Skip to content
reklama

Fuj, tohle nechci: Jak se mění chuť během života?

„Dědo, to ti fakt chutná?!“ ptá se dospívající vnuk starého muže, který na svém talíři právě pokryl maso vysokou vrstvou kečupu. Když dostane kladnou odpověď, jen nechápavě zakroutí hlavou. „Počkej, až budeš v mém věku,“ poznamená dědeček a ukrojí si pořádné sousto.

Základem naší lásky či nelásky k určitým chutím je vlastně lidská evoluce. Stačí se podívat na děti. Ty od narození preferují sladkou chuť pokrmů a u většiny z nich tato náklonnost přetrvává až do období dospívání.

Je to proto, že v té době se jejich růst začíná zpomalovat.

Sladká chuť pro život

Odborníci to vysvětlují tím, že sladká chuť slouží jako obecný znak vysoce kalorických potravin, které jsou klíčové pro růst, vývoj a přežití. Mnohé děti mají také zálibu v soli, což je důležitý minerál pro funkci mozku a svalů.

Zatímco sladká a slaná chuť signalizují užitečné atributy potravin, hořká je naopak signálem varovným. Látky s hořkou chutí vylučuje mnoho rostlin právě pro svou ochranu před škůdci a tak i děti si intuitivně uvědomují, že se jim do úst dostalo něco, co by jim mohlo uškodit.

Ve srovnání s dospělými lidmi reagují na „hořkost“ citlivěji. To vše působí jako ochranný systém, který zaručuje, že lidská mláďata do sebe dostanou dostatek výživných látek, zároveň se vyhnou toxinům a budoucnost našeho druhu tak není v ohrožení.

Zelenina v příkrmech děti málokdy nadchne. (Foto: Ben Kerckx / Pixabay)

První dojmy

Tyto preference pak ovlivňují, jak děti reagují na zdravé, ale nahořklé potraviny, ke kterým patří například tmavě zelená zelenina. Kojencům tak chutná nasládlé mateřské mléko, zatímco u nich obvykle nebudí nadšení třeba tmavá paprika nebo špenátové pyré.

Ale není to jen evoluce, která má vliv na zvýhodňování některých chutí v dětství. Už plod v matčině děloze se učí „mít rád“ určité potraviny a nápoje, které ovlivňují chuť plodové vody a přinášejí tak informace o tom, na čem je bezpečné si pochutnat.

Náklonnost dětí k určitým jídlům lze ovlivnit

Totéž platí pro mateřské mléko, kterým je dítě krmeno po narození a které může chuťově ovlivnit matčina strava. Toho lze využít i k tomu, aby se děti později nevyhýbaly například právě zelenině. Kromě nepřetržitého procesu učení ve všech oblastech, tedy i stravovacích návycích, kdy nám během života zachutnají také další pokrmy, se mění chuť následkem stárnutí.

Naše chuťové pohárky se liší svou citlivostí na různé druhy chutí a mají schopnost rychlé obnovy, takže třeba i po spálení jazyka horkým nápojem se jejich činnost zakrátko vrátí do normálu.

blank
Pokud matka jí zeleninu už během kojení a těhotenství, její potomci si mohou na její chuť snáze zvyknout.(Foto: Jerzy Górecki / Pixabay)

Chutná to jako podrážka…

Stárnutí však tyto schopnosti negativně mění a zpomaluje se i rychlost regenerace. Kromě toho mohou chuť ovlivnit i některé druhy léků nebo určité nemoci. Podobně jako chuť slábne ve vyšším věku také čich, který se rovněž podílí na vnímání chuti.

To ale znají i mladší lidé, když mají pocit ucpaného nosu například kvůli rýmě. Chuť může do jisté míry ovlivnit také komunita mikrobů v ústní dutině, nazývaná orální mikrobiom. Na to, zda nám určité jídlo chutná, mají vliv rovněž fyzikální vlastnosti potravin, jako je jejich teplota nebo struktura a dokonce i předchozí zkušenosti s podobnou příchutí.

Stárnoucí gurmáni v tomto ohledu pro sebe nemohou mnoho udělat a proto často hledají způsob, jak ozvláštnit chuť pokrmů, například používáním výraznějšího koření nebo většího množství dochucovacích prostředků.

A třeba právě kečup nebo sójová omáčka mohou být jedním ze způsobů, jak si pokrm zase lépe vychutnat.

blank
Ve vyšším věku si lidé často dopřávají větší množství různých dochucovadel.(Foto: Tommy Pixel / Pixabay)
Foto: Pixabay Titulka (Foto: Photosforyou / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Tapety jako na zámku
panidomu.cz

Tapety jako na zámku

Jinak řečeno tapety textilní. Právě ty si spojujeme s...
Masiv pod nohama
rezidenceonline.cz

Masiv pod nohama

Podlahová krytina z přírodního dřeva je prověřená...
Zastavil Jozue Slunce? Pomáhala mu vyspělá mimozemská rasa?
enigmaplus.cz

Zastavil Jozue Slunce?...

Desetitisíce židovských bojovníků visí svému...
Znovuzrození ikonického outdoorového modelu Alpina
iluxus.cz

Znovuzrození ikonického...

Ikonická řada Extreme, která se poprvé objevila...
Mrazivá předpověď: Do roku 2100 zmizí polovina ledovců na Zemi
epochalnisvet.cz

Mrazivá předpověď: Do roku...

Ledovce jsou krásné a majestátní....
Tak trochu jiné orloje
epochanacestach.cz

Tak trochu jiné orloje

Ten pražský na...
Největší zázraky 21. století: Dokazují existenci věcí mezi nebem a zemí?
enigmaplus.cz

Největší zázraky 21. století:...

Američan Grayson Kirby si při autonehodě...
Perla neomylně poznala, kde jí je potřeba
skutecnepribehy.cz

Perla neomylně poznala, kde...

Čtyři dny se ty dvě trmácely vlakem, od hranic je...
Uteče Rybová manželovi za Majerem?
nasehvezdy.cz

Uteče Rybová manželovi za...

Už nějakou dobu se...
Krůtí maso se zeleninovým salátem
tisicereceptu.cz

Krůtí maso se zeleninovým...

Bezchybná volba, pokud hubnete. Krůtí maso...
Trpí delfíni „alzheimerem“?
21stoleti.cz

Trpí delfíni „alzheimerem“?

Alzheimerova choroba je nejčastější příčinou...
Chce zničit Borhyové hvězdnou kariéru?
nasehvezdy.cz

Chce zničit Borhyové...

Dlouhá léta neměla na Nově...

Předplatné časopisu

Chcete znát odpověďi? EPOCHA je pro Vás jasnou volbou. Již 17 let pro vás mícháme koktejl toho nejzajímavějšího, co se kolem nás děje!

Zvolte variantu

Epocha