Skip to content

Sladké dějiny čokolády – platilo se s ní místo zlata!

Pokud byste žili v polovině 16. století na území dnešní Jižní Ameriky a chtěli si pořídit třeba krocana, nepočítali byste stříbrné nebo zlaté mince, ale kakaové boby. A kolik by jich bylo na takový nákup potřeba? Rovná stovka. Pro nás je čokoláda oblíbenou sladkostí, ale tahle surovina má více než 3000 let dlouhou historii a kdysi byla považována za potravu bohů.

V Česku se ročně sní 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilo ročně na každého Čecha.
V Česku se ročně sní 60 000 tun čokolády, což je zhruba 6 kilo ročně na každého Čecha.

Od Olméků k Aztékům

Již v té době, kdy starověcí Egypťané stavěli pyramidy, sázeli Olmékové v džungli na opačné straně planety keře kakaovníku. Později Mayové přišli na to, jak z kakaa uvařit horký nápoj, který byl natolik ceněný, že jej pili jen šlechtici a užíval se při rituálech. Aztékové později tvrdili, že jeho semena přinesl z nebe rajský zahradník jménem Quetzalcoatl. Horkému nápoji z bobů pak říkali chocoatl, nezní vám to povědomě?

Název dali čokoládě Aztékové, kteří horkému nápoji z kakaových bobů říkali chocoatl.
Název dali čokoládě Aztékové, kteří horkému nápoji z kakaových bobů říkali chocoatl.

Objev Kryštofa Kolumba

Prvním Evropanem, který spatřil kakaové boby, byl slavný španělský mořeplavec Kryštof Kolumbus. Hrst bobů dostal darem při své čtvrté výpravě roku 1502. Hořká a kořeněná tekutina ale Španělům moc nechutnala. Až teprve, když do ní přidali cukr a vanilku. Okolo roku 1590 pak přípravu čokolády zdokonalili španělští mniši – přidali do ní med, vanilku a surový cukr. Španělsko bylo až do 17. století jedinou evropskou zemí, kde se čokoláda vařila.

Prvním Evropanem, který se setkal s čokoládou, byl slavný španělský mořeplavec Kryštof Kolumbus v roce 1502.
Prvním Evropanem, který se setkal s čokoládou, byl slavný španělský mořeplavec Kryštof Kolumbus v roce 1502.

Invaze horkého nápoje

Něco tak dobrého se ale dlouho neutají a za chvíli se vařením čokolády bavili Italové, Francouzi i Angličané. Čokoláda se však stále jen popíjela. Až v roce 1847 se objevila první, hrudkovitá tabulka čokolády. A pak přišel nejdůležitější objev. V roce 1875 se podařilo Švýcaru Danielu Peterovi připravit mléčnou čokoládu. Pak už tato oblíbená pochoutka nabývala nejrozmanitějších chutí, tvarů a konzistencí.

Nejvíce kakaových bobů se v současnosti rodí na africkém Pobřeží slonoviny. Putuje odtud 1,51 milionu tun kakaa ročně.
Nejvíce kakaových bobů se v současnosti rodí na africkém Pobřeží slonoviny. Putuje odtud 1,51 milionu tun kakaa ročně.

Hory a hory čokolády

Taky si myslíte, že si čokoládu dáte jen občas, spíše výjimečně? Čísla ale mluví jinak. Jen v Česku jí ročně sníme téměř 60 000 tun, což je zhruba 6 kilo na každého Čecha. Nejvyšší spotřebu čokolády má však v Evropě Švýcarsko, každý tam ročně sní okolo 10 kil. Na celém světě se pak čokolády ročně spotřebuje závratných 7 milionů tun a je třeba říci, že nejvíce jí skončí právě na našem kontinentu.

Jiří Mareček

Foto:
Právě v prodeji
Sdílej!
Komentáře
Další články z rubriky Kuriozity Zobrazit více …