K nejstarším pokrmům se řadí guláš, tedy pozvolná příprava masa v kořeněné tekutině. První postupy, jak oblíbený pokrm připravit, se datují už do doby před 7000‒8000 lety.
„Dejte maso do zvířecího hrudníku, smíchejte ho s vodou a uvařte ho takto na ohni z kostí. Kosti se velmi dobře spalují… Tímto způsobem je vůl, nebo jakákoli jiná obětní bestie, důmyslně přiveden k varu,“
nabízí řecký filozof Hérodotos (asi 484‒430/420 př. n. l.) nabízí další recept.
![Existuje spousta variant guláše včetně toho s chilli papričkami. FOTO: pixnio](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/1-35-768x512.jpg)
Recepty z nejstarší kuchařky
Kniha od Apicia De Re Coquinaria, nejstarší dochovaná římská kuchařka ze 4. století př. n. l. zmiňuje podobné pokrmy z jehněčího nebo rybího masa.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
První zmínku o ragú, které má původ ve Francii, najdeme v publikace francouzského šéfkuchaře Tailleventa ze 14. století s názvem Le Viandier.
![Hernando Ruiz de Alarcón popisuje aztécký pokrm. FOTO: Juan de Alfaro, grabado-Tiziano, pintura-Biblioteca Nacional de España/Creative Commons/CC BY-SA 4.0](http://epochaplus.cz/wp-content/uploads/2021/12/3-34-e1640767783507.jpg)
Hrůzný pokrm
Aztékové si v 16. století oblíbili hrůzný recept, podle kterého připravovali guláš z lidského masa ochucený chilli papričkami, známé tlacatlaolli. Je ale velmi sporné, zda ho jedli, šlo zřejmě o rituál.
Záznamy o aztécké kanibalské lahůdce přináší Hernando Ruiz de Alarcón (1574‒1646) ve svém pojednání z roku 1629.