Skip to content

Nová studie: Může odsolená voda škodit?

Voda je v současnosti stále větší vzácností. Existují lokality, kde je vody už akutní nedostatek. Jinde, například v Austrálii, tamějším obyvatelům teče z kohoutku voda recyklovaná.

Některé přímořské oblasti vsadily na odsolování mořské vody (desalinaci).

2
Útroby odsolovací stanice ve Španělsku.

I tato nadějná technologie však podle nejnovějších výzkumů přináší své problémy. Mořská voda, která je zbavena soli, se používá především v zemědělství. Zkušenost s ní mají například izraelští zemědělci. Právě Izrael patří mezi místa na Zemi, kde sladké vody příliš mnoho není a Blízký východ se může stát jednou z oblastí, kde se v budoucnu povede válka o vodu.

Lower Rio Grande Regional Seawater Desalination project Pilot Facility operator, Joe del Rio, holds two graduates of water, Friday, June 22, 2007 at the Brownsville Shrimp Basin. Left is treated water and on the right is raw seawater. According to a recent report by Global Water Intelligence, the worldwide desalination industry is expected to grow 140 percent over the next decade, entailing $25 billion in capital investment by 2010, or $56 billion by 2015. (AP Photo/Brad Doherty)
Desalinace vody je v podstatě snižování obsahu solí ve vodě (nebo jejich úplné odstraňování) na míru přípustnou pro vodu pitnou, průmyslovou nebo vhodnou pro zavodňování. Voda se odsoluje například pomocí ionexů (ve vodě nerozpustné měniče iontů), vymrazováním nebo destilací.

Odsolená mořská voda má poněkud jiné vlastnosti než voda sladká. Neobsahuje totiž minerální látky, které jsou pro růst kulturních plodin potřebné. Odsolenou vodou byla například zalévána rajčata nebo bazalka a jejich výsledná kvalita byla podstatně horší, než na jakou jsou pěstitelé zvyklí. Rostlinám chybí při tomto způsobu zalévání především hořčík a kalcium.

4
V izraelských odsolovacích stanicích se k odsolování nejčastěji používá reverzní osmóza. To je proces, který dovoluje transport rozpouštědla membránou, zatímco rozpuštěné soli a nízkomolekulární složky jsou zachycovány.

Jeden ze spoluautorů studie, která vliv odsolené vody na zemědělské plodiny sledovala, izraelský vědec Jorge Taršicky navrhuje, aby se potřebné prvky do vody přidávaly uměle. Zároveň však varuje: „Odsolená mořská voda rozhodně není vhodná jako voda pitná.“  Negativně totiž působí zejména na trávicí trakt a organismu při jejím užívání chybějí některé životně důležité minerály.

SONY DSC
Svět bez vody?

Přesto Izraeli zřejmě nezbývá nic jiného, než se desalinaci mořské vody i nadále věnovat a zdokonalovat ji. Jak prohlásil izraelský ministr národní infrastruktury Binyamin Ben-Eliezer: „Vodní technologie zůstávají důležitou prioritou země. Nárůst izraelských zdrojů vody je vrcholnou prioritou a součástí našeho strategického plánu do budoucna. I zbytek světa pomalu začíná zjišťovat, že potřebuje výrobu toho, co se rychle stává nejdůležitější surovinou.“

Foto: wikipedia, nbc
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika Zobrazit více …