Domů     5 nejmalebnějších zámků v podhůří Krkonoš a Orlických hor
5 nejmalebnějších zámků v podhůří Krkonoš a Orlických hor
26.8.2021

V malebné krajině Českého ráje stojí několik zámků, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti. Můžete díky nim nahlédnout třeba pod ruku geniálního stavitele Santiniho či se vydat po stopách děsivého Jacka Rozparovače. Rozhodně vás čeká nezapomenutelný výlet.

Karlova Koruna: Poslední odkaz Santiniho

Nachází se: v Chlumci na Cidlinou na Královéhradecku

GPS souřadnice: 50°9’32″N, 15°27’4″E

Web: www.karlovakoruna-zamek.cz

Když se řekne Santini, mnohé poučené ucho zpozorní. A zcela oprávněně. Geniální český architekt s italskými kořeny Jan Blažej Santini-Aichel dokázal navrhnout řadu zcela výjimečných skvostů, které dodnes navíc halí punc tajemství.

Jedním z jeho posledních děl je právě barokní zámek Karlova Koruna. Jakou zvláštnost v něm Santini zanechal? Například to, že silueta zámku vypadá ze všech směrů téměř naprosto stejně.

Není proto divu, že patří k nejvýznamnějším barokním stavbám u nás. Vyrostl jako luxusní letní sídlo pro nejvyššího kancléře a lovčího Království českého Františka Ferdinanda Kinského v první polovině 18. století.

Poněkud netradiční jméno

Proč byl ale zámek pojmenován po jednom z korunovačních klenotů? Už půdorys stavby totiž velmi věrně připomíná korunu, a když pak zámek navštívil samotný císař Karel VI., bylo sídlo pojmenováno na jeho počest.

Ještě před koncem 2. světové války ale zámek vyhořel, a to, co se podařilo zachránit z cenného vybavení, bylo rozvezeno po okolních sídlech, například na Opočno či Ratibořice.

Zámek byl po dlouhé rekonstrukci opět otevřen veřejnosti až v roce 1969 a v roce 1992 byl pak nakonec vrácen původním majitelům – rodu Kinských.

Dnes se na zámku, kromě tradičního návštěvního okruhu, můžete vydat i na pohádkové trasy v zámeckém parku, na dětský okruh s hrabětem Oktaviánem nebo využít ojedinělé nabídky programů pro mateřské školy. Karlova Koruna je i oblíbeným místem pro pořádání svatebních obřadů a koncertů.

Hrádek u Nechanic: Sídlo Jacka Rozparovače i Mrakomora

Nachází se: u Nechanic na Královéhradecku

GPS souřadnice: 50°13’24,6″N, 15°40’1,6″E

Web: www.hradek-nechanice.cz

Romantický zámek připomíná daleko spíše atmosféru staré Anglie než východ Čech. I když na první pohled působí starobyle, krášlí zdejší krajinu jen nějakých sto padesát let.

Právě atraktivní vzhled ve stylu tudorské gotiky sem ale přilákal již celou řadu filmových štábů a s nimi i filmové hvězdy.

Natáčel se tu třeba film o Jacku Rozparovači s Johnnym Deppem v hlavní roli, populární pohádka Princ a Večernice či detektivní příběh s komisařem Maigretem. Zámek ale není atraktivní jen zvenku.

V původních bohatě zdobených a vybavených interiérech uvidíte vzácné sbírky harrachovského skla, keramiky a nádobí z 16. a 17. století.

Největší a nejkrásnější zámeckou místností je však Zlatý sál, pojmenovaný podle unikátních pozlacených tapet na stěnách, které byly v 17. století vyrobeny v Belgii.

Pohádkové sídlo Harrachů

Harrachové, kteří si nechali luxusní sídlo u Nechanic postavit v roce 1839, vynikali především jako diplomaté, dvorští, státní i zemští úředníci a vojáci. Deseti příslušníkům rodu byl udělen velmi významný Řád zlatého rouna.

Právě podle této rodiny je pojmenován lyžařům známý Harrachov v Krkonoších. Nedlouho po dokončení zámku zasáhla do jeho života prusko-rakouská válka. Konkrétně bitva u Hradce Králové, které se účastnilo přes 300 000 vojáků.

Pro část raněných byl na zámku zřízen lazaret. Stejně tak tu zanechala stopu i 2. světová válka, kdy si šlechtické sídlo přivlastnil generálmajor Rudé armády Govorov.

Určitě musel být nadšený třeba jen z podlahového vytápění a také elektrických rozvodů, které byly součástí tehdy velmi moderního vybavení zámku. Po válce pak byl zámek, stejně jako ostatní, zestátněn.

Dětenice: Téměř zázračné znovuzrození

Nachází se: Dětenice na Jičínsku

GPS souřadnice: 50°22’4,28″N, 15°110’12,83″E

Web: zamekdetenice.cz

Každému, kdo zámek v Dětenicích navštíví, musí připadat, že si prohlíží sídlo nějakého významného a bohatého šlechtického rodu, které se zachovalo pozoruhodně nedotčené.

Uvítá vás sbírka zbraní maltézských rytířů, která čítá přes tři stovky exemplářů včetně unikátních lodních děl z památné bitvy roku 1522 o ostrov Rhodos.

Prohlédnout si můžete barokní a rokokové štuky, křišťálové i mosazné lustry, vzácné koberce, nábytek a také barokní obrazy. Tamní zámek má ale za sebou velmi smutné období, kdy byl zestátněn a sloužil v minulém století třeba jako zvláštní škola. Chátrající stavbu se ale nakonec podařilo zachránit a vrátit jí původní lesk.

Zachráněné děti

Podle pověsti byly Dětenice založeny již za vlády přemyslovského knížete Oldřicha před téměř tisíci lety. Lovil prý tehdy se svojí družinou v okolních hlubokých lesích a při pronásledování zvěře nalezl zbloudilé a opuštěné děti.

Ušlechtilý Oldřich se sirotků ujal a nechal jim postavit ves, kterou pak na jejich počest ji pojmenoval Dětenice.

Jisté je, že tu již ve 14. století stávala gotická tvrz, jejíž zbytky jsou stále patrné ve zdech a sklepení zámku.

Pozdější přístavby pak do zámeckého areálu přidaly také pivovar či zámeckou stáj, kde je v současné době několik desítek koní převážně holštýnského plemene.

Zámecký pivovar, kde se pivo připravuje podle původní receptury z 18. století, si pak můžete nejen prohlédnout, ale také místní pivo ochutnat.

Zámek Humprecht: Věž s půlměsícem na špici

Nachází se: u Sobotky na Jičínsku

GPS souřadnice: 50°28’13″N, 15°10’11″E

Web: www.humprecht.cz

Už jen siluetu tohoto zámečku si nemůžete splést. Nad okolními stromy na kopci Palánku u Sobotky se totiž tyčí zvláštní eliptická věž. Kromě svého vzezření nabízí další zvláštnost – tou je šestnáct metrů vysoká jídelna s unikátní akustikou.

Promluví-li někdo na jednom konci oválného sálu, zvuk se ozvěnou nese až osm vteřin k uchu posluchače, který je na druhém konci místnosti. Kdo a proč by postavil tak netradiční sídlo?

Stopy vedou ke známému baroknímu kavalírovi jménem Jan Humprecht Černín z Chudenic, ten byl například vyslancem v Benátkách, císařovým dvořanem a důvěrníkem. Ten jej dal v polovině 17. století postavit jako dárek pro manželku a také malé letní sídlo.

Zvláštní spojení s Turky

Proč ale vrcholek věže zdobí půlměsíc? Až do roku 1829 byla totiž střecha ozdobena klasickým křížem. Zasloužil se o to místní děkan, který v kronikách dohledal, že Heřman Černín byl vězněn v Turecku a údajně se zasloužil o mír v třicetileté válce.

Spojitost s tureckým Istanbulem má i samotná podoba zámku, který navrhl a vybudoval známý pražský architekt italského původu Carlo Lurago. Nechal se prý totiž volně inspirovat podobou Galantské věže z centra osmanské říše.

Dá se dokonce říci, že ho stavěl rovnou dvakrát. Lovecký zámeček totiž v roce 1678 vyhořel a Lurago jej nejen opět opravil, ale přidal mu navíc ještě jedno patro.

Staré Hrady: Domov arcibiskupa i vojevůdce

Nachází se: u Libáně na Jičínsku

GPS souřadnice: 50°23’11″N, 15°12’49″E

Web: starehrady.cz

Jak napovídá už samotný název, nejde tu jen o zámek. Srdcem celého zámeckého areálu byl totiž po dlouhá staletí gotický hrad, který na sobě nese rukopis huti legendárního stavitele Petra Parléře. Ta vybudovala takové skvosty, jakými jsou třeba katedrála sv.

Víta v Praze nebo Karlův most tamtéž. Prvním zdejším rodem zde byli páni z Pardubic a v této tvrzi tak zřejmě pobýval i první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic. Jeho bratr Vilém se svým synem Smilem Flaškou pak tvrz začal přestavovat na hrad.

Podobu zámku však začal nabírat až za další dvě století, kdy se tehdejší majitelé rozhodli sídlo přestavět v renesančním stylu.

Psal se rok 1573. Největšího rozkvětu se ale zámek i podzámčí dočkaly v 17. století, kdy jej získal slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna jako část zabaveného majetku po šlechtě, která se účastnila odboje proti Habsburkům.

Období šťastné země

Celému Valdštejnovu panství se tehdy říkalo terra felix, tedy šťastná země. Dokázal totiž zajistit jeho prosperitu a klidný vývoj. Řemeslníky živila výroba pro Valdštejnovu armádu a ten na oplátku chránil panství před průchody a pobytem vojsk.

Panství na Starých Hradech pak spravoval jeho synovec. I přesto, že zámku hrozil zánik a zbourání v polovině minulého století, se jej naštěstí podařilo zachránit skupině dobrovolníků.

Díky nim je dnes opět na Starých Hradech veselo, o čemž se můžete přesvědčit při pohádkových prohlídkách, kterými vás provede krásná princezna, vodnice či třeba čarodějnice. Zajímavostí také je, že celé zámecké sklepení je vlastně chráněnou přírodní oblastí.

Žije tu totiž vrápenec malý, kriticky ohrožený druh malého netopýra, který se do chladného a tmavého sklepení stěhuje vždycky v létě.

Co nesmíte minout při návštěvě Českého ráje?

Bozkovské dolomitové jeskyně – Byly objeveny v podstatě náhodou v roce 1947 při odstřelu v dolomitovém lomu a dnes jsou národní přírodní památkou.

Jeskyně jsou v nejnižších částech trvale zaplaveny vodou vytvářející podzemní jezera a svou délkou přes jeden kilometr patří mezi nejdelší dolomitové jeskyně u nás.

Teplota vzduchu se tu pohybuje okolo 8 °C, stejně jako teplota vody v jezerech. Návštěvníkům je pak přístupný okruh dlouhý 350 metrů.

Zámek Sychrov – Novogotický zámek Sychrov, který sloužil jako rezidence původem francouzského rodu Rohanů, jste mohli zahlédnout například v pohádkách Zlatovláska či Nesmrtelná teta.

Tamní pokoje jsou zařízeny původním nábytkem, obrazy a většina místností také vyniká bohatou řezbářskou výzdobou.

Zámek, který stojí mezi Turnovem a Hodkovicemi nad Mohelkou, má jako jediný u nás také klasické královské apartmá, které bylo připraveno pro nejvýznamnější hosty.

Foto: Shutterstock
Související články
Lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Lifestyle
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Lifestyle
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Lifestyle
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
reklama
lifestyle
Neštovice: Postrach, který věda zahnala
Amerika je pro kolonizaci zemí zaslíbenou. Stačí přesvědčit původní obyvatelstvo, aby vycouvalo. Přesvědčovacích prostředků mají Evropané celou řadu. Pušky, děla, a také neštovice. Neštovice jsou nemocí, která významným způsobem mění dějiny Kolem roku 400 př.nl zasáhne Athény epidemie, s největší pravděpodobností neštovic. Vyhubí čtvrtinu populace a mezi obětmi je i nejvýznamnější z vůdců – Periklés (500–429 […]
Praha stověžatá? Spíš kavárenská! Tři vyhlášené podniky, kde si známé osobnosti podávají dveře!
Vzduch je těžký a nasáklý kouřem z fajfek. Do kavárny vchází obrýlený fousáč, v němž všichni poznají Aloise Jiráska. Stůl u okna dnes pro změnu patří architektu Josefu Gočárovi. Zdánlivý klid naruší hluk ze zadní místnosti – nejde o nic vážného, to jen Jaroslav Hašek tropí vylomeniny. Vítejte v Unionce! Svatyně intelektuálů Co: Kavárna Union Zajímavost: Hašek zůstane […]
5 mýtů o sexu: Škodí porno vztahům?
Že jsou mnohé ženy zlatokopky a v posteli svých bohatých partnerů předvádějí úctyhodné teatrální dvouaktovky, jen aby si nenašel jinou? Nepodceňujte podvědomí a sílu peněz. Jak ukazuje jeden z výzkumů, krása a inteligence mnohdy na tučné konto nestačí. Na vině není proradnost, ale prastaré archetypy. Jen z nejlepších lovců s oštěpem jsou dnes top manažeři… […]
Guru designu Philippe Starck se inspiruje fresnelovou čočkou
Nepozorný zákazník by si mohl myslet, že se jedná o alkohol, jenže Perrier je přesný opak. Na druhou stranu jeden ze zakladatelů tekutinu přirovnává k šampaňskému. K 160. výročí si chutná voda nadělí dárek: Novou exkluzivní limitovanou edici své ikonické zelené lahve. Jejím autorem je legenda francouzského designu Philippe Starck!     Evropou zrovna kráčí […]
reklama
historie
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Španělská chřipka: Dvojspřeží jezdců apokalypsy
Měla více obětí než obě světové války dohromady. Čtyři vlny rozpuku viru A/H1N1, které v letech 1918-1920 nakazily každého třetího člověka na planetě, zahubily až 5 % světové populace. Pandemie, která dostala mnoho přízvisek – „bolševická nemoc“, „brazilská nemoc“, či „Napoleonský voják“ – se nejvíce proslavila jako chřipka španělská.   Španělsko k ní přitom přišlo […]
Barvy nad zlato i drahé koření
Náš oděv nebýval vždy tak pestrobarevný jako dnes. Výroba barev na látky byla totiž v minulosti poměrně složitou záležitostí a vybrané odstíny barev navíc ukazovaly na společenské postavení nositele oděvu, nikoliv na jeho barevný vkus… Nejstarší záznamy o barvení látek pocházejí z mladší doby kamenné z Číny, kde lidé barvili své šaty ruměnkou. Nevíme však, […]
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
epochanacestach.cz
Brněnský Open House otevře 116 objektů. Rezervace startují 9. května
Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejména 116 lokací nachystali pro návštěvníky Open House Brno 2024 jeho pořadatelé. Festival architektury a urbanismu se letos zaměří na témata inkluze a přístupnosti města jako jednoho architektonického celku. Součástí dvoudenní akce budou i hudební vystoupení na vybraných lokacích, speciální nabídky brněnské gastroscény
Potřebujete nový kávovar?
panidomu.cz
Potřebujete nový kávovar?
Doby, kdy jsme znali jen českého „turka“, jsou už dávno pryč a mnozí z nás si na kávě chtějí opravdu pochutnat. Uvažují proto o koupi kávovaru. Jak se ale vyznat v té nepřeberné nabídce přístrojů? První věc, kterou byste měli před nákupem kávovaru zvážit, je reálná spotřeba kávy. Pokud se u vás doma denně vypijí
I já si přece zasloužím něco si užít!
skutecnepribehy.cz
I já si přece zasloužím něco si užít!
Nevím, kde se to v nich vzalo. Stále ode mě něco potřebují. Hlavně peníze. Nestačí jim můj důchod ani úspory, které se rychle tenčí. Dělají si zálusk i na můj domek! Snažila jsem se jim dát všechno, jen aby se necílily ukřivděné a méněcenné oproti ostatním dětem ve třídě. Moje dvě holčičky totiž vyrůstaly bez otce, kterého jsem
Když potřebujete ochránit…
nejsemsama.cz
Když potřebujete ochránit…
Věříte na padající hvězdu či na zázračná kouzla úplňku? Poznejte rituály, které ve vás probudí sílu, jež vás ochrání před negativními lidmi i energiemi. Pomocí bílé magie si udržíte psychickou pohodu. Ikdyž třeba ráda tvrdíte, že na žádnou magii nevěříte, možná čas od času použijete něco, co prostě magické je. Musíte se ale zcela otevřít, jinak to nebude fungovat.
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
nasehvezdy.cz
Snaží se Burešová utajit, že je těhotná?
Půvabná herečka Eva Burešová (30) nedávno oznámila svým příznivcům, že končí v seriálu ZOO. Jako vysvětlení uvedla, že se chce více zaměřit na svou pěveckou kariéru a také se věnovat rodině v čele s d
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
První festival klášterních minipivovarů
21stoleti.cz
První festival klášterních minipivovarů
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
epochalnisvet.cz
Bigfoot v Kazachstánu? Tamní farmáři tvrdí, že ho spatřili!
V odlehlé oblasti východního Kazachstánu si několik obyvatel všimlo něčeho neobvyklého. Farmáři řekli televiznímu kanálu 24.kz, že yetti krade jejich dobytek. Skutečně mají co dělat s legendárním kryptidem? Jeden z místních farmářů na východě Kazachstánu je svědkem něčeho neskutečného. V noci ho vzbudí podivné zvuky a vyženou ven z postele. Dojde až ke své
Papeži zlomil vaz únos dítěte
historyplus.cz
Papeži zlomil vaz únos dítěte
Zoufalý ženský pláč se v pozdních nočních hodinách 23. června 1858 rozléhá jedním domem v italské Boloni. Vyděšení sousedé vybíhají na ulici. Před stavením židovského obchodníka Mortary stojí kočár s emblémy Papežského státu a právě k němu teď míří skupinka stráží. Jeden z mužů v náručí pevně svírá vyděšeného šestiletého chlapce. Edgardo Mortara přichází na svět v roce 1851 jako
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
iluxus.cz
Móda, která vyzdvihuje ženu: Tatiana Kováříková představila kolekci s názvem AURA
Tvorba Tatiany Kováříkové je typická svou možností navázat a kombinovat modely i z předchozí tvorby. Je vždy důležité, aby outfit, který žena zvolí s ní souzněl a podtrhl její přednosti. Nová kolekce
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
enigmaplus.cz
Do vesmíru hledící Oko Sahary: Jak vznikla fascinující kamenná struktura?
Sahara je největší poušť světa, která se rozkládá na území 10 afrických států. Avšak pouze v oblasti Mauritánie, v obklopení tisíců kilometrů písku, leží fascinující skalnatý útvar Richat, který je dv
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
tisicereceptu.cz
Kuřecí paličky v ohnivé marinádě
Správně dochucená marináda dokáže obyčejné jídlo vyšvihnout do nebeských výšin. Přesvědčte se sami. Suroviny 8–10 kuřecích paliček sůl, pepř 1 lžíce hořčice 1 lžíce kečupu 1 lžička pálivé ml