Domů     Česnek: Ničitel bacilů a metla na upíry
Česnek: Ničitel bacilů a metla na upíry

Někdo se bez něj v kuchyni neobejde, jiného specifické aroma česneku dostává do kolen. Navzdory této drobné „chybičce na kráse“ si ho zamilovaly už dávné kultury. Nachází využití v léčitelství, gastronomii i magii. A s velkým zájmem se na česnek zaměřují také výzkumy moderní vědy.

Tuto neobyčejnou rostlinu máme spojenou s jednou netradiční úlohou a sice odpuzováním upírů a dalších zlých sil.

Pokud chcete vědět, jak česnek získal pověst takto účinného prostředku, proč si ho vážili naši předkové, jaké působení mu připisuje tradiční lidové léčitelství a co si o něm myslí moderní věda, čtěte dále.

Lék pro dělníky i dar pro bohy

Česnek je druh cibulovité kvetoucí rostliny rodu Allium. Mezi jeho blízké příbuzné patří třeba cibule, šalotka, pórek nebo pažitka. Pochází z Asie a jeho použití jako koření má dlouhou historii.

Četné klínopisné záznamy ukazují, že ho pěstovali už v Mezopotámii. Po tisíce let ho znali také v Číně a v Egyptě. Dobře zachovalý česnek přitom nacházejí archeologové například v hrobce faraóna Tutanchamona.

Podle řady spisů i záznamů ve starověkém egyptském lékařském dokumentu zvaném Ebersův papyrus (ve kterém je popsáno přes dvacet léčebných použití česneku) považují tehdejší lékaři česnek mimo jiné také za skvělý zdroj zdraví a síly pro stavitele pyramid.

Pochutnávají si na něm armády antického Řecka i Říma, námořníci si ho berou na dlouhé cesty a je oblíbeným pokrmem lidí na venkově.

Starověcí Řekové pokládali na hromady kamení na křižovatkách česnek jako pokrm pro bohyni Hekaté, která byla kromě jiného patronkou křižujících se cest i poutníků na koních.

Zatímco ve Středomoří je běžnou složkou jídelníčku, docela vzácný je ve ještě nějaký čas na mnoha místech Evropy, teprve později dojde k jeho rozšíření.

Účinné sloučeniny síry vznikají při krájení, žvýkání nebo drcení česneku.(Foto: Ulrike Mai / Pixabay)
Účinné sloučeniny síry vznikají při krájení, žvýkání nebo drcení česneku.(Foto: Ulrike Mai / Pixabay)

Blahodárná síra

Česnek je rovněž dlouho uznávanou přírodní medicínou, kterou si od starověku oblíbí různé kultury.

Ve svém velkolepém přírodovědném díle Naturalis historia popíše římský válečník a filozof Plinius starší (23-79) seznam neduhů, při kterých se česnek považuje za prospěšnou léčivku.

Jeden z nejznámějších starověkých lékařů Galén (129-asi 200) velebí rostlinu jako všelék, významný perský lékař a historik Avicenna (980-1037) ji ve svém Kánonu medicíny (1025) doporučuje pro léčbu artritidy, hadího a hmyzího kousnutí, parazitů, chronického kašle a dalších zdravotních obtíží.

Ve 12. století hovoří spisy o česneku jako prostředku snižujícím vliv slunečního žáru na zdraví rolníků při práci na poli, o 5 století později anglický lékař Thomas Sydenham (1624-1689) ocení jeho účinek na neštovice a v 18. století se tvrdí, že některé druhy otoků lze vyléčit jedině česnekem.

Současný výzkum ukazuje, že česnek může mít skutečně některé přínosy pro zdraví, jako je třeba ochrana proti běžnému nachlazení nebo schopnost pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu. Česnek není významným zdrojem vitamínů ani minerálů.

Kde se tedy berou takové účinky? Většina jeho zdravotních benefitů je způsobena sloučeninami síry, vznikajících při krájení, žvýkání nebo drcení.

Po tisíciletí známý léčebný potenciál česneku potvrzují i moderní výzkumy.(Foto: Shirley Hirst / Pixabay)
Po tisíciletí známý léčebný potenciál česneku potvrzují i moderní výzkumy.(Foto: Shirley Hirst / Pixabay)

V hledáčku vědy

Snad nejznámější je v této souvislosti alicin (též allicin), avšak pomáhají i další sloučeniny síry. Ty podle výzkumů mohou snížit výskyt nachlazení o více než polovinu, zkracují také jeho délku.

V dalších studiích odborníci zjistili, že česnek má významný vliv na snížení krevního tlaku u lidí s hypertenzí, v určitém množství účinkoval u dobrovolníků stejně, jako předepisovaný syntetický lék.

Potřebná dávka přitom odpovídala asi čtyřem stroužkům česneku denně.

Dále má česnek potenciál snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu, obsahem antioxidantů podpořit obranné mechanismy těla proti oxidačnímu poškození volnými radikály a kromě jiného přispět i ke snížení rizika vzniku a rychlého pokroku Alzheimerovy choroby a demence.

Probíhající výzkum prověřuje tyto již prokázané účinky a také zkoumá další potenciál česneku, jako je například jeho vliv na úbytek kostní hmoty nebo zvýšení tělesného výkonu či pomoc při odbourávání těžkých kovů z těla.

Jestliže tak lidé po tisíce let věřili v léčivé vlastnosti česneku, věda to nyní začíná potvrzovat.

Tato aromatická rostlina má v gastronomii většiny národů své nezastupitelné místo.(Foto: Susanne Jutzeler, Schweiz / Pixabay)
Tato aromatická rostlina má v gastronomii většiny národů své nezastupitelné místo.(Foto: Susanne Jutzeler, Schweiz / Pixabay)

Dlouhá čichová stopa

Česnek je jednou ze základních složek pokrmů různých regionů po celém světě. Nejčastěji se konzumují stroužky z česnekové bulvy, nicméně ostatní části rostliny jsou také jedlé. Někdy se proto v gastronomii používají listy a květy.

I když česnek skvěle doladí chuť mnoha jídel a pomáhá po zdravotní stránce, při konzumaci ve větším množství může být jeho aroma cítit v dechu i v potu také následující den, především pokud si česnek dopřejete k večeři.

Je to proto, že sloučeniny síry se pomocí metabolizace mění na specifickou látku, která proniká do krve a dále do kůže a plic, odkud se vylučuje.

Vzhledem k tomu, že trávení trvá několik hodin a uvolňování této látky ještě o několik dalších hodin déle, efekt snědeného česneku může trvat hodně dlouho. Některé kojící matky po konzumaci česneku zjistily, že i z jejich dětí je cítit typický česnekový zápach.

Nejen ony by proto měly být při konzumaci česneku opatrné, na jeho větším množství by si neměli pochutnávat ani lidé, kteří užívají léky na ředění krve, protože může ovlivnit jejich účinek. Citlivější jedinci by měli vzít v úvahu možnou alergii.

Trsy česneku okolo lidských příbytků se považovaly za ochranu proti upírům a podobné havěti.(Foto: Daniela Mackova / Pixabay)
Trsy česneku okolo lidských příbytků se považovaly za ochranu proti upírům a podobné havěti.(Foto: Daniela Mackova / Pixabay)

Upíři, třeste se!

Česnekový odér, který jeho milovníky doprovází, může být nepříjemný pro okolí. Ale na druhou stranu pomáhá chránit před upíry! Tvrdí to alespoň řada legend, které se o česneku jako o účinném prostředku proti těmto tvorům zmiňují.

Zatímco tato rostlina je po tisíciletí uznávaná jako přírodní lék a neocenitelné koření v kuchyni, jako všeobecně známá zbraň proti upírům má relativně krátkou historii.

Větší popularitu jí přinese až irský spisovatel Bram Stoker (1847-1912) ve slavném románu Dracula (1897), ale upíři a podobná stvoření existují hlavně ve východoevropském a balkánském folklóru už dlouho předtím.

Díky praktikám, předávaným z generace na generaci se česnek vžil mezi lidmi v Evropě jako metla na tyto kreatury i další zlé mocnosti a především v Rumunsku se toto přesvědčení ujalo jako nikde jinde.

Rumunští rolníci například chránili kromě sebe a svého obydlí, kdy natírali rámy oken a dveří česnekem a věšeli jeho trsy okolo domu, také svůj dobytek a mazali mu rohy česnekovými stroužky.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Congerdesign / Pixabay)
reklama
Související články
Věda a technika
Za tajemstvími Mléčné dráhy: Desetiletí mise Gaia
O každém balíčku dat, který tato evropská observatoř odhalí, se mezi astrofyziky mluví jako o „zlatém dolu“ nebo „tsunami“. Nijak nepřehánějí. Gaia už 10 let revolucionizuje vše, co víme o Mléčné dráze. Její úkol se pomalu blíží do finále. Co nás tento hvězdný kartograf naučil o naší galaxii?   Gaia je astrometrická mise. Zabývá se […]
Věda a technika
5 Překvapivě dobrých rodičů v živočišné říši
Když se řekne matka, většina lidí si vybaví krásnou sympatickou ženu, která se usmívá na své malé děťátko. Jistě je to představa správná, avšak nejen mezi lidmi se najdou dobré a obětavé mámy… 1. Slíďáci Slíďáci, nebo též vlčí pavouci, by na žebříčku popularity mezi lidmi asi nestáli příliš vysoko. Jedná se o velmi početnou […]
Věda a technika
Učit se, jíst i vraždit: Co všechno dokážeme ve spánku?
Když spíme, většinou jen ležíme v posteli a oddáváme se snění. Není to ale ztráta času, když by se při tom dala stihnout i řada jiných věcí? Na noc se naše tělo samozřejmě nevypíná, pouze přejde do režimu spánku. Svaly jsou odpojeny, buňky se soustředí na regeneraci, mozek omezí kontakt se světem a třídí staré […]
Věda a technika
Vyrobil vynálezce Josef Božek první českou protézu?
Krvavá řež je 27. srpna 1813 u Drážďan v plném proudu. Řecký kníže Alexandros Ypsilanti bojuje v protinapoleonské koalici jako lev. Stačí ale jeden výbuch a z jeho pravé ruky je pahýl. Válečný invalida si nestýská. Nemůže bojovat? Baví tedy společnost, kamkoli přijde. A zanedlouho funkční pravačkou opět pozvedne sklenku oblíbeného vína… „Osvojíte-li si hodinářské […]
reklama
svět zločinu
Postaršímu miliardáři zmizí žena před nosem
V zasněžených ulicích východního Osla se zvedá vítr. Vhání chodcům do očí bílý poprašek. Zavane až k okraji bytových domů, kde stojí vila jednoho z nejbohatších Norů. Tom Hagen (69) si nepotrpí na přehnanou okázalost. Odmala je mu vtloukáno do hlavy, aby se svými úspěchy příliš nechlubil. Jeho dům je sice velký, ale jednoduchý. Ve svém věku už […]
Vůdkyně kultu ubije oběti paličkami
V 90. letech minulého století má japonská žena jménem Sačiko Etoová (65) mnoho následovníků. Stojí v čele kultu, jenž uctívá její mystické síly. Podle jejích stoupenců dokáže z lidí vymítat ďábla. Nepoužívá při tom modlitby a symboly, ale speciální bubenické paličky. Sačiko paličkami sví zákazníky bije, dokud z nich všechno zlo nevyžene. V lednu 1995 však její praktiky definitivně […]
Albert Fish: 120 dní Sodomy je proti němu čajíček…
Britská spisovatelka a muzikanta Charlotte Greigová (1954–2014) považuje za hlavní zdroj inspirace pro Hannibala Lectera amerického natěrače a neuvěřitelně perverzního sadistického vraha Hamiltona Howarda „Alberta“ Fishe (1870–1936). U Fishe není kanibalismus žádná výjimka. „Měl jsem předek těla s kousky, které mám nejradši. Jeho ptáčka, varlata a roztomilý, pěkně baculatý zadeček, abych si ho mohl upéct […]
Čtyřnásobný vrah Robert Maudsley: Na svobodě vraždí jen jednou
Britskému sériovému zabijákovi Robertu Johnu Maudsleymu (*1953) se přezdívá skutečný Hannibal Lecter. Je nadprůměrně inteligentní, miluje klasickou hudbu, a když se zeptáte jeho známých, vylíčí vám ho všichni jako vtipného a zdvořilého společníka, který byl vždy každému nápomocen.   Přesto svůj život zřejmě již dožije ve speciální cele o rozměrech 5,5 × 4,5 metru. V […]
reklama
lifestyle
3 typicky francouzské věcí, které nejsou francouzské
Co může být víc Francouzského než chlapík, který sedí pod obrazem Mony Lisy a hraje na akordeon. Snad jen chlapík, který končí pod gilotinou, protože má nejen pruhované triko, ale také modrou krev. Mona Lisa Původ: Itálie Každý, kdo zamíří do Paříže, chce vidět alespoň dva hlavní symboly města a možná celé Francie. Eiffelovku a […]
Tajemství gastronomie: Jak se zrodilo carpaccio, sendvič a pizza Margherita?
Co je vlastně carpaccio? Dnes tak můžeme v podstatě nazvat všechno, co nakrájíme na tenké plátky a za syrova podáváme ochucené nebo se studenou omáčkou. Od hovězího masa se název s časem posune i na ryby – konkrétně lososa a tuňáka – a dokonce i na ovoce či zeleninu. Majonézy často nahradí olivový olej nebo […]
Diktát životního stylu: Délku špičky bot určuje král
Boty na tzv. platformě nejsou výstřelkem 20. století. Poprvé se objevily už na konci středověku. Říkalo se jim „chopine“ střevíce s vysokou podrážkou a staly se velmi populárními. Na rozdíl od běžných bot totiž chránily před bahnem a mokrem. První platformy mají korkovou nebo dřevěnou podrážku a vrchní část ze sametu. Jejich výrobě už na […]
Počátky toaletního papíru: Evropa ho dlouho považuje za luxus
První toaletní papír znali už Číňané od 6. stol. n. l. Pro jeho výrobu sloužil nejlevnější papír a rýžová sláma. Císařská dílna vyprodukovala ročně cca 750 000 listů. Na denní spotřebu tedy připadá 2056 listů. Většinu z nich patrně použily dámy, které tvořily větší část dvora. Ostatní národy se s mytím následujícím po tělesné potřebě vypořádávaly různě. Starověcí […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vilémovický tis: Svědek tisícileté historie stále roste
epochanacestach.cz
Vilémovický tis: Svědek tisícileté historie stále roste
Tis obecný nebo také tis červený je už od středověku významný strom. Má totiž kvalitní, tvrdé a přitom pružné dřevo, takže si ho oblíbili nejrůznější řemeslníci v čele s výrobci luků. A tak tisy mizely z krajiny a narazit dnes na opravdu hodně starý tis je vzácnost. Ovšem někdy takové štěstí přece jen máme. Zámek ve Vilémovicích na
Šest prstů? Celkem běžná věc!
epochalnisvet.cz
Šest prstů? Celkem běžná věc!
Napočítat na prstech ruky do dvanácti? Ukázat někomu hned čtyři vztyčené prostředníčky současně? Zavázat si jednou rukou tkaničky u bot? Žádný problém pro ty, kterým příroda nadělila prsty navíc. &
Pekelné údolí: Skutečně stavěl místní most samotný čert?
enigmaplus.cz
Pekelné údolí: Skutečně stavěl místní most samotný čert?
Nedaleko majestátní zříceniny hradu Chojnik na polské straně Krkonoš najdeme místo zvané Pekelné údolí. Dnes již nikdo přesně neví, který z jeho pánů chtěl kdysi postavit kamenný most, spojující hrad
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jeho děti se s ní nebaví
nasehvezdy.cz
Jeho děti se s ní nebaví
S překvapivým přiznáním přišla zpěvačka Dara Rolins (50)! Ačkoli s bývalým fotbalistou Pavlem Nedvědem (51) randí už více než dva roky, ještě nepoznala jeho děti. Ivana s Pavlem už jsou dospělí a 
Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků 
21stoleti.cz
Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků 
Výzkumníci z Centra výzkumu kardiovaskulárních zobrazovacích metod (Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School) oznámili vývoj modelu hlubokého učení, který může pomoci identifikovat neku
Finty pro pěkné obočí
panidomu.cz
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu
Zpátky do minulosti: Jak to bylo s poltergeisty
enigmaplus.cz
Zpátky do minulosti: Jak to bylo s poltergeisty
Paranormální jev, ve kterém se v lidských příbytcích zdánlivě samovolně pohybují, rozbíjejí se či dokonce vybuchují předměty. Selhává elektronika, svědci slyší zvláštní neidentifikovatelné zvuky, jako
Vyprosila jsem si na panence Marii zázrak zázraků
skutecnepribehy.cz
Vyprosila jsem si na panence Marii zázrak zázraků
Padal těžký sníh a blížil se advent, Terezčin už druhý. Splnil se mi sen, chtěla jsem být šťastná, ale cosi mi v tom bránilo. Připadalo mi, že máma neumí odpouštět. Přitom byla silně věřící. Ale nesmiřitelná. „Nesmí mi přes práh,“ sípala. „Už nikdy.“ Smířila jsem se s tím. Byla jsem vzorná dcera, s rodiči jsem se nikdy nedohadovala, brala
Kristián Hynek otevřel showroom Zahálka pro nejnáročnější cyklisty
iluxus.cz
Kristián Hynek otevřel showroom Zahálka pro nejnáročnější cyklisty
Kristiána Hynka není třeba milovníkům horské cyklistiky dlouze představovat. Vicemistr světa v maratonu na horských kolech vyměnil závodní kariéru za nespočet aktivit v cyklo branži. Jak sám říká, jde
Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty
21stoleti.cz
Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty
Stejně jako člověk šlechtil tisíce let odolnější a výnosnější odrůdy pšenice, vědci v laboratořích dnes „domestikují“ a „šlechtí“ bakterie a kvasinky pro efektivnější produkci léčiv, biopaliv nebo nov