Domů     Sňatky jako formalita: Jindřich VIII. kvůli anulaci manželství skoncuje s papežem!
Sňatky jako formalita: Jindřich VIII. kvůli anulaci manželství skoncuje s papežem!
10.2.2024

Za dlouhých 38 let své vlády vykoná anglický král Jindřich VIII. mnohé. Zapáleně bojuje proti protestantům, aby se nakonec sám rozkmotřil s katolickou církví a založil církev vlastní.

Spojí Anglii a Wales do jedné unie, vede válku s Francií a zaslouží se o rozkvět anglické renesance. Přesto si však největší věhlas získá svými šesti manželstvími.

Rozvedená, popravená, zemřela, rozvedená, popravená, přežila. Osudy Jindřichových žen jsou opravdu trpké.

Jako mladý je přitom Jindřich VIII. (1491–1547) galantní sportovec, romanticky zamilovaný do své první ženy Kateřiny Aragonské (1485–1536) a jeho budoucímu směřování v manželské politice nic nenasvědčuje.

Kateřina Aragonská
Kateřina Aragonská

Platonická láska dojde naplnění

Původně se má Jindřich VIII. jako mladší syn Jindřicha VII. (1457–1509) a Alžběty z Yorku (1466–1503) stát nikoli králem, ale vysokým církevním hodnostářem.

K vládnutí je totiž předurčen jeho starší bratr Artur (1486–1502), který se s touto vidinou roku 1499 žení se španělskou princeznou Kateřinou Aragonskou. Španělsko je tehdy nejmocnější evropskou zemí a spojenectví znamená pro Anglii mnoho výhod.

Artur ale umírá už v roce 1502 a následníkem trůnu se stane Jindřich, který se s papežským souhlasem nakonec s mladičkou vdovou žení sám. Podmínkou je však Kateřinino čestné prohlášení, že předchozí manželství nedošlo naplnění.

Jak naznačují dobové prameny, ke skromné a ctnostné Kateřině Jindřicha pojilo ještě v době Arturova života romantické pouto a zřejmě byl do ní platonicky zamilovaný. Ačkoli se o těchto letech mluví málo, v manželství dlouho vládne spokojenost.

Jediným, zato ale podstatným problémem je absence mužského dědice. Rod Tudorů ovládá Anglii teprve od roku 1485 a mladý panovník potřebuje syna, aby udržel v království stabilitu.

Anna Boleynová
Anna Boleynová

Ambice dvorní dámy

Jediným přeživším potomkem z tohoto svazku je princezna Marie (1516–1558). Jindřich začne pomalu ztrácet s Kateřinou trpělivost.

S milenkou Bessie Blountovou (1498–1540) počne syna a mimomanželský vztah udržuje nějakou dobou také s mladou aristokratkou Mary Boleynovou (1500–1543). V roce 1525 se však zahledí do její sestry Anny Boleynové (1501–1536).

Na rozdíl od obou zmíněných dam mu Anna dlouho odolává. Nechce se totiž stát pouhou kurtizánou, její ambice míří výš, až ke královskému trůnu. Jindřich VIII. začne proto pomýšlet na zrušení svého manželství s Kateřinou Aragonskou.

Úkol, před kterým stojí, nebude jednoduchý. Papež Klement VII. (1478–1534) si ho sice oblíbil jako zapáleného obránce katolické víry, zrušit manželství se mu však nechce.

Za Kateřinou navíc stojí její synovec, císař a španělský král Karel V. (1500–1558), tehdy nejmocnější muž Evropy.

I přes hrozbu války se Španělskem Jindřich tvrdí, že Kateřina v době svatby už nebyla panna, takže je jejich manželství neplatné, ona pochopitelně zastává opačný názor.

Třetí manželka Anna
Třetí manželka Anna

Rozvod, nebo anulace?

Oba manželé se odvolávají na bibli, v níž se objevují jak zmínky o tom, že by muž měl pojmout manželku svého mrtvého bratra, tak i argumenty proti. Spor se dostane do patové situace a král se začne poohlížet po jiném řešení.

Na kontinentu se v té době rozmáhají protestantská náboženství, která neuznávají papeže jako nejvyšší církevní autoritu. Jejich myšlenky se začnou prosazovat u anglického dvora a vliv Říma postupně slábne.

Jindřich je nakonec prohlášen hlavou církve v Anglii a roku 1534 oficiálně vzniká církev anglikánská. Nový arcibiskup z Canterbury Thomas Cranmer (1489–1556) anuluje královo manželství a Jindřich VIII. se konečně žení s Annou Boleynovou.

I když se často tvrdí, že se Jindřich s Kateřinou rozvedli, není tomu tak. Podle církevního učení má mít člověk za život pouze jediného partnera a nový sňatek smí uzavřít pouze po jeho smrti.

Středověkou obdobou rozvodu tak byla anulace, tedy prohlášení manželství za neplatné.

Nejdramatičtější rozchod dějin

Anulace Jindřichova manželství, která si vyžádala založení nové církve, byla pravděpodobně tím nejdramatičtějším rozchodem v dějinách. Obyvatelstvo Anglie si však na nové vyznání rychle zvykne a po starých katolických pořádcích se zasteskne jen málokomu.

Platnost nového manželství Jindřichovi schválí i parlament a pod hrozbou obvinění ze zrady a popravy je zakázáno mluvit o něm jako o neplatném. Král a těhotná královna Anna jsou na vrcholu blaha. I tento sňatek však skončí v troskách.

Manželům se nenarodí vytoužený syn, ale dcera, budoucí královna Alžběta I. (1533–1603). Dalšího potomka – syna – Anna potratí, manželovi se navíc znelíbí její popudlivá povaha.

V té době už pokukuje po další dvorní dámě, lady Janě Seymourové (1507–1537), a tak se své druhé ženy plánuje zbavit.

Místo temperamentu plachost

Anna je nařčena, že jeho srdce dobyla čarodějnickými praktikami. Na přelomu dubna a května 1536 Jindřich uvězní Annina bratra George (1504–1536) a čtyři další muže, které obviní ze smilnění s královnou, zrady a z dalších hrdelních zločinů.

Zakrátko je uvězněna i samotná Anna. I přes pochybné důkazy jsou všichni shledáni vinnými a odsouzeni k trestu smrti. Poprava mužů se uskuteční 17. května 1536, královně setne kat hlavu o dva dny později.

Už následující den po Annině popravě Jindřich žádá o ruku Janu Seymourovou. Pro některé je jeho volba překvapením. Jana je sice pohledná, je jí však už 26 let a dosud nebyla provdána – jinými slovy, jedná se o starou pannu. Na rozdíl od temperamentní a svůdné Anny je nevýrazná, plachá a zdrženlivá.

Veselí vystřídá smutek

V pořadí již třetí králův sňatek je uzavřen na konci května. Jindřich v té době už není žádný mladík, je mu 45 let, kvůli své oblibě v jídle trpí silnou obezitou a na noze má odporný páchnoucí vřed, který se i přes péči lékařů ne a ne zahojit.

I přesto ale s Janou zvládne zplodit potomka: vytouženého syna jménem Edward (1537–1553). Porod je nesmírně náročný a trvá dlouhé dva dny.

Jindřichova euforie se za dvanáct dní změní ve smutek, když v noci z 24. na 25. října 1537 vyčerpaná královna vydechne naposledy. Osudnou se jí stane horečka omladnic.

Král pro svou zesnulou ženu velmi truchlí, nelze se však ubránit dojmu, že Jana měla štěstí v neštěstí, když zemřela dříve, než se mu stačila znelíbit. Údajně se s ní totiž během jejich krátkého svazku již začínal nudit.

Po její smrti si však Jindřich VIII. svou třetí ženu zidealizuje a až do své smrti trvá na tom, že právě ona byla největší láskou jeho života.

Čtvrtá manželka je zklámáním

Srdceryvné vzpomínky mu však nezabrání už o pár měsíců později začít hledat další ženu. Jeho poradci mu navrhnou Annu (1515–1557), pětadvacetiletou dceru klevského vévody.

Spojenectví s protestantským Klevskem by mohlo být pro zemi klíčové, pokud by se katolické státy rozhodly na Anglii zaútočit.

Jindřich však není ochoten kupovat zajíce v pytli a na kontinent vyšle svého dvorního malíře Hanse Holbeina mladšího (1498–1543), aby Annu namaloval. Na Holbeinově portrétu se německá princezna Jindřichovi zalíbí a on svolí ke sňatku.

Jaké je však jeho překvapení, když svou nevěstu spatří na konci roku 1539 na vlastní oči! Anna má obličej plný pigmentových skvrn a jizev po neštovicích. Kromě toho nerozumí ani slovo anglicky a neumí tančit, zpívat ani duchaplně konverzovat na módní témata.

Připravovanou svatbu však už z politických důvodů není možné zrušit, a tak si 6. ledna 1540 Jindřich Annu Klevskou bere za manželku.

Králova sestra

Nic v sobě nemá pěkného a vypadá špatně zepředu i zezadu. Povislá prsa i jiné znaky ve mně vyvolaly jistotu, že již není pannou.

Její tělo nemá nic, co by vyvolalo jakékoli touhy,“ postěžuje si novomanžel, který je však touto dobou sám morbidně obézní a pravděpodobně i impotentní.

Když Jindřich navrhne anulaci manželství, královna se sice nejdřív psychicky zhroutí, je ale natolik inteligentní, aby nakonec jeho nabídku přijala. Dostane titul „králova sestra“, dva paláce a pravidelný příjem.

Je to právě Anna Klevská, kterou potká ze všech Jindřichových manželek nejlepší osud. Po anulaci se naučí anglicky a má prý několik milenců.

I když je všem jasné, že zplodit dalšího potomka se již padesátiletému a chřadnoucímu panovníkovi zřejmě nepodaří, on sám je jiného názoru. Matku dalšího dítěte si vybere podle svého zvyku mezi dvorními dámami. Stane se jí mladičká Kateřina Howardová (1523–1542).

Kateřina Howardová
Kateřina Howardová

Za nevěru do kláštera

Nesourodý pár je oddán 28. června 1540. Král září štěstím, zahrnuje svou manželku dárky a plní jí každé přání.

Kateřina je údajně velice hezká díky velkým tmavým očím a bohatým kaštanovým vlasům, má temperamentní, veselou povahu a ve své zaslepenosti Jindřich přehlédne i její nedostatky, jako například chabé vzdělání.

Vadnoucí tlouštík však náruživé Kateřině nemůže stačit a ona si najde milence, králova pobočníka Thomase Culpeppera (1514–1541). Podle některých odborníků však za těmito pomluvami stáli Seymourové, rodina Jindřichovy třetí, zesnulé manželky Jany.

Pokud by totiž Kateřina porodila králi syna, mohlo by být ohroženo nástupnictví mladého Edwarda. Dojde však k výslechům i mučení svědků a ukáže se, že Kateřina nebyla už v době sňatku s Jindřichem zcela nevinná.

Měla minimálně dva vztahy, s učitelem hudby Henrym Mannoxem a s tajemníkem své tety Francisem Derehamem. Zdrcený Jindřich posílá Kateřinu do kláštera, kde ji ovšem často navštěvuje.

Šestá žena Kateřina Paarová
Šestá žena Kateřina Paarová

Útěchu králi poskytne vdova

Culpepper a Dereham jsou na začátku prosince 1541 popraveni, Mannox vyvázne s doporučením, aby se už v Anglii neukazoval.

Bez soudu, jen z rozhodnutí parlamentu podepsaného králem, je pak obviněna ze zrady a odsouzena k trestu smrti i samotná Kateřina.

Poprava je vykonána 13. února 1542 v londýnském Toweru, na stejném místě, kde přišla o život i Kateřinina sestřenice a předchůdkyně v roli královny, Anna Boleynová. „Umírám jako královna, ale raději bych zemřela jako Culpepperova žena.

Bože, smiluj se nad mou duší,“ znějí prý její poslední slova. Jindřich najde útěchu v další náruči. Jeho šestou a poslední vyvolenou se stane třicetiletá dvojnásobná vdova Kateřina Paarová (1512–1548).

To, že si ji vybral král, je pro Paarovou velkým zklamáním. Je totiž zamilovaná do Thomase Seymoura, kterého si plánuje vzít. Jindřich však Seymoura pošle jako vyslance do Bruselu a svatbu překazí.

Popravčímu špalku se těsně vyhne

Šesté královo manželství je uzavřeno v červenci 1543. Jindřich je pověstný svou nechutí vůči příliš zapáleným protestantům, ke kterým Kateřina ke své smůle náleží. Opozici se podaří krále přesvědčit, že by měla být souzena za pokus o velezradu.

Jindřich zatykač podepíše, protože si prý už brousí zuby na Kateřinu Brandonovou, vévodkyni ze Suffolku (1519–1580), kterou chce učinit svou sedmou manželkou.

Paarová je ale varována a sama se dostaví do králových komnat, kde ho prosí za odpuštění a podřizuje se jeho vůli. Král je dojat a zatykač zruší. Od této doby to však s ním jde z kopce:

trápí ho obezita, diabetes, dna, časté migrény, deprese a především noha plná vředů. Největší oporou, a dokonce i ošetřovatelkou je mu v jeho posledních dnech právě manželka. Král ji ještě bohatě finančně zabezpečí, než 28. ledna 1547 vydechne naposledy.

Kateřina si pak konečně bere za muže milovaného Thomase Seymoura a na trůn nastupuje devítiletý Jindřichův syn jako král Edward VI.

Stal se král tyranem vlivem zranění na turnaji?

– Až do svých pětačtyřiceti let je Jindřich VIII. náruživým sportovcem. V roce 1536 ho však při turnaji zalehne kůň a on utrpí vážné zranění.

– Dvě hodiny je v kómatu, z nějž se sice probudí, prý již ale není stejný, jako býval. Kvůli zraněné noze také již nemůže sportovat.

– Podle odborníků mohl Jindřich utrpět zranění mozku, které změnilo jeho povahu, a stal se z něj podlý, krutý a paranoidní tyran.

– Ženy od té doby střídá jako na běžícím pásu a stejně rychlým tempem se zbavuje i politických odpůrců.

– I když se nemohl pořádně hýbat a na koně ho museli tahat na kladce, Jindřichův apetit neutrpěl, ba naopak. Denně prý snědl třináct porcí jídla a ke konci života vážil přes 170 kg.

Foto: Creative Commons
Související články
Historie
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Historie
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Historie
Je snad rod Kennedyů prokletý?
Kennedyové, prominentní americký klan, se vyznačují nejen významnými veřejnými a ekonomickými funkcemi, které zastávali od konce 19. století, ale také sérií tragických událostí, které postihly jejich členy. Proč je rodina Kennedyů stíhána jedním předčasným úmrtím za druhým? Tento kletbu provázející fenomén je třeba zkoumat z několika perspektiv. Nejznámějším z rodiny je bezesporu 35. prezident USA John […]
Historie
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
reklama
historie
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Bedřich Hrozný: Pokořitel chetitského písma se postaví také nacistům!
Na chodbách panuje nezvyklý ruch, do pracovny rektora doléhají ostré německé povely. Rychle vstane a pohotově dokráčí před budovu, kde zmerčí, jak nacisté nakládají nebohé studenty na korbu auta. Vzduch okamžitě zaplní dunivý profesorský hlas. Cesta k úspěchu je trnitá a pořádně klikatá. Své o tom ví také Bedřich Hrozný (1879-1952). Vědec, jenž rozluští chetitské písmo, […]
Dýmějový mor: Nelítostný revolucionář
Dýmějový mor, který ve 14. století zdevastuje Evropu, lze pojmenovat různě. Ovšem nazvali byste ho revolucionářem? Asi těžko. A přece jím, svým způsobem, je. Epidemie moru, která v polovině 14. Století pustoší Evropu a Asii, vyhubí podle 75 až 200 milionů lidí, což je přibližně třetina nebo v případě druhého údaje více než polovina obyvatel. Vylidní […]
Marie Terezie: Odhalujeme tajemství slavné panovnice
Marie Terezie byla vládkyní, jež po sobě zanechala odkaz, který výrazně ovlivnil budoucnost nejen naší země. To, že zavedla například povinnou školní docházku, je všeobecně známo. Jaký byl ale osobní život této slavné panovnice? V éře, kdy svět ovládali muži, byly ženy často odsouvány na okraj dějin. Ale jedna žena se odmítla podvolit osudu, odhodlaná […]
reklama
záhady a tajemství
Mandragora: Skutečně odkrývá poklady a navrací mládí?
Mandragora neboli v českém jazyce pokřín obecný je bylina známá již od nejstarších dob. Této jedovaté rostlině se daří zejména ve středomořské oblasti, není tedy divu, že ji znali už ve starověkém Egyptě či Palestině. Byla velmi pravděpodobně známa jako opojný prostředek i lék. Dobře o ní věděl například středověký perský filozof a lékař Avicenna […]
Chození po ohni: Superschopnost pro každého, nebo podvod?
„To je jen podsvícený diodama, není to horký,“ říká jeden z kluků tlačících se u monitoru. „Mají krém s nanotechnologií, maže se na chodidla,“ oponuje další. Na obrazovce běží video s přechodem po žhavých uhlících. Je to podvod? Nebo to vážně jde?    Amerika, Čína, tropické ostrovy… Odkazy na přechody rozžhaveného uhlí najdeme rozesety v […]
Vraždy pražských prostitutek: Zabíjelo záhadné monstrum?
Málokdo zřejmě ví, že Praha se v polovině 19. století děsila vraždícího přízraku pražských prostitutek, jenž původně ani nebyl považován za člověka… K první vraždě došlo na podzim roku 1836 v nevěstinci „U Zlaté Rozálie“ v Konviktské ulici. Když ráno uklízečka vešla do jednoho z pokojů, našla zde bez známek života ležet jednu z mladých prostitutek. […]
Kurt Cobain: Smrt legendy zahalena tajemstvím
Slavný frontman Nirvany, ikona grungeové hudby, tragická smrt ve 27 letech. Kurt Cobain, další z řady hvězd, které navždy zhasly v nejkrásnějším věku. Kurt Cobain (1967–1994) Kdo to byl: frontman, zpěvák, kytarista a skladatel písní skupiny Nirvana Kdy zemřel: 5. dubna 1994 Příčina smrti: průstřel hlavy brokovnicí, měl v sobě přitom smrtelnou dávku heroinu Frontman, […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
enigmaplus.cz
Zámek Březolupy: Skutečně krutého zámeckého pána odnesl samotný ďábel?
Zámek Březolupy najdeme ve Zlínském kraji v okrese Uherské Hradiště. První zmínka o zdejší vsi pochází z padělané listiny z roku 1261, avšak existence vsi v té době je již zřejmě reálná. Část vsi daro
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
nejsemsama.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
nasehvezdy.cz
Slehla se po ní zem! Co Brodská léčí nyní?
Není to poprvé, co čelí herečka Tereza Brodská (55) ze seriálu ZOO vážným zdravotním problémům, které ji zcela vyřadily z práce. Zdálo se, že z prodělaného zápalu plic už se dostala, ale křehké zdra
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
iluxus.cz
Nový monobrand butik IWC na Madison Avenue
V srdci New Yorku, na proslulé Madison Avenue, rozšířil švýcarský hodinářský gigant IWC Schaffhausen svou přítomnost otevřením nového vlajkového obchodu. Nový butik, umístěný na prestižní adrese 64
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
21stoleti.cz
Zabijácké mykózy jsou na vzestupu
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. [
O nočním dušení nemusíte vědět
panidomu.cz
O nočním dušení nemusíte vědět
Je to opravdu tak, že o výpadcích dýchání při chrápání nemusíte vůbec vědět. Jen se budíte nevyspalí a unavení. Tento jev se nazývá syndrom spánkové apnoe a je dost nebezpečný. Chrápete? Možná ano, ale ani to nevíte. Někdo se dokonce vlastním chrápáním vzbudí. A někomu o tom řekne partner. Chrápání je sice nepříjemné, hlavně pro
Měsíc: Ráj pro těžaře!
epochalnisvet.cz
Měsíc: Ráj pro těžaře!
Dlouhou dobu byl Měsíc pro lidstvo jen na míle vzdálenou stříbrnou koulí na obloze. Jenže pak Neil Armstrong 21. července 1969 udělá „malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo“ a od té chvíle začne být tato jediná známá přirozená družice Země vcelku lákavou destinací.   K tomu, aby se na Měsíc přestěhoval člověk natrvalo,
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
skutecnepribehy.cz
Vybral si mě upovídaný duch, bylo mu smutno
Potkala jsem ji v našem domě a pozvala ji na víno. Myslela jsem, že to je nová podnájemnice. Vřele jsme spolu klábosily. Pak se ale vytratila… Za krásných letních večerů se ráda procházím zahradou, pozoruju noční oblohu a poslouchám všechny tajemné zvuky přírody. Dům, který jsme před pěti lety koupili, je velký a v krásném prostředí. Je to stará vila
Zlato posledního inku nespasilo?
historyplus.cz
Zlato posledního inku nespasilo?
Na náměstí do Cajamarcy dorazí početné procesí, v jehož středu se blyští zlatá nosítka. „Zastavte,“ rozkáže incký vládce Atahualpa a přimhouří oči. Vtom se však městem rozlehnou výstřely z mušket. „Za svatého Jakuba!“ vykřikne Francisco Pizarro. Inkové se dají okamžitě na útěk a nechají svého krále napospas Španělům. Na čele velkého inky Huayna Capaca (†1527) se lesknou
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc