Domů     5x bizarní nehody: Zabíjí pivo, melasa i nafukovací atrakce
5x bizarní nehody: Zabíjí pivo, melasa i nafukovací atrakce

Když Ivo Ferreira přinese domů od bratra neznámý prášek, jeho šestiletá dcera Leide je jeho září tak fascinovaná, že si ho nanáší na tělo a přitom posype i sendvič, který právě jí. Umírá o měsíc později a je uložena do země ve speciální rakvi.

Přesto její pohřeb vyvolá vzpouru místních obyvatel, kteří tvrdí, že tělo otráví okolní půdu.

Každý den se dějí podivné nehody na různých místech světa. Vidíme je ve zprávách i na internetu, ale některé z nejkurióznějších událostí tohoto druhu se dají dohledat také v historických dokumentech. Jiné se pro změnu odehrály v nedávné minulosti…

Smutný konec taškařice

Francouzská královna Isabela Bavorská (?1370-1435) pořádá 28. ledna 1393 v Paříži divokou veselici u příležitosti svatby své oblíbené dvorní dámy.

Součástí je vystoupení šestice tanečníků, přičemž jedním z nich je sám král Karel VI. Francouzský (1368-1422), převlečených za démonická stvoření z lidových bájí. Jsou oblečeni v kostýmech z koudele a peří, lepící hmotou je pryskyřice.

Masky, vyrobené ze stejných materiálů, zakrývají tváře mužů a skrývají jejich identitu před publikem. Ti na závěr svého divoké křepčení vyzvou přítomné, aby uhodli, kdo se pod maskami skrývá.

Dva z hostů, notně posilněných alkoholem, přistoupí k tanečníkům a posvítí si na ně zblízka pochodní, aby určili jejich totožnost.

Přitom dojde k zapálení kostýmu jednoho z „divochů“ a od něj plameny rychle přeskočí i na ostatní, takže je celá skupina náhle v jednom plameni.

Jediný král stojí šťastnou náhodou opodál a jedna z přítomných šlechtičen na něm rychle uhasí oheň svou objemnou sukní, takže se mu nic zásadního nestane. Ostatní aristokraté vyjma jednoho, kterému se podaří skočit do kádě s vínem, už na tom tak dobře nejsou. Jeden umírá na místě, další zemřou během 3 dnů po tragédii.

Bujaré dovádění se zvrhlo v tragédii.
Bujaré dovádění se zvrhlo v tragédii.

Pivní potopa

V jednom z největších londýnských pivovarů počátku 19. století s názvem Horse Shoe Brewery dochází 17. října 1814 okolo půl šesté večer k prasknutí obřího tanku s pivem.

Přitom je poškozena celá řada dalších nádrží a obrovská vlna piva prorazí zeď budovy, aby se jako nekontrolovatelná povodeň řítila čtvrtí, obývanou především chudými vrstvami obyvatel. Na své zničující cestě si vybírá oběti.

V jednom z domů se přitom rodina a blízcí příbuzní právě sešli na smuteční slavnosti po pohřbu dvouletého chlapce. Jeho matka a 4 další lidé včetně malého dítěte jsou usmrceni.

Celkem si pivní povodeň vyžádá 8 životů, z toho jsou 3 děti do 5 let. V pivovaru přežijí všichni, ačkoliv některé zaměstnance je třeba vytáhnout z trosek. A spravedlnost?

Zatímco pivovar je parlamentem osvobozen od daní za množství piva, o které při události přišel, chudí lidé, kteří ztratili své blízké, nedostanou nic ani od vlády, ani od majitelů pivovaru a na pohřby obětí neštěstí jsou konány veřejné sbírky. Proč? Podle úřadů se jednalo o „akt Boží vůle“.

Melasa zničila v Bostonu vše, co jí stálo v cestě.
Melasa zničila v Bostonu vše, co jí stálo v cestě.

Lepkavé hnědé peklo

Po 105 letech od londýnské pivní potopy se za „velkou louží“ odehraje podobná katastrofa. V Bostonu (americký stát Massachusetts) se 15. ledna 1919 roztrhne skladovací nádrž s melasou (tekutá cukrová hmota).

Proud hnědé, mazlavé a husté tekutiny se řítí bostonskými ulicemi rychlostí přibližně 56 km/h. Ničí budovy, železniční trať a zabíjí. Z lepkavé hmoty není úniku. Běh v ní je nemožný, kašlat nelze, většina ze zasažených umírá zadušením.

Tragédie si nakonec vezme životy 21 lidí, zemře i mnoho zvířat, hlavně koní a zraněno je více než 150 osob. Čistící práce ve městě vykonává více než 300 lidí po dva týdny.

Vzduch v té části Bostonu, kudy se smrtící vlna prohnala, podle mnoha obyvatel ještě po desetiletí v horkých letních dnech voněl po melase.

Modré světlo

Poté, co se soukromé zdravotnické zařízení pro radioterapii v brazilském městě Goiânia stěhuje do nových prostor, zanechá po sobě na původním místě zařízení na bázi cesia 137. To se stane předmětem zájmu dvojice místních zlodějíčků, kteří 13. září 1987 vstoupí do opuštěné budovy a zařízení rozeberou.

Části, o kterých si myslí, že by mohly mít nějakou cenu, odvezou do domu jednoho z nich. Tam nakonec prorazí šroubovákem otvor do kapsle, odkud začne vycházet modré světlo. Další den prodají věci majiteli nedaleké skládky.

Toho zaujme zářící kapsle a vezme ji domů, kam v následujících dnech zve širokou rodinu a přátele, aby se podívali na nevšední věc. Když se mu podaří uvolnit pár kousků svítícího materiálu, rozdělí se o ně s dalšími zájemci, kteří si je odnesou do svých domovů.

Většina zúčastněných začne mít brzy zdravotní problémy. V místní nemocnici je identifikována nebezpečná látka a lékaři uvědomí úřady, které začnou okamžitě jednat.

Proběhne rozsáhlá kontrola okolo 120 000 lidí a nakonec je významná kontaminace prokázána u více než 250 lidí, z nichž se u dvacítky vyvine nemoc z ozáření. Na její následky zemřou 4 osoby včetně 6leté dívky.

Kvůli otevřenému zdroji záření obdrží další tisíce lidí v regionu dávku o hodně vyšší, než jakou by za běžných okolností získali z okolního prostředí, nicméně nejsou ohroženi na životě.

Následné čištění celé oblasti je extrémně náročné, musí být zbořeno několik domů a odstraněna půda z určitých oblastí.

Čistící práce ve městě Goiânia byly velmi náročné.
Čistící práce ve městě Goiânia byly velmi náročné.

Nečekaný let

Umělecké dílo o velikosti poloviny fotbalového hřiště přiláká do místního parku ve městě Chester-le-Street na severovýchodě Anglie spoustu návštěvníků.

Ti putují tunely mezi jednotlivými místnostmi v nafukovací atrakci s názvem Dreamspace z dílny renomovaného umělce Maurice Agise (1931-2009), která byla v předchozích letech s úspěchem předvedena v mnoha zemích světa.

Druhý den po instalaci a zahájení akce, 23. července 2006, dochází k šokující události. Po přetržení lan, která celou atrakci přidržují ukotvenou k zemi, se Dreamspace i s návštěvníky vznese do vzduchu a vystoupá až do výšky.

Při této cestě z ní vypadávají lidé, ke zraněním dochází také po dopadu na zem. Sanitky rozvážejí lidi do nemocnic po celém regionu, avšak umírají 2 ženy ve věku 38 a 68 let.

Vleklé soudní tahanice, kdy je Maurice Agis dokonce obviněn ze zabití z nedbalosti, se podepíšou na jeho zdraví a zemře v říjnu 2009, krátce poté, co je řízení proti němu definitivně zastaveno.

Že by se nafukovací atrakce odpoutala od kotevních lan a vznesla se, to nikdo nečekal…
Že by se nafukovací atrakce odpoutala od kotevních lan a vznesla se, to nikdo nečekal…
Foto: https://en.wikipedia.org, www.history.com, https://heritagecalling.com, http://overthenet.blogspot.com, www.amusingplanet.com
Související články
Zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Zajímavosti
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
reklama
historie
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
reklama
věda a technika
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Space Shuttle: Smělé plány nevyjdou
Píše se startu 28. ledna 1986. Den, který se do historie kosmonautiky zapíše černou tužkou. Raketoplán Challenger se odlepuje od země, ale pouhých 73 sekund od startu prohoří spoj mezi dvěma částmi SRB. Ten špičkou prorazí nádrž a ozve se exploze.   Dominový efekt na sebe nenechá čekat. Druhá exploze je likvidační. Na nebi zůstane […]
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty. To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled.   Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami […]
Nově objevené části lidského těla
Až do konce středověku představoval vnitřek lidského těla 13. komnatu. Po několika staletích důkladného „pitvání“ se v něm rozlišujeme dnes 78 lidských orgánů. Toto číslo ale nemusí být konečné. Jak dokazuje stále pokročilejší technika, lidská anatomie má stále čím překvapit.   Nový orgán bolesti – tak v nedávné době výzkumníci ze Švédska označili Schwannovy buňky, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn