Domů     Zdravě, lehce, chutně: Pohled do historie salátů
Zdravě, lehce, chutně: Pohled do historie salátů

I když si na šťavnatých zelených listech pochutnávají lidé už v antice, trvá to ještě dost dlouho, než se zelenina stane oblíbenou součástí jídelníčku. Jakmile jí však přijde na chuť i aristokracie, začíná zlatý věk experimentů. Se vznikem známých salátů jsou spojeny také zajímavé příběhy.

Tak jako mnoho jiných skvělých věcí mají i saláty původ v antice. Tehdy se nejčastěji objevují ve formě syrové listové zeleniny, pokryté slanou, mastnou zálivkou a tato verze úpravy zahradního salátu s námi v různých obměnách žije dodnes.

Slavný řecký filozof Aristotelés (384-322 př.n.l.) se už tehdy ve svých pojednáních rozepisuje o skvělých vlastnostech mangoldu. A věhlasný starověký lékař a „otec“ medicíny Hippokratés (460-370 př.n.l.) doporučuje jíst zeleninu s každým hlavním jídlem.

Pochoutka vyšších vrstev

Zatímco během starověku obliba čerstvé zeleniny vzrůstá, po pádu římského impéria se nad saláty na čas stáhnou mračna, aby se mezi 11. a 15. stoletím opět vrátily na výsluní. Tehdy přijde éra syrové zeleniny, dochucené bylinkami.

Základní, jednoduché saláty se pak během renesance stanou předmětem experimentů a přibývá různých variant. Přidává se do nich například křen, který se v té době objevuje také v raných medicínských textech jako prostředek na mnohé zdravotní neduhy.

Anglický spisovatel a dramatik William Shakespeare (1564-1616) přichází v roce 1606 s frází „salátové dny“ (salad days), což znamená čas mladistvé nezkušenosti, související se zelenou barvou salátových listů. Ostatně, pojem „zelenáč“ známe i dnes.

Příkladem ostatním jde i sama královna Marie Skotská (1542-1587), která si ráda pochutná na vařeném celeru se zelenými salátovými listy, doplněném smetanovo-hořčičnou zálivkou, lanýži a plátky natvrdo uvařených vajec.

Pozor na červy a hnilobu!

Anglický spisovatel a přírodovědec John Evelyn (1620-1706) se v roce 1699 pokouší povzbudit své současníky, aby jedli čerstvou zeleninu. Ve svém díle Acetaria:

A Discourse of Sallets nabízí kompletní instrukce k přípravě chutných salátů i přehledný sezónní kalendář bylin a zeleniny.

Doporučuje také vyvážit poměr jednotlivých druhů zeleniny, dát si práci s jejím pečlivým očištěním, aby byla zbavena všech nečistot, červů, slimáků i suchých či shnilých částí a pak přidat bylinky v decentním množství.

Třešničkou na dortu je podle něj zálivka, složená z oleje, octu a soli. V 17. století se už na většině evropských královských dvorů podávají k masům velké mísy se zeleninovými saláty.

Salát coleslaw se připravuje v mnoha různých variantách.
Salát coleslaw se připravuje v mnoha různých variantách.

Tradice i novinky

V roce 1770 vychází v zámoří nizozemská kuchařská kniha s překvapivě sofistikovanými recepty, od pečení kuřecího masa s pomerančovou kůrou a skořicí až po nádivky do masa se směsí petrželky, zázvoru, cukru a rozinek.

Na jejích stránkách se také objevuje recept na zelný salát, kdy jsou tenké proužky zelí smíchány s rozpuštěným máslem, olejem a octem. Je nazván „koolsla“, což je nizozemský termín pro zelný salát a od něj je posléze odvozen anglický název „coleslaw“.

Později je do něj přidávána majonéza a dostává podobu, v jaké ho nejčastěji známe dnes. Existují však jeho různé varianty.

A dokonce pokud se podíváme zpět, pak počátky salátů se zelím vysledujeme až do starověkého Říma, kde se často jedly lahůdky, obsahující zelí, vejce, ocet a koření.

V polovině 19. století se objevují první záznamy o ovocných salátech, například v roce 1863 je v New Yorku vydán recept, který radí: „Dno misky poprašte cukrem, položte na něj v jedné vrstvě plátky meruněk, pomerančů, broskví nebo hrušek, znovu poprašte cukrem a opakujte to samé, dokud není mísa plná.

Pak vše posypejte vrstvou strouhaného muškátového oříšku a pokapejte brandy nebo rumem podle vaší chuti a podávejte.“

Čas pro fantazii

Jedna z prvních amerických verzí kuřecího salátu je podávána v roce 1863 ve Wakefieldu (stát Rhode Island). Tehdy místní řezník a uzenář Liam Gray smíchá zbytky pečených kuřat s majonézou, estragonem a hrozny.

Jeho výrobek se stane tak populární, že jej musí nabízet svým zákazníkům pravidelně. Také na opačném konci světa vědí, že kuřecí maso se zeleninou, případně ovocem je vysloveně lahůdka.

Na podobných dobrotách si pochutnávají například také na ruském carském dvoře. Speciální delikatesa, ve které se skvěle doplňují ovoce, zelenina, ořechy a majonéza, je Waldorfský salát.

Svou premiéru má v roce 1896 na charitativním plese newyorské dětské nemocnice, který se koná v tamním hotelu Waldorf-Astoria. Tradičně se dělá ze směsi čerstvého celeru, jablek, vlašských ořechů a hroznů s majonézou a podává se na salátovém lůžku. V původním receptu však byla jen jablka, celer a majonéza.

Dnes se do něj přidávají i další přísady, jako třeba pomeranče, citrony, sušené ovoce a krůtí nebo kuřecí maso.

Waldorfský salát je lehký a zdravý.
Waldorfský salát je lehký a zdravý.

Plná hospoda, prázdná spíž

I když je vznik oblíbené stálice jídelních lístků, salátu Caesar, obklopen řadou mýtů, u jeho zrodu stojí podle všeho americký restauratér s italskými kořeny Caesar Cardini (1896-1956).

Tomu u příležitosti oslav Dne nezávislosti 4. července 1924 při náporu hostů v jeho podniku, který provozuje v mexickém městě Tijuana, aby se vyhnul prohibici, dojdou v kuchyni některé suroviny.

Rozhodne se vytvořit salát z toho, co má k dispozici, pochoutku sám rozváží na vozíku mezi stoly a servíruje hostům a ti jsou nadšeni. Jiné verze příběhu jsou trochu odlišné, nicméně stopy stále vedou k tomu samému podniku.

Dnes existuje mnoho způsobů přípravy tohoto salátu včetně oblíbené varianty s kuřecím masem.

Originální receptura však obsahuje pouze celé listy římského salátu, parmazán, panenský olivový olej, worchesterskou omáčku, vejce, česnek, hrubě mletý černý pepř, citronovou šťávu, sůl a krutony.

Těstovinové saláty se těší velké oblibě.
Těstovinové saláty se těší velké oblibě.

Oblíbené hity

I když jsou některé podobné recepty známé už dříve, v 60. letech 20. století získávají na popularitě saláty s těstovinami. Toto jednoduché a ekonomicky nenáročné jídlo je propagováno hned ze dvou důvodů:

jde o originální a zároveň cenově dostupný pokrm a přitom lze při jeho přípravě využít různé zbytky. Potravinářské společnosti se nového hitu chytí a začnou prodávat těstovinové saláty ve velkém. Jejich obliba neklesá ani dnes.

Zcela samostatnou kapitolou je pak bramborový salát. Předpokládá se, že má svůj původ v Německu, odkud se v pozdním středověku rozšíří po celé Evropě a postupně dorazí až do evropských kolonií v zámoří. Dnes si na něm pochutnávají lidé v mnoha zemích světa.

Podává se teplý i studený, s majonézou nebo třeba octovým dresingem a i když se nejčastěji používá jako příloha, konzumuje se také jako samostatný pokrm.

Klasikou je bramborový salát. Co země, to jiný recept.
Klasikou je bramborový salát. Co země, to jiný recept.
Foto: https://pixabay.com
Související články
Zajímavosti
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Zajímavosti
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Zajímavosti
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Zajímavosti
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
reklama
věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
Majestátní vlk: Samotář, který miluje společnost ostatních
Les si pomalu přebírá pod správu tma, když ticho najednou přeruší táhlé zavytí. Nezůstane u jednoho a další se přidávají, rázem jde o vlčí symfonii. O několik minut později už se majestátní těla schází nedaleko tůňky. Lov právě začíná. V roce 1758 švédský přírodovědec Carl Linné (1707-1778) popíše vlka obecného, v latině mu přiřkne jméno canis lupus. […]
reklama
svět zločinu
Charles Manson: Psychopatický vůdce sekty
Charles Manson byl charismatický, ale psychopatický vůdce sekty „Rodina“, která v 60. letech 20. století terorizovala Kalifornii. Manson byl zodpovědný za vraždu Sharon Tate a dalších devíti lidí a jeho zločiny dodnes šokují a fascinují svět. Mansonův život Charles Manson se narodil v roce 1934 v Cincinnati ve státě Ohio. Jeho matka byla prostitutka a […]
Pedofil Marc Dutroux: Osamělý muž toužil po náklonnosti dětí
Odhalení belgického pedofila, únosce a vraha Marka Dutrouxe patřilo ve své době k největším šokům v Evropě. Jeho případ je nejen odpudivým příběhem brutálního násilí, ale odhaluje i mnoho pochybení při vyšetřování. Belgický chlapec Marc Dutroux má od narození všechny podmínky k tomu, aby z něj vyrostl slušný člověk. Pochází z učitelské rodiny, kam se […]
Natascha Kampuschová: Příběh unesené dívky
Psychopat Wolfgang Priklopil ji unesl, když jí bylo pouhých deset let. Roky ji držel v temné kobce, bil ji a znásilňoval. Nataschu se mu přesto úplně zlomit nepodařilo a ona od něj po osmi a půl letech utekla. Co prožívala v domě svého únosce?  Je krátce po sedmé hodině ráno 2. března 1998 a desetiletá Natascha Kampuschová […]
Vrah Ladislav Hojer: Monstrum si oblíbilo slavného kriminalistu
Mnozí policisté jen mrkají překvapením, když ze sebe maniak sype obhroublé vtípky a výrazy typu: „Ubral jsem jí kyslík!“ Rád přihodí i své motto, které zní: „Když se ocas postaví, mozek se mi zastaví.“ Přitom na první pohled ten chlap vypadá, že neumí do pěti počítat. Se ženami mu to moc nejde. Kámen úrazu pro […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky