet.cz

Jak čaruje fata morgána?

Fata morgána je fascinující jev, opředený řadou mýtů....