Domů     Čachtická paní: Šlechtična lačnící po krvi nevinných panen!
Čachtická paní: Šlechtična lačnící po krvi nevinných panen!
30.5.2023

Touží po věčném mládí a pro kapku krve neváhá bez mrknutí oka zabít. V červené tekutině spatřuje spásu a sílu. Služebné a poddané se před ní mají na pozoru. Aby ne, když je jednou z největších ženských vražedkyň, zapsaných dokonce i v Guinessově knize rekordů!

Do dějin se tato na první pohled nevinná žena zapíše inkoustem s příměsí krve. Ačkoli žije v době, kdy světem cloumají války, sama neváhá rozpoutat sérii bestiálních činů. O život má svým vražděním připravit na 650 obětí.

A to jen pro svůj vlastní prospěch a touhu po duševní očistě. Skutečně je však v její moci takové šílenství rozpoutat?

Holčička se špatnými geny

Alžběta Báthoryová (1560–1614) se narodí se zlatou lžičkou v puse do jednoho z nejvlivnějších rodů nejen v Uhrách, ale celé Evropě. Dětství stráví na rozsáhlém rodinném sídle v  Ecsedu, kde se jí dostává potřebného vzdělání.

Hovoří plynně několika jazyky, je zapálenou astronomkou. Už v mládí však může pozorovat u svých příbuzných jisté výstřední chování. Příbuzní jak z otcovy, tak matčiny strany mají sklony k samolibosti, pýše, tyranství nebo sexuální zvrácenosti.

Když je v 15 letech provdána za Františka Nádasdyho (1555–1604), je to jako kdyby přišel svůj k svému. Ani maďarský šlechtic totiž nevyniká zrovna klidnou a radostnou povahou.

Sám má údajně tancovat s mrtvolami svých nepřátel nebo jejich useknuté hlavy jen tak vyhazovat do vzduchu.

Co vše se odehrávalo za zdmi Čachtického hradu? FOTO: LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0
Co vše se odehrávalo za zdmi Čachtického hradu? FOTO: LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0

Kruté zacházení

Nedlouho po uzavření manželství se u Alžběty začínají projevovat sadistické sklony. Co je v dětství zaseto, v dospělosti žena jen sklízí. Neexistuje nikdo, kdo by ji dokázal zkrotit. Její muž se údajně na některých zvěrstvech sám podílí.

Nebo je minimálně kryje. Drábové na příkaz shora „loví“  mladé dívky, nejčastěji siroty, na práci na hraběnčiných hradech. Když se dívka na léčku nechytí, neváhají ji jednoduše unést. To, že ji čekají hotová muka, zatím vůbec netuší.

Nejvíce dívek má přijít o život v Čachticích a Sarváru. A proč to všechno? Údajně kvůli přímo opojnému pocitu moci, který zde Alžběta cítí! Právě nadřazenost a postavení dávají naplno vyniknout její bezbřehé bestiální fantazii.

Ničivá síla

Báthoryová totiž nebohým dívkám chladnokrevně a bez mrknutí oka vpichuje špendlíky pod nehty nebo přikládá na tělo rozžhavené mince. Těm méně šťastným vytrhává zuby jeden po druhém nebo do jejich těl brutálně kope.

Ničím ojedinělým není ani bičování nebo opalování svíčkami! Ne vždy však její oběti okamžitě zemřou. Některé následkům svých zranění dlouho vzdorují.

Skutečnou sadistickou třešničkou má však být železná dutá panna, opatřená uvnitř bodci, sloužící k odkrvování nebohých dívek. V nashromážděné krvi se má poté hraběnka pravidelně koupat.

Manžel František Nádasdy prý také nebyl právě lidumil. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo
Manžel František Nádasdy prý také nebyl právě lidumil. FOTO: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Zlomyslná našeptávačka

Čím víc obětí má na svědomí, tím víc si uvědomuje, že bez těchto praktik nemůže žít. Krev je pro ni něčím naprosto výjimečným, co ji fascinuje a nekontrolovatelně přitahuje. Mnohdy ji proto neváhá dokonce pít nebo ji jen tak pozorovat!

Ve všem ji podporuje její věrná rádkyně a vyhlášená vědma Darvulie. Údajně to má být právě ona, kdo do hraběnčiny hlavy zasadí touhu po věčné kráse.

Navíc v ní jen podporuje sadistické choutky a sama jí dokonce radí, jak u člověka vyvolat ještě větší utrpení! Někteří ale tvrdí, že hraběnku hned na začátku očaruje a udělá si z ní svoji loutku.

Týrání jako oslava!

Od krutého zacházení ji neodradí ani fakt, že je pětinásobnou matkou. O dvě z dětí však za tragických okolností přijde. Nehne s ní dokonce ani smrt milovaného muže. Mučením oslavuje jakékoli svátky, narozeniny dětí, nebo dokonce svatby!

S nebohými těly si po svém řádění hlavu neláme. Některá skončí zakopána na hřbitově, ostatní jsou jen tak ledabyle ukryta na různých polích či v jámách. Jednou, když se zakopání úplně nevyvede, roztahají místní psi po dvoře různé části těl.

Už tehdy se začíná proslýchat, že hraběnka není úplným vzorem ctnosti a že je nejspíš posedlá ďáblem. Když navíc v roce 1608 na trůn nastupuje Matyáš II. (1557–1619) začínají se nad sadistkou pomalu stahovat mračna. Podezřelá úmrtí a stížnosti se totiž rozhodne důkladně prošetřit.

Ten, který vše překazí

Běsnění oficiálně praskne v roce 1610, kdy hraběnčinu špinavou hru odhalí Juraj Turzo (1567–1616). Hraběnku se rozhodne zkontrolovat ve vánoční čas, kdy si lidé užívají rodinné veselí.

Ve chvíli, kdy vstoupí do Alžbětiných komnat, čeká na něj děsivá podívaná.

„Když naši lidé a služebnictvo vešli do domu, našli tam mrtvou dívku, kromě toho tam seděla další zmlácená žena a další, svázané, které si ta prokletá osoba schovávala pro jinou příležitost,“ svěří se později v dopise své ženě.

Hraběnka je naprosto otřesená a srší vztekem. Než se však rozhoří soudní tahanice, v mučení pokračuje chladnokrevně dál!

Jaký zájem měl na procesu sám Juraj Turzo? FOTO: szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo
Jaký zájem měl na procesu sám Juraj Turzo? FOTO: szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo

S pravdou ven

Ostře sledovaný proces začíná v roce 1611 ve Velké Bytči. Zatímco Alžběta se i přes veškeré prosby soudu osobně neúčastní, vypovídají její nejbližší, kteří jsou jí při krutostech vždy při ruce.

Vyslechnuto je na 300 osob a většina z nich svědčí v hraběnčin neprospěch. Služebná Dora vypoví, že „když byla paní nemocná, že nemohla nikoho bít, přitáhla si děvčata k sobě a kusy masa jim zuby vytrhávala z tváří a ramene“.

Pobočník Ficko celou verzi jen doplňuje: „Paní jim dva ukazováky strčila do úst a tak dlouho je roztahovala, dokud se ústa netroztrhla.“ Všichni jsou bez výjimky odsouzeni k trestu smrti. Jen hraběnka vyvázne s doživotním domácím vězením.

Je možné, že je skutečně natolik nemocná, aby se mohla s chladnou hlavou dopouštět takových zvráceností? A proč vlastně nikdo nezakročí? Údajně všechny sužuje strach.

Vypečený komplot?

Po smrti čachtické paní, jak se začne Alžbětě přezdívat, jsou některými historiky postupně předkládány argumenty, snažící se ženu očistit a celý proces označit za vykonstruovaný.

Údajně za vším stojí snaha hraběnku připravit o rozsáhlé rodinné majetky, které mnohým dlouhá léta leží v žaludku. O spiknutí hovoří také samotná Alžběta, jež za strůjce všeho označuje právě nenasytného a mocichtivého Turza.

Další neověřené tvrzení se vztahuje k nalezenému tělu v komnatách. To má totiž patřit exhumované dívce, která zemře tři měsíce před tím, než se Turzo vůbec objeví na scéně. Verzi má údajně podpořit také všudypřítomný mrtvolný zápach.

Zamotaná rovnice

Největší záhadou je dodnes přesný počet obětí! Jediným zdrojem informací jsou totiž výslechy svědků, které jsou podle některých značně nespolehlivé. Údajně mají být svědci mučeni a k výpovědím nuceni násilím.

Všichni do jednoho navíc udávají jiný počet, ačkoli se na vraždění podílejí společně. Jistá Katarína sice vypoví, že jeden ze sloužících objeví v hraběnčině truhle seznam čítající na 650 jmen, při důkladnějším hledání se jej ale nepodaří dohledat.

Podle historiků jde o součet jmen od všech svědků, která během celého procesu padnou. Objevují se také verze, že je Alžběta jen špatnou osobou na špatném místě, což z ní udělá vhodnou oběť.

I přes veškeré domněnky je nevyvratitelným faktem, že je Alžběta ke svým poddaným krutá a neprojevuje vůči nim ani špetku soucitu. Mohou právě proto lidé nakonec svědčit v její neprospěch?

Foto: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo, LMih / Creative Commons / CC BY-SQA 3.0, szoboszlokepeskonyve / Creative Commons / volné dílo
Související články
Svět zločinu
Bankovní loupež bez jediného výstřelu
Je deštivý nedělní večer. Na dveře domu bankovního úředníka Chrise Warda zabuší policisté. „Co se děje?“ vykoukne Ward ze dveří. Není gangster ani podvodník, uniformovaných mužů se nebojí. Ale měl by, protože na něj vzápětí míří zbraň. „Chcete ještě někdy vidět svou rodinu živou? Tak nás teď budete na slovo poslouchat.“  Nasednou do automobilu a […]
Svět zločinu
Krvelačné zrůdy ze Slovenska: Rigo, Svitek, Slovák
Se svými obětmi nemají slitování. Jejich agrese a úchylky nad nimi získávají moc. Jen bezvládné zkrvavené tělo je dokáže plně uspokojit. Neváhají usmrtit dítě, mladou dívku, ba ani stařenku. Neštítí se ani rozřezání vlastních dětí včetně plodu vytrženého z lůna matky. To jsou slovenská monstra.   Ondrej Rigo: Ponožkový vrah souložil s mrtvými, zatkli ho bez ponožek Je […]
Svět zločinu
Děsivý případ Ivana Roubala: Krmil prasata lidským masem?
Na okraji šumavské obce Čachrov se nachází polorozpadlý statek. Obestírá jej mnoho legend. Říká se, že kdo se sem nastěhuje, brzy zemře, anebo se alespoň zblázní. Ale ani jedna z takových historek se nevyrovná příběhu sériového zabijáka, který zde započne své řádění. Hodný statkář. Strýc odvedle. Monstrum bez zábran. Ivan Roubal (*1951) má mnoho tváří. […]
Svět zločinu
Spartakiádní vrah znásilňoval, vraždil, okrádal
Čeká na příležitost. Když už je zjevné, že se žena blíží k domu, kde bydlí, „lov“ začíná. Napadne ji zezadu a odtáhne ji za oplachtovanou dodávku. Provazem ji škrtí tak dlouho, dokud jeho oběť neztratí vědomí. Nelíbí se mu, a tak se spokojí s jejími věcmi. Během totalitní historie Československa se tělovýchovná slavnost nazývaná spartakiáda stala pomyslnou […]
reklama
svět zločinu
Zavražděná Otýlie Vranská: Kdo rozporcoval mrtvou dívku v kufrech?
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí […]
Rozřezanou účetní vylovili z Vltavy
Mladá žena kráčí do banky. Musí vyzvednout výplaty. Je uvolněná, spokojená. Nedávno se vdala. Možná už pomýšlí na děti. Každopádně si maluje budoucnost. Když peníze obdrží, vyjde zpátky na ulici. Tam spatří známou tvář. Nastoupí k ní do auta. I s výplatami. Tím zpečetí svůj osud.  Je odpoledne 23. dubna 1951. Na jezu v Klecánkách […]
Bestie ze Zliechova: Lehotský mrtvoly obětí pálil
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se […]
Zabila své dva životní partnery. Tomu druhému uřízla hlavu!
Na usedlosti je rušno. Kolem domu i v něm se pohybují technici a vyšetřovatelé. Přijede i soudní lékař. Málem uklouzne na náledí. Pohlédne na popel, kterým je posypaná cesta. Vtom ho zamrazí. Všimne si, že v popelu jsou úlomky kostí. Na ten hrůzný zážitek nikdy nezapomenou. Kdo? Cestující, kteří jedou 9. prosince 1964 ranním vlakem […]
reklama
svět zločinu
Únosy dětí v Argentině: Děsivý přelom 70. a 80. let
Rodí nahé, ve špíně, spoutané a se zavázanýma očima. Ne, to není nějaký perverzní horor. To je Argentina na přelomu 70. a 80. let. Takhle tu zacházejí se svými oponenty. Junta nemá ani slitování s jejich dětmi. Prohlásí je za sirotky a odložené caparty, aby je přenechali svým důstojníkům a loajálním podporovatelům. Po smrti kontroverzního […]
Matej Čurko: Slovenského kanibala vzrušovala chuť lidského masa
Mladá dívka dorazí na smluvené místo. Asi má radost. Konečně se jí splní její dlouhodobé přání a odejde z tohoto světa. Už se nemusí marně pokoušet o sebevraždu. Internetový kat a kanibal to udělá za ni. Jméno Matej Čurko (*1968) možná některým lidem nic moc neřekne. Jiným třeba vytane na mysli slovenský hudebník z televizního […]
Hubert Emil Pilčík: Vychytralá bestie převáděla lidi na onen svět
Mezi lidmi má ten chlap vcelku dobrou pověst. Svůj důchod tráví většinou toulkami po krajině. Děti umí pobavit vybájenými historkami. Kriminalisté si ale o něm udělali trochu jiný obrázek. V převleku za elektrikáře se chystají proniknout do jeho domu, aby si své podezření ověřili. Hodný strýček – tak vnímá okolí muže s dunivým hlasem, který miluje […]
Krvežíznivé a pomatené: Když bolest způsobují ženy
Jediné, co chce, je v klidu si nakoupit a pak už běžet domů za rodinou. To ale netuší, že ve chvíli, kdy si bude vybírat zboží z regálu, k ní přistoupí žena, kterou před pár hodinami propustili z psychiatrické léčebny. V plánu má jediné. Vraždit!  I něžné pohlaví v sobě dokáže občas najít nezměrnou krutost. […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
historyplus.cz
Stal se inkvizitorem klášterní kuchař?
Strachy se před ním třese celé Španělsko. Židé nebo muslimové, kteří konvertovali ke křesťanské víře, si před ním nemůžou být jistí. Jako podezřelí se mu však jeví i někteří katolíci. Tomás de Torquemada v honbě za kacíři nedělá rozdíly… Překvapení v rodině Už jako velmi mladý vstoupil do dominikánského kláštera v kastilském Valladolidu. Složil řeholní
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
epochanacestach.cz
AUTOSALON a RODINA A VOLNÝ ČAS
Vydavatelství RF Hobby vás zve na největší motoristická prodejní a kontraktační výstavu Autosalon na výstavišti v Lounech. Věříme, že sluneční paprsky dají vyniknout nablýskanosti a kráse automobilů. Nebudou chybět motorky, čtyřkolky, skútry a obytné vozy. Ve stejném termínu, tedy od 17. do 19. května 2024 zde také probíhá výstava pro celou rodinu. Výstava Rodina a volný čas
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
iluxus.cz
Kytarista legendárních Slayer nabízí na prodej své království v Las Vegas
Kerry King, ikonický kytarista legendární thrash metalové kapely Slayer, která si během let vybudovala pověst díky své syrové a temné hudbě, uvedl nedávno na trh svůj luxusní dům v Las Vegas. Cena? Př
Mleté maso v pikantní omáčce
tisicereceptu.cz
Mleté maso v pikantní omáčce
Nejlépe chutná s čerstvě opečeným chlebem, rýží nebo mexickou tortillou. Suroviny 250 g hovězího mletého masa 1 velká cibule 150 g konzervovaných červených fazolí 150 g konzervované kukuřice
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
nasehvezdy.cz
Vyhýbá se Vacula svatbě jako čert kříži?
Ačkoli působí na první pohled herec ze seriálu Zlatá labuť Adam Vacula (36) jako suverénní a sebevědomý muž, ne vždy to platí. Říká se, že vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová (30)
Kytičky v uších vás rozzáří
panidomu.cz
Kytičky v uších vás rozzáří
S jarem přichází dobrá nálada a čas pro různé barvičky. Zkuste si vyrobit třeba veselé náušnice z barevných korálků. A když už je uděláte pro sebe, další třeba ocení vaše kamarádka. Na jeden pár budete potřebovat po jednom balení rokajlových korálků TOHO Round 8/0 růžových, žlutých a bílých (barevné kombinace můžete obměňovat podle svého vkusu),
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
epochalnisvet.cz
Půl roku na ISS – HTC VIVE Focus 3 pomáhá s duševním zdravím i tělem kosmonautů
Společnost HTC VIVE úspěšně nasadila headset HTC VIVE Focus 3 na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Jde o první headset pro duševní zdraví, který dokáže bez problémů každodenně pomáhat veliteli šestiměsíční mise Andreasi Mogensenovi z Evropské vesmírné agentury se zvládáním dlouhého odloučení od Země i blízkých. Nyní přichází další fáze testů, tentokrát zaměřená na udržení kondice a
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
enigmaplus.cz
Lidožravý strom z Madagaskaru: Uctívají ho domorodci dodnes?
Zda na světě existují rostliny, které dokáží být nebezpečné pro člověka, to již po staletí zjišťují nejrůznější badatelé. Jednou ze zatím neobjasněných legend je i ta o lidožravém stromě, který má číh
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
21stoleti.cz
Záhada těhotenského mozku: Roste, nebo ubývá?
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se
Citronové bábovičky
nejsemsama.cz
Citronové bábovičky
Vláčné citronové bábovičky z jemného těsta s citronovou polevou jsou prostě ideální a osvěžující dezert. Potřebujete: ✿ 4 vejce ✿ 1 vanilkový cukr ✿ 150 g cukru krupice ✿ 1 citron ✿ 200 g hladké mouky ✿ 1/2 prášku do pečiva ✿ 60 ml oleje Poleva: ✿ 1 lžíci citronové šťávy ✿ 1 lžíci horké vody ✿ 100 g moučkového cukru 1. Oddělte žloutky od bílků.
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
skutecnepribehy.cz
Včelky mě vyléčily, navždy jim za to budu vděčná!
Byla jsem člověk, který sahal hned po lécích a vyhledával lékaře. Léčitelům jsem nevěřila. Proto jsem si nejspíš musela vzít za muže včelaře. O koníčku mého druhého manžela jsem neměla dlouho ani ponětí. Až po tříleté známosti, když jsem začala trpět strašnými bolestmi hlavy, jej prozradil. Měla jsem těch nemocí mnoho už od dětství, byla jsem zhýčkané