Domů     Příběh brambor: Vítězná cesta kolem světa
Příběh brambor: Vítězná cesta kolem světa

Na první pohled nejsou nijak úchvatné. Vlastně se ani nelze divit španělským dobyvatelům, že na podivný peruánský „kořen“ pohlížejí nejprve s nedůvěrou.

Ale jen o pár století později jsou brambory jednou ze 4 nejdůležitějších plodin na naší planetě a patří mezi nejvýživnější potraviny, které se na jídelníčku mohou objevit.

Když na polích rozkvetou brambory, jejich květy s pěti laloky se třpytí na polích jako růžové, fialové či bílé hvězdy. Podle některých zdrojů měl jejich půvab úspěch u francouzského královského dvora.

Královna Marie Antoinette (1755-1793) si je tenkrát zamiluje natolik, že si jimi nechává zdobit vlasy a její manžel, král Ludvík XVI. (1754-1793) je nosí v knoflíkové dírce, čímž inspiruje francouzskou aristokracii, aby dělala totéž.

Během tohoto krátkého období „bramborového nadšení“ však nejde jen o krásu květů, ale také o šikovnou propagační strategii.

Květy jsou součástí rozsáhlejší kampaně, během které jde o to, přesvědčit francouzské zemědělce, aby brambory ve velkém sázeli a lid přimět k tomu, aby s chutí konzumoval tuto zatím ne právě populární rostlinu.

V 18. století je brambora kontroverzní věcí, pro některé odpudivou, pro jiné obdivuhodnou. Od té doby se mnohé změnilo. Brambory jsou dnes spolu s rýží, pšenicí a kukuřicí nejdůležitějšími plodinami na světě. Jejich největším producentem je v současnosti Čína.

Cesta do Evropy

Když vstoupí v roce 1532 první Španělé pod vedením Francisca Pizarra (1478-1541) na území Inků (v dnešním Peru), všimnou si, že domorodci si pochutnávají na podivných, zakulacených hlízách a rozhodnou se je napodobit.

Historikové spekulují, že brambory se dostaly na starý kontinent krátce před koncem 16. století dvěma různými cestami.

První kanál podle nich vedl přes Španělsko okolo roku 1570 a druhý přes Britské ostrovy mezi lety 1588 a 1593. První vědecký popis brambor se objevuje v roce 1596, kdy je švýcarský přírodovědec Gaspard Bauhin (1560-1624) pojmenuje Solanum tuberosum esculentum, tento název je později zjednodušený na Solanum tuberosum (český název lilek brambor).

Bramborové květy jsou nesmírně půvabné.
Bramborové květy jsou nesmírně půvabné.

Podivnost z Nového světa

Na brambory se však evropští zemědělci dívají s notnou dávkou nedůvěry. Někteří věří, že jde o afrodiziakum, jiní je mají za příčinu horečky nebo malomocenství. Navíc jsou ošklivé a pocházejí z pohanské země.

Francouzský filozof a spisovatel Denis Diderot (1713-1784) k nim zaujme neutrální postoj, příliš je nehaní, ale ani to nepřehání s chválou. „Bez ohledu na to, jak ho připravíte, je tento kořen bez chuti a příliš škrobovitý.

Nelze ho považovat za chutné jídlo, ale poskytuje syté, přiměřeně zdravé jídlo pro lidi, kteří od něj nečekají nic jiného, než výživné vlastnosti,“ popíše ve své slavné Encyklopedii, kde zároveň poukáže na to, že podle něj brambory způsobují nadýmání. „Ale co jsou větry pro silná těla rolníků a dělníků?“ mávne vzápětí nad tímto problémem rukou filozof.

Jak brambory zachránily Evropu

Obliba brambor se šíří pomalu. Nakonec se jim podaří prosadit hlavně díky hladomoru, který v 17. a 18. století sužuje většinu evropských zemí. Nejde tehdy jen o celonárodní pohromy, ale i o stovky regionálních případů.

Výživné a na pěstování poměrně nenáročné brambory tak Evropané nakonec ocení a mají k tomu celou řadu důvodů. Žádná plodina totiž neposkytne více „jídla“ v přepočtu na plošnou výměru pozemku, nevyžaduje méně kultivace a nenadělá méně problémů s uskladněním.

„Poprvé v historii Evropy bylo nalezeno konečné řešení potravinového problému,“ tvrdí belgický historik Christiaan Vandenbroeke (1944-2007) v 70. letech 20. století. Na konci 18. století se tak brambory v Evropě stávají tím, čím byly dříve v Andách:

naprostým základem jídelníčku. K úspěchu brambor přispěje dokonce i množství válečných konfliktů, které pustoší evropské země a také placení daní. „Pokud máte pole pšenice, nemůžete ho ukrýt.

Ale brambory rostou pod zemí a je možné je vykopat podle potřeby, jeden po druhém. Takováto sklizeň pomáhá skrýt skutečnou úrodu před výběrčími daní a chrání ji v době války.

Vojáci obvykle ukradli obilí, ale zřídkakdy se zastavili, aby se zajímali o vykopání brambor,“ píše americký expert a publicista James Lang (*1944) ve své knize Notes of a Potato Watcher.

Podle něj se brambory dobývají Nizozemsko do roku 1650, v Německu, Prusku a Polsku se objeví do roku 1740 a v Rusku do 40. let 19. století. Později následují i další kontinenty, kam se brambory dostanou z Evropy.

Platí to dokonce i o Severní Americe, kde je možná pěstovali raní osadníci díky dodávkám na palubách španělských lodí, ale nejčasnější zprávy o úrodě brambor v Severní Americe mluví o rostlinách, které se sem dostaly z Irska.

Brambory patří mezi 4 nejdůležitější plodiny současnosti.
Brambory patří mezi 4 nejdůležitější plodiny současnosti.

Ozdoba jídelníčku

Celosvětově existuje okolo 5000 odrůd brambor včetně divokých druhů a poddruhů. Pokud se na ně podíváme z nutričního hlediska, pak jsou poměrně bohaté na vitamíny i minerály a navíc dokážou při nízké kalorické hodnotě dokonale zasytit.

Tělu dodají potřebnou energii i životně důležité látky.

Pokud při nákupu tápete, co přesně si máte představit pod označením jednotlivých varných typů, pak písmeno A označuje odrůdy s pevnou dužinou, která je velmi slabě moučnatá a vhodná pro výrobu salátů nebo jako příloha.

Pokud narazíte na brambory s označením B, jde o typ se středně pevnou až kyprou dužinou, které se hodí jako příloha, dále do polévek anebo pro přípravu těst a kaší.

Pro poslední dva případy je určen i varný typ C, který označuje odrůdy s kyprou a silně moučnatou dužinou.

Setkat se můžete i s dvoupísmenným označením (např. AB), kdy se v dané odrůdě snoubí vlastnosti z obou typů, přičemž první písmeno označuje převažující vlastnost.

A nezapomínejte, že brambory neobsahují lepek, takže jsou vhodné i pro osoby, trpící celiakií anebo nesnášenlivostí lepku.

„Peruánské hlízy“ jsou v kuchyni k nezaplacení, dají se použít na mnoho způsobů.
„Peruánské hlízy“ jsou v kuchyni k nezaplacení, dají se použít na mnoho způsobů.

Světová pokladnice brambor

V peruánské metropoli Limě sídlí Centro Internacional de la Papa (CIP), jedno z největších světových středisek, věnující se vědeckému výzkumu a vývoji brambor a dalších hlíz.

Má experimentální centra v Peru i v Ekvádoru a síť regionálních kanceláří a spolupracovníků po celém světě, včetně Asie a Afriky.

V jejich genové bance se nachází okolo 5000 druhů pěstovaných i divokých brambor, dále několik tisícovek odrůd sladkých brambor a více než 1300 druhů jiných kořenů a hlíz z And. CIP se snaží „vylepšit“ brambory tak, aby odolávaly chorobám, mrazu i suchu.

V minulých letech se dokonce pustili do pěstování brambor při simulaci podmínek, panujících na Marsu.

I když jsou batáty známé jako „sladké brambory“, jsou hlízami tropické rostliny z čeledi svlačcovitých a nejde tak o skutečné brambory.
I když jsou batáty známé jako „sladké brambory“, jsou hlízami tropické rostliny z čeledi svlačcovitých a nejde tak o skutečné brambory.
Foto: www.needpix.com
Související články
Věda a technika
Tuberkulóza: Módní guru, zabiják i cestovka
„Má drahá, kořím se vaší alabastrové pleti i útlému pasu. Jste ztělesněním krásy,“ šeptá obdivně mladý muž. „Oh, děkuji,“ zašeptá dívka a vykašle do kapesníčku trochu krve. Má tak rozmanité symptomy, že až do 19. století nikdo netuší, že jde o jednu a tutéž nemoc. To mění svými objevy až francouzský lékař René Laënnec (1781–1826) […]
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
reklama
záhady a tajemství
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Stendhalův syndrom: Jak se projevuje nemoc z umění?
Do Florencie jezdí lidé z celého světa za úžasnými uměleckými díly a kulturními zážitky. Na některé ovšem prožitek krásna dolehne tak silně, až skončí s kombinací nepříjemných příznaků v péči lékařů. Co podivný stav způsobuje? Zrychlený tep, pocení, závratě, úzkost, bludy, mdloby, a někdy i panický záchvat. To jsou náhlé symptomy, se kterými se lidé dostávají do nemocnice Santa Maria […]
Ruiny hradu Buben: Časová smyčka dávných tragických událostí?
Zříceninu hradu Buben najdeme na Plzeňsku, na skalnaté ostrožně nad soutokem Plešnického potoka a řeky Mže. První písemná zmínka o historii nevelkého hradu pochází z roku 1349. Jeho původní jméno bylo Hrádek a dnešní jméno získal až po svých prvních majitelích, Bubnech z Hrádku. K této zřícenině se váže celá řada pověstí, z nichž nejděsivější […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív