Domů     Emil Holub: Čech, který zmapoval Afriku!
Emil Holub: Čech, který zmapoval Afriku!
2.12.2019

Není mnoho cestovatelů s českými kořeny, kteří by se zapsali do historie tak jako Emil Holub. Původem lékař se proslavil po celém světě, ale ani tak nenašel ve své domovině úplné pochopení. Jaké nástrahy provázely Holuba na jeho cestách?

Jeden z našich nejslavnějších cestovatelů se narodil v roce 1847 v Holicích do rodiny lékaře Františka Holuba a jeho manželky Anny.

Už jako malý se zajímal o cestování, zvláště když se mu ve 13 letech dostala do ruky kniha skotského misionáře a cestovatele Davida Livingstona.

První ročník studoval na německém reálném gymnáziu v Praze, další studia absolvoval v Žatci, kde maturoval v roce 1866. Už v těchto mladých letech se hodně zajímal o přírodní vědy, kartografii a archeologii.

Jeho rodiče ale měli podmínku, že musí vystudovat medicínu. Proto na přání otce vystudoval lékařskou fakultu na Karlo-Ferdinandově univerzitě.

Holub by se bez pomoci přítele do Afriky nedostal.
Holub by se bez pomoci přítele do Afriky nedostal.

Bez peněz na cestu

Srdce ho stále táhlo do neznámých končin, přidal si tedy ještě ke studiu zeměpis, zeměměřičství, a prozíravě také kreslení. A zřejmě už tehdy tušil, jak se mu povolání lékaře bude na cestách hodit.

V kapse měl ale jen malý obnos peněz, proto se ho v roce 1872 rozhodl podpořit Vojtěch Náprstek. A tak se Emil Holub vypravil na svou první cestu do jižní Afriky.

Vyplul z anglického Southamptonu a po krátkém mezipřistání v Kapském Městě se 8. července 1872 vylodil v Port Elizabeth.

Holub pracoval jako lékař na diamantových polích.
Holub pracoval jako lékař na diamantových polích.

Lékař na diamantových polích

Zde ho přijal rakouský konzul Viktor Adler, který mu vyjednal lékařskou práci v evropských rodinách. Holub se ale za krátkou dobu přemístil do města Dutoitspan, kde začal pracovat jako lékař na diamantových polích. Léčil burské usedlíky.

Za našetřené peníze pak po osmi měsících konečně zamířil z jihu kontinentu do jeho nitra. Během svého sedmiletého pobytu podnikl tyto výpravy celkem tři.

Cestovatel se přidal k domorodému kmeni, kde získal cenné zkušenosti.
Cestovatel se přidal k domorodému kmeni, kde získal cenné zkušenosti.

Vzácný materiál

Už v březnu 1873 se přidal ke konvoji místních lovců na dvouměsíční cestu do nitra africké divočiny, kde získal drahocenné zkušenosti s domorodým bečuánským kmenem. Tyto cesty nesly honosné označení „vědecké safari“, jednalo se ale o pouhý lov pro zábavu.

Během této mise se seznamoval s africkou přírodou a vše, co vypozoroval, si pečlivě zapisoval a zakresloval do svého deníku. V té době sestavil první přírodovědnou sbírku, jež ve dvaceti bednách odeslal Vojtěchu Náprstkovi do Prahy.

K významným nálezům patří hlavně „křovácké rytiny“. Ty Holub nejen obkreslil, ale také vylámal ze skal.

Holub zakreslil velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.
Holub zakreslil velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.

Mapa podle kompasu

V listopadu 1873 pak prozkoumal východní okraj pouště Kalahari a dostal se až do Šošongu, centra kmene Bamangwantů. Při této expedici zakreslil pouze za pomoci kompasu velmi podrobnou mapu Viktoriiných vodopádů.

Tímto počinem se zapsal do cestovatelské historie. Při průzkumu Viktoriiných vodopádů se spřátelil s králem kmene Loziů, který se jmenoval Sipope.

Na řece došlo k nehodě a utopila se řada jeho sbírek.
Na řece došlo k nehodě a utopila se řada jeho sbírek.

Smrtelná cesta po řece

Krutý tyran si českého cestovatele velmi oblíbil a poskytl mu prostředky a materiál pro nebezpečnou plavbu po řece Zambezi. Ta ale skončila velmi nešťastně, neboť Holub i se svým domorodým doprovodem ztroskotal v peřejích.

Bohužel se s touto nehodou se utopily i jeho sbírky, řada cestovních deníků, ale také několik domorodých veslařů. Po tomto nebezpečném zážitku se rozhodl vrátit domů. Do Prahy dorazil 18. října 1879.

Po návratu začal Holub velmi aktivně publikovat.
Po návratu začal Holub velmi aktivně publikovat.

Úspěch i za hranicemi

Holub začal na území Rakouska-Uherska přednášet a velmi aktivně publikoval. Seznamoval veřejnost se svými cestovatelskými zážitky, s jihoafrickou přírodou, kulturou domorodců, ale také svým odlišným pohledem na africkou zemi.

Výsledkem se stala kniha Sedm let v jižní Africe a dočkala se uznání i u světoznámého přírodovědce Darwina. Česká společnost ale jeho cestovatelské úspěchy příliš nadšeně nepřijala.

Růžena Holubová byla velmi cennou členkou výpravy.
Růžena Holubová byla velmi cennou členkou výpravy.

Africká svatební cesta

Pro svoji druhou cestu do Afriky ale přece jen získal podporu u veřejnosti, a dokonce i u císařského dvora. V té době za ním přišla mladá Růžena Hofová, která ho poprosila o to, aby ji na příští cestu vzal s sebou. O čtyři roky později se konala svatba.

Po ní zamířil manželský pár opět do Afriky. Měli jasný plán: dostat se z jihoafrického Kapského Města napříč celou Afrikou k severu, až do Káhiry. V případě komplikací se pak měli obrátit k východu k pobřeží Indického oceánu.

Ve skupině kromě domorodých průvodců šli také další dva Češi, tři Rakušané a jeden Maďar. Na cestu do Kapského Města vypluli 22. listopadu 1883.

Na výpravě čelili cestovatelé mnoha nebezpečím.
Na výpravě čelili cestovatelé mnoha nebezpečím.

Na cestě číhá smrt

Holubova manželka Růžena ale nebyla pouhým členem expedice. Velmi rychle se naučila místní jazyky, zvládala i dlouhé pochody divokým terénem, střílení, ale i vaření z toho, co místní příroda nabízela.

Výpravu stíhalo jedno neštěstí za druhým včetně úmrtí několika jejich členů. Josef Špíral a Karel Bukač se nakazili malárií a zemřeli nedaleko Viktoriiných vodopádů.

Pošli také tažní voli, kteří sežrali jedovaté rostliny – expedice tak byla odkázána na služby ne příliš spolehlivých domorodých nosičů.

První Evropané

Další člen výpravy, Antonín Halouska, rovněž velmi vážně onemocněl a musel se vrátit domů. Emil Holub byl ale i tak prvním Evropanem, který toto území navštívil.

Dne 2. srpna 1886 bojovníci kmene Mašukulumbů přepadli Holubův tábor a zabili dalšího člena skupiny, Osvalda Söllnera. Domorodci také ukradli podstatnou část zásob, vybavení, a zničili i část sbírek a deníkové záznamy.

Tím tragédie nekončily, Ignáce Leeba napadl levhart a Holub, stejně jako jeho žena, onemocněli malárií. Výprava se přesunula na území kmene Tongů, odkud to bylo do civilizace blíž. Na konci září roku 1887 se Holubovi vrátili do Čech.

Po návratu měl velký úspěch v podobě výstav v Praze a Vídni.
Po návratu měl velký úspěch v podobě výstav v Praze a Vídni.

Velké výstavy i pád

Po svém návratu Emil Holub představil sbírku etnografických a přírodovědných exponátů, kterým se dostalo ocenění ve vědeckých kruzích v celé Evropě. A také vydal další knihu Druhá cesta po Africe – Z Kapského Města do země Mašukulumbů.

Uspořádal dvě velké výstavy, v Praze a ve Vídni, které zhlédlo neuvěřitelných 190 000 lidí. Kvůli nízkému vstupnému ale skončily obě výstavy velkou finanční ztrátou.

Většinu sbírky musel rozprodat.
Většinu sbírky musel rozprodat.

Třetí výprava už neproběhla

I přesto, že dal dohromady tak unikátní sbírku, se mu doma bohužel nepodařilo získat adekvátní prostory, kde by ji mohl vystavit. Proto ji musel nakonec rozprodat nebo darovat evropským muzeím, vědeckým institucím a školám.

V dalších letech žil a přednášel ve Spojených státech. Stále dostával nové nabídky dalších velmocí, které chtěly českého cestovatele angažovat pro nové výpravy. Všechny ale odmítal. I přesto měl naplánovanou poslední cestu do Belgického Konga.

Tu už ale nikdy neuskutečnil. Dne 21. února 1901 zemřel ve věku 54 let ve Vídni a stal se, stejně jako jeho vzor David Livingstone, cestovatelskou legendou. Inspiroval další generace objevitelů, výzkumníků a dobrodruhů.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Lifestyle
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Lifestyle
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
záhady a tajemství
Přijde konec světa v roce 2026?
Co plánujete na rok 2026? Založit rodinu? Rozjet velkou firmu? Postavit dům? Možná by bylo lepší se ještě předtím sbalit… a odjet na jinou planetu! Zmíněné datum není věštbou bláznivé kartářky, jde o výsledek vědecké rovnice! Autorem je rakouský fyzik Heinz von Foerster (1911-2002), který se po druhé světové válce přestěhuje do USA a stane […]
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
reklama
historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn