Skip to content

Proti zubu času: Potraviny, které přežily tisíce let

Jako homo sapiens jsme požitkáři. Vždy jsme byli, potrpíme si na dobré jídlo a pití. A jak to bylo dřív? Jací gurmáni byli naši předci – před stovkami a tisícovkami let?

Máme dnes všechno, co lidé dříve neměli? Máslo, popcorn, plesnivé sýry…? Někdy nám země i moře odhalí vzácné důkazy minulosti, předměty i potraviny či pochutiny, které díky specifickým podmínkám zůstaly zakonzervované už od starověku.

Popcorn – stejně dobrý jako před tisíci let

Nález: kukuřičná vřetena

Stáří: 3000–6700 let

Na pochoutce, která je neodmyslitelně spjatá se sledováním filmu, si pochutnávali obyvatelé Peru minimálně před 3000 lety! Potvrzují to archeologické nálezy vřeten kukuřičných klasů v píscích severního pobřeží Peru. Vědci ze Smithsonianova muzea ve Washingtonu zjistili, že vřetena z lokalit na jižní pobřeží Peru a Huaca Prieta na severním pobřeží jsou stará 3000–6700 let. Obyvatelé tohoto kraje konzumovali kukuřici různými způsoby, mimo jiné jako rozpukaná zrna – tedy dnešní popcorn. Kukuřici začali šlechtit obyvatelé dnešního Mexika z původně divoké rostliny nazývané teosinta asi před 9000 lety.

 

Chuť dnešního popcornu při sledování oblíbeného filmu či toho, který si vychutnávali obyvatelé Peru před tisíci let, se téměř neliší.

Je libo nudle z pozdního neolitu?

Nález: miska s nudlemi

Stáří: asi 4000 let

Díky souhře okolností se světu zachová důkaz o tom, že na těstovinách, v tomto případě nudlích, si lidé pochutnávají už minimálně 4000 let. Malý smotek nudlí v převrhnuté misce objeví archeologové v západočínské provincii Čching-chaj pod asi třímetrovým nánosem usazenin. Podle vědců se nález dochová díky spojení několika důležitých faktorů. Oblast nejdříve postihne opakovaná zemětřesní, a poté záplavy, které přinesou množství nánosů. Vznikne tak vakuum, díky kterému se těstoviny zachovají v takto dobrém stavu. Asi 50centimetrové nudle pozdně neolitický kuchař udělal z těsta z čiroku a z prosa, nikoli z rýže či pšenice, jak je vyrábějí moderní Číňané. Spor o to, jestli znají těstoviny dříve v Číně nebo v Itálii, vyhrávají tedy Číňané.

Nudle, které bychom uvařili podle toho receptu starého asi 4 tisíciletí, by sice nebyly chuťově tak výrazné jako třeba pšeničné, ale byly by rozhodně mnohem výživnější.

Máslo staré dvě tisíciletí je jedlé!

Nález: 10kilová hrouda másla

Stáří: 2000 let

Farmář Jack Conway kope v roce 2016 u své farmy v bažině rašelinu. Najednou narazí na velkou kouli čehosi, s čím si neví rady, a odevzdá to muzeu. Konzervátoři z irského národního muzea pak prohlásí: „Je to máslo.“ Jenže staré 2000 let! „Teoreticky je pořád k jídlu, ale nedoporučovali bychom to,“ řekne o nálezu Andy Halpin z národního muzea. Máslo bylo v době starověku v oblastech Irska a Skotska znakem bohatství a používalo se i jako platidlo i jako obětina bohům. A rašelinné bažiny, kde je minimum kyslíku, a poměrně zima, slouží jako lednice. Proto se těchto nálezů dodnes na území Skotska či Irska uchová poměrně mnoho. V roce 2013 je v bažině v irském hrabství Offaly objeven sud s asi 40 kilogramy másla. Jeho stáří vědci odhadli na 5000 let!

Máslo staré 2000 let je stále ještě poživatelné!

Sýr z vraku lodi – jen pro náročné

Nález: sýr typu Roquefourt

Stáří: 340 let

Během války mezi Dánskem a Nizozemskem šla v roce 1676 ke dnu švédská válečná loď Kronan. V roce 1980 ji jihovýchodně od švédských břehů objeví potápěči a od té doby je oblíbeným cílem milovníků podmořského světa. Je z ní vyloveno hodně předmětů, ale jeden nález je naprosto unikátní. Potápěči vyloví měděnou plechovku a v ní cosi jako sýr. Když ji v laboratoři otevřou, všechny ochromí výrazný zápach. Opravdu to byl sýr. Řádně uleželý kousek podobný plísňovému sýru typu roquefort. „Cítili jsme ten charakteristický pach. Rozhodně to nedoporučujeme jíst, je to plné bakterií, podotkl Lars Einarsson z městského muzea v Kalmaru.

Sýr z lodi Kronan by chutnal zřejmě jako směs tradičního plísňového sýru Roquefort a droždí.
Foto: Galen Burke, Shutterstock
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …