Domů     Z dějin rychlého jídla: Vymysleli obložený chlebíček Češi?
Z dějin rychlého jídla: Vymysleli obložený chlebíček Češi?

Do Paukertova lahůdkářství na pražské Národní třídě vchází v roce 1935 herec Hugo Haas s Adinou Mandlovou. Právě dotočili film „Ať žije nebožtík!“ a hodlají slavit. Co si herci objednávají? Přece obložené chlebíčky!

Namazat plátek veky a obložit ho masem, sýrem, zeleninou či různými saláty. Že je to snadné? To je ale pouze první dojem. U Paukertů si slavní zákazníci podávají dveře. Nemusíme vůbec pochybovat, že Pražané měli hodně mlsné jazyky.

Dveře se tady proto doslova netrhnou. Potkat tu můžeme třeba slavného dirigenta Václava Talicha, komika Vlastu Buriana a spoustu dalších. Obložené mísy se odtud dodávají i na prezidentův stůl.

Za první republiky ale najdeme v Praze hned tři adresy, které dokážou uspokojit české fajnšmekry: Lippert, Paukert a Zoufalý. Každý z nich nabízí své speciality.

Anglický lord John Montagu Sandwich dá slavnému pokrmu svoje jméno. FOTO: Thomas Gainsborough/Creative Commons/Public domain
Anglický lord John Montagu Sandwich dá slavnému pokrmu svoje jméno. FOTO: Thomas Gainsborough/Creative Commons/Public domain

První jsme byli my!

Když se zeptáte Angličana, kdo a kdy „objevil“ obložený chléb, hrdě vám odpoví:

„Lord Sandwich!“ Příhodu, která se prý stala roku 1733, zaznamenal dokonce i kronikář Pierre Jean Grosley, ovšem až později, v roce 1776. Lord John Montagu Sandwich (1718-1792) zastával různé vojenské a politické a správní úřady, byl například prvním poštmistrem.

Zlé jazyky ale tvrdily, že nebyl příliš schopný a rád a snadno se nechal zkorumpovat. Kromě toho se vášnivě věnoval nejrůznějším hazardním hrám, což ale byla jenom jedna z menších nectností. Podle dobových svědectví proseděl celé dny u hracích stolů.

Jednoho dne je zase plně zaujat hrou. „Oběd je připraven, pane,“ dovolí si mu jemně připomenout jeho sluha. „Neobtěžuj mne, nevidíš, že vyhrávám? Nemám čas na jídlo. Přines mi kus chleba a dej do něho roštěnku!“ Nařizuje.

Sluha tedy potřel máslem dva kusy chleba a vložil do nich maso, jak si přál jeho pán.

Anglický básník George Gordon Byron si sendviče oblíbí. FOTO: National Portrait Gallery/Creative Commons/Public domain
Anglický básník George Gordon Byron si sendviče oblíbí. FOTO: National Portrait Gallery/Creative Commons/Public domain

Chtějí ho rozzuřit

Nápad se ujal. Dokonce i anglický básník George Gordon Byron (1788-1824) píše ve svém nedokončeném veršovaném satirickém románu Don Juan:

„Sandwich, víno a dobrá chuť jsou věci, které nejvíce slouží k rozptýlení anglického večera.“ Lord byl velice ješitný muž a svým „vynálezem“ se jaksepatří pyšnil.

Když je proto jmenován kancléřem Cambridgeské univerzity, jeho kolegové se domluví, že ho trochu pozlobí. „Vaše lordstvo nevynalezlo vůbec nic. Obložené chleby jedli už staří Římané.“ „To je lež!“ Rozčílí se lord. Jak to skutečně bylo? Římané opravdu jedli podobnou pochoutku, maso ale dovnitř chleba zapékali.

Chleby si nechával obkládat i Napoleon I. Bonaparte. FOTO: Pierre Van Huffel/Creative Commons/Public domain
Chleby si nechával obkládat i Napoleon I. Bonaparte. FOTO: Pierre Van Huffel/Creative Commons/Public domain

Napoleon neměl čas

Pokud byste ovšem Francouzům, známým labužníkům, řekli, že první obložený chléb pochází z Anglie, nejspíš by vás pěkně hnali! Jejich odpověď je jednoznačná: Byl to přece Napoleon Bonaparte (1769-1821).

Čas tohoto vojevůdce byl drahý, a tak si nechával na bojiště připravovat chleby s masem a hotovými pokrmy. Kandidátů na prvenství je ale mnohem více. Švédové budou tvrdit, že to byl král Karel XII. (1682-1718).

I on velel vojsku a jídlo považoval za zbytečné zdržování. Máslo na chleba si dokonce rozmazával prstem! Potom na něj položil kousek masa, ryby, nebo sýra. Při jeho návštěvě drážďanského královského dvora to budilo velké pohoršení.

Obložené chlebíčky si lidé rádi připravovali i doma. FOTO: Karelj/Creative Commons/ CC0
Obložené chlebíčky si lidé rádi připravovali i doma. FOTO: Karelj/Creative Commons/ CC0

Od lososa k levným salámům

Obrovskou popularitu získaly obložené chleby po zavedení železnic. Z jednoduchého důvodu, cestující si je totiž mohli odnést do vlaku. Na počátku 30. let se rodí česká národní specialita – chlebíček – jakási pododrůda zahraničních sendvičů.

Na rozdíl od nich se  spodní obložený plátek chleba nepřekrývá horním a chleba nahrazuje veka. Sice se hůř jí, ale zato báječně chutná! Převrat roku 1948 u nás znamenal dokonce změny i v kulinářství.

Šunku nebo  lososa nahradily v padesátých letech levnější salámy a nejrůznější pomazánky. Možná právě nedostatek opravdu kvalitních surovin zapojil fantazii gastronomů.

Konzumenti zjistili, jak je výroba chlebíčků jednoduchá a začali si je připravovat doma sami. Zanedlouho se bez nich neobešly žádné rodinné oslavy.

Foto: Creative Commons, Úvodní fotografie: KaHe/Creative Commons/CC BY-SA 3.0
Související články
Historie
Opravdu používali stavitelé egyptských pyramid umělý kámen?
Jak se starým Egypťanům podařilo postavit monumentální stavby, které přečkaly více než čtyři tisíce let? Zatímco převládající výklad hovoří o precizně opracovaných kamenných blocích těžených v lomech, existují i odvážnější teorie. Podle nich mohly být některé části pyramid vytvořeny z umělého materiálu připomínajícího dávný beton. Kde se v tomto příběhu prolíná archeologie s chemií? Kameníci […]
Historie
Měly pyramidy symbolizovat schody do nebe?
Byly egyptské pyramidy jen monumentálními hrobkami, nebo měly mnohem hlubší význam? Nejstarší pyramidy vznikají jako promyšlené symboly cesty faraona k bohům. Spojují architekturu, astronomii i víru ve sluneční božstvo a vytvářejí kamenné „schody do nebe“, po nichž má panovník vystoupat k věčnosti. Když si faraon Džoser z 3. dynastie kolem roku 2690 př. n. l. […]
Historie
Vánoční skandály: Puritáni zakazují oslavy a chudí kážou bohatým
Vánoce, jak je známe dnes, světýlka, stromeček a klidná rodinná setkání, nejsou jedinou tváří tohoto svátku. Už ve středověku a raném novověku se kolem Vánoc odehrávají spory, zákazy a protesty, které ukazují, jak hluboce může být tento svátek spojován s mocí, náboženstvím i společenskými konflikty.   V 17. století v Anglii vypuká pravděpodobně nejznámější historický […]
Historie
Oslava Vánoc podle královny, spisovatele a prezidenta: Žádné divadlo ani komerce
Vánoce u slavných postav minulosti nejsou jen o stromečcích a dárcích, jsou to malé ukázky charakteru: jak královna, spisovatel nebo státník proměňují sváteční rituály v odraz svého vkusu, moci a dobových nálad. Americký prezident George Washington (1732– 1799) slaví sváteční chvíle pragmaticky a s elegancí zakladatele. V Mount Vernon se Vánoce stávají příležitostí, kdy hostí přátele, […]
reklama
lifestyle
Vánoční vzpoura: Když vaječný likér tekl proudem
Na Východním pobřeží Spojených států se v roce 1826 na prestižní Vojenské akademii Spojených států v West Pointu odehrává jeden z nejbizarnějších vánočních skandálů v americké historii – Eggnog Riot. Co začíná jako tajná snaha o výrobu silného svátečního vaječného punče, přerůstá ve vánoční noci ve výstřední rebelii proti vojenské disciplíně, která změní životy desítek […]
Jak bojovat s nespavostí. Tipy, které fungují
Nespavost není jen občasné „neusnu do půlnoci,“ je to porucha spánku, která ovlivňuje náladu, soustředění i zdraví celkově. Lékaři a spánkoví odborníci se shodují, že nejlepší výsledky nepřináší jediný trik ani tabletka, ale cílené změny v denním režimu, prostředí a návycích, které tělu i mozku jasně signalizují, kdy je čas odpočívat.   Prvním krokem k lepšímu […]
Ředkev versus ředkvička. Kdy je poprvé ochutnaly naše jazýčky?
Ředkvička je dnes běžnou zeleninou, kterou známe jako malý, křupavý červený kulatý kořen. Její raná historie je ale zahalena tajemstvím. Prakticky neexistují archeologické nálezy, které by jasně ukazovaly, kdy a kde lidé ředkvičky poprvé pěstovali. O dějinách ředkve toho víme mnohem více.   Podstatné je rozlišit mezi ředkví a ředkvičkou. V obou případech jde o […]
Jak zvládnout vánoční úklid s ingrediencemi, které máte ve spíži
Vánoční úklid nemusí znamenat hromadu drahých sprejů a agresivních chemií – stačí nahlédnout do spíže. Ocet, jedlá soda, citron nebo i olivový olej jsou často levnější, účinné a šetrné k životnímu prostředí. Se správnými triky proměníte obyčejné ingredience ve spolehlivé pomocníky při jarním či vánočním úklidu bez stresu i pachu silných chemikálií. Začněte u bílého […]
věda a technika
Kočka rybářská: Téměř nikdy neodchází s prázdnou!
Nevelká, nenápadná, tichá. Taková je kočka rybářská, která si žije svým prostým životem okolo vody na jihu Asie. Své drápky nikdy zcela nezasouvá a jediné, co ji zajímá, je lov ryb. Přesto je trnem v oku místním lidem a jejich útoky se podílejí na tom, že je toto úchvatné zvíře mezi ohroženými druhy. Zatímco lidský […]
Královna na začátku všeho: Zrození mravenčí kolonie
Zrození každé mravenčí kolonie začíná u jediné královny. Po svatebním letu, během něhož se spáří se samečkem, který brzy hyne, ztrácí svá křídla a vydává se na nejtěžší cestu svého života – hledání vhodného místa pro nové mraveniště. Tento náročný úkol však zvládne jen malé procento královen, zatímco většina zahyne nebo se stane kořistí predátorů. […]
Nečekané zajímavosti z rostlinné říše: Ulity plžů, pavouci i včely se řídí Fibonacciho kódem
Podobně jako rostlinná říše, i ta živočišná se řídí Fibonacciho kódem. Fibonacciho čísla jsou číselná řada, kde každé číslo je součtem dvou předchozích: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34. Ulity plžů, například u druhu loděnky Nautilus pompilius, vykazovaly logaritmickou spirálu, která se často přibližovala Fibonacciho poměrům.   Rozměry ulity souvisí se […]
Saúdská Arábie a její vzestup v zábavním průmyslu
Saúdská Arábie během posledních let zásadně proměňuje svůj obraz a investuje miliardy do rozvoje zábavního průmyslu. Dubaj tak získává nového konkurenta a království se snaží přilákat turisty, sportovní akce i globální hudební megastars. Ambiciózní projekty, od futuristických parků až po velkolepé festivaly, jsou součástí širší strategie, jak snížit závislost na ropě. Zábava se tak stává […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Dulce: Dobrota, které neodoláte
panidomu.cz
Dulce: Dobrota, které neodoláte
Ta dobrota se jmenuje dulce de leche a možná už jste ji objevili v obchodech. Ale nepochybujte o tom, že doma připravená bude ještě lepší. Název je španělský a znamená jednoduše „mléčná sladkost“. Původ ovšem není úplně jednoznačný, o autorství této receptury se pře hned několik latinskoamerických zemí a k tomu Francie, kde se traduje,
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
historyplus.cz
Ferdinand I. zatrhl šizení na tržištích
„Prvotřídní kvalita, dovoz z Itálie,“ přesvědčuje kupec s látkami bohatou pražskou měšťanku. Žena pečlivě osahává štůček mušelínu. „Vezmu si pět loket,“ prohlásí. Kupec rychle naměří požadovanou délku. Pořádný kus mu přitom zůstane za prsty…   „Na šaty ho bude málo, milostpaní. Stačí jenom na sukni,“ zhodnotí švadlena množství růžového mušelínu. „Ošidili vás, podívejte.“ Vezme do ruky dřevěnou
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
nejsemsama.cz
Kouzlení s vodou z potoků a studánek
Voda má v magii zvláštní místo. Má jedinečné vlastnosti, které pro vás mohou být nejen zdrojem osvěžení, ale i duchovní síly a léčení. Voda z potoků a studánek má moc přinést do vašeho života pozitivní změny a obnovit vaši energii. Využitím těchto přírodních zdrojů v magii můžete obohatit své rituály a přinést do svého života větší harmonii a klid. Je důležité
Ten můj chlap je prostě báječný
skutecnepribehy.cz
Ten můj chlap je prostě báječný
Jsem holka Štěstěny, tvrdila moje máma, když jsem doma představila Mirka. Mohla na něm oči nechat. To nadšení ji neopustilo nikdy. Myslím, že mi trochu záviděla, ale nikdy jsem jí to neřekla. Tátu měla ráda, ale co si pamatuji, tak jsme s Mirkem byli zamilovaní mnohem víc. Jsme spolu moc rádi Tehdy byla jiná doba, když
Září Svobodová díky nové lásce?
nasehvezdy.cz
Září Svobodová díky nové lásce?
Přestože jí osud připravil až příliš kruté momenty, nikdy nepřestala věřit, že bude znovu šťastná. Sympatická herečka ze seriálu Ulice Ilona Svobodová (64) se má už několik týdnů potkávat se stejně
Hříbková omáčka
tisicereceptu.cz
Hříbková omáčka
Královskou houbou českých lesů je pravý hřib. Suroviny 400 g houby 1 větší cibule 2 lžíce másla 200 ml šlehačky 100 ml zakysané smetana 1 bobkový list 5 kuliček nového koření petrželka ne
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
enigmaplus.cz
Krvavé maltské podzemí a tajemná Petra
V oblasti Paola na předměstí hlavního města La Valetta na Maltě se v roce 1902 dostala skupina dělníků do problémů. S několika se při rozbíjení skal propadla zem. „Dostaňte nás odsud, něco tady je,“ z
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
epochanacestach.cz
Historické Boskovice: Procházka od hradu k zámku
Návštěvou jednoho města si snadno zajistíme program třeba na celý víkend. Boskovice totiž nabízejí hned dvě významné architektonické památky, vzdálené od sebe jen půl kilometru. A tak se vydejme za hradem i za zámkem do krásné jihomoravské krajiny. Trhová osada Boskovice na okraji Drahanské vrchoviny vznikla někdy ve13. století, a už v roce 1313 kronikáři zaznamenali
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
epochalnisvet.cz
Pátrání po nacistickém zlatě: Je ukryté pod hladinou německého jezera?
Nad vodou se převalují chuchvalce mlhy, ze kterých se náhle vynoří siluety několika člunů. Mají velmi podivnou posádku. Dobře živení, po zuby ozbrojení muži v černých uniformách a na straně druhé: zubožená těla oblečená v chatrných vězeňských hadrech. Co tato přízračná scéna znamená?   Je jaro roku 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Jezero Stolpsee
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
21stoleti.cz
Stinná stránka rozvinutějších mozků: rychleji stárnou
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk,
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
iluxus.cz
&Beyond: Nezapomenutelné safari napříč východní Afrikou pro romantiky i dobrodruhy
&Beyond, světově uznávaný lídr v oblasti luxusní ekoturistiky, představuje své rozmanité portfolio safari lodgů a kempů ve východní Africe. Jako lídr v oblasti zodpovědného cestovního ruchu organi
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
rezidenceonline.cz
Dechberoucí „katedrála“ v oblacích
Třípodlažní penthouse na vrcholu nejvyššího věžáku severně od 72. ulice v New Yorku „patřil“ jednomu z protagonistů populárního seriálu, mapujícího život milionářské rodiny Royových. Jakkoliv jsou jejich osudy fiktivní, nemovitosti, v nichž „žijí“, jsou velmi reálné. Ohromující luxusní byt s pěti ložnicemi, čtyřmi koupelnami a výhledem na Husdon Yards je přitom jenom jednou z nemovitostí
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz