Skip to content
reklama

Nepoctiví pekaři přidávali do chleba piliny i hlínu

blank

„Podvádíte,“ píchne nespokojeně mistr pekařského cechu prstem do žitného bochníku. Ještě nepřikročil ke kontrole rozkrojením a na první pohled vidí, že chléb je menší, než určují cechovní artikule. Prodává se ale za běžnou cenu.

Pekař má zaděláno na pořádný problém…

V letech 1349-1419 v metropoli českého království působí 157 pekařů. O pražském pekařské bratrstvu se dobové materiály poprvé zmiňují v roce 1410, tehdy už ale jde o prosperující spolek, který určuje pravidla působení.

blank
Pražští pekaři prosperují už na počátku 15. století.

Bojuje například i proti nekalé konkurenci. „Musíte péct jenom pro svoji potřebu. Nesmíte svoje výrobky prodávat,“ nabádá například hospodyně, které pečou doma a svoje zboží nabízejí v sousedství.

blank
Každý z pekařů ovládá něco lépe než ostatní a věnuje se hlavně tomu.

Frčí specializace

Pekařská specializace se stává typickým jevem už v době vlády Karla IV. (1316‒1378) i jeho syna Václava IV. (1361‒1419). Každý má dělat to, co dokonale umí. K výdělku si díky tomu přijdou všichni, nikdo není škodný.

Ve městě pracují i kobližníci, mazanečníci, preclíkáři, perníkáři, caletníci vyrábějící sladké pečivo, chléb i pekaři boží zhotovující hostie.

blank
Nepoctivci to mají spočítané. Za trest skončí ve studené vodě.

Podvodníky koupou ve Vltavě

„Mouka je drahá. Přidej tam trochu pilin,“ šeptne pekař na svého syna, který se učí řemeslu pod jeho dozorem. Dovolí si to ale jenom tehdy, když je jejich šikovný venkovský tovaryš pryč. Tuší, že by mistrovi cechu prozradil, jak šidí zákazníky.

Kromě pilin se do bochníků přidává i hlína. Podvodníky neodradí ani koš či klec na potápění nepoctivých pekařů na Vltavě…

Foto: Wikimedia Commons
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Historie
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení námořníci, místní lupiči i popravení nacisté
enigmaplus.cz

Záhady ukrajinské Oděsy: Ztracení...

Milovníci záhad ve městě Oděsa často míří...
Některá rodinná tajemství by se neměla prozradit
skutecnepribehy.cz

Některá rodinná tajemství by...

Ani ve snu by mě nenapadlo, že by můj táta...
Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné: Šlo o rituální vraždu?
epochalnisvet.cz

Úmrtí Anežky Hrůzové z Polné:...

Případ, který je přes 120 let starý, ale stále se...
POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A VODNÍKU TUTÍNKOVI.
epochanacestach.cz

POHÁDKA O JEZERNÍ KRÁLOVNĚ A...

Srdečně Vás zveme na veselou pohádku O...
Za tajemstvím Pražského hradu: Chrání ho energie vrcholku Žiži?
enigmaplus.cz

Za tajemstvím Pražského hradu:...

Je to nejvýznamnější český hrad a jedno z nejstarších...
Lambora-Rychlíková: Proč lásku stále zatloukají?
nasehvezdy.cz

Lambora-Rychlíková: Proč...

Je to s nimi jako na...
Alcron Restaurant nově nabízí Business Lunch
iluxus.cz

Alcron Restaurant nově...

Alcron Restaurant je novou hvězdou pražské...
Když jíte „tak trochu jinak“
panidomu.cz

Když jíte „tak trochu jinak“

Přemýšleli jste někdy, jak se liší veganské,...
Jdou si Lašková s Perkausovou stále drsně po krku?
nasehvezdy.cz

Jdou si Lašková s Perkausovou...

Od momentu, kdy GABRIELA...
Kapr pečený v alobalu
tisicereceptu.cz

Kapr pečený v alobalu

Zkuste si rybu tentokrát upéct v alobalu. Příprava...
Turistou v universu: Nový byznys právě startuje…
21stoleti.cz

Turistou v universu: Nový...

Psal se 11. červenec 2021, když se...
Městská romantika pro dva
rezidenceonline.cz

Městská romantika pro dva

Citlivá a architektonicky dotažená do detailu je...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha