Skip to content

Cesta čaje dějinami: Opékaný ve woku, revoluce v podobě sáčku a podvody se stářím

Básníci, spisovatelé, malíři, mniši se scházejí u léčivého nápoje z lístků čajovníků. Slouží jim jako inspirace k psaní básní a příběhů. Popíjení je výsadou pouze umělců, prostí lidé lístky používají jako přísadu do jídla.

Sirotek vyrůstající v buddhistickém klášteře, vášnivý milovník divadla Lu (733–804) se do čaje zamiluje. Sepíše svoji Knihu o čaji (Čcha ťing), kde představí dokonce 24 různých kusů čajového náčiní včetně misek na pití a porcelánové nádoby na vodu,

Do té doby se čaj nejprve opékal ve woku, potom rozmělňoval v hmoždíři, a nakonec míchal nejenom s vodou, ale také s mlékem, rýží a nejrůznějšími přísadami, jako třeba skořicí, zázvorem, jasmínem nebo pomerančovou kůrou, připomíná Wachendorfová.

Lisovaný čaj se hodil do koláčků, zkvašený dochutil saláty. V době vlády dynastie Sung (960–1279) už se čaj prakticky jenom pije. Básníky inspiruje dál. „Chválím tě, jak rozkošně žvatláš, milá dívenko.

Recituješ novou báseň, budu ti říkat čajenko, veršuje Jüan Chao-wen (1190–1257).

Sběr čajových lístků je náročnou ruční prací.

Sáček pro rychlost

Tai-Yang čeká v roce 1910 na svůj ranní čaj. Když mu manželka naservíruje hrnek horkého nápoje, je spokojen. Už na počátku 20.století se tep života zrychluje. Nápoje se musí připravovat rychle. Newyorský dovozce čaje Thomas Sullivan reaguje v roce 1908 na tento trend.

Posílá svým zákazníkům vzorky hedvábných sáčků s čajovými lístky. Recept na přípravu nápoje je snadný. Stačí vložit sáček do horké vody a nechat louhovat. Řada zákazníků to skutečně udělá a novinka je nadchne.

Než se čaj začne pít, chvíli to trvá. Nejříve se jí.

Sporné prvenství

Je ovšem otázkou, zda Sullivan přichází s tímto vynálezem opravdu jako první. Už o sedm let dříve žádají Robert C. Lawson a Mary Molaren z Milwaukeee o patent „držitele čajových listů, kdy do prošívané síťoviny umístí jenom tolik lístků čaje, kolik jich stačí k přípravě jednoho šálku.

Mnozí fajnšmekři čajovými sáčky pohrdají. Kouzlo Sullivanova triku ale spočívá v tom, že malý sáček s 1–2 gramy zlomkového čaje může během pár minut vykouzlit kvalitní nápoj. Podle odborníků se do sáčků hodí hlavně silné čaje, které mají sytý nálev a výraznou chuť, tedy čaje černé.

Čajové dýchánky zjednoduší čajové sáčky.

Falešně starý unikát

Muly šlapou do kopce. Na hřbetě se jim třesou žoky plné čajových lístků. Zpocené hřbety zvířat v kombinaci občasným deštěm vytvářejí podmínky pro druhou fermentaci. Kupci v cílových stanicích karavan se nedočkavě pídí po nových dodávkách.

Specifická vůně a chuť čaje si je získává. Moderní doba ale mění situaci.

Ve 20.století se budují zpevněné cesty, staví se železnice a muly, koně a voly vystřídají nákladní vozy. A čaj ztrácí své typické vlastnosti. Nezbývá než hledat nový způsob jeho výroby.

Lisované puerhy se stávají častým objektem podvodů.

Lákadlo pro podvodníky

Recept se po mnoha pokusech podaří objevit až v roce 1975. Čajové lístky se ve fermentačních místnostech rozprostírají do vrstvy 50–80 cm. Pokropí se vodou a zakryjí plachtami a dva měsíce se ponechají ležet.

Během fermentace se jednou týdně převrací. Poté se lisuje.

V lisovaném čaji je možné výhodně uložit naspořené peníze a je jisté, že cena Pueru neustále poroste, vysvětluje milovník čajů Jiří Šimsa z Dobré čajovny. Právě to ale láká mnoho podvodníků.

Již dnes je možné natrefit na sto, dvě stě let staré Puery závratné ceny. Jenže jak uvěřit údajům o stáří, když fakta říkají, že první tmavý Puer byl vyroben až v roce 1975? upozorňuje na nesrovnalosti Šimsa.

Je na kupcích, aby se nenechali napálit.

Foto: wikipedia.org, pi
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Byla Lily skutečně zázračné dítě?
skutecnepribehy.cz

Byla Lily skutečně zázračné...

Když byly naší dcerce čtyři,...
Vzdušná prosvětlená klasika v mrakodrapu
rezidenceonline.cz

Vzdušná prosvětlená klasika...

Doslova jako výkladní skříň značky Minotti působí...
Astrofotograf Petr Horálek: V Evropě zmizelo hvězdné nebe…
21stoleti.cz

Astrofotograf Petr Horálek: V...

Kdysi stačilo zaklonit hlavu, aby člověk...
Zázrak z Cochabamby: Bolivijský Ježíš roní trnové hroty
enigmaplus.cz

Zázrak z Cochabamby: Bolivijský...

V Cochabambě, hlavním městě stejnojmenného bolivijského...
Odpad! A zase odpad! Kam s ním?
panidomu.cz

Odpad! A zase odpad! Kam s...

Už v dobách slavného fejetonu Jana Nerudy se řešila...
Sužuje Soukalovou velký strach o miminko?
nasehvezdy.cz

Sužuje Soukalovou velký...

Poslední měsíce nebyly...
Město skryté v Údolí smrti: Údajně v něm žili obři!
enigmaplus.cz

Město skryté v Údolí smrti:...

Na naší planetě existuje jen málo nehostinnějších...
Kam investovat úspory, aby vydělávaly?
iluxus.cz

Kam investovat úspory, aby...

Jediným způsobem, jak se bránit znehodnocování...
Najde Randová díky Ulici konečně svou osudovou lásku?
nasehvezdy.cz

Najde Randová díky Ulici...

Zatímco se MARTINĚ RANDOVÉ...
Čočková polévka s octem a olejem
tisicereceptu.cz

Čočková polévka s octem a...

Čočkovka vyšší úrovně! Zkuste ji a...
Hradecko jako turistická oblast
epochanacestach.cz

Hradecko jako turistická...

Tuto příjemnou destinaci...
Co je zač děsivá příšera Momo z Missouri?
epochalnisvet.cz

Co je zač děsivá příšera...

Drobounká dívenka jménem Doris myje v kuchyni...