Domů     Al Capone: Slavný mafián, kterého dohnaly hříchy mládí
Al Capone: Slavný mafián, kterého dohnaly hříchy mládí
30.9.2019

Ve 20. letech 20. století se v americkém Chicagu mafii skvěle dařilo. Přispěla k tomu existence „podsvětí“ i alkoholová prohibice. Nejmocnějším mužem města se stal Al Capone, syn italských imigrantů. Jak město ovládal a co se mu stalo osudným?

Chicago je třetím nejlidnatějším městem USA, hned po New Yorku a Los Angeles. Leží ve státě Illinois při pobřeží Michiganského jezera. Původně se v oblasti nacházely rozsáhlé močály.

S neustálou přítomností bahna v ulicích se obyvatelé města vyrovnali v 50. letech 19. století, když zbudovali kanalizační systém. Kanály pod městem následně sloužily jako útočiště a sklady pro nekalé živly.

Ochrana nevěstinců dala vzniknout chicagské mafii

Tím, kdo sjednotil chicagskou kriminální scénu na přelomu 19. a 20. století, byl Giacomo Colosimo (1877–1920), známý také jako (Big) Jim. Všichni jeho nástupci již byli označováni za mafiánské bossy.

Colosimo zbudoval v Chicagu spolu se svojí manželkou síť nevěstinců, kontroloval také zdejší hazard. Když ho začala vydírat jiná mafiánská skupina, povolala Colosimova manželka do Chicaga svého synovce Johnnyho Torria (1882–1957).

Colosimo zbudoval velkou síť nevěstinců.
Colosimo zbudoval velkou síť nevěstinců.

Jeden bratr zločinec, druhý federální agent

A byl to právě Torrio, kdo dal Chicagu slavného Al Caponeho. Plným jménem Alphonse Gabriel Capone se narodil 17. ledna 1899 v newyorském Brooklynu italským imigrantům. Jeho otec byl holič, matka švadlena. Al měl šest bratrů a dvě sestry.

Až na Ralpha a Franka, kteří se podíleli na Al Caponeho kriminální činnosti, si všichni změnili jména, aby s proslulým mafiánem nebyli spojováni. Jeho nejstarší bratr Vincenzo se dokonce postavil na druhou stranu barikády, stal se federálním agentem.

Jeho bratr se stal federálním agentem.
Jeho bratr se stal federálním agentem.

Nejlepší školou je pro mafiána ulice

Do školy toho Al moc nenachodil, absolvoval pouze několik tříd. Ve 14 letech školu opustil, respektive z ní byl vyhozen poté, co zbil svoji učitelku, která mu uštědřila pár výchovných pohlavků. Dále ho školila už jen ulice.

Stal se postupně členem několika pouličních brooklynských gangů, kradl cigarety a alkohol. Jeho vzorem se stal Johnny Torrio, pro kterého Al pracoval. Když později Torrio odešel do Chicaga, zaměstnal Caponeho jiný gangster, Frankie Yale.

Caponeho vzorem se stal Johnny Torrio.
Caponeho vzorem se stal Johnny Torrio.

Scarface neboli Zjizvená tvář

Pracoval v jeho podniku jako barman a vyhazovač, a právě zde přišel v létě 1917 ke svým jizvám na levé tváři, díky kterým si vysloužil přezdívku Scarface.

Měl nevhodné poznámky k sestře jistého Franka Gallucia, již notně opilého, jenž neváhal bránit dívčinu čest s nožem v ruce. Al Capone se jí musel omluvit. Od Gallucia, kterého později zaměstnal, dostal za svá zranění odškodné.

V roce 1918 se Alovi narodil syn Albert, kterému přezdíval Sonny a s jehož matkou se následně oženil.

Svou pověstnou jizvu získal během rvačky.
Svou pověstnou jizvu získal během rvačky.

Prohibice umožnila růst mafie

Koncem roku 1919 už představoval Brooklyn pro Al Caponeho horkou půdu pod nohama, zapletl se totiž do boje s jiným brooklynským gangem. V té době už spáchal alespoň dvě vraždy.

Rozhodl se vyklidit pole a přestěhovat se za Torriem do Chicaga, kde již byla činnost mafie značně rozšířená. Organizace vedená Torriovým strýcem Colosimem čítala 800 členů.

Do karet jim hrála i prohibice (zákaz alkoholu), vyhlášená 16. ledna 1920. Měla za cíl potlačit alkoholismus, zlepšit zdraví amerických občanů i jejich (nejen pracovní) morálku. Ve skutečnosti dosáhla přesného opaku. Díky pašování alkoholu navíc vzrostla moc mafie.

Díky zákazu alkoholu mohla vzrůst síla mafie.
Díky zákazu alkoholu mohla vzrůst síla mafie.

Konečně mafiánským bossem

V květnu 1920 zabil Torrio s přispěním Al Caponeho svého strýce a stal se mafiánským vůdcem. Al byl jeho pravou rukou, měl pod palcem obchod s alkoholem i řízenou prostituci v celém Chicagu.

Když se o tři roky později Torrio rozhodl jít na odpočinek a zotavit se z těžkých zranění utržených ve válce gangů, předal řízení své organizace Al Caponemu. Ten proslul jako chladnokrevný a brutální zabiják.

Uměl to s noži, dobře střílel a nevyhýbal se ani pěstním soubojům. Měl vliv i styky, podplácel úředníky, soudce, politiky i policii.

Al Capone proslul jako chladnokrevný zabiják.
Al Capone proslul jako chladnokrevný zabiják.

Bohatý filantrop Al Capone

Jeho mediální obraz ale hovořil o něčem jiném. Když peníze z nelegálního dovozu, výroby a distribuce alkoholu „vypral“ ve spřátelených firmách, rázem patřil mezi společenskou elitu. Vybudoval si pověst úspěšného obchodníka, který navíc podporoval chudé.

Stavěl útulny, rozdával peníze potřebným, investoval tisíce dolarů do provozu polévkových jídelen pro nezaměstnané. Rád hovořil s novináři a zval si je k sobě domů.

Al Capone byl u lidí velmi oblíbený.
Al Capone byl u lidí velmi oblíbený.

Zákon jako past na mafii

Al Capone ovládal, vedle alkoholu a prostituce, ještě hazard a dostihy, drogám se však vyhýbal. V roce 1927 vstoupil v Chicagu v platnost zákon, podle kterého se musely danit i nelegální příjmy.

Díky tomu pak mohli být mafiáni stíhání za daňový únik, když příjmy nepřiznali, nebo za nelegální aktivity, když nečisté příjmy přiznali. Zákon byl namířen proti Al Caponemu, kterému policie žádný z jeho těžkých zločinů včetně vražd nebyla s to dokázat.

Policisté nemohli dlouho Al Caponeho dopadnout.
Policisté nemohli dlouho Al Caponeho dopadnout.

Krvavý den svatého Valentýna

Po krku nešla Al Caponemu jen spravedlnost, ale také konkurenční gangy. Všechny útoky na něj však skončily neúspěchem.

V odvetě nařídil Al popravu několika členů těchto mafiánských skupin, a to dne 14. února 1929. Akce proslula jako Masakr na den svatého Valentýna.

Alovi muži, převlečení za policisty, předstírali policejní razii, při které postříleli muže největšího Al Caponeho rivala, Bugse Morgana. Toho před smrtí zachránil útěk, když před garáží, ve které mělo dojít k prodeji whisky, uviděl ono „policejní“ auto.

Po mafiánovi šly i ostatní gangy.
Po mafiánovi šly i ostatní gangy.

Konečně počestné podnikání?

Na sklonku dvacátých let patřil Al Capone mezi nejbohatší muže Ameriky. Toužil už jen po tom zlegalizovat zisky ze svého „podnikání“ a získat si společenskou vážnost, aby mohl skoncovat s vyděračskou kariérou. Téměř se mu to povedlo.

V létě roku 1929 se jeho malý syn, přezdívaný Sonny, napil zkaženého mléka a uhnal si otravu žaludku. To mafiánského bosse rozčílilo a začal se pídit po tom, jak zajistit kvalitní mléko pro děti.

V Chicagu se mohlo pít pouze regionální mléko, pocházející ze státu Illionois, ovšem cesta mu zabrala několik dní a pasterizace mléka nebyla tehdy ještě příliš rozšířená.

Svoje aktivity se snažil legalizovat.
Svoje aktivity se snažil legalizovat.

Hodný mlékař Al Capone

Takže to, zda člověk dostal čerstvé či prošlé mléko, bylo víceméně dílem náhody. Al spolu s bratrem Ralphem zjistili, že v sousedním státě Wisconsin je mléko o polovinu levnější a do Chicaga je to odtud blíž.

Zajistili si proto podíl, pravda ne úplně diplomatickou cestou, v jedné z chicagských stáčíren mléka a zahájili mléčnou válku – dováželi levné mléko z Wisconsinu, ze kterého se ve stáčírně stalo mléko z Illinois.

K likvidaci konkurence používali i mafiánské praktiky, vítězili ale hlavně čerstvostí. Také prosadili, aby na balení mléka bylo viditelně označené jeho stáří. Za tři měsíce nato byl ale Al zatčen za daňové podvody.

Dostihly ho až daňové úniky.
Dostihly ho až daňové úniky.

Největší nepřítel Chicaga

V dubnu 1930 byl ve městě publikován seznam veřejných nepřátel Chicaga a Alovo jméno se skvělo na prvním místě. Od května 1929 do března 1930 byl poprvé vězněn, a to za nelegální držení zbraně.

Byl ovšem privilegovaným vězněm ve speciálně upravené cele, ze které mohl dál řídit své obchody.

Ač Al Capone sám nic nevlastnil, podařilo se policii s pomocí nastrčeného agenta shromáždit důkazy, že slavný mafián krátil daně, a tedy porušil zákon z roku 1927. V červnu 1931 na něj byl podána žaloba.

Byl obviněn z krácení daně ve výši 200 000 dolarů (to jsou 3 miliony dnešních dolarů, tedy asi 70 milionů korun). Suma to byla při Alově bohatství zanedbatelná, ale prokazatelná.

V Alcatrazu měl i svoji speciální celu.
V Alcatrazu měl i svoji speciální celu.

Pobyt v Alcatrazu

Al Capone se chtěl přiznat, aby dostal mírný trest, soudce však byl proti jakékoliv dohodě. Mafián proto tvrdil, že je nevinen. Snažil se podplatit porotu, tu ale soudce na poslední chvíli vyměnil.

Slavný Al Capone tak byl shledán vinným a odsouzen k 11 letům vězení. Dále měl zaplatit pokutu ve výši 50 000 dolarů, soudní výlohy ve výši 8000 dolarů a dlužnou daň i s úroky, tedy 215 000 dolarů.

Nejprve byl poslán do vězení v Atlantě ve státě Georgia, kde měl opět výsadní postavení. Ovšem v srpnu byl převezen do věznice na ostrově Alcatraz u pobřeží Kalifornie. Tam se stal vězněm číslo AZ-85 a ocitl se v naprosté izolaci od okolního světa. Nad svojí mafiánskou organizací tak ztratil veškerý vliv.

Ve vězení se jeho zdravotní stav velmi zhoršil.
Ve vězení se jeho zdravotní stav velmi zhoršil.

Smutný konec slavného mafiána

Ve věznici se Al Caponeho psychický i fyzický stav prudce zhoršil. Naplno se u něj projevila syfilida, kterou se nakazil v mládí, a vybrala si daň nejvyšší. U někdejšího největšího mafiánského mozku Chicaga se rozvinula demence.

V listopadu 1939 byl proto z věznice předčasně propuštěn, pro společnost již nepředstavoval žádnou hrozbu. Nejprve se léčil v Baltimoru, poté se uchýlil do svého sídla na Floridě. Do Chicaga se už nikdy nevrátil.

Dne 21. ledna 1947 utrpěl záchvat mrtvice, tři dny na to dostal těžký zápal plic, a 25. ledna 1947 zemřel na zástavu srdce. Symbolem mafie 20. let 20. století je ale dodnes.

Foto: Shutterstock.com, wikimedia.org
Související články
Svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Svět zločinu
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Svět zločinu
Vražda jedenáctiletého chlapce: Výkupné ze záhrobí
Když onoho krásného pátečního poledne 27. září roku 2002 pospíchá jedenáctiletý Jakob Meltzer ze školy, má už plnou hlavu víkendu. Táta mu slíbil, že pojedou na ryby. Jenže žádného výletu už se Jakob nedočká.  Cestou do školy na Jakoba čeká osudové setkání. Zavolá na něj Magnus Gäfgen (*1975), student, který před časem docházel k Meltzerům […]
Svět zločinu
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
reklama
záhady a tajemství
Nejzáhadnější místa planety: Kde na vás dýchne tajemný genius loci?
Některé najdete na každém druhém nástěnném kalendáři, jiné se stávají tak trochu pozapomenutými místy příznivců pradávné architektury nebo tajemna. Dodnes je obklopuje závoj tajemství, a ač by se mohlo zdát, že nás již na nich nic nepřekvapí, archeologové pravidelně vyrukují s nějakou novinkou.   Tacht-e Sulejmán: Od každého trochu Podle našeho kalendáře je právě 12. […]
Prokletí Kennedyů? Tajemství, tragédie a stíny moci
Klan Kennedyů, synonymem pro moc, bohatství a politický vliv, se zdá být stíhán neúprosnou kletbou. Tragédie, skandály a předčasné smrti se prolínají osudy mnoha členů slavné rodiny, vrhajíc stín na jejich zdánlivě idylický život. „Někdo tam nahoře nás nemá rád,“ povzdychl si kdysi Edward Kennedy, jeden z bratrů zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho. A zdá […]
Velký Roudný, svědek souboje Boha s Luciferem?
Velký Roudný se ve výšce 780 m n. m. tyčí v malebném prostředí Nízkého Jeseníku. Tato sopka, aktivní před miliony let, si v místní krajině získala výraznou dominanci. Obsahuje rozmanité druhy vulkanického materiálu, včetně čedičové lávy, která vytvořila čtyři impozantní lávové proudy na svazích vrchu. Nejdelší z těchto proudů měří až pět kilometrů. V minulosti […]
Po stopách Stonehenge: Začne to jednoduchým valem…
Vítejte v anglickém Amesbury. Protéká tudy slavná řeka Avona a ke Stonehenge to máme jen 3 kilometry. Právě tady je roku 2003 objeven hrob významného muže, který umírá kolem roku 2300 př. n. l. Hned dostává přezdívku Král Stonehenge. Vyloďovaly se právě v Amesbury některé z monolitů na stavbu kamenného unikátu? Ne. Řeka Avona je […]
reklama
záhady a tajemství
Starověké Mohendžodaro: Nejluxusnější město světa
Davy skandují, peří létá. Kohoutí zápasy mají rituální charakter. Právě odtud, ze starověké Kukkutarmy, v překladu Kohoutího města, se rozšíří domestifikovaná drůbež do světa. Ale pozor: Zde je posvátná a nejí se!   Ve 2. tisíciletí před Kristem tu může žít až 100 000 obyvatel, což z „Kohoutova“ dělá metropoli světového významu. A živo tu […]
Vnuknutí svaté Anny: Skutečně vyléčila slepého rolníka?
V naší republice se nachází celá řada poutních míst, která měla být svědkem mnoha zázračných vyléčení. Jedno z nich najdeme rovněž v blízkosti Prahy, přibližně jeden kilometr od obce Strančice. Vnuknutí svaté Anny Roku 1820 měl prý jakýsi velice zbožný rolník, jenž byl postižen slepotou, vnuknutí od svaté Anny, aby šel do lesa Jedlovce, kde […]
Evropský unikát? Neolitické srdce Orknejí!
Starší než Stonehenge a pyramidy v Gíze, zachovalá div ne jako Vesuvem pohřbené Pompeje. Tak se často hovoří o unikátní kamenné neolitické osadě Skara Brae na západním pobřeží orknejského ostrova Mainland.   Žije se tu zhruba mezi lety 3180 př. n. l. až 2500 př. n. l. A nejde o žádné chatrče. Desítka kamenných seskupených […]
Tajemství smrti Jamese Deana
Patřil jim svět, jenže pak jejich život náhle ukončila dopravní nehoda. Ať už za ní stálo nezvládnutí řízení kvůli sjetým pneumatikám, mrtvice za volantem nebo srážka s autobusem, tyto hvězdy filmového a hudebního nebe zaplatily za osudovou chybu nejvyšší cenu. Čí život vyhasl na silnici a proč? Maminka mu umírá na rakovinu, když je mu pouhých […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn