Skip to content
reklama
reklama

Fuj, tohle nechci: Jak se mění chuť během života?

„Dědo, to ti fakt chutná?!“ ptá se dospívající vnuk starého muže, který na svém talíři právě pokryl maso vysokou vrstvou kečupu. Když dostane kladnou odpověď, jen nechápavě zakroutí hlavou. „Počkej, až budeš v mém věku,“ poznamená dědeček a ukrojí si pořádné sousto.

Základem naší lásky či nelásky k určitým chutím je vlastně lidská evoluce. Stačí se podívat na děti. Ty od narození preferují sladkou chuť pokrmů a u většiny z nich tato náklonnost přetrvává až do období dospívání.

Je to proto, že v té době se jejich růst začíná zpomalovat.

Sladká chuť pro život

Odborníci to vysvětlují tím, že sladká chuť slouží jako obecný znak vysoce kalorických potravin, které jsou klíčové pro růst, vývoj a přežití. Mnohé děti mají také zálibu v soli, což je důležitý minerál pro funkci mozku a svalů.

Zatímco sladká a slaná chuť signalizují užitečné atributy potravin, hořká je naopak signálem varovným. Látky s hořkou chutí vylučuje mnoho rostlin právě pro svou ochranu před škůdci a tak i děti si intuitivně uvědomují, že se jim do úst dostalo něco, co by jim mohlo uškodit.

Ve srovnání s dospělými lidmi reagují na „hořkost“ citlivěji. To vše působí jako ochranný systém, který zaručuje, že lidská mláďata do sebe dostanou dostatek výživných látek, zároveň se vyhnou toxinům a budoucnost našeho druhu tak není v ohrožení.

blank
Zelenina v příkrmech děti málokdy nadchne. (Foto: Ben Kerckx / Pixabay)

První dojmy

Tyto preference pak ovlivňují, jak děti reagují na zdravé, ale nahořklé potraviny, ke kterým patří například tmavě zelená zelenina. Kojencům tak chutná nasládlé mateřské mléko, zatímco u nich obvykle nebudí nadšení třeba tmavá paprika nebo špenátové pyré.

Ale není to jen evoluce, která má vliv na zvýhodňování některých chutí v dětství. Už plod v matčině děloze se učí „mít rád“ určité potraviny a nápoje, které ovlivňují chuť plodové vody a přinášejí tak informace o tom, na čem je bezpečné si pochutnat.

Náklonnost dětí k určitým jídlům lze ovlivnit

Totéž platí pro mateřské mléko, kterým je dítě krmeno po narození a které může chuťově ovlivnit matčina strava. Toho lze využít i k tomu, aby se děti později nevyhýbaly například právě zelenině. Kromě nepřetržitého procesu učení ve všech oblastech, tedy i stravovacích návycích, kdy nám během života zachutnají také další pokrmy, se mění chuť následkem stárnutí.

Naše chuťové pohárky se liší svou citlivostí na různé druhy chutí a mají schopnost rychlé obnovy, takže třeba i po spálení jazyka horkým nápojem se jejich činnost zakrátko vrátí do normálu.

blank
Pokud matka jí zeleninu už během kojení a těhotenství, její potomci si mohou na její chuť snáze zvyknout.(Foto: Jerzy Górecki / Pixabay)

Chutná to jako podrážka…

Stárnutí však tyto schopnosti negativně mění a zpomaluje se i rychlost regenerace. Kromě toho mohou chuť ovlivnit i některé druhy léků nebo určité nemoci. Podobně jako chuť slábne ve vyšším věku také čich, který se rovněž podílí na vnímání chuti.

To ale znají i mladší lidé, když mají pocit ucpaného nosu například kvůli rýmě. Chuť může do jisté míry ovlivnit také komunita mikrobů v ústní dutině, nazývaná orální mikrobiom. Na to, zda nám určité jídlo chutná, mají vliv rovněž fyzikální vlastnosti potravin, jako je jejich teplota nebo struktura a dokonce i předchozí zkušenosti s podobnou příchutí.

Stárnoucí gurmáni v tomto ohledu pro sebe nemohou mnoho udělat a proto často hledají způsob, jak ozvláštnit chuť pokrmů, například používáním výraznějšího koření nebo většího množství dochucovacích prostředků.

A třeba právě kečup nebo sójová omáčka mohou být jedním ze způsobů, jak si pokrm zase lépe vychutnat.

blank
Ve vyšším věku si lidé často dopřávají větší množství různých dochucovadel.(Foto: Tommy Pixel / Pixabay)
Foto: Pixabay Titulka (Foto: Photosforyou / Pixabay)
Právě v prodeji
reklama
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Věda a technika
Zobrazit více …

Nenechte si ujít další zajímavé články

Umění cestovat nalehko
panidomu.cz

Umění cestovat nalehko

Chystáte se na několikadenní dovolenou a...
Potápky Prim pro ty, kdo se nebojí výzev
iluxus.cz

Potápky Prim pro ty, kdo se...

Svět ticha, jen modrá hlubina a vy. Objevování...
Vrátil se ke své bývalé manželce
skutecnepribehy.cz

Vrátil se ke své bývalé...

Když jsem se seznámila se...
Pošle partnera na mateřskou?
nasehvezdy.cz

Pošle partnera na mateřskou?

Už za pár dnů se z EVY...
Medové chilli brambory
tisicereceptu.cz

Medové chilli brambory

Pikantní varianta je skvělá samotná i jako příloha....
Pohoří Smrčiny: Po stopách J. W. Goetha
epochanacestach.cz

Pohoří Smrčiny: Po stopách...

Oblast skal na okraji...
Bude svatba, nebo další zklamání?
nasehvezdy.cz

Bude svatba, nebo další...

Už jednou měla Eva...
Straší na hradě duch tureckého vojáka?
enigmaplus.cz

Straší na hradě duch...

Mohutný hrad v maďarském městě Eger se...
Reminiscence zlaté jazzové éry
rezidenceonline.cz

Reminiscence zlaté jazzové éry

V blízkosti slavného kasina,...
Skutečné Čelisti: Žraločí sériový zabiják rozpoutá v New Jersey peklo!
enigmaplus.cz

Skutečné Čelisti: Žraločí...

Žralok bílý patří právem k nejobávanějším...
Je libo garsonku, nebo 3+1?
21stoleti.cz

Je libo garsonku, nebo 3+1?

3D tisk ušel za několik málo let...
Jak čaruje fata morgána?
epochalnisvet.cz

Jak čaruje fata morgána?

Fata morgána je fascinující jev, opředený řadou mýtů....