Skip to content
reklama

Chmel: Vše, co jste chtěli vědět o zeleném zlatu

Jako první se na pěstování svěže zelené rostliny vrhnou kláštery. I když ji máme spojenou hlavně s pivem, kterému dodává hořkou chuť i aroma, spoléhá na ni také lidové léčitelství. Chmel, který roste v naší zemi, je přitom celosvětově považovaný za jeden z nejkvalitnějších!

Pivo, neodmyslitelně patřící k lidským dějinám a českým zemím vůbec, je pozoruhodný nápoj se zajímavým příběhem. Jednou z nejznámějších rostlin, která pivům dodává chuť a používá se také k jejich konzervaci, je chmel.

Kromě typické hořké chuti přináší rovněž aroma s ovocnými, květinovými nebo třeba citrusovými tóny. Ale i když má mnoho lidí zažitou myšlenku „chmel = pivo“, jeho použití je mnohem širší a také historie jeho pěstování je zajímavá a barvitá.

Tajemství starořímské kuchyně

Původní chmel pravděpodobně pochází z Asie, některé prameny uvádějí Čínu, jiné například Mongolsko. V Evropě se později vyskytují odlišné druhy. Traduje se, že už v antickém Římě si lidé pochutnávali na mladých chmelových výhoncích a používali chmel v kuchyni.

Zdroje se přitom odvolávají na starověkou encyklopedii Naturalis historia, kterou napsal římský válečník a filozof Plinius starší (?23-79), ale není jisté, zda rostlina, o které zde hovoří a která bývá za chmel považována, skutečně chmelem doopravdy je.

Autor se navíc výslovně nezmiňuje o tom, že by byl chmel používán v kuchyni starověkého Říma.

Tyto šištice se právem považují za „zelené zlato“. (Foto: RitaE / Pixabay)

Klášterní poklad

První doložené pěstování chmele pochází z 8. století z regionu Hallertau v Bavorsku, ale zmínka o jeho použití v pivovarnictví v této evropské oblasti je až z roku 1079. O chmelnicích se však přitom dočteme už v závěti franského krále Pipina III. Krátkého (714-768), který v ní pozemky s chmelem přenechává klášteru Saint-Denis ve Francii. Chmel v raných dobách roste a je obhospodařován zejména na klášterních pozemcích. Stejně jako na území dnešního Německa se v tomto období pěstuje také v Čechách a dokonce snad i níže na Balkáně a odtud se rozšíří dále do Evropy.

Na Žatecku, významné české chmelařské oblasti, se tato rostlina pěstovala už v polovině 9. století, což ho zařadilo mezi regiony s nejranějším pěstováním chmele.

Nadšení i odpor

Někdy se jako první historický pramen o spojení piva a chmele uvádí známá německá benediktinská abatyše, filozofka a léčitelka Hildegarda z Bingenu (?1098-1179), která ve svých spisech kromě jiného dále tvrdí, že chmel rozesmutňuje duši člověka a zatěžuje jeho vnitřní orgány.

Před chmelem je pivo ochucováno a konzervováno kombinací široké škály hořkých bylin a květin, včetně pampelišky, lopuchového kořene nebo vřesu (gruit). Věří se, že tradiční bylinné kombinace v gruitu jsou opuštěny, když se zjistí, že piva s chmelem jsou méně náchylná ke zkažení.

blank
Mnoho lidí má chmel spojený hlavně s pivem, má však daleko širší využití.(Foto: Nurfayozagzamov1004 / Pixabay)

Zelené zlato z Čech

O rozšíření chmele v českých zemích se významně zasadil císař Karel IV. (1316-1378), který také vydal dekret na podporu jeho pěstování a zakázal pod přísnými tresty vývoz české chmelové sadby do zahraničí.

Chmel se v té době nejenom u nás, ale i jinde v Evropě přesouvá z klášterních pozemků také na pozemky soukromých osob. Většina českých chmelnic je ale zpustošena během třicetileté války a k jejich obnově dochází až v 18. století.

V zámoří začnou s „chmelovým hospodařením“ okolo roku 1630 angličtí a holandští usedlíci a nejprve se jejich činnost soustředí hlavně v okolí New Yorku a v dnešních státech Kalifornie, Oregon a Washington.

Potřeba mnoha pracovníků v době sklizně chmele však přináší po celém světě problémy. Každou sezónu přijíždějí na chmelnice celé rodiny a pomáhají i ty nemenší děti, jejich životní podmínky během tohoto období jsou však otřesné a vyvolají řadu skandálů.

Teprve počátkem 20. století přicházejí první stroje na mechanizovanou sklizeň chmele.

blank
Ruční sklizeň je namáhavá, než se objevily první stroje, bylo zapotřebí velké množství česáčů. (Foto: RitaE / Pixabay)

Specifické podmínky

I když je pěstování chmele rozšířeno napříč světem, vyžaduje tato popínavá rostlina příznivé podmínky. Jde nejenom o půdu a klima, ale protože dorůstá průměrné výšky až 3 až 5 metrů (někdy ale až 10 metrů), například i o podporu, vyrobenou ze strun či drátů, která umožňuje rostlinám zdravý růst s dostatkem slunečního světla a ochranu před větrem.

Samčí a samičí květy se vyvíjejí na samostatných rostlinách, i když se výjimečně vyskytne exemplář, obsahující květy obojí. Na chmelnicích se však pěstují pouze samičí rostliny. Zralé šištice se sklízejí na konci léta, většina sklizně se přitom suší.

Obsahují alfa a beta hořké kyseliny, z nichž první dodávají pivu typickou hořkost a ty druhé aroma. Chutě a vůně chmele jsou různé, dle odrůdy a dokonce i oblasti, ze které chmel pochází a proto se některé používají na chuť a jiné kvůli vůni.

Český chmel, pěstovaný v Poohří (Žatecko), Polabí (Úštěcko) a na Hané (Tršicko), patří k nejkvalitnějším na světě a bývá také označován za zelené zlato. Odrůda Žatecký poloraný červeňák získal od Evropské unie ochrannou známku a jako Žatecký chmel je velmi žádaný po celém světě.

blank
Chmelnice mají svůj typický vzhled. (Foto: RitaE / Pixabay)

Další využití chmele

Kromě piva se chmel používá třeba v bylinných čajích nebo v nealkoholických nápojích. Mladé výhonky chmele nacházejí v gastronomii podobné využití jako chřest a mají vysoký obsah minerálních látek i vitamínů.

Chutnaly prý už ve středověku, kdy patřily mezi vybrané lahůdky a objevovaly se hlavně na šlechtických stolech. Rostlina má své místo také v lidovém léčitelství, kde je lékem hlavně na úzkosti, nespavost, neklid a také na kožní i trávicí problémy.

Oceňují se rovněž její antibakteriální účinky. Pro moderní medicínu je zajímavá z hlediska hormonální substituční terapie a probíhají výzkumy, které by mohly přiblížit možnosti jejího využití pro úlevu od problémů, souvisejících s menstruací.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Dieter_G / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Odloudí nakonec Petruchová tátu od rodiny?
nasehvezdy.cz

Odloudí nakonec Petruchová...

Moderátorskou dvojici...
Klara Rott The Spa v representativních prostorách hotelu Andaz
iluxus.cz

Klara Rott The Spa v...

Lifestylový hotel Andaz Prague, unikátní místo...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Případ Owena Parfitta: Paralyzovaný muž zmizel ze svého vozíčku!
enigmaplus.cz

Případ Owena Parfitta:...

Ochrnutý muž z britského Somersetu...
Rosslynská kaple: Ukrývá nejcennější relikvii světa?
epochalnisvet.cz

Rosslynská kaple: Ukrývá...

Skotsko je neuvěřitelně pestrá země s bohatou a...
Zahradní hrobka: Oáza posledního odpočinku mesiáše?
enigmaplus.cz

Zahradní hrobka: Oáza...

Naším cílem je lokalita, které se přezdívá...
Studium biotechnologie učí, jak využít organismy a biomolekuly pro potřeby lidstva
21stoleti.cz

Studium biotechnologie učí,...

O kyselině hyaluronové, která má díky svým vlastnostem...
Zeleninový kuskus s krevetami
tisicereceptu.cz

Zeleninový kuskus s krevetami

Suroviny 250 g mražených krevet 2 hrnky...
Chystá velkou pomstu! A co na to Bertramka?
nasehvezdy.cz

Chystá velkou pomstu! A co...

Dominika Gottová (47)...
Recepty ze spíže
panidomu.cz

Recepty ze spíže

Někdy je třeba uvařit z pár ingrediencí,...
Mystické Žluticko a Toužimsko: Zámek Valeč
epochanacestach.cz

Mystické Žluticko a...

Kraj živých vod vítá...
Švagrová urputně usiluje o dědictví
skutecnepribehy.cz

Švagrová urputně usiluje...

Když se před rokem vdala za mého bratra,...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha