Domů     Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa
Luxus na talíři: 7 nejdražších jídel světa
26.8.2020

U které vyhledávané pochoutky hrozí, že se otrávíte a zemřete v krutých bolestech? Je opravdu možné uvařit polévku z vlaštovčích hnízd? Za která jídla jsou lidé ochotni platit neuvěřitelné částky?

Bílý kaviár

cena: 1 700 000 korun za 1 kilogram

Nejdražší potravinou světa je bílý kaviár z jeseterů-albínů. Kilogram těchto jiker stojí na světovém trhu až 1 700 000 Kč. Dražší potravina na světě neexistuje. Albínští jeseteři jsou přitom extrémně vzácní.

Chybí jim gen potřebný k produkci melaninu, to je příčina jejich bílého zbarvení. Chovat je ve velkém je v podstatě nemožné – je to otázka náhody. Z jednoho jesetera-albína lze získat zhruba 300 gramů kaviáru.

Podle barvy se rozlišuje nejtmavší kaviár, pak medium a nejsvětlejší kaviár, kterému se říká královský.
Podle barvy se rozlišuje nejtmavší kaviár, pak medium a nejsvětlejší kaviár, kterému se říká královský.

Diamant z Kaspického moře

Další mimořádně luxusní a drahý kaviár pochází z jesetera Belugy, ten opravdu nejlepší je produkován značkou Almas (v překladu diamant). Za jeden kilogram zaplatíte až 625 000 korun. Pochází z Íránu a je balen do plechovek z 24 karátového zlata.

Jeseter Beluga žije v Kaspickém moři, které je hlavním zdrojem všeho druhu kaviáru. Právě odtud se získává 90 % celosvětové produkce celkového množství kaviáru. Nejkvalitnější je světlý kaviár, který je zralý a má také tu správnou chuť.

Šafrán

cena: 350 000 korun za 1 kilogram

V současnosti je to nejdražší koření na světě. Na podzim kvete fialovým květem, v každém květu jsou tři nitkovité, 2–3 cm dlouhé purpurově hnědé čnělky (někdy nesprávně nazývané blizny). Právě ty se sklízejí, a to ručně, odštípnutím.

Neexistuje žádný stroj, který by jakkoli ulehčil sběr čnělek. Tento fakt, společně s extrémně malým množstvím takto získaného koření (přes 100 000 čnělek váží zhruba 1 kilogram), je důvodem vysoké ceny šafránu.

Nejdůležitější oblasti pěstování šafránu leží na severovýchodě Iránu v provincii Chorásán.
Nejdůležitější oblasti pěstování šafránu leží na severovýchodě Iránu v provincii Chorásán.

Půl kilogramu denně

Samotná sklizeň šafránu je jako závod se sluncem – květy šafránu musejí být sklizeny před východem slunce, jinak šafrán ztrácí svoji cenu. Jeden sběrač tak nezvládne sklidit za den více než 500 gramů.

Večer práce pokračuje – z tisíců květů se musí vytrhávat jemná vlákna. Produkce 400 gramů šafránů si vyžádá 40 hodin práce. Kvalitní šafrán pak stojí přes 350 korun za jediný gram.

Bílé lanýže

cena: 130 000 korun za 1 kilogram

Jde o velmi vzácný druh houby, která tvarem připomíná nevzhledný brambor a ani její vůně není pro mnohé lidi právě příjemná, přesto je chuťově velmi zajímavá, gurmány nesmírně vyhledávaná a poměrně drahá.

Roste pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičená prasata nebo také psi. Na trhu mají zvláště bílé lanýže velkou cenu, aktuálně se pohybuje kolem 130 000 korun za kilogram. Běžnější černé lanýže pak stojí třeba jen desetinu této částky.

Dříve se lanýže pekly nebo vařily v červeném víně nebo přidávaly do polévek. Dnes se konzumují čerstvé tak, že se v plátcích strouhají přímo na servírované pokrmy, případně se přidávají do sýrů, paštik či olejů.
Dříve se lanýže pekly nebo vařily v červeném víně nebo přidávaly do polévek. Dnes se konzumují čerstvé tak, že se v plátcích strouhají přímo na servírované pokrmy, případně se přidávají do sýrů, paštik či olejů.

Poklad na úpatí Alp

Lanýže se dělí na tři základní typy – černý letní, černý zimní a bílý. Pokusy pěstovat je uměle se sice objevily, ale nejsou příliš úspěšné.

Zatímco černé lanýže se vyskytují ve více zemích (Francii, Španělsku, Itálii či na Istrii), nejvzácnější bílé lanýže rostou především v severní Itálii.

Nejvíce ceněné a nejchutnější jsou v oblasti Piemontu, která se rozkládá na úpatí Alp a je zároveň vyhlášenou vinařskou oblastí. Právě zdejší půda jim vyhovuje, a proto patří bílé lanýže neodmyslitelně právě k Itálii.

Hovězí z Kóbe

cena: 46 000 korun za 1 kilogram

Maso plemene Wagyu původem z japonského Kóbe je známé nejvýraznějším mramorováním, plnou chutí a patří k nejdražšímu hovězím masu na světě.

Geografická izolace a specifické podmínky odchovu vyústily v to, že maso tohoto plemene je celosvětově nejvyhledávanější hovězí pochoutkou.

Při odchovu se používají různé chovatelské a krmné techniky, například napájení pivem či saké pro zlepšení zažívání a vyvolání hladu, nebo masírování zvířat jako prevence ochabnutí svalů.

Maso Wagyu má jako jediné na světě číselné hodnocení kvality. Číslo od 1 do 12 označuje kvalitu mramorování, a samozřejmě také ovlivňuje cenu. Nejméně kvalitní má číslo 1 a nejkvalitnější číslo 12.
Maso Wagyu má jako jediné na světě číselné hodnocení kvality. Číslo od 1 do 12 označuje kvalitu mramorování, a samozřejmě také ovlivňuje cenu. Nejméně kvalitní má číslo 1 a nejkvalitnější číslo 12.

Výběr trval staletí

Japonci považují Wagyu za jeden ze svých národních pokladů a jeho export mimo území Japonska byl staletí zakázán. Živá zvířata bylo v historii povoleno vyvézt pouze dvakrát. Wagyu se obvykle poráží ve věku 30–35 měsíců.

Skot Wagyu je krmen speciální krmnou dávkou s vysokým obsahem energie. Výsledkem je výborná kvalita svaloviny s vysokým podílem tukového mramorování. Rovnoměrně rozptýlené mramorování po celém svalu je výsledkem staleté selekce nejlepších jedinců.

Čím více tukových vlásečnic a samotného tuku maso obsahuje, tím vyšší je jeho kvalita.

Vlaštovčí hnízda

cena: 32 000 korun za 1 kilogram

I když se z nich vyrábí polévka zvaná z „vlaštovčích hnízd“, ve skutečnosti jde o hnízdo jednoho z druhů rorýsovitých ptáků – salangany ostrovní. Tento tropický pták je velký asi 12 cm a žije v jihovýchodní Asii.

Salangana je příbuzná našemu rorýsovi a svá hnízda si staví ze slin. Žádné peří, žádné lístky a klacíky. Jen proteiny, sacharidy a trocha vlákniny. A právě ptačí sliny dělají z polévky z vlaštovčích hnízd jedno z nejdražších jídel na světě.

Roční obrat obchodu s vlaštovčími hnízdy činí kolem 135 miliard Kč.
Roční obrat obchodu s vlaštovčími hnízdy činí kolem 135 miliard Kč.

Zvyšuje sexuální výkonnost?

Čínská medicína těmto hnízdům přisuzuje četné blahodárné účinky, ale vědecké studie ukazují, že vlaštovčí sliny jsou především bohaté na proteiny. Tvrzení o vyhlazení pleti a zvýšení sexuální výkonnosti po její konzumaci zatím potvrzena nebyla.

Salangany si staví hnízda v puklinách vápencových útesů či jeskyních, kde je po celá staletí vybírají sběrači, aby je prodali čínským obchodníkům.

Když vlaštovčí hnízda doputují do cíle, do luxusních restaurací v Pekingu nebo Šanghaji, rozpouštějí se do podoby jakéhosi bělavého želé, které slouží jako základ pro dezerty, polévky nebo nápoje.

Fugu

cena: 12 000 korun za 1 kilogram

Fugu je japonským označením pro maso z ryby čtverzubce. Kromě toho, že jde o jeden z nejdražších pokrmů na světě, je také jedním z nejnebezpečnějších. Ryba je totiž prudce jedovatá a pokud se jídlo nepřipraví správně, následky mohou být tragické.

Připravovat tuto rybu mohou pouze licencovaní kuchaři, takže pokrmy podávané v restauracích jsou bezpečné. Každoročně nicméně zahyne několik lidí na otravu z neodborně připravené ryby nebo podcenění množství jedu ve vysoce jedovatých orgánech.

Fugu je jediným pokrmem, který nikdy nesmí pozřít japonský císař.
Fugu je jediným pokrmem, který nikdy nesmí pozřít japonský císař.

Udušení při plném vědomí

Tetrodotoxin, který obsahují játra, pohlavní orgány, kůže a také jikry čtverzubců, bývá až 1200x jedovatější než chemická látka dobře známá čtenářům detektivek – kyanid draselný neboli cyankáli.

Uvádí se, že jedna ryba obsahuje množství jedu, které by stačilo usmrtit 30 dospělých. Jen v letech 1927-1949 zemřelo v Japonsku po snědení špatně připraveného fugu podle oficiálních údajů 2688 lidí. Tetrodotoxin působí postupné ochrnutí svalstva.

Oběť otravy se udusí při plném vědomí. Protijed doposud není znám. Jde nicméně o nesmírně vyhledávanou pochoutku.

Foie gras

cena: až 7500 korun za 1 kilogram

Foie gras jsou játra hus nebo kachen, které jsou vykrmovány poněkud morbidním způsobem. Ptákům se několikrát denně zavede do volete nebo rovnou až do žaludku sonda, jíž se do nich vpraví krmná směs, která obsahuje především kukuřici.

Je jí mnohem víc, než je takový pták schopný za den sežrat, proto ta násilná forma. Játra pak zpracovávají energeticky bohatou krev a musí podstatně více pracovat. To vede ke zvětšení jejich objemu.

Foie gras mají velmi delikátní jemnou chuť a skvěle ladí se sladkokyselými surovinami. Často se upravují tak, že chutnají vlastně jako dezert.
Foie gras mají velmi delikátní jemnou chuť a skvěle ladí se sladkokyselými surovinami. Často se upravují tak, že chutnají vlastně jako dezert.

Pohřbeni zaživa

Jaterní tkáň pod tíhou překrmování degeneruje a nahrazuje ji tuk. Textura jater je potom velmi podobná máslu a játra mají výjimečně delikátní chuť. Normální zdravá játra obsahují pouze 5 % tuku, zatímco ve foie gras ho je 50 %.

Aby bylo takové krmení ještě účinnější, bývají ptáci výrazně omezeni v pohybu. V lepším případě mají tak málo prostoru, že se v něm prostě nemůžou pohnout. V horším případě jsou zakopáni po krk do země.

Po totálním přecpání následuje vyhladovění, aby se játra zbavila žluči. Když jde husa na porážku, můžou játra vážit až 1 kilogram.

Foto: Shutterstock.com, Wikimedia.com
reklama
Související články
Zajímavosti
3 typicky francouzské věcí, které nejsou francouzské
Co může být víc Francouzského než chlapík, který sedí pod obrazem Mony Lisy a hraje na akordeon. Snad jen chlapík, který končí pod gilotinou, protože má nejen pruhované triko, ale také modrou krev. Mona Lisa Původ: Itálie Každý, kdo zamíří do Paříže, chce vidět alespoň dva hlavní symboly města a možná celé Francie. Eiffelovku a […]
Zajímavosti
Den díkůvzdání není jediný: 5 svátků bohaté úrody
Když je úroda pod střechou, je čas slavit a vzdávat díky. Někde se oslavy podobají našim dožínkám, jinde jsou zvyky naprosto odlišné. Víte, kde nechávají překypět hrnec s rýží, proč krocan dostává milost a kdo bydlí v přístřešcích z listí? Milost pro krůtu Název: Den díkůvzdání Země: USA Jedním z nejznámějších svátků je Den díkůvzdání, […]
Zajímavosti
Chcete Nobelovku? Tak si ji kupte!
Ohromující objev, fenomenální literární dílo, průkopnická práce na poli míru či lékařství. To nejsou zrovna snadné podmínky pro získání Nobelovy ceny. Naštěstí existuje alternativa i pro ty, kdo se s nimi nechtějí namáhat. Stačí pár přebytečných milionů a prestižní zlatá medaile s portrétem Alfreda Nobela je vaše. Švédský vědec a průmyslník Alfred Nobel (1833–1896) by […]
Zajímavosti
Černá smrt: Morová rána přinesla nejen chaos, ale také pokrok
Pandemie bubonického moru, které se říká černá smrt, se z jižního Ruska rozšířila do Evropy v roce 1346, aby končila v roce 1353 opět v Rusku. Během pandemie černé smrti zemřelo 30 až 40 % populace, dle některých odhadů až 60 % populace, což by znamenalo 50 milionů lidí. Ani „černá smrt“ ale nebyla černobílá.   Morová rána měla […]
reklama
lifestyle
Tajemství gastronomie: Jak se zrodilo carpaccio, sendvič a pizza Margherita?
Co je vlastně carpaccio? Dnes tak můžeme v podstatě nazvat všechno, co nakrájíme na tenké plátky a za syrova podáváme ochucené nebo se studenou omáčkou. Od hovězího masa se název s časem posune i na ryby – konkrétně lososa a tuňáka – a dokonce i na ovoce či zeleninu. Majonézy často nahradí olivový olej nebo […]
Diktát životního stylu: Délku špičky bot určuje král
Boty na tzv. platformě nejsou výstřelkem 20. století. Poprvé se objevily už na konci středověku. Říkalo se jim „chopine“ střevíce s vysokou podrážkou a staly se velmi populárními. Na rozdíl od běžných bot totiž chránily před bahnem a mokrem. První platformy mají korkovou nebo dřevěnou podrážku a vrchní část ze sametu. Jejich výrobě už na […]
Počátky toaletního papíru: Evropa ho dlouho považuje za luxus
První toaletní papír znali už Číňané od 6. stol. n. l. Pro jeho výrobu sloužil nejlevnější papír a rýžová sláma. Císařská dílna vyprodukovala ročně cca 750 000 listů. Na denní spotřebu tedy připadá 2056 listů. Většinu z nich patrně použily dámy, které tvořily větší část dvora. Ostatní národy se s mytím následujícím po tělesné potřebě vypořádávaly různě. Starověcí […]
Bageta a croissant: Francouzské mňamky, které nejsou francouzské
Pokud byste měli vyjmenovat jídla typická pro Francii, určitě by mezi nimi nechyběla bageta a croissant. Jenže ani jedno jedno z těch dvou není tak úplně francouzské. Bageta Někdy až metr dlouhé pečivo z bílé mouky je symbolem Francie stejně jako třeba Eiffelovka. Prezident Emmanuel Macron (*1977) ji považuje za národní poklad a chce ji […]
reklama
svět zločinu
Vůdkyně kultu ubije oběti paličkami
V 90. letech minulého století má japonská žena jménem Sačiko Etoová (65) mnoho následovníků. Stojí v čele kultu, jenž uctívá její mystické síly. Podle jejích stoupenců dokáže z lidí vymítat ďábla. Nepoužívá při tom modlitby a symboly, ale speciální bubenické paličky. Sačiko paličkami sví zákazníky bije, dokud z nich všechno zlo nevyžene. V lednu 1995 však její praktiky definitivně […]
Albert Fish: 120 dní Sodomy je proti němu čajíček…
Britská spisovatelka a muzikanta Charlotte Greigová (1954–2014) považuje za hlavní zdroj inspirace pro Hannibala Lectera amerického natěrače a neuvěřitelně perverzního sadistického vraha Hamiltona Howarda „Alberta“ Fishe (1870–1936). U Fishe není kanibalismus žádná výjimka. „Měl jsem předek těla s kousky, které mám nejradši. Jeho ptáčka, varlata a roztomilý, pěkně baculatý zadeček, abych si ho mohl upéct […]
Čtyřnásobný vrah Robert Maudsley: Na svobodě vraždí jen jednou
Britskému sériovému zabijákovi Robertu Johnu Maudsleymu (*1953) se přezdívá skutečný Hannibal Lecter. Je nadprůměrně inteligentní, miluje klasickou hudbu, a když se zeptáte jeho známých, vylíčí vám ho všichni jako vtipného a zdvořilého společníka, který byl vždy každému nápomocen.   Přesto svůj život zřejmě již dožije ve speciální cele o rozměrech 5,5 × 4,5 metru. V […]
Mistři falzifikátoři na českém písečku: Pozor na Zrzavého i Schikanedera!
Učí se o nich v dějinách umění, kdo si v posledních letech koupil jejich pravé dílo, zaplatil miliony. Není se co divit, že u nás i ve světě koluje řada falzifikátů slavných českých malířů.   Ne nadarmo se o něm už v jeho 24 letech mluví jako o „nejnadanějším z akademiků“. Pražský rodák Jakub Schikaneder […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Vilémovický tis: Svědek tisícileté historie stále roste
epochanacestach.cz
Vilémovický tis: Svědek tisícileté historie stále roste
Tis obecný nebo také tis červený je už od středověku významný strom. Má totiž kvalitní, tvrdé a přitom pružné dřevo, takže si ho oblíbili nejrůznější řemeslníci v čele s výrobci luků. A tak tisy mizely z krajiny a narazit dnes na opravdu hodně starý tis je vzácnost. Ovšem někdy takové štěstí přece jen máme. Zámek ve Vilémovicích na
Šest prstů? Celkem běžná věc!
epochalnisvet.cz
Šest prstů? Celkem běžná věc!
Napočítat na prstech ruky do dvanácti? Ukázat někomu hned čtyři vztyčené prostředníčky současně? Zavázat si jednou rukou tkaničky u bot? Žádný problém pro ty, kterým příroda nadělila prsty navíc. &
Pekelné údolí: Skutečně stavěl místní most samotný čert?
enigmaplus.cz
Pekelné údolí: Skutečně stavěl místní most samotný čert?
Nedaleko majestátní zříceniny hradu Chojnik na polské straně Krkonoš najdeme místo zvané Pekelné údolí. Dnes již nikdo přesně neví, který z jeho pánů chtěl kdysi postavit kamenný most, spojující hrad
Skvělý jahodový tvarožník
tisicereceptu.cz
Skvělý jahodový tvarožník
Tvarožník je tuzemskou obdobou italského tiramisu. Ingredience 400 g jahod 120 g piškotů 350 g zakysané smetany 400 g plnotučného tvarohu 2 vanilkové cukry 3 lžíce moučkového cukru 2 lžíce
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Jeho děti se s ní nebaví
nasehvezdy.cz
Jeho děti se s ní nebaví
S překvapivým přiznáním přišla zpěvačka Dara Rolins (50)! Ačkoli s bývalým fotbalistou Pavlem Nedvědem (51) randí už více než dva roky, ještě nepoznala jeho děti. Ivana s Pavlem už jsou dospělí a 
Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků 
21stoleti.cz
Umělá inteligence by mohla rozpoznávat vysoké riziko rakoviny plic u nekuřáků 
Výzkumníci z Centra výzkumu kardiovaskulárních zobrazovacích metod (Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School) oznámili vývoj modelu hlubokého učení, který může pomoci identifikovat neku
Finty pro pěkné obočí
panidomu.cz
Finty pro pěkné obočí
Aby vám to slušelo, k tomu stačí upravit obočí, nanést řasenku a možná ještě rtěnku, a to v tomto pořadí. Bez obočí to totiž nefunguje, přitom právě s ním je nejvíc starostí. Vytrhat, nebo dokreslit? To bývá zásadní otázka, neboť málokdo má chloupky v obočí rostlé „tak akorát“. Kromě vrozených předpokladů je pro hustotu porostu
Zpátky do minulosti: Jak to bylo s poltergeisty
enigmaplus.cz
Zpátky do minulosti: Jak to bylo s poltergeisty
Paranormální jev, ve kterém se v lidských příbytcích zdánlivě samovolně pohybují, rozbíjejí se či dokonce vybuchují předměty. Selhává elektronika, svědci slyší zvláštní neidentifikovatelné zvuky, jako
Vyprosila jsem si na panence Marii zázrak zázraků
skutecnepribehy.cz
Vyprosila jsem si na panence Marii zázrak zázraků
Padal těžký sníh a blížil se advent, Terezčin už druhý. Splnil se mi sen, chtěla jsem být šťastná, ale cosi mi v tom bránilo. Připadalo mi, že máma neumí odpouštět. Přitom byla silně věřící. Ale nesmiřitelná. „Nesmí mi přes práh,“ sípala. „Už nikdy.“ Smířila jsem se s tím. Byla jsem vzorná dcera, s rodiči jsem se nikdy nedohadovala, brala
Kristián Hynek otevřel showroom Zahálka pro nejnáročnější cyklisty
iluxus.cz
Kristián Hynek otevřel showroom Zahálka pro nejnáročnější cyklisty
Kristiána Hynka není třeba milovníkům horské cyklistiky dlouze představovat. Vicemistr světa v maratonu na horských kolech vyměnil závodní kariéru za nespočet aktivit v cyklo branži. Jak sám říká, jde
Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty
21stoleti.cz
Bioinženýství přeměňuje odpad na látky s vyšší hodnotou, třeba bioplasty
Stejně jako člověk šlechtil tisíce let odolnější a výnosnější odrůdy pšenice, vědci v laboratořích dnes „domestikují“ a „šlechtí“ bakterie a kvasinky pro efektivnější produkci léčiv, biopaliv nebo nov