Domů     Bakteriofágy: Záchrana, kde selhávají antibiotika
Bakteriofágy: Záchrana, kde selhávají antibiotika
24.4.2023

Bakterie odolné vůči antibiotikům představují tikající bombu. Podle odhadů expertů může v roce 2050 umírat víc lidí na infekce než na rakovinu. Pomohou bakteriofágy neboli „požírači bakterií“ tuto hrozbu odvrátit?

Bakteriofágy jsou viry, které napadají výhradně bakterie. Pro lidi i zvířata jsou zcela neškodné, takže je lze použít k léčbě různých infekcí. Foto: Shutterstock
Bakteriofágy jsou viry, které napadají výhradně bakterie. Pro lidi i zvířata jsou zcela neškodné, takže je lze použít k léčbě různých infekcí. Foto: Shutterstock

Léčba infekcí pomocí bakteriofágů není žádnou novinkou, už v roce 1919 ji vyzkoušel francouzský mikrobiolog Felix d’Herelle k léčbě úplavice. Jenže o 10 let později zveřejnil Alexander Fleming svůj objev penicilinu.

Pozornost medicíny se od té doby zaměřila na antibiotika a zájem o bakteriofágy značně opadl. Nyní je však stále patrnější, že pro zkrocení multirezistentních bakterií budou potřeba oba prostředky.

Viry bakterií

Bakteriofágy (zkráceně též fágy) jsou viry specializující se na bakterie. Jedná se o nejpočetnější biologickou entitu na této planetě, je jich tedy mnohem více než bakterií. Vyskytují se všude kolem nás, ale také v našem těle, kde osidlují především střevo.

Není třeba se děsit, pro nás jsou fágy zcela neškodné, cílí výhradně na bakterie. Nejprve se v bakteriální buňce pomnoží a následně ji zničí, takže se rozpadne. A právě proto je lze použít k léčbě infekcí.

Zatím jen teoreticky, protože taková terapie u nás není schválená, probíhají však různé klinické studie v Evropě i v Americe.

Někteří pacienti se závažnými infekcemi, u kterých léčba antibiotiky selhala, podnikají cesty do Gruzie, která je vyhlášeným centrem pro léčbu bakteriofágy.

Laboratorní příprava bakteriofágů vyžaduje zkušenosti a spolu s jejich skladováním před podáním pacientovi je klíčová pro účinek terapie. Foto: Shutterstock
Laboratorní příprava bakteriofágů vyžaduje zkušenosti a spolu s jejich skladováním před podáním pacientovi je klíčová pro účinek terapie. Foto: Shutterstock

Fágové centrum v Gruzii

V gruzínském Tbilisi se specializují na léčbu infekcí způsobených multirezistentními bakteriemi. Přijímají pacienty z celého světa, kteří podstoupili dlouhotrvající a neúspěšnou léčbu různými druhy antibiotik.

Fágová terapie tam má skoro stoletou tradici a za jejího zakladatele je považován Giorgi Eliava. Toho k ní přivedl článek mikrobiologa Felixe d’Herelleho, na který narazil ve 20. letech minulého století.

Felix d’Herelle tenkrát působil ve francouzském Pasteurově ústavu, kde však kolegové nebrali jeho výzkum bakteriofágů vážně.

Zato Eliava usoudil, že by bakteriofágy mohly být vysvětlením toho, proč některé bakteriální kultury ponechané v laboratoři na stole po nějaké době zmizí.

Rozhodl se tedy, že zkusí zopakovat některé d’Herelleho experimenty – a došel ke stejným výsledkům. Oba mikrobiologové se brzy spřátelili a pak ještě dlouhá léta spolupracovali.

Eliava nejprve pravidelně jezdil do Pasteurova ústavu a později pozval d’Herelleho do Gruzie, který tam nakonec pobyl 18 měsíců.

Měl k dispozici laboratoře institutu (nyní Eliavova ústavu pro bakteriofágy, mikrobiologii a virologii), který založil Giorgi Eliava v roce 1923. Pod tento ústav v současnosti spadá Eliavovo fágové terapeutické centrum (The Eliava Phage Therapy Center).

Dalším velkým centrem v Tbilisi nabízejícím pomoc také zahraničním pacientům je Phage Therapy Center.

Pomocí elektronového mikroskopu lze sledovat, jak se bakteriofágy hromadně přichycují k buněčné stěně napadené bakterie. Foto: Wikipedia
Pomocí elektronového mikroskopu lze sledovat, jak se bakteriofágy hromadně přichycují k buněčné stěně napadené bakterie. Foto: Wikipedia

Ve stínu antibiotik

Proč se tedy bakteriofágy k léčbě nepoužívají, když je to terapie ověřená desítkami let praxe? Především proto, že lékaři měli k dispozici účinné a snadno použitelné léky k boji s infekcemi.

Odborníci označují 40. až 70. léta minulého století jako tzv. zlatou éru antibiotik. Spousta úsilí a financí směřovala do jejich dalšího vývoje, takže v tom období vzniklo více než 40 nových druhů.

Byla masivně používána k léčbě a lékaři si tenkrát nedělali starosti s poklesem jejich účinnost. Pokud antibiotikum přestalo na patogeny zabírat, tak ho jednoduše nahradili novou účinnou látkou.

O léčbu bakteriofágy se v té době odborná veřejnost nezajímala, ačkoliv se především v zemích bývalého Sovětského svazu hojně používala.

Stále odolnější bakterie

Až v 90. letech si vědci začali všímat, že je bakteriální rezistence vůči antibiotikům problémem.

Situaci navíc komplikovalo to, že se rychlost vývoje antibiotik zpomalovala, v současnosti už se produkuje jen velmi málo nových antibiotických látek použitelných v léčbě.

Bakterie tedy pomalu začínají mít náskok a některé kmeny jsou odolné vůči široké škále antibiotik.

Existují speciální antibiotika podávaná pouze ve velmi závažných případech, když už jiná léčba selhala, ale i vůči nim už jsou některé bakteriální kmeny rezistentní. Lidé tedy umírají na infekce, které by byly ještě před 20 lety jednoduše léčitelné.

Medicínský výzkum se proto intenzivně zaměřuje na hledání řešení, kterým by mohly být právě bakteriofágy.

Bakteriofágy vyzkoušel k léčbě úplavice už v roce 1919 francouzský mikrobiolog Felix d’Herelle. Foto: Wikipedia
Bakteriofágy vyzkoušel k léčbě úplavice už v roce 1919 francouzský mikrobiolog Felix d’Herelle. Foto: Wikipedia

Chyběly kvalitní studie

Za posledních 100 let sice vznikly různé odborné články týkající se fágové terapie, u těch starších však plánování a samotné provádění studií nesplňovalo požadavky kladené na vědecké práce.

Autoři se často soustředili mnohem více na praxi (tedy léčbu pacientů), než na vědeckou část. Výsledky mnohdy nebyly dostatečně přesvědčivě, články navíc běžně vycházely v prakticky neznámých časopisech.

Důvěryhodně nepůsobily ani některé práce mikrobiologa Felixe d’Herelleho, který jako první přišel s nápadem použití fágů k terapii.

Nepochybně zachránil mnoho lidských životů, ale protože před 100 lety nebylo o biologické podstatě fágů v podstatě nic známo, tak jeho studie nedokázaly přesvědčit odbornou veřejnost. Situace se moc nezlepšila ani později.

V 70. a 80. letech bylo publikováno mnoho dalších studií zabývajících se fágy. Často ale byly sepsány pouze v gruzínštině, polštině nebo ruštině, a tak z velké části upadly v zapomnění.

Přitom v nich byla popsána úspěšná léčba fágy u břišního tyfu, úplavice, zánětu pobřišnice, sepsí, zápalů plic, infekcí močových cest, meningitid a dalších závažných onemocnění.

Podrobně prozkoumaný je především bakteriofág T4, který se specializuje na bakterii Escherichia coli. Foto: Wikipedia
Podrobně prozkoumaný je především bakteriofág T4, který se specializuje na bakterii Escherichia coli. Foto: Wikipedia

Bakterie, které děsí i lékaře

Je jich samozřejmě vícero, ale největší vrásky lékařům způsobují běžně se vyskytující bakterie označované zkratkou „ESKAPE“. Zkrátka vychází z počátečních písmen názvů bakterií a má naznačit, že dokážou uniknout (z anglického „escape“) antibiotikům. Právě na tyto druhy se soustředí výzkum použití bakteriofágů k léčbě.

Enterococcus faecium: Způsobuje endokarditidu a další onemocnění především u lidí s oslabenou imunitou. Často je odolný vůči léčbě penicilinem, β-laktamovým antibiotikům a vankomycinu.

Staphylococcus aureus: Problémem jsou meticilin-rezistentní kmeny (MRSA), které bývají kromě meticilinu rezistentní i k mnoha dalším antibiotikům. Lékaři tím přicházejí o prostředky k léčbě těžkých pneumonií, zánětů kůže a sepsí.

Klebsiella pneumoniae: Některé kmeny tohoto původce pneumonií a infekcí močových cest jsou rezistentní vůči karbapenemům. To jsou tzv. záložní antibiotika, která se používají pouze u život ohrožujících infekcí, kdy jiná léčba selhala.

Acinetobacter baumannii: Způsobuje různé infekce u oslabených lidí, kteří se často nakazí přímo v nemocnici. Některé kmeny jsou rezistentní vůči všem druhům antibiotik.

Pseudomonas aeruginosa: Tato bakterie se také běžně vyskytuje v nemocnicích. Často komplikuje hojení popálenin a vede i k dalším infekcím. Bývá rezistentní vůči β-laktamovým antibiotikům.

Enterobacter: Vyvolává především infekce dýchacího a močového traktu. Bakteriální kmeny bývají odolné vůči různým antibiotikům, zatím proti nim ale zabírají karbapenemy.

Celý článek si můžete přečíst v časopise 21. STOLETÍ 2/2023

Foto: Shutterstock, Wikipedia
Související články
Věda a technika
Co potkalo planety na vesmírné cestě?
Bylo jednou jedno Slunce a mělo osm dětí. Jejich jména všichni známe. Mají ale něco společného s lidmi? I když už jsou to dnes dospělé planety, životem si nesou následky svého divokého dětství. Příběh se začíná psát před 4,6 miliardami let. Okolo právě vznikající hvězdy se vytvoří rotující prachoplynný disk. Částice v něm se začnou srážet […]
Věda a technika
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
Věda a technika
Proč našemu zdraví jaro někdy nevoní?
Na začátku jara se počasí mění vyloženě aprílově, i několikrát během dne. Venkovní teploty kolísají, a ta naše může kvůli takovým výkyvům začít hodně rychle stoupat. V tomto období jsme všichni mnohem náchylnější k nemocem, jarní chřipky, rýmy a obecně problémy s dýchacími cestami na náš číhají za každým rohem.   Klíč ke zdraví najdete […]
Věda a technika
Libeček: Chutná, přivolává lásku i zlepšuje zdraví
V antice se bez něj neobejdou Řekové ani Římané. Když se pak rozšíří po Evropě, libeček se pěstuje i v klášterních zahradách. Oblíbí si ho nejen léčitelé, ale také kuchaři a v gastronomii si získá stálé místo. A příznivci ezoteriky tvrdí, že vám pomůže do života přivolat lásku a další dobré věci! Mohutné, svěže zelené […]
reklama
záhady a tajemství
Co se skrývá za záhadnou smrtí muzikanta Miroslava Berky?
Jsou tři hodiny odpoledne. Lucerna je ještě zavřená pro veřejnost, jen v uklízečky vytírají v sále podlahu, brigádníci doplňují nápoje do ledničky a ve zkušebně sedí osazenstvo kapely Olympic. Jeden její člen chybí. „Tak ještě počkáme a uvidíme,“ prohlásí frontman Petr Janda (*1942). Ale když se nic nestane, odehrají zkoušku i bez kolegy.   Odešel, nedošel Tím, […]
Kdo odhalí tajemství „krále popu“?
Označován je za „krále popu“ a superstar 20. století. Ovšem najde se i skupina lidí, která v něm nevidí talentovaného umělce, ale někoho, kdo sexuálně obtěžoval malé děti. Ze zneužívání je dvakrát obviněn, ale soud jej v roce 2005 zprošťuje obvinění.   Zpěvákova složka prý čítá tisíce stránek. Dokumenty zahrnují soukromé zprávy vyšetřovatelů, přepisy telefonických hovorů a […]
Hrad Bítov, místo paranormálních jevů
Umístění stavby impozantního středověkého hradu Bítov nebylo velice pravděpodobně vůbec náhodné. Pod tímto malebným šlechtickým sídlem se prý totiž křižují dvě silné linie zemské energetické mřížky… Brána do jiné dimenze? Zdejší energie zde pak údajně způsobuje skutečně zvláštní úkazy… Jeden z nejsilnějších proudů místní energie se v minulosti měl snad nacházet ještě kdesi mimo vlastní […]
Michail Jefremov: Neřízená střela na čtyřech kolech
Když v roce 2007 získává prestižní cenu Zlatý lev na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách ruský film režiséra Nikity Michalkova Dvanáct, je to mimo jiné i zásluhou výkonu jednoho z jeho aktérů, herce a zasloužilého umělce Michaila Jefremova (*1963). Ten má ovšem kromě toho na svém kontě desítky dalších filmů a televizních seriálů a patří […]
reklama
historie
Dětství božské MM: Otec neznámý, matka v depresích
Gladys Bakerová zabouchne dveře a zamkne je. „Neboj se, neboj, budeme spolu,“ uklidňuje tříleté děvčátko schované ve velkém pytli. Je to únos se vším všudy. Dítko v pytli není nikým jiným, než budoucím filmovým idolem. Matka se ji právě pokouší získat od pěstounky Idy Bolenderové zpět do své péče… Ida si s chatrnými dveřmi za […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
Kníry: Dovedete si bez něj představit Chaplina?
Mrožák, angličák, kartáček, podkova, tkanička, řídítka. Druhů a variant knírů jsou desítky. A každý má minimálně jednu slavnou osobnost, která by bez něj nebyla kompletní. Knír je natolik dominantním prvkem tváře, že se v mnoha případech stává nejen poznávacím znamením, ale doslova obchodní značkou. Jeho historie dlouhá, plná vítězství i porážek. Žižka má holou bradu Vousy […]
Poslední válečná kořist: Nacistická ponorka vezla uran i plány stíhačky
Jaký byl osud německé zaoceánské ponorky typu XB? Dne 25. března 1945 se ponorka U 234 vydala na přísně tajnou misi do Japonska s exkluzivním nákladem na palubě Cestou se však její posádka dozvěděla o kapitulaci Německa, a tak se musela vzdát… Oceánská minonosná ponorka U 234 byla jednou z největších ponorek své doby. Objednávku na její […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
enigmaplus.cz
Leží na dně Bermudského trojúhelníku teleport do cizích realit?
Známý Bermudský trojúhelník, též řečený ďáblův. To je oblast, rozprostírající se mezi jižním cípem americké Floridy, Portorikem a Bermudskými ostrovy na pomezí Mexického zálivu a západního Atlantiku.
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
epochalnisvet.cz
Tajný tunel pod brooklynskou synagogou: Kdo ho vybudoval a proč?
Bizarní skandál na začátku tohoto roku otřásá židovskou komunitou v New Yorku. Pod historickou synagogou je objeven tajný podzemní tunel vedoucí do suterénu prázdného obytného domu. O jeho původu a účelu se hned po odhalení rozhoří divoké spekulace. Sloužil k obchodování s dětmi nebo k jiným nezákonným činnostem, jak tvrdí konspirační teoretikové?   V polovině
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
iluxus.cz
Perlové týdny Halada prezentují raritní šperky
Právě probíhající „Perlový týden“ překvapil fantastickým náhrdelníkem značky Mikimoto. Ten bude možné vidět až do neděle v pražském butiku v ulici Na Příkopě, následně se všemi ostatními šperky poputu
Jak si zlepšit rovnováhu
nejsemsama.cz
Jak si zlepšit rovnováhu
Pamatujete, jak jste jako malá skákala po jedné noze nebo panáka? Šlo to snadno. Dnes možná máte problém se udržet na obou a nespadnout. Co s tím? Rovnováha je v životě velmi důležitá. Pomáhá nám pohybovat se bezpečně, chrání nás před pády. Někdy se ale naruší, například nízkým tlakem, své udělá i zablokovaná krční páteř. Jak navrátit stabilitu Nejčastěji
Kouzlo porcelánových doplňků
panidomu.cz
Kouzlo porcelánových doplňků
Chladný, elegantní, s dokonale hladký povrchem. Díky těmto vlastnostem je porcelán stále ještě nepřekonaným materiál pro stolní nádobí, ale okouzlí i na doplňcích. Bubble váza s s nástavcem v podobě děrované koule, která slouží k uchycení stonků ve správné poloze. K dostání ve dvou velikostech a s povrchovou úpravou bílou, perleťovou, zlacenou a platinovou. Autorský
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pho Bo polévka
tisicereceptu.cz
Pho Bo polévka
Suroviny 2 l vody 200 g šalotky 80 ml sójové omáčky 60 ml rýžového octa 4 vaničky hovězího bujónu 30 g sušených hub shiitake 5 stroužků česneku 3 cm čerstvého zázvoru 4 hvězdičky anýzu 5 g
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
epochanacestach.cz
Zámek Červená Lhota: Jméno podle ďábelské legendy
Pohádková krása zrcadlená ve vodní hladině! Vodní hrady a zámky zrcadlící se na hladině bývaly nedobytnými baštami i pohodlnými luxusními šlechtickými sídly a dnes jsou perlami české krajiny, za kterými putují statisíce turistů. A snad nejvýraznější mezi nimi je zámek Červená Lhota. Jméno podle ďábelské legendy Pro to, aby se jejich tvrz změnila ve vodní,
Manžel Švandovou rozmazluje
nasehvezdy.cz
Manžel Švandovou rozmazluje
Nestárnoucí herečka ze seriálu ZOO Jana Švandová (76) má v manželovi, jímž je podnikatel Pavel Satorie (74), hotový poklad. Nejenže je do ní stále vášnivě zamilovaný, ale navíc ji rád rozmazluje. He
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
skutecnepribehy.cz
Bála jsem se, že zůstane starým mládencem
Můj syn byl vždycky samotář, seznamování s lidmi nebylo nic pro něj. Už jsem se bála, že si žádnou nevěstu nenajde. Tu pravou potkal až ve čtyřiceti. Náš syn Fanoušek byl vymodlené dítě. Dlouho jsem nemohla přijít do jiného stavu a už jsme se s manželem báli, že se potomka snad nikdy nedočkáme. Když se František narodil, byli
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
historyplus.cz
Vyhladil první ministr rod královy milenky?
Třeskne několik výstřelů a Josef I. ucítí ostrou bolest v paži. Instinktivně se v kočáru přikrčí a křikne na kočího. I on je zraněný, a to vážněji než portugalský král. Přesto v sobě najde poslední zbytky sil a atentátníkům ujede.   Portugalský Lisabon zasáhlo 1. listopadu 1755 zemětřesení, při němž zemřelo přes 100 000 lidí. U krále Josefa
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
21stoleti.cz
Obyvatele Papuy-Nové Guineje chrání geny zděděné po denisovanech
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky