Domů     Na vrchol a pak až na dno. Taková byla cesta Elvise Presleyho
Na vrchol a pak až na dno. Taková byla cesta Elvise Presleyho
2.11.2023

Elvis Presley bude už navždy legendou. Tento americký zpěvák a herec překonal během své dvacetileté kariéry spoustu rekordů v prodeji desek a vytvořil množství hitů. Jenže po strmém vzestupu přišel tvrdý pád, v němž svou roli sehrály návykové látky.

Elvis Presley měl neuvěřitelný dar, navždy zůstane legendou. FOTO: Metro-Goldwyn-Mayer, Inc/Creative Commons/Volné dílo
Elvis Presley měl neuvěřitelný dar, navždy zůstane legendou. FOTO: Metro-Goldwyn-Mayer, Inc/Creative Commons/Volné dílo

Příběh Elvise Aarona Presleyho začíná 8. ledna 1935 ve městě Tupelo v americkém státě Mississippi.

Asi půl hodinu před ním přišlo na svět jeho dvojče, taktéž chlapec, jménem Jess, ale místo radosti se dostavil šok – prvorozený syn nežil.

Rodiči budoucího hudebního krále byli Gladys a Vernon Presleyovi.

Rodina byla velice chudá, dokonce patřila do sociální skupiny v té době označované jako White trash neboli Bílý odpad, což byl hanlivý termín, používaný pro chudinu bílé pleti.

Sám Elvis později situaci v rozhovorech zlehčoval, když říkal, že se neměli tak špatně, pravda je ovšem taková, že po finanční stránce museli mít jeho rodiče starostí víc než dost.

Naznačuje to i událost z května roku 1938, kdy byl Vernon zatčen a odsouzen na tři roky do vězení za falšování šeku od svého zaměstnavatele, na němž změnil částku k výplatě ze tří dolarů na osm.

Kromě toho, že Gladys se najednou ocitla sama na výchovu a péči o syna, musela ještě opustit dům, který s manželem koupili na splátky.

Fotografie Elvisových rodičů v muzeu ve Veroně, Mississippi. Zde se Vernon a Gladys brali. FOTO: Thomas R Machnitzki/Creative Commons/CC BY 3.0
Fotografie Elvisových rodičů v muzeu ve Veroně, Mississippi. Zde se Vernon a Gladys brali. FOTO: Thomas R Machnitzki/Creative Commons/CC BY 3.0

Vztah k matce

Gladys byla na Elvise velmi fixovaná a až přehnaně se o něj bála. Klukovských lumpáren si tedy moc neužil, a jakmile se coby -náctiletý zdržel venku do pozdějších hodin, nemohla spát.

Jeho manželka Priscilla se ve své knize rozepsala o tom, že až do doby, co začal Elvis vystupovat, nikdy nepřespával mimo domov.

Později, když už to kvůli hudební kariéře bylo nevyhnutelné, matce alespoň každý den volal, protože stejně jako ona byla fixovaná na něj, tak on byl fixovaný na ni. O to bolestivější ránu prožil, když v pouhých šestačtyřiceti letech zemřela.

Byl přesvědčený, že za to mohlo jeho odvedení do vojenské sluybu. Nevydržela odloučení a začala mít problémy s alkoholem, což zhoršilo její zdravotní stav natolik, až jí 14. srpna 1958 po vleklém zánětu jater selhalo srdce.

Vernonovou novou partnerkou se, podle Elvise příliš brzy po Gladyině smrti, stala Dee Stanleyová.

Rodný dům Elvise Presleyho. FOTO: Markuskun/Creative Commons/Public domain
Rodný dům Elvise Presleyho. FOTO: Markuskun/Creative Commons/Public domain

Budoucí král

V roce 1945 se Elvis zúčastnil pěvecké soutěže. Mylně později řada zdrojů uváděla, že ji vyhrál, ve skutečnosti obsadil páté místo. O rok později slavil jedenácté narozeniny, k nimž dostal svou první kytaru, i když si prý přál kolo.

Akordy ho učil strýc Vester, Elvis také poslouchal bluesové a country písně a zajímal ho gospel.

Rodina se v roce 1948 přestěhovala do Memphisu, což pro Elvise nebylo snadné, protože opustil známé prostředí a kamarády.

Navíc šlo prý o zvláštní dítě, které se hůře začleňovalo do kolektivu, dospívající chlapec tak čelil šikaně, kterou mu pomáhala překonat právě hudba.

V roce 1953 dostudoval střední školu a začal pracovat jako řidič firmy Electric Co. Ještě v tomtéž roce se pomalu roztočilo kolo úspěchu, díky kterému jméno Elvis Presley zná celý svět po mnoho generací.

Poprvé ve studiu

V srpnu 1953 poprvé nahrával ve studiu, konkrétně v Sun Records Sama Philipse, kde za to zaplatil čtyři dolary.

Mnohdy se chybně uvádí, že šlo o narozeninový dárek pro matku, ale pravda je taková, že Elvis chtěl slyšet sám sebe… a rozhodně nebyl spokojený. Historku o mamince si později vymyslel jeho manažer Tom Parker.

Jako první si mladíkova talentu všimla sekretářka Sama Philipse a poukázala na něj. Majitel společnosti, o kterém se právě říkalo, že hledá bělocha s černošským hlasem, byl nadšený.

Píseň That’s All Right, kterou původně zpíval bluesový zpěvák Arthur Crudup, se stala hitem rádia a otevřela Elvisovi dveře do světa hudby.

Z Memphisu, kde zaznamenala velký úspěch, se brzy rozšířila dál a oslnila celou jižní část Spojených států amerických. Pak přišel ještě úspěšnější singl Blue Moon of Kentucky.

Elvis začal vystupovat v kapele The Blue Moon Boys, s níž zpíval a hrál v různých podnicích.

Lidé si brzy začali všímat Elvisova neobyčejného talentu. FOTO: Pxfuel
Lidé si brzy začali všímat Elvisova neobyčejného talentu. FOTO: Pxfuel

Plukovník na scéně

V roce 1955 se Elvisovy kariéry ujal zmíněný Tom Parker, kterému přezdíval Plukovník.

Ten k propagaci přistupoval značně novátorským způsobem – vymýšlel poutavé historky pro novináře, prodával reklamní předměty a domlouval Elvisovo účinkování ve filmech a televizních pořadech.

Zkrátka budoval kult osobnosti a udržoval ho i v době, kdy byl zpěvák ve vojenské službě.

Dne 27. ledna 1956 vyšel nový singl Heartbreak Hotel, a to jako první v rámci spolupráce s Elvisovým novým vydavatelstvím RCA Records. Během krátké doby se ho prodalo přes milion kusů! Vzápětí přišlo debutové album s názvem Elvis Presley. Mělo znaky country a na deset měsíců opanovalo popovou hitparádu v USA.

Úspěch za úspěchem

V době vydání debutového alba začal Elvis pronikat také do televize, kde se objevoval v různých show, a do filmu. Prvním z nich byl muzikálový western Miluj mě něžně (Love me tender).

Z něj také vzešla jedna z nejslavnějších písniček Elvise Presleyho, která jako první v historii vydělala na prodeji více než milion dolarů.

V roce 1956 vyšlo další album s názvem Elvis. Posluchači byli opět nadšeni. Ostatně tento rok se stal jedním z těch vůbec nejúspěšnějších v kariéře Elvise Presleyho.

Jeho hvězda strmě stoupala a pokračovala v tom také v následujícím roce, kdy opět zazářil ve filmu – kasovním trháku s názvem Vězeňský rock. A ještě týž rok dostal roli ve snímku Loving you. I ten zaznamenal úspěch, ostatně jako všechno, kde se v té době Elvis objevil.

Elvis musel nastoupit na vojnu, ale ani poté na něj fanoušci nezapomněli. FOTO: pxfuel
Elvis musel nastoupit na vojnu, ale ani poté na něj fanoušci nezapomněli. FOTO: pxfuel

Elvis vojákem

Dobu obrovského úspěchu přerušil povinný nástup na vojnu. Ten byl o pár měsíců odložen, díky čemuž mohl Elvis dokončit snímek King Creole. V březnu 1958 narukoval. Nejprve absolvoval základní výcvik v Texasu a potom byl přesunut do západního Německa.

V tomto období se trápil myšlenkou, že na něj fanoušci v Americe zapomenou. Byl osamělý, stejně jako jeho budoucí manželka Priscilla, s níž se tady seznámil.

Po návratu ze služby se ukázalo, že strach byl zbytečný. Fanoušci ho opět srdečně přijali a on se začal víc soustředit na filmy než hudbu. Některé jsou značně nekvalitní a staly se úspěšnými jen díky tomu, že v nich hraje právě on.

Elvisovi vynesly filmové snímky spoustu peněz a několik hitů, spokojený s nimi ale nebyl.

Zpátky k hudbě

V roce 1971 znovu začal točit studiová alba a opět měl úspěch. 9. až 11. června 1972 se mu jako prvnímu umělci podařilo čtyřikrát za sebou vyprodat Madison Square Garden v New Yorku.

O rok později uspořádal koncert v havajském Honolulu, který byl přes satelit přenášen do 40 zemí světa. Sledovala ho více než miliarda diváků.

Pracovně se mu dařilo, ale jeho soukromí, a hlavně zdravotní stav, šly z kopce. Přibíral na váze, bral různé podpůrné a návykové látky, a to ve vysokých dávkách a v kombinaci s alkoholem. I tak dál pracoval na albech i vystoupeních.

V roce 1973, kdy došlo na rozvod s manželkou, se dvakrát předávkoval barbituráty, poprvé skončil dokonce v kómatu. Řešil také závislost na lécích. A přesto odehrál 160 koncertů!

Elvis se svou životní láskou Priscillou. Manželství bylo nakonec peklo a rozpadlo se. FOTO: Pxfuel
Elvis se svou životní láskou Priscillou. Manželství bylo nakonec peklo a rozpadlo se. FOTO: Pxfuel

Elvis a návykové látky

K povzbuzujícím lékům se Elvis dostal už v době, kdy sloužil v západním Německu. Šlo o amfetamin a dal mu ho velící důstojník proti únavě. Priscilla se to dozvěděla ve chvíli, kdy u Elvise, ještě coby 14letá, usnula.

Musela totiž zvládat školu a večerní pobyty u něj, z nichž se vracela pozdě. Byla velice unavená a on měl pocit, že jí tak může pomoci.

Zvláště v 60. letech, kdy Elvis znovu začal živě vystupovat, čím dál častěji sahal po povzbuzujících i uklidňujících látkách. Jeho tempo bylo totiž k nevydržení, představení si nasmlouval až příliš mnoho. To se samozřejmě začalo podepisovat na jeho zdravotním stavu.

Po rozchodu a následném rozvodu trpěl depresemi, takže různých prášků, které užíval, přibývalo. Nechyběl ani alkohol, přidala se nadváha a na koncertech bylo znát, že mu dochází energie.

Smutný konec

Roku 1976 se rozešel s přítelkyní, herečkou Lindou Thompsonovou, a po jeho boku se poté začala objevovat Ginger Aldenová, kterou požádal o ruku.

A byla to právě ona, kdo ho 16. srpna 1977 našel mrtvého na podlaze v koupelně domu Graceland. Král rock´n´rollu zemřel v pouhých 42 letech.

Podle oficiální verze se mu osudným stal srdeční infarkt, mnozí lidé si ale myslí, že se předávkoval drogami, a konspirátoři jsou přesvědčeni o fingované smrti, po níž dožil nebo dožívá v ústraní.

Sídlo Graceland se stalo muzeem a druhým nejnavštěvovanějším domem v USA, hned po Bílém domě.

Foto: viz popisky
Související články
Lifestyle
Christian Slater: Od divokých skandálů k střízlivosti
Christian Slater, americký herec známý svými rolemi ve filmech jako „Robin Hood: Král zbojníků“ nebo „Jméno růže“, byl kdysi synonymem pro bouřlivé večírky, drogy a skandály. V 90. letech 20. století se jeho kariéra stala stejně známou pro skandály jako pro filmové úspěchy. Sexuální obtěžování, konflikty s policií, a dokonce i útoky na přítelkyni byly […]
Lifestyle
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Lifestyle
Nestihl dotančit k poslednímu vystoupení
Byl ikonou i kontroverzní osobností. Z Michaela Jacksona si lidé už za jeho života dělali legraci, že se „rozpadá“. Přesto byla jeho smrt šokem pro celý svět.   Čtvrtek 25. června 2009, 14.26 hodin v USA. Tehdy se spolu se srdcem popového krále zastavil svět milionům jeho fanoušků po celém světě. I když bylo evidentní, […]
Lifestyle
Jim Morrison: Básník rockerem, prokletý idol s tragickým koncem
Jim Morrison, básník, textař, zpěvák a frontman legendárních The Doors. Jeho extatická vystoupení, provokativní texty a rebelský životní styl uchvátily miliony fanoušků. Ale stín závislostí a temných myšlenek ho pronásledoval. Ve věku 27 let se stal další obětí „Klubu 27“, prokletého spolku slavných hudebníků, kteří zemřeli na vrcholu své kariéry.   Když umírá Brian Jones […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Překvapivá historie: Proč se chodilo na poutě?
Chtěli byste jít pěšky víc než tisíc kilometrů do slavného kostela? V některých dobách našich dějin bylo dlouhé putování na posvátná místa obvyklé. Proč se na ně lidé vydávali a co si od toho slibovali? V knihách, příbězích i pohádkách odedávna nacházíme zmínky o lidech, kteří v chatrném oděvu, s mošnou přes rameno a holí kamsi kráčejí. Jsou to poutníci. Přestože se v minulosti […]
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
reklama
historie
Věra Čáslavská: Tragédie slavné rodiny
Tragédie se bohužel nevyhýbají nikomu z nás. Platí to i o slavných rodinách umělců, vědců a sportovců. Ani zlaté medaile z olympiád a mistrovství světa nikomu nezaručují domácí štěstí.  V lepších případech to končí rozvodem, v těch horších se neshody kupí i po rozvodu. A někdy může dojít i k násilí a smrti někoho z […]
100leté výročí lázeňského speciálu: Nebeský frmol Praha – Mariánky
82 434 kilometrů. Přesně tolik nalétají letouny vtipně přezdívané lázeňské speciály. Dnes trochu nepředstavitelně létají dvakrát za den dva na trase Praha – Mariánské lázně!    V průběhu roku 1924 se v Aero, jednom z nejstarších leteckých výrobců na světě, rozběhla výroba letounu A-22, který byl využívaný jako poštovní a dopravní letoun. V letech 1925 […]
Plastická chirurgie a váleční veteráni
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořených vojáků je dožít v ústraní a zahalení. Pak ale přichází lékař, který jim navrátí naději. Objev anestezie, sepse a dezinfekce v 19. století spustily skutečný rozvoj v oblasti plastické chirurgie. Tohle […]
Kolt: Kdo sestrojil nejlepšího přítele kovbojů i zlatokopů?
Osobní zbraň v dnešní době není vůbec žádná novinka. Ale již v 16. století bylo možné vlastnit malou mušketu. Nepatřila však ještě k příliš spolehlivým střelným zbraním a její nabíjení bylo zdlouhavé. První skutečně účinná malá zbraň vzniká až v Americe v 19. století. Otec všech pistolníků? Její vynálezce Samuel Colt (1814-1862) se o vědecké […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
epochalnisvet.cz
Obraz plačící chlapec: Proč nikdy neshoří?
Jako nejprokletější obraz na světě bývá označován Plačící chlapec. Údajně je na něm dítě, jehož rodiče zemřeli při požáru a ono pak proklelo každé místo, kde se nacházelo. Jakékoliv jeho zpodobnění má nosit smůlu a domy, v nichž se obraz objeví údajně často shoří na popel. Podle zpráv hasičů ale samotný obraz neshoří nikdy. Má
Ve snech se mi zjevila tragédie
skutecnepribehy.cz
Ve snech se mi zjevila tragédie
Opakovaně se mi zdál děsivý sen. Budila jsem se zpocená hrůzou, a tak jsem musela jeho významu přijít na kloub. Děsivý sen se mi pravidelně vracel a já se budila se srdcem v krku a zpocená hrůzou. Noční můry jsem mívala pravidelně při každém úplňku! Už jsem z toho byla zoufalá. Nevěděla jsem, jestli mám
VETERÁNI NA ZÁMKU
epochanacestach.cz
VETERÁNI NA ZÁMKU
Zámek Nelahozeves připravil další setkání fanoušků historických vozidel. Automobily, motorky, bicykly, vojenská a hasičská technika a jiné stroje do r. v. 1990. Plánovaný program akce: 🛞 08:00 – 10:00 příjezd a registrace účastníků 🛞 10:30 – 10:45 přivítání účastníků a návštěvníků panem Lobkowiczem 🛞 10:00 – 15:00 prohlídky zámku zdarma pro
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
enigmaplus.cz
Ruiny hradu Cvilín, svědkové zákeřné vraždy?
Zříceninu hradu Cvilín najdeme jihovýchodně od hornoslezského města Krnov. Tajemné pozůstatky starobylého hradu se nad řekou Opavicí tyčí již od dávných dob [gallery ids="140530,140531,140529"] P
Banánový koláč
tisicereceptu.cz
Banánový koláč
Tento lahůdkový koláč můžete připravit i do chlebíčkové formy. Na vysypání formy se dá použít mletý kokos, mleté ořechy i strouhanka. Ingredience 4 vejce 200 g moučkového cukru 1 banán 2 lžíc
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
nasehvezdy.cz
Moore chce všem vytřít zrak! Tak nestárne
Herečka Demi Moore (61) ve svém věku vypadá fantasticky a také si na tom zakládá. Mnozí však pochybují, že by měla tak dobré geny, a její dokonalost přisuzují spíše návštěvám kliniky plastické chiru
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
historyplus.cz
De Gaulleova neteř byla pro Němce cenné rukojmí
Už je to tady. Vyvolávají jména vězňů do transportu do lágru. Když zazní jméno Geneviève de Gaulleová, začnou ostatní internovaní tleskat. Aspoň malé pohlazení na duši pro mladou ženu před cestou do Ravensbrücku.   Ví, že ten aplaus nepatří jen jí, ale hlavně jejímu milovanému strýci. Jistě by na ni byl hrdý, nejen za činnost
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
panidomu.cz
Nechtěný pozůstatek zimy: Plíseň v bytě
Nejlepší obranou proti plísním je sucho. To ale dost dobře není možné udržet v koupelnách ani kuchyních, navíc po zimě, kdy jsme tolik nevětrali. Pára vzniká při vaření, praní, sušení a sprchování. Pokud ji včas neodsajete digestoří a ani řádně neodvětráte, kondenzuje na zdech a posléze se do nich vsakuje. Pak už není daleko k
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
iluxus.cz
Mühle Glashütte se prezentuje novou linií hodinek Sportivo
Jak hodinářský web Chronoblog uvedl, tak je veřejně známo, že Thilo Mühle, generální ředitel saské společnosti Mühle Glashütte, a jeho syn Dustin jsou zapálení sportovci. Thilo je nadšeným cyklistou a
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
21stoleti.cz
Zvláštní populace hadů, která zvládá herecké výkony
Pokud se had stane obětí útoku, obvykle volí dvě strategie; buď reaguje protiútokem nebo útěkem. A pak jsou tu ještě užovky z ostrova Golem Grad v Severní Makedonii. Ti v případě ohrožení předvedou he
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
nejsemsama.cz
Jak jsem začala věřit na minulé životy?
K takovým věcem jsem byla vždycky nedůvěřivá. Lidé si dokážou hrozně vymýšlet! Pak ale přišel ten zvláštní zážitek, který mě přesvědčil. V y, kdo se zajímáte o minulé životy, určitě tu knihu dobře znáte. Jmenuje se Život po životě a napsal ji dr. Moody. Když se mi dostala do rukou, tak jsem na karmu a nějaké minulé či budoucí životy