Skip to content

Víte, odkud pochází zmrzlina? Z Afriky!

Hypotéz o původu zmrzliny je celá řada. Některé teorie tvrdí, že pochází z Mongolska, jiné že z Číny, recept na její výrobu prý dokonce přivezl do Evropy Marco Polo. Nejpravděpodobnější je však nejnovější teorie, že zmrzlina pochází ze severní Afriky.

Zmrzlinu znali už starověké národy, šlo však o obyčejný sníh přelitý sladkou šťávou.
Zmrzlinu znali už starověké národy, šlo však o obyčejný sníh přelitý sladkou šťávou.

Jasmín a růže

Africký původ zmrzliny potvrzuje také název původní zmrazené lahůdky, což byl vlastně horský sníh ochucený jasmínem a růžemi. Arabové prý převzali tajemství výroby zmrzliny od Peršanů, kteří sníh přelitý ovocnou šťávou znali již 400 let př. n. l.

Nazýval se arabsky „scherbet“, což si Italové později tak trochu zkomolili na sorbet. Tuto ledovou pochoutku přinesli poprvé na evropský kontinent Maurové, kteří si v roce 965 podmanili Sicílii.

Do Evropy, přesněji do Itálie, přivezli postup výroby zmrzliny Maurové již v 10. Století.
Do Evropy, přesněji do Itálie, přivezli postup výroby zmrzliny Maurové již v 10. Století.

Sladké ovoce a smetana

Základem moderní zmrzliny, kterou si Sicilané přivlastnili, bylo čerstvé ovoce jako citrony, pomeranče, mandarinky či moruše. Později přibyly i různé druhy ořechů a mandle. Italové obohatili zmrzlinu také o smetanu a cukr.

To už se začala podobat té dnešní husté, smetanové zmrzlině, jak ji známe z italských cukráren pod názvem gelato. Když Maurové opustili v 11. století Sicílii, umění výroby gelata zůstalo a jako první se výroby chopily jeptišky.

Zmrzlina vynášela tolik, že kláštery, které se věnovaly její výrobě a prodeji, rychle bohatly.

První nanuky, tedy zmrzliny na dřívku se objevily již v roce 1921.
První nanuky, tedy zmrzliny na dřívku se objevily již v roce 1921.

Ta pravá italská…

V 18. století se zmrzlina rozšířila i do dalších evropských zemí a přibývalo nejrůznějších příchutí. Oblíbená byla zejména ovocná, vanilková a čokoládová. Dnešní průmyslově vyráběné zmrzliny mají k té pravé italské hodně daleko a vyrábějí se především z rostlinných tuků, vody, umělých ochucovadel a barviv.

Italské gelato je vyráběno podle původních receptur pouze ze smetany a přírodního ovoce či dalších příchutí.

Foto: Shutterstock.com, wikipedia.com, pinterest.com
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Zajímavosti
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Letní koktejl ovocných barev a vůní
iluxus.cz

Letní koktejl ovocných barev...

Značka Almara Soap si na ručně vyráběných...
Šťavnatý ovocný koláč
tisicereceptu.cz

Šťavnatý ovocný koláč

Dopřejte si vynikající mřížkový...
Severní Morava: Kraj plný tradic i moderních měst
epochanacestach.cz

Severní Morava: Kraj plný...

Severní Morava se...
Jak jsem napálila upíra z Kežmaroku
skutecnepribehy.cz

Jak jsem napálila upíra z...

Procházela jsem se tím...
Záhada ztracené peněženky
enigmaplus.cz

Záhada ztracené peněženky

Příběh popsala jistá žena z New Yorku v USA...
Muže má omotaného kolem prstu
nasehvezdy.cz

Muže má omotaného kolem prstu

Ještě před pár lety byla ADÉLA...
Královny moderních koupelen
rezidenceonline.cz

Královny moderních koupelen

Díky modernímu designu, variabilitě a kvalitním...
Domácí aviváž vás příjemně překvapí
panidomu.cz

Domácí aviváž vás příjemně...

Je ekologicky nezávadná, k prádlu šetrná, ale...
Miluje stále svého expartnera?
nasehvezdy.cz

Miluje stále svého expartnera?

Ačkoli už od rozchodu herečky...
Pod pokličkou výroby kovových modelů
21stoleti.cz

Pod pokličkou výroby...

Jedinečná možnost se naskytne v sobotu 18. června všem...
Záhadné psí sebevraždy
enigmaplus.cz

Záhadné psí sebevraždy

Nevysvětlitelné nadpřirozené události...
Kdo byli záhadní hobiti z ostrova Flores?
epochalnisvet.cz

Kdo byli záhadní hobiti z...

Září 2003. Australsko-indonéský tým archeologů po...