První „zmrzlinárna,“ ve které se servíruje sladká mražená pochoutka vzniká v Paříži v polovině 17. století Dostala se sem zřejmě z Itálie a přivezla ji sem zmlsaná nevěsta. Připravuje ji pro ni její italský kuchař.
V zemi galského kohouta chladivou laskominu nabízejí hostům už roku 1533 na svatbě Kateřiny Medicejské (1519–1589) s Jindřichem II. Francouzským (1519–1559). Mezi obyvateli francouzské metropole si rychle získává velkou oblibu.
K nám dorazí později
O století později už si mraženou lahůdku dopřávají v pařížských podnicích například francouzští filozofové Denis Diderot (1713–1784) a Jean Jacques Rousseau (1712–1778).
V českých zemích se ovšem zmrzlina objevuje o něco později. Nicméně už z roku 1788 máme zprávy o tom, že ji nabízeli hned ve dvou pražských cukrárnách.
Pamlsek na přestávku
Na začátku 19. století pak patří zmrzlina i v našem hlavním městě mezi velmi oblíbené občerstvení. Šikovní cukráři ji nabízejí třeba návštěvníkům tehdejšího Nosticova divadla (současné Stavovské divadlo). Obecenstvo si na ní pochutnává během přestávek.