Domů     Thor Heyerdahl: Mořeplavec, který neuměl plavat!
Thor Heyerdahl: Mořeplavec, který neuměl plavat!

Jeho osudem se stalo moře. Jeho životní láskou loď Kon-Tiki. Jeho posedlostí dokazovat znovu a znovu, že to, co umíme my, zvládali kdysi dávno naši předkové. Díky tomu se stal nejslavnějším mořeplavcem minulého století.

Moře mu zavonělo poprvé ve chvíli, kdy ho pár minut po narození položili do kolébky. Thor Heyerdahl se totiž narodil v Larviku, čtyřicetitisícovém pobřežním městečku jižně od Osla.

Ve svém životě šel celou dobu spíš ve stopách své matky, která v Larviku vedla místní muzejní spolek. Otec Thor byl úspěšný pivovarník.

Do přírody vyrážel s huskym Kazanem

V nehostinné přírodě se naučil přežívat na vlastní pěst. Na dlouhých cestách nehostinnou přírodou v jižním a středním Norsku ho obvykle provázel jen jeho věrný pes, husky Kazan. Teprve později přibrali i lidského kamaráda Erika.

Společně bivakovali v letní přírodě či v zimních sněhových záhrabech. O svých zážitcích se pak Thor Heyerdahl podělil se čtenáři populárního týdeníku Tidens Tegn a dalších časopisů, určených pro mladé dobrodruhy.

Jeho přítelem na cestách se stal pes Kazan.
Jeho přítelem na cestách se stal pes Kazan.

Svou první lásku pozval na cestu do ráje

Po střední škole následoval logický krok. Thor Heyerdahl se stal studentem zoologie a zeměpisu na Univerzitě v Oslu. A brzy také potkal svou první manželku, o dva roky mladší Liv Coucheron Torp.

Když se jí zeptal, zda by ho nechtěla provázet na jeho první velké cestě do jižního Tichomoří, nebyla proti. Možná i ji lákala možnost uniknout na několik týdnů z civilizace a vyzkoušet si na vlastní způsob domorodý způsob života. Vždyť Thor jasně říkal, že je to společná cesta do ráje.

Svatba na Štědrý den

První krok k dobrodružství učinili na Štědrý den 1936 – vzali se. A den poté se už jako novomanželé Heyerdahlovi vydali na cesty. Jejich cílem se stal ostrov Fatu-Hiva, který je součástí souostroví Markézy ve Francouzské Polynésii.

Spolu tam sesbírali stovky exemplářů měkkýšů a hmyzu. A vedle toho naslouchali vyprávění místních obyvatel o životě otců jejich otců. Tyto dlouhé večery definitivně rozhodly o tom, kam bude Thor nadále směřovat. O tom, že bude objevovat tajemství dávných civilizací.

Manželé se vzali na Štědrý den.
Manželé se vzali na Štědrý den.

Tak vás vítám v Limě, přátelé!

Psal se únor 1947, když se v Limě, hlavním městě Peru, sešli členové budoucí slavné Expedice Kon-Tiki. Výběr místa nebyl náhodný. Už dlouhé týdny předtím se sem vydal předvoj výpravy, aby zde jeho členové našli dostatek mohutných balzových kmenů.

Z nich pak s pomocí šikovných domorodců začali v přístavu Callao dávat dohromady vor. Takový, jaký při svých dávných plavbách používali původní obyvatelé Ekvádoru a Peru.

Den, kdy vyplul vor Kon-Tiki

Datum 28. dubna 1947 se navždy zapíše do lidské historie. Tehdy vor s plachtou, pokřtěný na Kon-Tiki, se šesti lidmi na palubě nabral kurz Tahiti.

Začala expedice, která si kladla za cíl dokázat, že jihoameričtí indiáni opravdu mohli dosáhnout ostrovů v jižním Tichomoří na balzových vorech. Na vorech, které „řídily“ pouze Humboldtův proud a při troše štěstí i silný západní vítr.

Thor se plavil pouze na voru.
Thor se plavil pouze na voru.

Se žraloky v zádech

Celých 101 dnů trvalo jejich dlouhé dobrodružství. Postupně zjišťovali, že jestli na něco na oceánu zemřou, pak to nebude hlady. Potrava plavala doslova na dosah ruky.

„Čím blíže jsme se dostávali do styku s mořem a s tím, co k němu patřilo, tím více jsme se tam cítili doma,“ zapsal si Thor Heyerdahl do svého cestovatelského deníku. Jen kdyby je nepronásledovali viditelně hladoví žraloci, dýchalo by se jim o trochu líp.

Pětimetrové vlny smýkaly lodí

Jenže byly i dny, kdy jim moře ukazovalo svou odvrácenou tvář. Chvíle, kdy se vlny zvedly až do sedmimetrové výšky a pěna na jejich vrcholku dosahovala až tam, kde končil stožár na jejich voru.

„Všichni muži se museli vyštrachat skrčeni na palubu, bambusová stěna praskala ve větru a v podpěrných lanech to hvízdalo a skučelo,“ vzpomínal ve své knize na chvíle hrůzy slavný dobrodruh.

Potíže mu způsobovaly obrovské vlny.
Potíže mu způsobovaly obrovské vlny.

Ztroskotali jsme, ale všichni jsme naživu!

Po 101 dnech putování po Tichém oceánu se voru doslova postavil do cesty korálový atol Tuamotu. „Cesta byla u konce, všichni byli naživu! Ztroskotali jsme u malého neobydleného tichomořského ostrůvku,“ zapsal si později Thor Heyerdahl.

Po ztroskotání bylo potřeba dát o sobě vědět. Sebrali dříví a zapálili hranici. A zanedlouho už nebyli na Tuamotu sami.

Místní šokoval polynéský pozdrav

Domorodce přilákal dým z podpálené hranice a obyčejná zvědavost. Někteří se přišli přesvědčit, kolik lidí z voru, který se doslova rozbil o ostrov, vůbec přežilo.

Posádka Kon-Tiki je příjemně překvapila nejenom originálním polynéským pozdravem, ale i informací, že onen na první pohled děsivě vyhlížející karambol přežili všichni.

Při ztroskotání je uviděli domorodci.
Při ztroskotání je uviděli domorodci.

Volali na nás „Good night!“

Nadšení domácích obyvatel drobně ochladlo ve chvíli, když se zjistilo, že pozdrav je to jediné, co ztroskotaní cizinci z jejich jazyka umějí.

„Podobné zklamání jsme nedávno ale zažili i my, když jejich soukmenovci u Angatau na nás volali ,Good night´,“ vzpomínal ve své knize na první setkání s domorodci Thor Heyerdahl.

V neprobádaných jeskyních Velikonočního ostrova

Další klíčová výprava se odehrála v roce 1955. Tentokrát vyrazil Thor Heyerdahl, doprovázen pěti významnými světovými archeology, na dosud jen velmi málo probádaný, o to více pověstmi opředený Velikonoční ostrov.

Kromě komplexních prohlídek posvátných soch Moai se dostali badatelé tam, kam noha běžného turisty nemá šanci vstoupit – do přísně tajných rodinných jeskyní, v níž domorodci z generace na generaci uchovávají další posvátné sošky.

V knize Aku-aku se pak pochlubil s tím, že více než devět set těchto nevídaných unikátů koupil do své soukromé sbírky.

Na Velikonočním ostrově se dostali do neprobádaných jeskyní.
Na Velikonočním ostrově se dostali do neprobádaných jeskyní.

Z Maroka vyplul rákosový člun Ra

Nastal čas na další velkolepou expedici. Svérázný dobrodruh vyměnil balzové dřevo za rákos. S pomocí čadských konstruktérů postavil rákosový člun, kterému dal jméno Ra. Společně se svým sedmičlenným týmem se vydal z marockého přístavu Sáfí směrem na Barbados.

Tentokrát mu ale bohové moří nebyli zrovna nakloněni. Hned jak se rákosová loď přiblížila ke Kanárským ostrovům, seslali na ni první průtrž mračen.

Posádku musela evakuovat záchranná jachta

A bylo ještě hůř. Při jedné z děsivých bouře bylo nenávratně poškozeno kormidlo rákosového člunu. Křehká loď se v tu chvíli stala naprosto neovladatelnou a ke všemu nabírala spoustu mořské vody.

Po osmi týdnech, během nichž posádka na lodi Ra absolvovala neuvěřitelných pět tisíc kilometrů, byl konec. Dne 16. července 1969 se posádka Ra nalodila na palubu jachty Shenandoah, která jí přispěchala na pomoc.

Při jedné z bouří se poškodilo kormidlo.
Při jedné z bouří se poškodilo kormidlo.

Tentokrát to zkusíme s katamaránem

Jenže Thor se nikdy jen tak lehce nevzdával. Hned, jak se trochu vzpamatoval, fyzicky i finančně, pomohli mu jihoameričtí indiáni Aymarové zkonstruovat loď pojmenovanou Ra II. Pár důležitých novinek tu ale bylo. Základ člunu byl z papyru a loď měla tentokrát netradiční podobu katamaránu.

Vláda nechala posádce dovézt čerstvou vodu

Akce, při níž členové nové expedice převezli člun do Maroka, proběhla v naprostém utajení. Výsledek? Už v květnu 1970 se Ra II. vydal na širé moře. Směr Antilské ostrovy. Jenže i Ra II. brzy začal nabírat vodu a posádka musela odlehčit záď.

Zbavila se tak mimo jiné velké části zásob pitné vody, takže jí už 8. 7. musela přivézt nové zásoby loď Culperer, kterou na pomoc odvážným mořeplavcům vyslala vláda Barbadosu.

Thor dokázal, že lidé mohli cestovat ještě před Kolumbem.
Thor dokázal, že lidé mohli cestovat ještě před Kolumbem.

Kolumbus nemusel být první

Právě na tento ostrov také 10. července 1970 loď Ra II. dorazila. Stalo se tak po 57 dnech plavby, během nichž posádka absolvovala více než 6 100 kilometrů cesty. Thor Heyerdahl si vychutnával opojné chvíle velkého životního vítězství.

Dokázal tehdy, že Kolumbus vůbec nemusel být v Americe první. Že oceán mohli už tisíce let před ním přeplout a nový kontinent osidlovat starověcí mořeplavci na z našeho pohledu naprosto primitivních člunech.

Před očima se jim vynořili ptačí muži

Na další epochální úspěch musel více než dvě dekády počkat. Přišel během obřího archeologického výzkumu, který v letech 1988–1992 vedl Thor Heyerdahl v pyramidovém komplexu La Raya nedaleko peruánského Túcume.

V březnu 1992 učinili Thor a jeho muži obrovský objev, který ohromil celý svět. Odkryli chrámovou zeď s dochovanými reliéfy bájných ptačích mužů plavících se na dvou velkých námořních lodích. Pod plavidly byly zřetelně vidět vlny a další ptačí muži. Všichni drželi jakýsi okrouhlý předmět.

V peruánském Túcume odkryli chrámovou zeď.
V peruánském Túcume odkryli chrámovou zeď.

To jsou ti muži z Velikonočního ostrova

Thor Heyerdahl nemusel dlouho přemýšlet nad tím, kdy tento výjev naposledy viděl. Aby se ujistil, pozval na druhý konec světa Arneho Skjølsvolda, vedoucího výzkumného oddělení norského Muzea Kon-Tiki.

Říká se, že když jeho přítel a odborník na slovo vzatý dorazil, nadšeně vykřikl: „To jsou přece ti ptačí muži, jež drží v ruce vejce. Přesně takoví jsou na Velikonočním ostrově!“ Další bomba vybuchla.

V tu chvíli dokázal Thor svou další teorii – že jihoameričtí indiáni někdy před tisíci lety bohy zapomenutý Velikonoční ostrov navštívili. Bylo mu právě 78 let.

Žraloky odehnal. Rakovinu ne.

Čekáte teď řádky o tom, jak celoživotní dobrodruh nazul bačkory a sem tam zajel do některé z norských škol vyprávět o tom, jak bojoval tyčemi s vyhládlými žraloky? O tom, jak užíval podzim svého života v cestovatelském důchodu?

To byste od Thora Heyerdahla snad ani nemohli čekat. Místo toho chystal další obří expedici do jihoruských stepí a k Černému moři, aby spolu s archeology prozkoumal dosud neznámý způsob osidlování Evropy.

Jenže místo toho zamířil na svou poslední výpravu – přímo do cestovatelského nebe. Žraloky, vlny, bouřky přemohl, ale na rakovinu byl krátký. Zemřel v požehnaném věku 87 let.

Autor textu: Marek Vejvoda, na web vložila Jana Dvořáková

Foto: Shutterstock.com, Wikimedia Commons
Související články
Zajímavosti
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Zajímavosti
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Zajímavosti
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
Zajímavosti
Tanzanit: Nejkrásnější modrý kámen
Většina drahých kamenů má za sebou stovky či tisíce let, po které je lidé obdivují. Může být proto překvapením, že od objevu jednoho z nejvzácnějších drahokamů uplynulo teprve 57 let. Na světě přitom existuje jen jediný jeho zdroj a očekává se, že bude vyčerpán během následujících 20 až 30 let. Jak název tohoto kamene napovídá, […]
reklama
lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
reklama
svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn