Domů     Smrt na talíři? Jedovaté potraviny, které běžně jíme!
Smrt na talíři? Jedovaté potraviny, které běžně jíme!
10.5.2023

Jednou si pochutnáme, podruhé můžeme zemřít! Jak je to možné? Hranice mezi bezpečným a jedovatým je totiž mnohem tenčí, než se může zdát. Ostatně stejně jako mezi životem a smrtí.

Jak dříve poznali naši předkové, co v přírodě je jedlé a co není? Někdy je varovala nezvyklá barva či trpká chuť, jindy to prostě museli vyzkoušet. Buď to dopadlo dobře, nebo bohužel ne…. Skoro to však vypadá, že jsme se z případných tragédií moc nepoučili.

Mnoho potravin, které jsou ve skutečnosti prudkými jedy, totiž dodnes patří do běžného jídelníčku!

Kdo si utrhne, špatně skončí!

Co: BEZINKY

Venku na procházce vás omámí keř obsypaný temnými plody. Krásně voní. Láká vás to ochutnat a už natahujete ruku…

Stop! I když se z bezinek běžně vyrábějí třeba lahodné nápoje, syrové je nikdy nejezte! Obzvlášť ty nedozrálé na vás vytasí silnou zbraň jménem kyanogenní glykosid sambunigrin. A ten může způsobit otravu!

U zralých plodů sice jeho množství klesá na minimum, ale zůstávají ještě éterické oleje a pryskyřičné látky, po nichž vám rozhodně nebude nejlépe.

Aby se předešlo obtížím, je třeba plody černého bezu tepelně zpracovat, nebo alespoň usušit. Zabere i kvašení, které navíc u bezinek posílí jejich léčivé účinky.

Bezinky trhejte, když jsou temně fialové či černé. Tepelná úprava je nutná! Foto: Anemone123 / Pixabay.
Bezinky trhejte, když jsou temně fialové či černé. Tepelná úprava je nutná! Foto: Anemone123 / Pixabay.

Zrádné listy

Co: REBARBORA

Když během první světové války náhle zemře jeden z britských ministrů, způsobí to poprask. Co se stalo? Snědl listy rebarbory, které kuchařka použila jako běžnou zeleninu! Žádná chladnokrevná vražedkyně to není, zkrátka jen neměla ty správné informace. A případ to tehdy zdaleka není jediný…

Dnes už dobře víme, že i když ze stonků rebarbory máme chutné koláče či marmeládu, z listů nesmíme ochutnat ani ždibíček!

Jsou totiž doslova nadupané toxickou kyselinou šťavelovou, která vám už v menším množství způsobí řadu nepříjemných potíží – nevolnost, třas, bolest očí či ztížené dýchání.

A pokud byste pozřeli zhruba 375 mg kyseliny šťavelové na kilogram tělesné váhy, může vás to zabít! Odhaduje se, že člověk o hmotnosti 65 kg by musel sníst 4 kg rebarborových listů.

Rebarborové listy jíst nezkoušejte! Foto: kaboompics / Pixabay.
Rebarborové listy jíst nezkoušejte! Foto: kaboompics / Pixabay.

Pozor na množství!

Co: BRAMBORY

Po rýži a pšenici jsou brambory třetí nejvýznamnější jedlou plodinou na světě. Což je vcelku s podivem, protože na rostlině jménem lilek brambor je jedovaté v podstatě všechno!

Hlavně listy a stonky jsou plné nebezpečného solaninu, který způsobuje zvracení či žaludeční křeče. Při větší dávce už vám může bušit srdce, hrozí zástava dechu, ztráta vědomí a rychlá smrt.

Za jedinou netoxickou část se považují hlízy, které jíme jako brambory. Ovšem pozor, malé množství solaninu v nich najdeme také!

Brambory jsou naštěstí přímo vyšlechtěné tak, aby ve 100 gramech hlíz nebylo více než 10 miligramů solaninu. Dávka 400 až 500 mg už však může být pro dospělého smrtelná, takže nikdy nezkoušejte sníst třeba 4 kg brambor na posezení!

A pokud jsou zelené, tedy mnohem toxičtější, raději nejezte ani jeden…

Pokud zrovna nechcete riskovat život, rajčata si dejte radši červená. Foto: experimentMR / Pixabay.
Pokud zrovna nechcete riskovat život, rajčata si dejte radši červená. Foto: experimentMR / Pixabay.

Na jídlo, nebo na okrasu?

Co: RAJČATA

Rajčata pochází z Ameriky, kde si na nich pochutnávají již staří Aztékové a říkají jim xitomatl. Do Evropy se dostanou v 16. století se španělskými dobyvateli, minimálně 300 let tu ale slouží jen na okrasu!

Rajčata jsou jedovatá!“ varují odborníci. Jsou přeci lilkovitou rostlinou, stejně jako nebezpečné brambory. Někteří lidé skutečně zemřou i po rajčatech, ovšem dle historiků spíš proto, že jedli z talířů ze slitiny cínu a olova. A toxické olovo může spolu s kyselostí plodů vytvořit smrtící směs!

V rajčatech se skutečně nacházejí jedovaté glykoalkaloidy, ve významném množství ale jen v těch zelených nezralých. Z takových se ale vyrábí třeba pikantní čatný! Není to nebezpečné? Jedovatost naštěstí snižuje tepelná úprava či přidání cukru.

Hrst syrových hořkých mandlí vás přivede do hrobu! Foto: 632240 / Pixabay.
Hrst syrových hořkých mandlí vás přivede do hrobu! Foto: 632240 / Pixabay.

Hořký konec

Co: MANDLE

Proč jsou některé mandle sladké a některé hořké? Ty hořké mají vyšší obsah amygdalinu, za běžných okolností neškodné látky, označované jako vitamín B17.

Jakmile však mandli rozkoušeme, v těle se z amygdalinu vytvoří jedovatý kyanovodík! Jedna nezpracovaná hořká mandle obsahuje průměrně 6 mg kyanovodíku a 100 mg této látky vás už může zabít!

Po sáčku mandlí v obchodě se však sáhnout nebojte, ty jsou většinou pražené a při tepelné úpravě toxicita zmizí. Anebo jde o mandle sladké, u nichž je obsah amygdalinu 50x nižší. Hořké mandle se používají spíš jen jako aroma.

Buďte v klidu, jedy ve fazolích nepřežijí uvaření. Foto: Ninetechno / Pixabay.
Buďte v klidu, jedy ve fazolích nepřežijí uvaření. Foto: Ninetechno / Pixabay.

Deset zrnek od smrti

Co: FAZOLE

Jen tak chroupat sušené fazole u televize asi nebudete, akorát byste si vylámali zuby. Naštěstí! Protože syrové fazole jsou jedem!

Za všechno může látka jménem fytohemaglutinin. Nejvíce je jí v červených a bílých fazolích, méně třeba i v cizrně. Pokud syrových fazolí schroupáte třeba jen pět, začne vás bolet břicho a bude nám zle.

Fytohemaglutinin zabraňuje vstřebávání důležitých živin a postará se o zničení střev.

10 fazolí, zvlášť třeba pro dítě, už může znamenat smrt!

V některých zemích se na baleních fazolí uvádí, že se „musí uvařit“. Přesněji je nutné vařit minimálně 10 minut při 100 °C. Úpravou za pomoci nižších teplot se obsah jedů naopak zvýší!

Jednou je med zázračným lékem, podruhé zabijákem! Foto: Three-shots / Pixabay.
Jednou je med zázračným lékem, podruhé zabijákem! Foto: Three-shots / Pixabay.

Chraňte děti!

Co: MED

Jak dokazují nálezy archeologů, med vydrží čerstvý klidně celá staletí. Na druhou stranu i ten z loňska vás může vážně ohrozit na zdraví!

Nikdy totiž nevíme, co všechno včely obletěly a donesly od úlu, a tisíce druhů rostlin obsahují toxické pyrolizidinové alkaloidy. Pokud byste měli smůlu a snědli jich opravdu velké množství, může vám to zničit orgány a způsobit třeba cirhózu jater. Dvě lžíce opravdu toxického medu denně vás pomalu mohou dovést ke smrti.

Med také nepatří do úst malým dětem (minimálně do jednoho roku). Co kdyby se v něm nedejbože zrovna vyskytovala bakterie Clostridium botulinum? Méně kyselé prostředí ve střevech miminka podporuje její růst a množení a výsledkem je tzv. kojenecký botulismus.

Porucha nervových zakončení začne jako otupělost a slabost, pokračovat může ochrnutím…

Pecky nekousat!

Co: JABLKA a TŘEŠNĚ

Taky někdy při okusování jablka kousnete i do jadřince? Zrníčka hned vyplivněte! Stejně jako u mandlí, ale i pecek z třešní, broskví či meruněk obsahují amygdalin, ze kterého se začne po rozžvýkání uvolňovat kyanid.

A mít kyanid v těle opravdu není legrace – krev s ním není schopná transportovat kyslík! Začne to bolestí hlavy, úzkostí a stoupáním krevního tlaku, pokračuje kolapsem orgánů, které jsou na pokles kyslíku nejcitlivější (mozek, srdce a plíce).

Odhaduje se, že kdybyste rozkousali a snědli zrníčka z 15 až 20 jablek, budete mít skutečně namále.

U třešní dokonce mohou být fatální pouhé tři pecky! Ovšem ne pouze spolknuté, musí se rozkousat, což naštěstí tak snadné není.

Foto: úvodní foto: pasja1000 / Pixabay 1 – 6: Pixabay
Související články
Věda a technika
Co jste netušili o výtazích?
Kabinka visí na kovovém laně, připevněném na kladce. Můžete si nastoupit! A kdy pojedeme nahoru? Až někdo ručně navine lano na dřevěný buben! Tak nějak funguje první známý výtah na světě… Autorem pradědečka výtahů je řecký matematik Archimédes (asi 287-212 př. n. l.) a sestaví ho okolo roku 236 před Kristem. Podobné používají i Římané, […]
Věda a technika
Víme, jak vznikl náš Měsíc?
Nové planety se rodí různými způsoby. Jedním z nich, kterým vznikla i naše sluneční soustava, je takzvaná akrece neboli „narůstání“. V tomto případě se oblak plynu s drobnou příměsí prachu díky vnějšímu impulzu, kterým může být například výbuch nedaleké hvězdy, začne hroutit do podoby disku. Jedná se v podstatě o gravitační proces. V centru disku […]
Věda a technika
Rekordmani mezi rostlinami: Fascinující nej rostlinné říše
Znáte je? Nejmenší a největší rostliny světa, rostliny s nejdelšími listy, největšími květy či nejdelším jehličím, nebo třeba nejstarší rostlinu, jejíž věk je téměř pět tisíc let?  Představujeme vám rekordmany z říše rostlin, seznamte se. Obrovsky rozmanitý svět rostlin nás obklopuje v každém koutu světa. Rostliny nám i zvířatům poskytují potravu a kyslík, bez kterého […]
Věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
reklama
záhady a tajemství
Vnuknutí svaté Anny: Skutečně vyléčila slepého rolníka?
V naší republice se nachází celá řada poutních míst, která měla být svědkem mnoha zázračných vyléčení. Jedno z nich najdeme rovněž v blízkosti Prahy, přibližně jeden kilometr od obce Strančice. Vnuknutí svaté Anny Roku 1820 měl prý jakýsi velice zbožný rolník, jenž byl postižen slepotou, vnuknutí od svaté Anny, aby šel do lesa Jedlovce, kde […]
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Stendhalův syndrom: Jak se projevuje nemoc z umění?
Do Florencie jezdí lidé z celého světa za úžasnými uměleckými díly a kulturními zážitky. Na některé ovšem prožitek krásna dolehne tak silně, až skončí s kombinací nepříjemných příznaků v péči lékařů. Co podivný stav způsobuje? Zrychlený tep, pocení, závratě, úzkost, bludy, mdloby, a někdy i panický záchvat. To jsou náhlé symptomy, se kterými se lidé dostávají do nemocnice Santa Maria […]
reklama
lifestyle
Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
Vzduch je těžký a nasáklý kouřem z fajfek. Do kavárny vchází obrýlený fousáč, v němž všichni poznají Aloise Jiráska. Stůl u okna dnes pro změnu patří architektu Josefu Gočárovi. Zdánlivý klid naruší hluk ze zadní místnosti – nejde o nic vážného, to jen Jaroslav Hašek tropí vylomeniny. Vítejte v Unionce! Svatyně intelektuálů Co: Kavárna Union Zajímavost: Hašek zůstane […]
5 mýtů o sexu: Škodí porno vztahům?
Že jsou mnohé ženy zlatokopky a v posteli svých bohatých partnerů předvádějí úctyhodné teatrální dvouaktovky, jen aby si nenašel jinou? Nepodceňujte podvědomí a sílu peněz. Jak ukazuje jeden z výzkumů, krása a inteligence mnohdy na tučné konto nestačí. Na vině není proradnost, ale prastaré archetypy. Jen z nejlepších lovců s oštěpem jsou dnes top manažeři… […]
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Salát z červeného zelí a pomeranče
tisicereceptu.cz
Salát z červeného zelí a pomeranče
Tenhle salát potěší nejen tělo, ale díky své krásné barvě i oči. Potřebujete 1 menší červené zelí 2 červené cibule 1 jablko 250 g vařené červené řepy 50 g vlašských ořechů 1 pomeranč 3 lží
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
epochanacestach.cz
Kostel sv. Mořice a jeho unikátní varhany
Přejdeme-li od katedrále ulicí 1. máje a přes Náměstí republiky, po necelém kilometru se před námi otevře pohled na další významnou olomouckou církevní památku – kostel svatého Mořice. Ten je svou kapacitou 4000 věřících největší gotickou svatyní na Moravě a první písemná zmínka o něm pochází už z roku 1257, i když v 15. století bylo třeba
Vytvořte si svou rustikální nádobu
panidomu.cz
Vytvořte si svou rustikální nádobu
Zahradní koryta a kamenné nádoby jsou dnes velmi módní. Ale trh je prakticky vyčerpaný a nedají se téměř sehnat. Udělejte si jejich imitaci, která je téměř k nerozeznání od originálu. Ozdobte se zahradu vlastnoručně vyrobenými nádobami z umělého kamene. Můžete si ho udělat sami. Z hmoty, které se říká hypertufa. A co víc, můžete si vymyslet, jaký bude
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
21stoleti.cz
Čína vysílá SOS: Její města se propadají!
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidna
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
epochalnisvet.cz
Pátrání po biblických záhadách pokračuje: Zničil město Sodoma asteroid?
Slavný biblický příběh o zničení hříšných měst Sodoma a Gomora zná téměř každý. Až do současnosti si ale odborníci lámali hlavu nad tím, jestli si autor této části Bible událost vymyslel, nebo vycházel z něčeho, co se skutečně událo. Podle nejnovějších archeologických objevů se ale zdá, že se celá zkáza stala přesně tak, jak tvrdí Bible!
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
enigmaplus.cz
Argentinské případy UFO: Proč se vrací na stejná místa?
Záhada jednoho z nejzvučnějších případů UFO v zemi, pokřtěného tiskem jako argentinský případ Roswell, dodnes přetrvává v paměti argentinských ufologů i ufologů z různých částí světa. Byl tak pojmenov
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
skutecnepribehy.cz
Nejpodivnější žákyně, kterou jsem učila
Chodila do sedmé třídy, byla velký samotář, podivín a věděla všechno dopředu – i své známky i to, že se stane neštěstí. Nikdy se nemýlila. Ve třídě bylo ticho jako v hrobě. Právě se ke svému cíli blížila hodina matematiky a žáci 7 C. psali náročný test. Následující hodinu jsem měla volno, a tak jsem se v kabinetě chtěla pustit do kontroly
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
historyplus.cz
Kníže Konrád II. Ota: Posmrtně ho uvařili?
Zadumaně si prohlíží fresky na stěnách rotundy sv. Kateřiny. Připomínají mu slavnou minulost jeho rodu. I Konrád II. Ota by se rád do historie dynastie Přemyslovců zapsal výrazným písmem. Ctižádost mu k tomu nechybí… Ambiciózní povahu nejspíš zdědil po svém otci. Konrád II. Ota (1136/1141–1191) totiž přichází na svět jako dědic vládce znojemského údělu Konráda
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
iluxus.cz
Low Key: Nová kolekce kabelek Louis Vuitton
Louis Vuitton uvádí novou kolekci kabelek Low Key, která zaujme elegantním a sofistikovaným designem. V úvodu se představují dva modely, které vynikají minimalistickým přístupem a nadčasovým stylem Lo
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
nasehvezdy.cz
Prstýnek za miminko je pro Kaňokovou také zásnubní?
Dokonalé štěstí prožívá herečka Beáta Kaňoková (35) ze seriálu Zlatá labuť, která má ve svém partnerovi, kameramanovi Tomášovi Kotasovi (35), velkou oporu. Anonymní zdroj z jejich blízkého okolí nám
Každá někdy „potřebujeme“
nejsemsama.cz
Každá někdy „potřebujeme“
Mluvit o potížích souvisejících s toaletou není vždy snadné. Jako by neměla močový měchýř každá žena. Jeho správná funkce může odrážet vaše celkové zdraví. Jak stárneme, mění se i močový měchýř. Elastická tkáň močového měchýře se stává méně pružnou, a měchýř najednou nedokáže pojmout tolik moči jako dříve. Musíte tedy chodit častěji na záchod. Navíc ochabuje stěna močového měchýře a svaly pánevního