Hypotéz o původu zmrzliny je celá řada. Některé teorie tvrdí, že pochází z Mongolska, jiné že z Číny, recept na její výrobu prý dokonce přivezl do Evropy Marco Polo. Nejpravděpodobnější je však nejnovější teorie, že zmrzlina pochází ze severní Afriky.
Jasmín a růže
Africký původ zmrzliny potvrzuje také název původní zmrazené lahůdky, což byl vlastně horský sníh ochucený jasmínem a růžemi. Arabové prý převzali tajemství výroby zmrzliny od Peršanů, kteří sníh přelitý ovocnou šťávou znali již 400 let př. n. l.
![](https://rfapi.digicon.cz/img/logo/rf-hobby.cz.small.jpg)
Nazýval se arabsky „scherbet“, což si Italové později tak trochu zkomolili na sorbet. Tuto ledovou pochoutku přinesli poprvé na evropský kontinent Maurové, kteří si v roce 965 podmanili Sicílii.
Sladké ovoce a smetana
Základem moderní zmrzliny, kterou si Sicilané přivlastnili, bylo čerstvé ovoce jako citrony, pomeranče, mandarinky či moruše. Později přibyly i různé druhy ořechů a mandle. Italové obohatili zmrzlinu také o smetanu a cukr.
To už se začala podobat té dnešní husté, smetanové zmrzlině, jak ji známe z italských cukráren pod názvem gelato. Když Maurové opustili v 11. století Sicílii, umění výroby gelata zůstalo a jako první se výroby chopily jeptišky.
Zmrzlina vynášela tolik, že kláštery, které se věnovaly její výrobě a prodeji, rychle bohatly.
Ta pravá italská…
V 18. století se zmrzlina rozšířila i do dalších evropských zemí a přibývalo nejrůznějších příchutí. Oblíbená byla zejména ovocná, vanilková a čokoládová.
Dnešní průmyslově vyráběné zmrzliny mají k té pravé italské hodně daleko a vyrábějí se především z rostlinných tuků, vody, umělých ochucovadel a barviv. Italské gelato je vyráběno podle původních receptur pouze ze smetany a přírodního ovoce či dalších příchutí.