Možná máte doma Remosku a pečete v ní raději než v běžné troubě. Nejspíš ale netušíte, že tenhle zajímavý vynález vznikl v Čechách. Navíc má jeho používání svoje opodstatnění i dnes. Nabízí totiž několik výhod.
Třeba v porovnání s běžnou troubou u sporáků má přibližně pětinovou spotřebu. Šikovný elektrický pečící hrnec si také můžete vzít s sebou kamkoliv, třeba na chatu nebo i do karavanu. Dokážete s ním nejenom péct, ale vařit či dusit nebo zapékat.
Potřebujete ale samozřejmě elektrickou přípojku. Pokud jsme ve vás vzbudili zvědavost, pojďme podívat, jak se tahle šikovná věcička zrodila.

Švédská inspirace
Český elektrotechnik Oldřich Homuta vycestuje v 50. letech 20. století do Švédska. Tam ho zaujme elektrický hrnec, který umí vařit. Nápad mu uvízne v hlavě. Co kdyby zkonstruoval podobný vynález, jenž by uměl také péct?
Neváhá a hned po návratu domů osloví s touhle myšlenkou své dva kolegy Jindřicha Uhera a Antonína Tyburce. Společně inovují švédský vynález. Jde o hrnec se snímatelným víkem obsahujícím topnou spirálu. Jejich úsilí brzy přináší ovoce.
V letech 1953-1955 vytvoří první prototypy. Nejprve je pojmenují zkratkou HUT, tedy začátečními písmeny svých příjmení. Je ale jasné, že to chce něco údernějšího. Proto nakonec sáhnou po zkratce podle podniku Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis).

Nový rozjezd výroby
Ochrannou známku Remoska získává 21. července 1964 a vydává se na vítězné tažení nejenom českými zeměmi, ale také světem. Univerzální hrnec se vyrábí ve Zdicích a poté v Kostelci nad Černými Lesy.
Jenom do roku 1991 továrna vychrlí neuvěřitelných 2,7 miliónů kousků. Ovšem v 90. letech 20. století ho začne válcovat konkurence jiných kuchyňských zařízení. Naštěstí ho nezničí. V roce 1994 se opět rozjíždí výroba, tentokrát ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Roku 1999 se tam začnou na základě licence od firmy DuPont zhotovovat teflonové remosky, které se stávají hitem ve Velké Británii. Postará se o to Milena Grenfell-Bainesová, která sepíše několik kuchařek pro vaření v remosce.