Domů     Smrt na talíři? Jedovaté potraviny, které běžně jíme!
Smrt na talíři? Jedovaté potraviny, které běžně jíme!
10.5.2023

Jednou si pochutnáme, podruhé můžeme zemřít! Jak je to možné? Hranice mezi bezpečným a jedovatým je totiž mnohem tenčí, než se může zdát. Ostatně stejně jako mezi životem a smrtí.

Jak dříve poznali naši předkové, co v přírodě je jedlé a co není? Někdy je varovala nezvyklá barva či trpká chuť, jindy to prostě museli vyzkoušet. Buď to dopadlo dobře, nebo bohužel ne…. Skoro to však vypadá, že jsme se z případných tragédií moc nepoučili.

Mnoho potravin, které jsou ve skutečnosti prudkými jedy, totiž dodnes patří do běžného jídelníčku!

Kdo si utrhne, špatně skončí!

Co: BEZINKY

Venku na procházce vás omámí keř obsypaný temnými plody. Krásně voní. Láká vás to ochutnat a už natahujete ruku…

Stop! I když se z bezinek běžně vyrábějí třeba lahodné nápoje, syrové je nikdy nejezte! Obzvlášť ty nedozrálé na vás vytasí silnou zbraň jménem kyanogenní glykosid sambunigrin. A ten může způsobit otravu!

U zralých plodů sice jeho množství klesá na minimum, ale zůstávají ještě éterické oleje a pryskyřičné látky, po nichž vám rozhodně nebude nejlépe.

Aby se předešlo obtížím, je třeba plody černého bezu tepelně zpracovat, nebo alespoň usušit. Zabere i kvašení, které navíc u bezinek posílí jejich léčivé účinky.

Bezinky trhejte, když jsou temně fialové či černé. Tepelná úprava je nutná! Foto: Anemone123 / Pixabay.
Bezinky trhejte, když jsou temně fialové či černé. Tepelná úprava je nutná! Foto: Anemone123 / Pixabay.

Zrádné listy

Co: REBARBORA

Když během první světové války náhle zemře jeden z britských ministrů, způsobí to poprask. Co se stalo? Snědl listy rebarbory, které kuchařka použila jako běžnou zeleninu! Žádná chladnokrevná vražedkyně to není, zkrátka jen neměla ty správné informace. A případ to tehdy zdaleka není jediný…

Dnes už dobře víme, že i když ze stonků rebarbory máme chutné koláče či marmeládu, z listů nesmíme ochutnat ani ždibíček!

Jsou totiž doslova nadupané toxickou kyselinou šťavelovou, která vám už v menším množství způsobí řadu nepříjemných potíží – nevolnost, třas, bolest očí či ztížené dýchání.

A pokud byste pozřeli zhruba 375 mg kyseliny šťavelové na kilogram tělesné váhy, může vás to zabít! Odhaduje se, že člověk o hmotnosti 65 kg by musel sníst 4 kg rebarborových listů.

Rebarborové listy jíst nezkoušejte! Foto: kaboompics / Pixabay.
Rebarborové listy jíst nezkoušejte! Foto: kaboompics / Pixabay.

Pozor na množství!

Co: BRAMBORY

Po rýži a pšenici jsou brambory třetí nejvýznamnější jedlou plodinou na světě. Což je vcelku s podivem, protože na rostlině jménem lilek brambor je jedovaté v podstatě všechno!

Hlavně listy a stonky jsou plné nebezpečného solaninu, který způsobuje zvracení či žaludeční křeče. Při větší dávce už vám může bušit srdce, hrozí zástava dechu, ztráta vědomí a rychlá smrt.

Za jedinou netoxickou část se považují hlízy, které jíme jako brambory. Ovšem pozor, malé množství solaninu v nich najdeme také!

Brambory jsou naštěstí přímo vyšlechtěné tak, aby ve 100 gramech hlíz nebylo více než 10 miligramů solaninu. Dávka 400 až 500 mg už však může být pro dospělého smrtelná, takže nikdy nezkoušejte sníst třeba 4 kg brambor na posezení!

A pokud jsou zelené, tedy mnohem toxičtější, raději nejezte ani jeden…

Pokud zrovna nechcete riskovat život, rajčata si dejte radši červená. Foto: experimentMR / Pixabay.
Pokud zrovna nechcete riskovat život, rajčata si dejte radši červená. Foto: experimentMR / Pixabay.

Na jídlo, nebo na okrasu?

Co: RAJČATA

Rajčata pochází z Ameriky, kde si na nich pochutnávají již staří Aztékové a říkají jim xitomatl. Do Evropy se dostanou v 16. století se španělskými dobyvateli, minimálně 300 let tu ale slouží jen na okrasu!

Rajčata jsou jedovatá!“ varují odborníci. Jsou přeci lilkovitou rostlinou, stejně jako nebezpečné brambory. Někteří lidé skutečně zemřou i po rajčatech, ovšem dle historiků spíš proto, že jedli z talířů ze slitiny cínu a olova. A toxické olovo může spolu s kyselostí plodů vytvořit smrtící směs!

V rajčatech se skutečně nacházejí jedovaté glykoalkaloidy, ve významném množství ale jen v těch zelených nezralých. Z takových se ale vyrábí třeba pikantní čatný! Není to nebezpečné? Jedovatost naštěstí snižuje tepelná úprava či přidání cukru.

Hrst syrových hořkých mandlí vás přivede do hrobu! Foto: 632240 / Pixabay.
Hrst syrových hořkých mandlí vás přivede do hrobu! Foto: 632240 / Pixabay.

Hořký konec

Co: MANDLE

Proč jsou některé mandle sladké a některé hořké? Ty hořké mají vyšší obsah amygdalinu, za běžných okolností neškodné látky, označované jako vitamín B17.

Jakmile však mandli rozkoušeme, v těle se z amygdalinu vytvoří jedovatý kyanovodík! Jedna nezpracovaná hořká mandle obsahuje průměrně 6 mg kyanovodíku a 100 mg této látky vás už může zabít!

Po sáčku mandlí v obchodě se však sáhnout nebojte, ty jsou většinou pražené a při tepelné úpravě toxicita zmizí. Anebo jde o mandle sladké, u nichž je obsah amygdalinu 50x nižší. Hořké mandle se používají spíš jen jako aroma.

Buďte v klidu, jedy ve fazolích nepřežijí uvaření. Foto: Ninetechno / Pixabay.
Buďte v klidu, jedy ve fazolích nepřežijí uvaření. Foto: Ninetechno / Pixabay.

Deset zrnek od smrti

Co: FAZOLE

Jen tak chroupat sušené fazole u televize asi nebudete, akorát byste si vylámali zuby. Naštěstí! Protože syrové fazole jsou jedem!

Za všechno může látka jménem fytohemaglutinin. Nejvíce je jí v červených a bílých fazolích, méně třeba i v cizrně. Pokud syrových fazolí schroupáte třeba jen pět, začne vás bolet břicho a bude nám zle.

Fytohemaglutinin zabraňuje vstřebávání důležitých živin a postará se o zničení střev.

10 fazolí, zvlášť třeba pro dítě, už může znamenat smrt!

V některých zemích se na baleních fazolí uvádí, že se „musí uvařit“. Přesněji je nutné vařit minimálně 10 minut při 100 °C. Úpravou za pomoci nižších teplot se obsah jedů naopak zvýší!

Jednou je med zázračným lékem, podruhé zabijákem! Foto: Three-shots / Pixabay.
Jednou je med zázračným lékem, podruhé zabijákem! Foto: Three-shots / Pixabay.

Chraňte děti!

Co: MED

Jak dokazují nálezy archeologů, med vydrží čerstvý klidně celá staletí. Na druhou stranu i ten z loňska vás může vážně ohrozit na zdraví!

Nikdy totiž nevíme, co všechno včely obletěly a donesly od úlu, a tisíce druhů rostlin obsahují toxické pyrolizidinové alkaloidy. Pokud byste měli smůlu a snědli jich opravdu velké množství, může vám to zničit orgány a způsobit třeba cirhózu jater. Dvě lžíce opravdu toxického medu denně vás pomalu mohou dovést ke smrti.

Med také nepatří do úst malým dětem (minimálně do jednoho roku). Co kdyby se v něm nedejbože zrovna vyskytovala bakterie Clostridium botulinum? Méně kyselé prostředí ve střevech miminka podporuje její růst a množení a výsledkem je tzv. kojenecký botulismus.

Porucha nervových zakončení začne jako otupělost a slabost, pokračovat může ochrnutím…

Pecky nekousat!

Co: JABLKA a TŘEŠNĚ

Taky někdy při okusování jablka kousnete i do jadřince? Zrníčka hned vyplivněte! Stejně jako u mandlí, ale i pecek z třešní, broskví či meruněk obsahují amygdalin, ze kterého se začne po rozžvýkání uvolňovat kyanid.

A mít kyanid v těle opravdu není legrace – krev s ním není schopná transportovat kyslík! Začne to bolestí hlavy, úzkostí a stoupáním krevního tlaku, pokračuje kolapsem orgánů, které jsou na pokles kyslíku nejcitlivější (mozek, srdce a plíce).

Odhaduje se, že kdybyste rozkousali a snědli zrníčka z 15 až 20 jablek, budete mít skutečně namále.

U třešní dokonce mohou být fatální pouhé tři pecky! Ovšem ne pouze spolknuté, musí se rozkousat, což naštěstí tak snadné není.

Foto: úvodní foto: pasja1000 / Pixabay 1 – 6: Pixabay
Související články
Věda a technika
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
reklama
svět zločinu
Expolicista znásilňoval a vraždil. Odsedí si 28 let!
S nožem v ruce si od bývalé přítelkyně vynucuje pohlavní styk. Pak si ještě vyfotí její intimní partie a fotografiemi ji vydírá. Není ale jediná, na koho si expolicista dovoluje. Znásilnit chce dokonce i vlastní matku. Sousedka jeho běsnění nepřežije.  Nejprve se zdá, že se Martin K. (36) trestu za veškeré spáchané ohavnosti vyhne. Někteří […]
Olga Hepnarová: Ukřivděná dívka zvolila jako zbraň náklaďák
Má kruhy po očima. Nespala dobře. V chodu ji udržuje hlavně napětí, které šponuje každý sval v jejím těle. V kabině tmavozelené Pragy RN se trochu uklidní. Tady se cítí dobře. S řadicí pákou a volantem to zkrátka umí. Je připravená vyrazit na krvavou misi s jediným cílem – zabíjet. V době, kdy se Olga Hepnarová poprvé rozkřičí […]
Robert Tempel si odseděl 20 let v kriminále, chce rekordní odškodné
Novináři doufají v podobnou „senzaci“, jakou bylo omilostnění Jiřího Kajínka. Seskupí se poblíž věznice a přemýšlejí. Co jim propuštěný muž řekne? Jak bude naladěný? Co bude mít na sobě? Jenže on to vezme bočním východem a nepozorovaně zmizí. On se dočkal. Tehdy 28letý Robert Tempel vyláká Lukáše S. (22) z Velkých Popovic a jeho společníka Michaela V. (25) […]
Místo špekáčků opékal orgány obětí
Právě zavraždil dva malé chlapce. To je pro něj ale teprve začátek. Nad jejich zkrvavenými mrtvolami onanuje. Následně z těl vyjme vnitřnosti, které si upeče na ohni a sní.  Hrdly. Tak se jmenuje vesnice v okrese Litoměřice, kde přijde na svět Josef Kulík (*1930).  Hochova životní cesta rozhodně není snadná. Je ještě malý, když mu umírá […]
reklama
věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Dostane ji Gránský do postele?
nasehvezdy.cz
Dostane ji Gránský do postele?
Pohledný herec ze seriálu ZOO David Gránský (32) je sice už několik let ženatý, ale dlouhodobě se o něm říká, že je to svůdník. Krásné ženy mu nedopřejí klidného spaní a momentálně je prý úplně vedl
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
21stoleti.cz
Za prudkým poklesem narozených dětí je drahé bydlení, válka nebo klima
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále ví
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
iluxus.cz
Expozice kultovní Kachny, která dojela Dakar
Dakarskou kachnu, se kterou zvládla česká děvčata, Barbora Holická a Lucie Engová, dojet jako první Citroën 2CV do cíle Dakar rallye, můžete vidět v rámci nově otevřené pop artové galerie Josefa Rataj
Sekaná s houbami
nejsemsama.cz
Sekaná s houbami
Není nad domácí sekanou, a když ji ještě vylepšíte houbami… Ingredience na 6 porcí: ● 800 g mixu vepřového a hovězího masa ● 100 g strouhaného uzeného sýra ● 200 g hub ● 2 lžíce másla ● 100 ml mléka ● 4 vejce ● 2 jarní cibulky ● 1 střední cibule ● 1 červená paprika ● sůl ● čerstvě mletý pepř Postup: V míse smíchejte mleté maso s mlékem a polovinou najemno
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
epochanacestach.cz
Zámek Bečov nad Teplou a Relikviář svatého Maura: Dlouhá cesta k původní kráse
Hned po korunovačních klenotech je relikviář svatého Maura považován za nejcennější movitou památku v České republice. A to se přitom zdálo, že tenhle románský skvost už je pro další generace nenávratně ztracen. Všechno začalo na počátku 13. století ve Francii. Biskup Gérard de Rumigny, působící v severofrancouzském městě Cambrai, byl neúnavný v hledání svatých relikvií. Nashromáždil jich hned
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
epochalnisvet.cz
Zápas století: Šachy, které rozhodují o politice
S trochou nadsázky jde o nejslavnější bitvu studené války. Proti sobě se postaví dva naprosto odlišní lidé, které spojují jen láska k šachům – ruský kliďas Boris Spasskij (*1937), muž, který si místo emocí zapálí cigaretu a jeho pravý opak, americká neřízená střela a bez přehánění tak trochu exot Bobby Fischer (1943–2008).   Šachová partie
Domov s vůní přírody
panidomu.cz
Domov s vůní přírody
Každý byt a dům má svůj typický pach, který může cizí lidi odrazovat. Proto je dobré si místnosti provětrat vůněmi, které jsou příjemné všem. Nejlepší volbou je přírodní cesta bez chemie ve vzduchu. Skvělým pomocníkem bývají čerstvé květiny, jenže kupovat je pravidelně není zrovna levné. Čím dalším lze provonět byt? Sušené květiny Dlouho vydrží a
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
enigmaplus.cz
Italský novinář na stopě děsivého spiknutí: Tají před námi Vatikán informace o UFO?
Už dlouhou dobu se spekuluje, že se přímo ve Vatikánu nachází jedno z hlavních center výzkumu mimozemského života. Přísně tajná skupina zvaná Secretum Omega údajně sbírá informace u UFO a předává je p
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
skutecnepribehy.cz
Hlas ze stromu mě zhypnotizoval
Objevila jsem strom s puklinou, do které jsem se podívala. Neměla jsem to dělat. Následovalo něco, co mě málem připravilo o život. Když je hezky, vyrážíme s dětmi na výlety. Snažím se v nich už od narození probudit lásku k přírodě, protože město je možná pohodlné a všechno máte na dosah, ale člověk potřebuje přijít i na jiné myšlenky. Jeden z našich výletů
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
historyplus.cz
Pražské metro: Jezdí pod městem už 50 let?
Zatímco na povrchu řidiči v kolonách netrpělivě troubí a tramvaje se vlečou, pod zemí to sviští stále stejně rychle a spolehlivě. Praha právě nyní slaví 50 let od chvíle, kdy se první cestující svezli podzemní dráhou. Nápad od Rotta První pokus o výstavbu pražského metra učiní už v roce 1898 známý pražský obchodník a majitel železářství Ladislav
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml