K nejstarším pokrmům se řadí guláš, tedy pozvolná příprava masa v kořeněné tekutině. První postupy, jak oblíbený pokrm připravit, se datují už do doby před 7000‒8000 lety.
„Dejte maso do zvířecího hrudníku, smíchejte ho s vodou a uvařte ho takto na ohni z kostí. Kosti se velmi dobře spalují… Tímto způsobem je vůl, nebo jakákoli jiná obětní bestie, důmyslně přiveden k varu,“
nabízí řecký filozof Hérodotos (asi 484‒430/420 př. n. l.) nabízí další recept.
Recepty z nejstarší kuchařky
Kniha od Apicia De Re Coquinaria, nejstarší dochovaná římská kuchařka ze 4. století př. n. l. zmiňuje podobné pokrmy z jehněčího nebo rybího masa.
První zmínku o ragú, které má původ ve Francii, najdeme v publikace francouzského šéfkuchaře Tailleventa ze 14. století s názvem Le Viandier.
Hrůzný pokrm
Aztékové si v 16. století oblíbili hrůzný recept, podle kterého připravovali guláš z lidského masa ochucený chilli papričkami, známé tlacatlaolli. Je ale velmi sporné, zda ho jedli, šlo zřejmě o rituál.
Záznamy o aztécké kanibalské lahůdce přináší Hernando Ruiz de Alarcón (1574‒1646) ve svém pojednání z roku 1629.