Domů     Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové
Kuchyňské náčiní: Přenosný gril používali už staří Řekové

Píše se rok 1500 př. n. l. Řecká hospodyně bere z ohniště žhavé uhlíky a sype je na plochu keramické pánve. Do rýh po stranách potom vloží špízy z kousků vepřového. Recept i způsob přípravy speciality zvané souvlaki se po tisíciletí prakticky nemění.  

Rozžhavené uhlíky na pánvi občas zasyčí, když na ně ukápne tuk z masa. Za chvíli je maso propečené do měkka a pochutnává si na něm celá rodina. Přenosný gril, na kterém kuchařky pochoutku připravují, si v ničem nezadá se svojí dnešní konkurencí.

Nejstarší dochované grily pocházejí z řeckého ostrova Santorini a jsou staré až 4000 let. Prastarý je i pokrm souvlaki, masový špíz, o kterém se zmiňuje i básník Homér (8. století př. n.

l.) v Iliadě nebo filozof Aristoteles (384‒322 př. n. l) ve svých spisech.

Gril byl součástí kuchyňské výbavy už ve starém Řecku. FOTO: Jerónimo Roure Pérez/Creative Commons/CC BY-SA 4.0
Gril byl součástí kuchyňské výbavy už ve starém Řecku. FOTO: Jerónimo Roure Pérez/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Hledání hlíny

Když při vykopávkách v Nestorově paláci asi 65 km západně od Sparty vyhrabe americká archeoložka a specialistka na starověkou kuchyni Julie Hrubyová z hlíny obdélníkové keramické pánve se zářezy datované do mykénského období (1700‒1100 př.

n. l.), hlavou jí víří spousta otázek. Láme si hlavu s tím, k jakému účelu sloužily. Záhadu chce rozluštit, a proto si pozve na pomoc keramičku Connie Podleskiovou. Společně se snaží přijít na správný kuchařský postup.

Nejdříve se potýkají s tím, kde najít vhodný materiál, který by složením odpovídal starořecké hlíně. Úsilí se jim ale nakonec vyplatí, použijí americké jíly podobné řeckým a prach ze silnic. Hlína potom splňuje jejich požadavky. Vyrobí věrné repliky starořeckého nádobí a pustí se s nimi do pokusů.

Starověká souprava na přípravu souvlaki z Akrotiri. FOTO: Leonard G./Creative Commons/Public domain
Starověká souprava na přípravu souvlaki z Akrotiri. FOTO: Leonard G./Creative Commons/Public domain

Přenosné náčiní na piknik

Nejprve zkoušejí dát pánev se souvlaki na žhavé uhlíky. „Maso se dostatečně neprohřálo. Je stále polosyrové,“ poznamenává ale Hrubyová a oběma účastnicím experimentu je okamžitě jasné, že tohle není ten pravý způsob přípravy.

Ovšem ve chvíli, kdy uhlíky nasypou přímo na pánev, výsledek vypadá úplně jinak. Maso je dokonale propečené a Hrubyová představí na počátku roku 2014 výsledky svého výzkumu veřejnosti.  Pánev přitom považuje za neobyčejně praktickou pomůckou.

Podle Barteka Lise z Polské akademie věd totiž staří Řekové navrhli podnos na souvlaki jako přenosný.

Hrubyová s ním souhlasí: „Misky byly dobré na cestování nebo na pikniky.“ Keramický gril je poměrně těžký, ale jinak se příliš neliší od těch dnešních.

Nejvíce pánví se objevuje v ruinách velkých paláců, proto si archeoložka myslí, že je používali hlavně profesionální kuchaři pracující pro tehdejší šlechtu. „Elity vařily a stravovaly se jinak než ostatní společenské třídy,“ říká Hrubyová. Předpokládá, že souvlaki připravovali z vepřového, hovězího a skopového masa.

Souvlaki patří k oblíbeným pokrmům i dnes. FOTO: pxhere
Souvlaki patří k oblíbeným pokrmům i dnes. FOTO: pxhere

Jak nepřilepit chleba

„Našli také mřížky, o nichž se domnívali, že slouží k výrobě chleba. Na jedné straně byly mřížky hladké, na opačné straně s malými perforacemi. Archeologové si nebyli jisti, která strana šla nahoru,“ uvádí současná americká reportérka Maanvi Singhová.

Archeoložka s keramičkou si lámou hlavu i nad funkcí tohoto kuchyňského náčiní. Předpokládají, že perforace napomáhala k tomu, aby se pokrm nepřilepoval. Zkusí proto povrch polít dostatečným množstvím oleje.

Na mřížce s texturou se jim potom povede upéct plochý chléb z pšenice a ječmene velmi podobný tomu starořeckému.

Foto: Creative Commons, pxhere, Úvodní fotografie: pxhere
Související články
Historie
Za silvestrovskou legraci u Čapků padlo trestní oznámení
V pátek 31. prosince 1926 probíhá ve vinohradské vile u Čapků oslava. Úderem půlnoci přicházejí tři králové s posměšnou básničkou. Jejím autorem je sám hostitel, spisovatel Karel Čapek (1890–1938). Legrace ale bohužel moc povedeně nevyzní a má nepříjemnou dohru I když akce připadla na pátek a TGM bývá pravidelným účastníkem pátečnických intelektuálních setkání v tehdejší pražské […]
Historie
Slavný soudce Ti měl reálnou předlohu
Kdo má rád detektivky autora Roberta van Gulika o čínském soudci Ti, určitě ho bude zajímat, zda opravdu žila osoba takového jména. Postava čínského státníka a soudce nenií žádným výmyslem a má opravdu svoji reálnou předlohu. Nizozemský orientalista Robert van Gulik (1910–1967) prožije dětství v Asii a mistrně ovládne čínštinu i japonštinu. Později v tamních […]
Historie
Srbský král tušil nebezpečí smrti
Když Alexandr I. Karađorđević (1888–1934) usedá 17. října 1921 na trůn Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, nemá jednoduchou pozici. „Jednota Srbů, Chorvatů a Slovinců, která vznikla v ovzduší poválečné euforie, se ukázala v praxi jako těžko realizovatelná. Jak zajistit soužití národů, jež jsou sice stejného původu, ale jejich osudy se od pozdního středověku rozcházely? Ještě […]
Historie
Máhátmá Gándhí nehodlal přihlížet vraždění mezi muslimy a hinduisty
Vrcholem politiky Mahátmy Gándhího se v roce 1930 stává tzv. solný pochod. Tisíce Indů šlapou 320 kilometrů pěšky pro mořskou sůl a daří se jim splnit cíl akce – prolomit britský monopol a zrušit spornou daň ze soli. Veřejné působení Móhandás Karamčand Gándhí (1869–1948) je spjato s duchovnem. Právě proto dostává přezdívku „Mahátmá“ čili „Velký […]
reklama
zajímavosti
Varování před sezonou: Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
Parazitický Armagedon je zpět. Vědci v každém krajském městě sbírali klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a výsledek je mimořádně nepříznivý – klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě…   U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo […]
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
reklama
lifestyle
Ivetini muži: Velké lásky a nekonečná trápení
Iveta nikdy nedokáže být sama. Když ji partner opustí, nebo jen odjede do zahraničí, skoro vždy se něco stane. Přitom na nich není finančně závislá. Je úspěšná, zabezpečila sebe i syna. Má ale křehkou duši. A pravděpodobně je špatně, že se vždy spíš obklopovala právě muži než spřízněnými kamarádkami. Létu roku 1985 vládnou hitparádám Knoflíky […]
Cesta hudební legendy: Příběh Jiřího Brabce
Jak se může úspěch změnit v tragédii? Příběh hudebního skladatele Jiřího Brabce a jeho dramatický konec.   Jiří Brabec (1940–2003) má sklony k hudbě odjakživa. „Mami, chtěl bych na konzervatoř,“ prohlásí jako kluk a skutečně se mu tenhle sen splní. Studuje hru na fagot, ale až ke zkouškám nedojde. Zjistí totiž, že vážná hudba pro něj […]
5 důvodů, proč navštívit Trogir: Objevte jedinečné kouzlo této destinace
Chorvatsko je oblíbenou dovolenkovou destinací, přičemž na výběr máte z různých letovisek. Kromě klasik jako je Dubrovnik a Split ale stojí za zmínku i Trogir. Ačkoli se o něm tak často nemluví, rozhodně stojí za návštěvu. Nabízí se hned několik důvodů, proč si tohle pobřežní městečko dalmatského pobřeží zamilujete. Okouzlující pláže Jedním z hlavních lákadel, které Chorvatsko […]
Paul Newman a Joanne Woodwardová: Stvořeni jeden pro druhého
„Miluji tě,“ zašeptají jeden druhému, pak se políbí a odjedou vstříc zapadajícímu slunci. A pokud nezemřeli, žijí spolu dodnes. Každá správná pohádka končí svatbou. Bohužel ne každá svatba končí pohádkou. A pro Hollywood, kde se rodí ty nejslavnější pohádky, to platí dvojnásob. Pokaždé když člověk otevře nějaký společenský magazín, musí mít pocit, že se tu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
enigmaplus.cz
Tajemný Stonehenge nepřestává lákat
Tajemná kamenná stavba je jednou z nejznámějších turistických atrakcí Británie. Návštěvníků se líbí tajuplná atmosféra místa, jehož účel ani okolnosti vzniku dodnes nebyly objasněny. Co o podivuhodné
Topinky tak akorát
panidomu.cz
Topinky tak akorát
Když zbude doma chleba, a stává se to často, není nic snazšího, než udělat topinky. Někdo dává přednost toustům, ale to je jedno, pravidla jsou skoro stejná. Udělat topinky přece není žádný problém, řeknete si. A už se těšíte, jak si na nich pochutnáte třeba s česnekem nebo k tataráku či s nějakou pomazánkou. Jenže
Manžel Rybové nevyznává lásku?
nasehvezdy.cz
Manžel Rybové nevyznává lásku?
Nestárnoucí herečka ze seriálu Ulice Linda Rybová (48) už mnoho let tvoří pár s hercem ze seriálu Specialisté Davidem Prachařem (65). Za všechny společné roky se ale tak moc nespekulovalo o krizi jak
Studená letní polévka
nejsemsama.cz
Studená letní polévka
Suroviny: 250 ml jahodového džusu 250 ml vody 160 g cukru 500 g jahod 200 g bílého jogurtu špetka skořice Na ozdobu: 8 jahod lístky máty 100 ml smetany ke šlehání Postup: V rendlíku zahřejte jahodový džus se 150 ml vody, přidejte špetku skořice a cukr a pomalu zahřívejte. Jakmile se směs začne vařit, stáhněte
HI-TECH kuchyně
rezidenceonline.cz
HI-TECH kuchyně
Také pro jednu z nejdůležitějších součástí obytného prostoru je důležitá harmonie designu a technologií. Jen tak kuchyně získá nejen potřebnou funkčnost a komfort, ale také moderní estetickou přitažlivost. Jedním z nejvýraznějších trendů v kuchyňském designu je použití pastelových barev, jako je pudrově růžová, šeříková, broskvová nebo vanilková. Ostatně tři ze jmenovaných odstínů se staly uznávanými
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
historyplus.cz
Fred Astaire: U filmu mu dali nejdřív košem
Elegán s graciézními pohyby tančí ve světle reflektorů. Miláček národa stále hledá partnerku, která mu bude důstojným protějškem. A pak jednoho dne spatří tu pravou. Světový film v tu chvíli získá legendu – duo Ginger a Fred. Přistěhovalec z Rakouska Fritz Austerlitz (1868–1923) pracuje v pivovaru v americké Nebrasce a se svým životem je docela spokojený. Zato
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
skutecnepribehy.cz
Jak se má starat o dítě, když neuvaří kakao?
Příběh mé sestry je smutný. Ale je to ohromná bojovnice. Když se jedná o dítě, dokáže se s osudem pořádně poprat. Lidský život píše romány, někdy bohužel smutné a kruté. Takový je příběh mé sestry. Bývala to krásná holka, plná života, rozesmátá, kluci ze širokého okolí do ní byli zbláznění. Kolem osmnáctého roku to s ní začalo jít z kopce. Nejhorší
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
21stoleti.cz
Syrovým mlékem proti ptačí chřipce? Rozhodně ne!
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získa
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
iluxus.cz
Top Class hostil unikátní večeři s hodiářskou značkou Union Glashütte a posádkou slavného vozu Duckar
Když se magazín Top Class spojil s ateliérem Chronoshop, bylo jasné, že se chystá něco výjimečného. Výsledkem byla nezapomenutelná večeře, která přilákala skutečně zajímavé hosty. Hlavní hvězdou večer
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
tisicereceptu.cz
Chřestový krém s pošírovaným vejcem
Suroviny 25 g másla 350 g zeleného chřestu 3 šalotky 2 hrsti špenátu 2 stroužky česneku 700 ml zeleninového vývaru sůl 3 plátky chleba 4 vejce olivový olej Postup Máslo a olej rozehř
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
epochalnisvet.cz
Námořní střet u Cušimy: Japonci proti Rusům oprášili Nelsonův manévr
Na palubě ruské vlajkové lodi Suvorov vládne veselí. „Ať žije car!“ připíjejí si důstojníci. Panovníkovy narozeniny se přece musejí oslavit i na moři. Zrovna když je zábava v nejlepším, však přijde obávaná zpráva: Japonské válečné lodě jsou na dohled…   Bylo by to krásné překvapení pro cara – rozdrtit Japonce, s nimiž se už několik měsíců
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
epochanacestach.cz
Pánské tenisky pro každodenní stylizaci
Tenisky jsou obuv, kterou můžete nosit většinu roku. Na jaře a na podzim se v nich však budete cítit nejlépe. Hodit se budou i v létě během chladnějších večerů nebo při sportovních aktivitách, jako je jízda na kole, volejbal nebo basketbal.   K čemu můžete nosit pánské tenisky? Pánské tenisky jsou velmi univerzální obuví. Už