Domů     Dvě tváře boxerské legendy
Dvě tváře boxerské legendy
19.6.2024

Každý sport má své hvězdy a má také pár legend. Vedle nesmrtelného Muhammada Aliho k nim bezesporu patří i Železný Mike, šampion těžké váhy Michael Tyson.

Do nejvybranější společnosti boxerských superstar vstoupil tím, že se jako jediný dokázal stát mistrem světa současně v soutěži tří nejvýznamnějších boxerských asociací WBA, WBC i IBF. O pár let později už sedí na lavici obžalovaných.

Osud začíná pracovat na vytváření boxerské legendy už od Tysonova narození. Chlapec vyrůstá v nechvalně proslulé části newyorského Brooklynu, zvané Brownsville. Právě tato oblast tehdy pravidelně obsazuje první místo v poměru chudoby a kriminality.

Malý Mike se rychle stává součástí pouličních band. „Už jako dítě jsem byl divoký. Kradl jsem kola a pořád mě něco pohánělo.

Užíval jsem si, když jsem byl v průšvihu,“ přiznává o mnoho let později, a to se raději nezmiňuje o vykrádání bytů a přepadání lidí na ulici. Do školy ho to netáhne, protože ho spolužáci šikanují pro jeho vadu řeči.

Zato ulice mu dává možnost ukázat nejdrsnější stránky jeho osobnosti. Třeba jako v případě, kdy mu starší chlapec Gary ze sousedství zabil jeho milovaného holuba.

Tehdy Mike Tyson (*1966) poprvé poznává tu slast, která se dostavuje, když pošle soupeře tvrdě k zemi.

Tyson se stal profesionálním boxerem v devatenácti letech a rychle se propracoval na vrchol. Jeho agresivní styl a drtivé výhry ho udělaly jedním z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších boxerů své doby. Foto: pixabay
Tyson se stal profesionálním boxerem v devatenácti letech a rychle se propracoval na vrchol. Jeho agresivní styl a drtivé výhry ho udělaly jedním z nejvýznamnějších a nejrespektovanějších boxerů své doby. Foto: pixabay

Z vězení až na vrchol

Není divu, že ve třinácti už má na svém kontě 38 zatčení. Dostává se až do obávaného nápravného zařízení Elmwood, kde poprvé pozná box.

Zasvětí ho do něj trenér Bobby Steward, bývalý profesionální boxer, který zde má na starosti výchovu mladých delikventů.

Od šestnácti už boxerskou naději vede slavný trenér Gus D´Amato a v devatenácti už Mike vstupuje do světa profesionálního boxu. Jeho jméno se objevuje v palcových titulcích na sportovních stránkách. O sedm let později dokonce i na těch, které se jinak o sport vůbec nezajímají.

Noční návštěva v hotelu

O velké hvězdy mívají zájem pořadatelé televizních show, a tak není divu, že Mike Tyson dostává v červenci 1991 nabídku stát se porotcem v soutěži o černošskou Miss USA. Zvlášť ho zaujme Miss státu Rhode Island Desiree Washingtonová.

Pozve dívku do svého hotelového pokoje a ona souhlasí, což si pětadvacetiletý mladík vyloží pouze jediným způsobem. Nikdo neví, co přesně se v pokoji odehrálo. Desiree se ale následující ráno dostavuje na policii a obviňuje Tysona ze znásilnění.

Šofér a lékař proti právníkům

Tyson spolu s armádou svých právníků přesvědčuje všechny o své nevině. Upozorňuje na nesrovnalosti ve výpovědi Desiree, ale i protistrana má argumenty.

Tysonův řidič například potvrzuje, že mladičká miss neopouštěla boxerův pokoj právě v pohodě, a své dobrozdání vydává i lékař z pohotovosti, podle jehož výpovědi stav Desiree Washingtonové přesně odpovídal znásilnění.

Dnes už bych to udělal!

Porota se radí deset hodin, a nakonec přichází s rozhodnutím: Vinen. Boxer je odsouzen k šesti letům odnětí svobody a musí dívce zaplatit 30 000 dolarů jako odškodné. Sexuální napadení nepřestává nikdy popírat. „Nesnesu její výmysly.

Dostala mě do strašného stavu. Fakt bych si přál, abych to tehdy udělal. Dneska bych ji určitě znásilnil,“ vrací se k případu po letech.

V ringu ničí protivníky tvrdými údery a jsou postrachem všech soupeřů. Získávají medaile a patří mezi boháče. I oni se ale mohou dostat do situace, kdy jim všechna síla a výjimečné nadání není k ničemu. Foto ilustrační: pixabay
V ringu ničí protivníky tvrdými údery a jsou postrachem všech soupeřů. Získávají medaile a patří mezi boháče. I oni se ale mohou dostat do situace, kdy jim všechna síla a výjimečné nadání není k ničemu. Foto ilustrační: pixabay

Ani na chvilku nepolevit

Odsedí si jen tři roky, ale vězení ho i tak změní. Dává se na veganskou stravu, přestane kouřit a pít, výrazně zhubne a osloví ho náboženství. Rozhodne se z nastoupené cesty nesejít.

„Kdybych ve své vůli polevil, budu v domě pořádat sexuální orgie nebo strávím celý den v klubu, kde budu chlastat, brát kokain a dovádět s děvkama,“ uvědomuje si. Se skandály ale není tak úplně konec.

Prohra v jedenáctém kole

Sotva je Mike Tyson propuštěn z vězení, svět boxu s napětím očekává jeho návrat do ringu. Ten přichází a ukazuje se, že hvězda za mřížemi nic nezapomněla. Tyson opět vítězí, ovšem pak narazí na vyrovnaného soupeře.

V souboji o titul WBA ho v listopadu 1996 v 11. kole porazí veterán Evander Holyfield (*1962). To ale ještě není největší šok, který fanoušky boxu v souvislosti s Tysonem čeká. Na ten si musejí ještě půl roku počkat.

Na dosah pěstí i zubů

V červnu 1997 se dva největší soupeři světového ringu potkávají v odvetě. Každý z nich už má zaručeno 30 milionů dolarů, ale jim jde o víc. O prestiž, o slávu, o hrdost. Holyfield má od počátku navrch a v Mikovi opět kypí zlost jako kdysi.

Už ve třetím kole si neví rady, a tak v okamžicích, kdys jsou oba soupeři zaklíněni do sebe, kousne svého rivala do ucha. A ne jen tak trochu. Kus Holyfieldova boltce se po zápase najde na podlaze ringu.

Tyson je podle očekávání okamžitě diskvalifikován a jeho kariéra od té doby nabírá sestupný směr.

Dvě tváře jedné legendy

Boxerská legenda nyní opět prokazuje, že má dvě naprosto odlišné tváře. Má za sebou několik vítězných utkání, ale také osmiměsíční vězení na napadení dvou motorkářů.

V roce 2002 se zase dostane na první stránky novin, když během pobytu v Havaně napadne pětici novinářů. „Choval sel jako blázen.

Chtěl jsem ho jen požádat o interview, ale ani mě nenechal promluvit a pustil se do nás,“ vypráví pak postižený kameraman Felipe Borrego.

Podle svědků boxer žurnalistům nadával střídavě anglicky a španělsky, a nakonec po nich začal metat křišťálové koule, které sebral z hotelové výzdoby. Právě kameraman Borrego inkasuje zásah do hlavy.

Mike Tyson je bezesporu jednou z nejkontroverznějších a zároveň nejikoničtějších postav v historii boxu. Jeho životní příběh je plný vzestupů a pádů, které z něj udělaly jakousi moderní tragickou postavu. Foto: BillCramer / CC BY-SA 4.0
Mike Tyson je bezesporu jednou z nejkontroverznějších a zároveň nejikoničtějších postav v historii boxu. Jeho životní příběh je plný vzestupů a pádů, které z něj udělaly jakousi moderní tragickou postavu. Foto: BillCramer / CC BY-SA 4.0

Copak je to za prášek?

O pět let později Mike Tyson stojí opět před soudem, tentokrát za držení drog a řízení pod vlivem omamných látek. Když ho zastavila policejní hlídka, hovořil nesrozumitelně a pokoušel se smést bílý prášek z přístrojové desky.

V jeho černém BMW se našly sáčky s kokainem. Nakonec vyvázne jen s 24 hodin do vězení a se 360 hodinami veřejně prospěšných prací.

Místo násilí už jen charita

Přesto bychom snad mohli konstatovat, že obávaný bouřlivák s přibývajícími lety přece jen trochu zkrotl. Místo v ringu bychom ho mohli potkat na charitativních akcích pro opuštěné děti či na přednáškách pro mládež.

Natáčí hudební klip, vydává překvapivě úspěšnou a oceňovanou životopisnou knihu, přijme nabídku vystupovat v taneční show. Mike Tyson kariéru ukončil v roce 2005, ale své instinkty neztratil.

Ještě na sklonku loňského roku nastoupil ve věku 54 let v Los Angeles k exhibičnímu zápasu s další legendou světového ringu Royem Jonesem (*1969). Celý svůj honorář ve výši deseti milionů dolarů Tyson věnoval na charitu.

FOTO: viz popisky, úvodní foto Super festivaly / CC BY 2.0
Související články
Lifestyle
Jan Libíček: Věčně smutného komika zabil strach z lékařů
Něžný obr Jan Libíček klamal tělem dokonale. I když měl postavu úctyhodných rozměrů, byl fyzicky zdatný. Ačkoli byl komikem, sám říkával, že je v jádru smutný člověk. Lidé mu to však nevěřili. Tak dobrým hercem byl.   Těžkotonážní komik zvládl spoustu rozličných rolí, klaďase i záporáky. Většinou však byly tyto postavy v tónině komické. Sám Jan Libíček […]
Lifestyle
Zuzana Navarová: Výjimečná zpěvačka koncertovala až do poslední chvíle
Přestože její hlas nezněl neustále z rozhlasových přijímačů a její tvář nekralovala televizním obrazovkám, patřila bezesporu k nejlepším zpěvačkám své generace. Složit a zazpívat víc písní jí ale dopřáno nebylo.   Přestože tatínek Zuzany Navarové je hudebním redaktorem v rozhlase, mají oba její rodiče tak trochu dojem, že to ta holka s tou muzikou přehání. Dospívající Zuzana hudbu poslouchá […]
Lifestyle
Jak se bránit proti civilizačním chorobám?
Šéf vás dneska na poradě pořádně naštval. Co s tím? Spraví to čokoláda z šuplíku a cigárko s kolegy během pauzy. Ještě před pár lety jste si po práci zaběhali v parku, teď se stěží dokulíte domů. Připravit večeři, udělat úkoly s dětmi a už se přesouváte do křesla k televizi se sáčkem brambůrků. Typický životní styl 21. století. Poznáváte […]
Lifestyle
Posledních 24 hodin Marilyn Monroe: Tráví je s telefonem v ruce
Píše se 5. srpna roku 1962. Hereččin psychiatr Ralph Greenson (1911–1979) se dívá skrz sklo ze zahrady do pokoje své klientky. Marilyn leží obličejem dolů na posteli, v ruce svírá telefonní sluchátko. Dveře do ložnice má zamčené. Ralph rozbije sklo a otevře si dveře. Losangeleská policie se ale o smrti dozví až o notnou dobu […]
reklama
lifestyle
Regina Rázlová: Od herečky k obviněné z tunelování
Regina Rázlová se proslavila jako talentovaná herečka a později jako podnikatelka. Její kariéru však ovlivnila vážná obvinění z vytunelování společnosti Skloexport, které vedly k jejímu zatčení a téměř ročnímu pobytu ve vazbě. Nakonec byla zproštěna viny a vysoudila odškodné, ale až po letech nejistoty a stresu. Přes těžkosti se jí podařilo vrátit k herectví a […]
Zpěvačka Jana Roobová: Život plnými doušky, ale i ústup ze slávy
Jana Robbová, talentovaná zpěvačka s nezapomenutelným hlasem, prožila život plný kontrastů a extrémů. Navzdory jejímu nepopiratelnému talentu a počátečním úspěchům, její kariéra rychle skomírala vlivem osobních problémů, alkoholismu a bulimie. Pochybnosti o sobě samé a deprese jí bránily v dosažení plného potenciálu, zatímco závislost na alkoholu jí postupně ničila život. Její příběh je připomínkou toho, […]
Zrozený z popela: Jimi Hendrix a jeho ohnivá cesta ke slávě a tragédii
Jimi Hendrix. Jméno, které se navždy zapsalo do historie rockové hudby. Kytarový virtuóz, revolucionář, génius. Jeho životní cesta byla strhující a tragická zároveň. Z chudých poměrů v Seattlu se vypracoval na vrchol hudebního světa, aby ve věku 27 let záhadně zemřel a vstoupil do nechvalně proslulého „Klubu 27“. Ponořte se do příběhu Jimiho Hendrixe, příběhu […]
Filmová Leontýnka marně toužila zestárnout po manželově boku
Když vyslovíme jméno herečky Dany Vávrové, většině z nás k tomu naskočí ještě jedno slovo: Leontýnka. Křehká dcera rytíře Brtníka z muzikálu Ať žijí duchové nám bohužel nestačila dokázat, kolik hereckého talentu v ní dřímá. O umělecké geny v rodině Vávrových nouze rozhodně není. Maminka zpívá a tančí, tatínek rozeznívá cimbál, a tak Dana – stejně jako její sestra Hana, […]
svět zločinu
Krvelačná česká mládež: Vražda mačetou i vyrytý pentagram
Jeho mučitelé si jej natáčejí na video, jeden z nich mu cpe do pusy cigaretu. Potom oběť svlečou. Sundají jí bundu, vyhrnou tričko, stáhnou tepláky. Na hýždě hochovi vyryjí pentagram a napíšou satanistické výrazy. Mají celý život před sebou. Alespoň jejich rodiče si to myslí. Jednoho dne však přichází zpráva, že jsou jejich vlastní děti […]
Woody Allen: Stín obvinění ze zneužití v životě slavného režiséra
Woody Allen, uznávaný hollywoodský režisér a scenárista, čelí vážným obviněním z obtěžování a zneužití své adoptivní dcery Dylan. Přestože byl v roce 1993 zproštěn obvinění po vyšetřování, která nenašla dostatek důkazů pro trestní stíhání, v průběhu let se kauza znovu a znovu otevírala. Allenova dřívější aféra se Soon-Yi, také adoptivní dcerou jeho bývalé partnerky Mii […]
Robert Downey Jr.: Rok a půl v base a hollywoodský splněný sen
Příběh Roberta Downeyho Jr. je dokonalým příkladem toho, jak se z temnoty může vzejít k světlu. Jeho boj s drogovou závislostí nebyl snadný, ale nakonec se stal jednou z největších hvězd Hollywoodu. Robert Downey Jr. je dnes známým jménem v Hollywoodu, ale jeho cesta k úspěchu byla plná peripetií a bojů s drogovou závislostí. Přestože […]
Bill Cosby: Propuštění z vězení po procesních chybách
Bill Cosby, někdejší hvězda americké televize, byl v červenci 2021 propuštěn z vězení kvůli procesním chybám, které vedly k jeho odsouzení v roce 2018 za sexuální napadení. Tento krok vyvolal šok mezi více než šedesáti ženami, které ho obvinily ze sexuálního obtěžování. Přestože byl Cosby odsouzen za zdrogování a znásilnění Andrey Constandové, verdikt byl zrušen, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Máma, ta opravdu uměla
skutecnepribehy.cz
Máma, ta opravdu uměla
Když jsem se seznámila s Pavlem, učaroval mi jeho klid a humor, trochu svérázný, ale laskavý. Až na jednu věc. Brali jsme se opravdu z lásky, ne z donucení, že čekáme dítě. To přišlo až rok po svatbě. Pavlovy vtípky se mi líbily, často mi přichystal překvapení, narafičil třeba dárky, které jsem musela hledat po bytě. Ale každá legrace opravdu něco
Magické ranní rituály
nejsemsama.cz
Magické ranní rituály
Pokud chcete, aby každý váš den byl úspěšný, zkuste si po probuzení dopřát více času, kdy se věnujete výlučně sama sobě. Kouzelné rituály vám pomohou uskutečnit vlastně jakýkoli záměr. Soustřeďte se po probuzení na své dýchání. Dobře vedený dech podporuje obranyschopnost organismu, ale především zklidňuje mysl. Proto jsou dechová cvičení pro tělo a duši očistná. Stačí 5–10 min dechových
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
21stoleti.cz
Antimalarikum by mohlo pomoci zmírnit syndrom polycystických ovarií
Syndrom polycystických ovarií (PCOS) je nejčastější hormonální poruchou u žen, která kromě řady nepříjemných příznaků může vést až k neplodnosti. Malá studie nyní zjistila, že příznaky PCOS by mohlo z
Efektivita moderních dveří
rezidenceonline.cz
Efektivita moderních dveří
Dotvářejí interiér, jemuž kromě stylového vyznění propůjčují dokonalou funkčnost. I když jsou k dispozici v mnoha oblíbených a osvědčených materiálových variantách, nelze si nevšimnout panujících preferencí zejména prosklených křídel. Všechny současné trendy mají i v segmentu vnitřních i venkovních dveří společného jmenovatele, a sice především jednoduchost a minimalismus. Jinak se samozřejmě liší materiály, strukturou, dekory
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
epochalnisvet.cz
Nepostradatelné mýdlo: Kdy jsme se začali mydlit?
Naši předkové nemají k dispozici moderní technologie, které by jim usnadnily život. Nezbývá jim, než se více rozhlížet kolem sebe a všímat si i maličkostí. Třeba když si opékají maso: kdyby je zajímalo jen to, jak se dobře najíst, výroba mýdla by se zřejmě vyvíjela jinak.   Mýdlo totiž pravděpodobně vznikne jako vedlejší produkt opékání
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
nasehvezdy.cz
Krainová se dobrovolně vzdává luxusu!
Modelka Simona Krainová (51) si odjakživa užívala luxusní zboží, které nakupovala často a ráda. Ale s tím už je konec! Nedávno totiž prožila několik životních karambolů, jež ji přiměly se zamyslet
Bratříci strašili uherské krále
historyplus.cz
Bratříci strašili uherské krále
Je to marné. Uherská enkláva husitských bojovníků je neúprosně obklíčena. Po zajetí velitele obránci tábora kapitulují. Matyáš Korvín by s nimi mohl zatočit, raději jim ale nabídne místo ve svých řadách. Jelikož bratříci vždy bojovali hlavně pro peníze, s nabídkou nemají problém.   Je to lest, co pomůže katolíkům a umírněným husitům v čele s
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
iluxus.cz
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se kvalifikovala na olympiádu do Paříže
Ambasadorka Lexus Karlovy Vary Sára Kousková se probojovala na olympijský golfový turnaj v Paříži. V redukovaném olympijském žebříčku jí patří 53. místo, což nakonec s přehledem stačilo na premiérovou
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
enigmaplus.cz
Loch Ness: Netvor z pravěku, nebo jen bujná fantazie?
Od 60. let se vědci pokouší jezerního netvora zachytit. Pomocí sonaru propátrají celé dno a na břehu jsou nainstalovány kamery s nočním viděním, které reagují na pohyb. Japonská expedice si dokonce op
Italský slaný koláč
tisicereceptu.cz
Italský slaný koláč
Koláč můžete podávat teplý i studený. Ingredience 600 g hladké mouky 2 dcl olivového oleje ¼ lžičky soli Na náplň 1,5 dcl oleje 1 cibule 600 g špenátu 10 vajec 130 g parmazánu 500 g
Manšestrový svět
panidomu.cz
Manšestrový svět
Jak dobrý oráč musel být ten, který vyoral řádky manšestru, píše Ramón Goméz de la Serna ve své knize Gregérie. A manšestr je opravdu látka, která inspiruje a zároveň hladí. Také rádi přejíždíte prsty po jejích rovných liniích? Provází nás od dětství. A jen málokdo může říci, že neměl někdy nějaký ten manšestrový kousek oděvu.
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
epochanacestach.cz
Z pohádky do pohádky, ze skanzenu do skanzenu
Jejich stavení, dvorky a návsi zná snad každý Čech, který někdy oddechoval na gauči u televize po vánočním nášupu. České pohádky jsou u nás jedním z nejoblíbenějších filmových žánrů. Snad pro svou nevinnost a šťastný konec. Aby jim filmaři vdechli opravdového pohádkového ducha, vydávají se pro záběry do středočeských skanzenů už celá desetiletí. Střední Čechy