Domů     Čeká nás hmyzí Armageddon?
Čeká nás hmyzí Armageddon?
15.3.2023

Vědci bijí na poplach. V některých zemích klesl počet létajícího hmyzu o tři čtvrtiny. Opravdu hrozí, že za 100 let už hmyz nebude? A opravdu by to znamenalo konec lidstva, jak někteří straší?

Opravdu se to děje,“ potvrdí britský biolog Dave Goulson (*1965).

„Jel jsem v létě přes Francii. Dřív jsem musel několikrát zastavit a očistit čelní sklo potřísněné od hmyzu, ale v posledních letech nepamatuji, že bych to musel dělat.“

Optimisté se radují, že jim konečně vosy nepolezou do piva, pesimisté však tvrdí, že svět skončí. Bez hmyzu uhynou rostliny. Ptáci a drobní živočichové nebudou mít co jíst a vyhynou, takže tím pádem nebudou mít co jíst ani větší živočichové a vyhynou také.

Nakonec vyhyne člověk. Opravdu?

Milou českou berušku pomalu vytlačuje její agresivní asijská příbuzná (pxfuel)
Milou českou berušku pomalu vytlačuje její agresivní asijská příbuzná (pxfuel)

Hmyz potřebujeme

Jedno je jisté. Hmyz není jen otravným atributem léta. Je důležitou součástí systému života na Zemi. Ten létající opyluje květiny i některé plodiny. Ať už jsou to včely, čmeláci, můry, motýli nebo mnoho druhů různých mušek.

Další se podílejí na kultivaci půdy nebo pomáhají s recyklací odumřelé organické hmoty a odpadu.

„Kdyby jich nebylo, země by byla pokryta exkrementy krav, ovcí a dalších zvířat,“

připomíná entomolog Simon Leather. Vosy a další hmyzí dravci drží na uzdě škůdce, a všichni pak slouží jako potrava pro ptáky, ryby, obojživelníky, plazy i drobnější savce.

Práci nebudou mít co jíst? (pxfuel)
Práci nebudou mít co jíst? (pxfuel)

Výsledky jsou alarmující

Vědci už dlouho varují, že hmyzu ubývá a výsledky posledních výzkumů však ukazují, že se situace je mnohem vážnější než se zdálo.

„Jsme na cestě k ekologickému Armageddonu s hlubokými dopady na lidskou společnost,“ varuje Goulson. Za pravdu mu dává i výzkum publikovaný v časopise Plos One, který vychází z práce desítek německých entomologů.

Ten tvrdí, že za posledních 25 let zmizelo v Německu 76 procent létajícího hmyzu. Tento pokles je ještě výraznější v letních měsících, kdy dosahuje alarmujících 82 procent. A to nejen v okolí měst, ale dokonce i v přírodních rezervacích.

„To je ještě znepokojivější fakt, neboť jde o oblasti, které jsou chráněné a dobře spravované,“ upozorňuje profesor Caspar Hallmann. Studie také potvrdí přímou úměru mezi klesajícím počtem určitého druhu hmyzu a ptáků, kteří se jím živí.

„V Británii klesl počet ptáků od roku 1970 téměř o polovinu, u některých druhů, například u Ťuhýka obecného, který se živí velkými brouky, až o 90 procent“ upozorňuje přírodovědec Michael McCarthy.

V Německu za posledních 25 let zmizelo 76 procent létajícího hmyzu.
V Německu za posledních 25 let zmizelo 76 procent létajícího hmyzu.

Zemědělství i světlo

Přesná příčina tak obrovského vymírání je zatím nejasná, přesto se vědci shodují, že jde o následky řady vlivů. Od znečištění, až po globální oteplování.

„Svůj podíl má i rozšiřování městské zástavby, vytvářející silné světelné znečištění, které narušuje páření nočnímu hmyzu,“

dává příklad Leather. Nebezpečné je také nadužívání pesticidů, jejichž koncentrace třeba hmyz nezabíjí přímo, ale má vliv na jeho chování, ovlivňuje jeho schopnost navigace i komunikace.

Podle mnohých má zcela zásadní vliv člověk ať úpravou krajiny, stále intenzivnějším průmyslovým zemědělstvím s monokulturami na velkých lánech navíc chemicky ošetřovanými. A jak dodává biolog David Storch také moderní lesnictví.

Sedmdesát ze 100 druhů plodin, které poskytují lidem přes 90 potravin, je opylováno včelami. (pxfuel)
Sedmdesát ze 100 druhů plodin, které poskytují lidem přes 90 potravin, je opylováno včelami. (pxfuel)

Opravdu armageddon?

I když je ubývání hmyzu nepopiratelný fakt, na kterém se shodnou všichni odborníci, ne všichni vidí budoucnost tak černě.

„Přes poplašné zprávy nehrozí, že hmyz zcela vyhyne, to ostatně netvrdí žádná ze studií,“

uklidňuje britská bioložka profesorka Helen Royová. Také David Storch v jednom svém televizním vystoupení říká:

„Hmyzu bude určitě méně než před dvěma sty léty, bude to problém, ale nezmizí. Spousta druhů hmyzu ubývá, ale jiné přibývají. Věřte že nás hmyz nakonec přežije. Pouze druhové bohatství a počet se sníží.“

Foto: pxfuel
Související články
Věda a technika
Chudák malý Albert: Experiment mu způsobí strach i ze Santa Clause!
Chvíli nesrozumitelně žvatlá, pak se převalí a jeho pozornost zaměstná sněhobílá laboratorní myš. Instinktivně po ní natáhne ruce, když místnost naplní hlasitý zvuk kladiva a kovové tyče. Dítě se leká a okamžitě propuká v pláč, jenže to je jen začátek! Vědci potvrzují své hypotézy všemožnými pokusy. Zatímco ruský psycholog Ivan Petrovič Pavlov (1849-1936) moří psy, jeho […]
Věda a technika
Proč máme škytavku?
„Škyt! Zase na mě někdo myslí!“ známou průpovídkou si lidé odůvodňují škytavku už v 17. století a říkáme to dodnes. I když dávno tušíme, že pravá příčina nejspíš bude jiná… Nádech, výdech. Dva základní a k životu nezbytné pohyby provádíme bez ustání celý cen, aniž bychom to vnímali. Přesněji nevnímáme je, dokud hladký průběh nekončeného […]
Věda a technika
Kdo dosedne na Měsíc? Je tu velký souboj dvou miliardářů
Po dekádách útlumu, kdy se kosmické bádání zaměřovalo na vysílání sond a na zkoumání orbity nebo nejbližších planet, jsme se dostali do éry nových vesmírných závodů. Tentokrát však mezi sebou kromě velmocí soupeří také soukromé firmy. Která bude mít navrch? Zatímco ještě pár let nazpátek se nejčastěji skloňovalo jméno amerického podnikatele Elona Muska (⃰1971) a […]
Věda a technika
Skutečně existuje jarní únava?
Dny jsou konečně delší, slunce začíná pěkně hřát, tráva se zelená, ptáci zpívají… a vy byste nejraději ani nevylézali z postele! Přepadla vás hrozná lenost! Anebo je to trochu jinak? Jarní únava může někdy působit jako hloupá výmluva. Zkrátka se vám nechce nic dělat. Pokud ale z pocitu vyčerpání máte závratě, nejste schopni se na […]
reklama
lifestyle
Becherovka: Likér s chutí tajemství…
Mnoho světových značek si své výrobní postupy přísně střeží. Nejinak je tomu rovněž i v případě slavné, věhlasné Becherovky Original. Říká se, že její výrobní recepturu prý vždy znají pouze dva zaměstnanci. Ti v přesném poměru míchají směs přibližně dvaceti různých bylin a koření. Celkově se její přímou výrobou údajně zabývá jen dvacet lidí, i […]
Fenomén jménem televize: Když se spojily film a rádio…
Televizi zná asi každý z nás. Však v dnešní době sledováním televize tráví svůj volný čas na 40 % Čechů a v průměru u ní stráví kolem čtyř hodin denně! Jaké ale byly její začátky? Kde se vzala a kam směřuje? A jaká jsou televizní nej? Pojďme se společně podívat na jeden z nejrozšířenějších fenoménu dnešní doby. Prvotním nápadem […]
Jak se rychle najíst? Kdy se konzervy a pytlíkové polévky staly levnou náhradou čerstvé stravy?
Vždycky není možné konzumovat čerstvou stravu, Někdy je prostě příliš velký spěch a musíte slupnout něco rychlého, nebo zkrátka není na vaření čas nebo chuť. V takovou chvíli přicházejí na řadu alternativy – instantní jídla nebo konzervy. Kde se vzaly?   Za prvními konzervami s jídlem stál Napoleon I. Bonaparte. Budoucí francouzský císař Napoleon I. Bonaparte (1769–1821) […]
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.     Pekelně ostrá kaše harrisa Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu […]
reklama
lifestyle
3x bourání v matičce Praze: Nepomohou ani protesty
Má kapacitu přes 2000 míst. Jde o největší synagogu v Praze a jednu z největších na světě. Řeč je o Vinohradském templu, postaveném v novorenesančním slohu s maurskými prvky. 14. února 1945 bohužel dostane zásah při spojeneckém bombardování.   Nacisté blokují jeho hašení, i tak by ale mohl být ještě opraven. Přesto je, přes protesty […]
Tamales: Lahůdka stará přes 10 000 let
Kukuřičnou mouku uvaříte v pořádně osoleném kuřecím vývaru, do kterého přisypete anýz. Přidáte lžíci vepřového sádla a za chvíli máte hotové základní těsto. A teď už je to na vás.   Jste přesvědčení masoteriáni? Pak přidejte kuřecí, vepřové, hovězí nebo rovnou od každého kus. Chuť zvýrazněte chilli papričkami, případně dodejte zeleninu, měkký sýr a olivy. […]
Chutná pečeně, pestrá strava a placky jako fast food jsou známé už v pravěku a starověku
Máte pocit, že pravěcí a starověcí lidé to v kuchyni moc neuměli? Mýlíte se. Už tenkrát se řadili k labužníkům, kteří si dovedli vyrobit zajímavé a chutné pokrmy. Kulinářské tradice se rodily už tenkrát. Středoevropani a nejenom oni už v pravěkých dobách uměli připravit chutné jídlo pro své hladové žaludky. Vlastně prazáklad dnešní kuchyně si neseme od té […]
Sladký valčík: Proč měl cejch nemravné zábavy?
Někde jsem slyšel, že valčík byl dokonce zakázaný. Je to pravda? Ano, je to tak. Dostal označení závadného tance. To ale jenom posílilo zájem o něj. A jak tento tanec vůbec vznikl? Valčík se zrodil v rakouských Alpách někdy kolem roku 1600 jako tanec tyrolských horalů. Ovšem už v 16. století se ve Francii tančil tanec zvaný […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
21stoleti.cz
Knihovna ve virtuální realitě je skutečná
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
historyplus.cz
První pivovary u nás vyrůstaly v klášterech
Znavený mnich se opile olízne. Trochu přebral, jenže tahle várka piva se opravdu povedla. Tíží ho výčitky svědomí, na paměti má varovná slova biskupa. Zítra ale všechno dožene. Modlitbám se bude věnovat s ještě větší intenzitou než jindy.   Zpracování chmele na zlatavý mok se jako první u nás ujímají kláštery. „Protože měly vlastní výrobu piva,
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
skutecnepribehy.cz
O lásku svých rodičů jsem musela bojovat
Naši začali mluvit o rozvodu. Byla jsem rozmazlený jedináček a představa, že by se mi najednou zhroutil domov, byla pro mě zničující. Když mi naši opatrně naznačili, že se budou rozvádět, zhroutil se mi svět. Pocit jistoty splaskl jako propíchnutý balonek. Ještě nikdy v životě jsem se necítila tak mizerně. Nevěřila jsem svým uším. Nevěřila jsem, že to
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
epochalnisvet.cz
Mapinguari: Je nestvůra s tlamou na břiše jen mýtus?
Fascinující amazonská džungle nemusí skrývat jen dosud neznámé rostliny a „běžná“ zvířata. Možná se v ní potlouká tvor, se kterým byste se rozhodně setkat nechtěli. Podle některých popisů připomíná Bigfoota a i když jde podle všeho o legendu, reálný předobraz toto monstrum zřejmě opravdu má!   Pohybuje se prý pomalu a nenápadně a většinou zůstává
Nepečený dort s malinami
tisicereceptu.cz
Nepečený dort s malinami
Tvaroh můžete nakombinovat s ricottou nebo také řeckým jogurtem. Ovoce použijte podle sezony nebo podle toho, jaké máte u vás doma rádi. Ingredience Na 1 kulatou formu 300 g kakaových sušenek
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
iluxus.cz
DS PENSKE představuje nový „kabát“ své formule pro E-Prix v Monaku
Světový šampionát ABB FIA Formula E se jako obvykle zastaví v Monaku. A pro tento sedmý ročník slavného závodu se společnosti DS Automobiles a PENSKE AUTOSPORT rozhodly oslavit prestiž a půvab proslul
Vepřová žebírka glazovaná pivem
nejsemsama.cz
Vepřová žebírka glazovaná pivem
Žebra můžete podlévat jak černým pivem, tak světlým ležákem. Ingredience na 6 porcí: 500 ml černého piva 2 kg vepřových žeber 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička uzené papriky 1 lžíce olivového oleje sůl barevný pepř Postup: Vepřová žebra omyjte, osušte a rozdělte na větší díly tak, aby se vám porce vešly do pekáče. Připravte si směs, kterou budete
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
epochanacestach.cz
Roštejn: Hrad rozkvetlý jako růže
Je to už sedm století, co na skalnatém kopci v Javořických vrších vzniklo lovecké sídlo pánů z Hradce. O své přežití do dnešních časů musel sice bojovat, ale ten boj vyhrál a patří mezi perly celého kraje. Podle pověsti si pán zdejšího kraje zatoužil vystavět na skále hrad, ale nedostávalo se mu peněz. Upsal proti duši ďáblu,
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
panidomu.cz
5 tipů, jak ukázat krásu dřeva
Dřevo je nesmírně příjemný a oblíbený materiál, přitom jeho krásu někdy zbytečně zakrýváme. Zde je pět inspirací, jak ji naopak co nejvíce ukázat. Ze starých dřevěných rámů se dá vytvořit jednoduchá konstrukce, která se báječně hodí jako opora pro kytice ze suchých rostlin. Suché traviny (a právě tak suché květy) v ní dokonce vypadají lépe
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
nasehvezdy.cz
Skončila Nesvačilová se zlomeným srdcem?
Chvíli se zdálo, že je Denisa Nesvačilová (32) znovu šťastná. Jenže bohužel má asi opět srdce na cáry. Románek s pohledným kolegou podle všeho nevyšel. Měl se k ní chovat jako princezně, zahrnovat
Pozor na noční pohled z okna!
enigmaplus.cz
Pozor na noční pohled z okna!
Odedávna existuje celá řada lidových pověr. Ty skutečně nejděsivější z nich se pak většinou týkaly temné části dne, tedy noci. Lidé pevně věřili, že za tmy se nemá vycházet z domu a není ani dobré dív