Diviš byl geniální vynálezce bleskosvodu, Purkyně geniální vědec, Ressel geniální konstruktér. A geniálním sládkem pak byl František Ondřej Poupě, zakladatel odborného českého pivovarnictví a hlavně „vynálezce“ piva moderního typu.
Do 18. století se vařila jiná piva než dnes. Byla hutnější konzistence a na současné poměry netradiční chuti.
Pak ale pokrokový český sládek František Ondřej Poupě (1753-1805), který přesvědčoval ostatní sládky, aby používali výhradně ječný slad. Známou se stala jeho zásada: pšenici na koláče, oves pro koně a ječmen pro pivo.

Reformátor Poupě
Známá je jeho zásada: pšenici na koláče, oves pro koně a ječmen pro pivo. Navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a změnil způsob dávkování chmele, čímž pivo zesvětlilo.
Navrhl řadu nových zařízení pro výrobu sladu a piva a vymyslel, jak tato zařízení spojit ve funkční pivovar s nízkými výrobními náklady.
Již v té době se zabýval myšlenkou rekuperace energií, co nejkratšími trasami pro rozvod médií a ergonomií pracovních prostor. Podle jím navržených principů se pivovary a sladovny stavěli dalších 100 let.
Změnil také způsob dávkování chmele, čímž pivo zesvětlilo a získalo lepší chmelovou vůni.

„Pils“ převezme celý svět
Svět tiše zírá v úžasu, čím vším se české země zasloužily o rozvoj piva. Není to ale vše. V roce 1842, přesně 5. října, se v Plzni poprvé uvařil Prazdroj – pivo tzv. plzeňského typu.
Jde o označení piv, které se vyrábějí podobně, tedy spodním kvašením (existuje rovněž spontánní a svrchní kvašení). Pivem plzeňského typu se označuje prvotřídní světlý ležák s chmelovou chutí, jenž se podává chlazený mezi 7 až 9 °C.
I díky Poupěho revoluci přišel s 19. stoletím zlatý věk českého pivovarství. Vedle menších pivovarů vznikla i největší a stabilní šestka na trhu:
Plzeňský Prazdroj (1842), Smíchovský Staropramen (1869), pivovar Gambrinus v Plzni (1869), Starobrno (1872), Velké Popovice (1874) a Budějovický Budvar (1895).
19. století bylo v Čechách 1052 pivovarů, v roce 1912 už jen 666, po I. světové válce 526 a v roce 1946 pouze 260.
V průběhu 90tých let se počet činných pivovarů propadl na necelých 80 pivovarů, což bylo historické minimum. Dnes v České republice pivo vaří více jak 500 pivovarů a minipivovarů.