Skip to content
reklama

Inspirace pro slavnou Remosku se našla ve Švédsku

„Péct v tom nejde. Jenom vařit,“ hlásí paní Homutová manželovi, který právě přišel z práce. Dostala od něj k otestování nový hrnec. Ke stejnému závěru došly i manželky jeho kolegů, paní Uhrová a Tyburcová.

„Neboj se, jednoho dne to péct bude,“ prohlásí Oldřich Homuta, když strčí hlavu do kuchyňských dveří. Kupředu ho žene představa manželčiných buchet.

Elektrotechnik Oldřich Homuta podniká ještě před 2. světovou válkou. Ve Vysočanech, Mekce pražského elektrotechnického průmyslu, vlastní firmu Elhamo na výrobu elektromotorů. Komunistický převrat roku 1948 ale znamená konec jeho soukromých aktivit.

Sdílí osud tisíců malých živnostníčků v tehdejším Československu. I jeho podnik skončí ve znárodňovací mašinérii, když ho pohltí rodící se socialistický gigant místního hospodářství se zkratkou Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).

Remoska zažila svoji renesanci. FOTO: LoMit/Creative Commons/CC BY-SA 4.0

Co způsobila jedna služební cesta

Pro Homutu ale vstup státního molochu neznamená konec jeho technických zlepšováků. Nehodlá jen tak sedět v kanceláři. Už na počátku 50. let 20. století se vydává do Švédska. Když mu v jedné švédské domácnosti předvedou elektrický hrnec na vaření, nasadí mu tím brouka do hlavy.

„Podobné zařízení by mohlo i péct,“ uvažuje a tahle myšlenka ho už neopustí ani po návratu do vlasti.

blank
Lidé si pochvalují, že pokrmy připravené v remosce jsou šťavnatější. FOTO: Honza Groh (Jagro)/Creative Commons/CC BY-SA 3.0

Manželky jako pokusní králíci

Se svými kolegy Jindřichem Uherem a Antonínem Tyburcem se pustí do práce. Už v letech 1953–1955 zkoušejí první prototypy. Pokusnými králíky, kteří testují funkci nového hrnce, se stávají manželky trojice vynálezců.

Ačkoli to zpočátku nevypadá nadějně, svoje snahy nakonec Homuta a spol. korunuje úspěchem. Roku 1957 pošle do světa první elektrickou pečicí troubu. Hlubokou hliníkovou pánev přiklápí víko se zabudovanou topnou spirálou, zaskleným okénkem a otvory na odvod páry.

Zatím chybí regulace ohřevu a vnější izolace, ale to se napraví. Zmizí také skleněné okénko ve středu víka, protože jím utíká část tepla a střed pokrmu může být nedopečený. První přenosné trouby putují do světa ze závodu v Kostelci nad Černými lesy.

Výroba se zastavuje

S názvem pomocníka do kuchyně si nejdříve nelámou hlavu. Pojmenují ho začátečními písmeny svých příjmení HUT, což ale nevzbudí zvláštní nadšení. Když si 21. července 1964 nechávají registrovat ochrannou známku, zvolí proto jednoduchou zkratku Remos podle své domovské firmy.

Snadno zapamatovatelné jméno brzy skloňují československé ženy ve všech pádech. Jenže sametová revoluce přináší radikální obrat. „V elektrickém hrnci už nikdo péct nebude,“ domnívá se v roce 1991 vedení firmy Karma, která výrobu remosek zajišťuje.

A tak se linky zastavují, navzdory tomu, že se do té doby prodalo na 2,7 milionů kusů (1,5 milionu remosky Grand o objemu 4 litry a 1,2 milionu typu Original o 2 litrech).

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: Frettie/Creative Commons/CC BY 3.0
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

blank
epochalnisvet.cz

Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje...
Kam byl přesunut majetek popraveného cara?
enigmaplus.cz

Kam byl přesunut majetek...

Představitelé ruského vládnoucího rodu Romanovců...
6 pekelných kinosálů USA, kde zažijete děs a hrůzu nejen na plátně!
enigmaplus.cz

6 pekelných kinosálů USA, kde...

S bušícím srdcem se rozhlížíte,...
Hroutí se Tereze Brodské celý svět?
nasehvezdy.cz

Hroutí se Tereze Brodské...

Všechno v posledních...
Kamarádce ublížil můj vlastní otec
skutecnepribehy.cz

Kamarádce ublížil můj...

Vlaďka a já jsme byly nejlepší přítelkyně....
Město Úštěk má mnohé co nabídnout
epochanacestach.cz

Město Úštěk má mnohé co...

Úštěk leží na Litoměřicku,...
Gruzínské kuře čakhokhbili
tisicereceptu.cz

Gruzínské kuře čakhokhbili

Rádi zkoušíte zahraniční recepty? Uvařte pro...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
iluxus.cz

Oslavte Velikonoce v hotelu...

Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi...
Léčivé koření pro vaše zdraví
panidomu.cz

Léčivé koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z...
Miluje Patrasová víc alkohol, nebo svou rodinu?
nasehvezdy.cz

Miluje Patrasová víc...

O herečku Dagmar...
Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?
21stoleti.cz

Nová analýza počtu ptáků: které...

Ačkoliv se počet jedinců českých ptáků v celkovém součtu...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha