Domů     5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
5x nejstarší jídla světa: Ládovali se prdelačkou už bojovníci starověké Sparty?
15.4.2024

Banda mužů usedne po tvrdé práci k ohni. Z torny vytáhnou chleba. Je starý – a tvrdý tak, že se ani nedá užvýkat. Nevadí! Proto je tu acquacotta. A bude to právě tento pokrm, kterému vděčíme za pohádkovou sekerkovou polévku.

Pořádně pálivá harissa. Foto: Miansari66 / CC0 1.0 Obyčejně neobyčejná prdelačka. Krvavou polévku milovali už ve Spartě. Foto: ChickSR / CC0 1.0 Moretum zní vznešeně, ale žádná věda na něm není. Foto: Tinasol / CC BY-SA 4.0

Pekelně ostrá kaše harrisa

Na pultech obchodů můžete někdy vidět harissu či harísu ve skleničce. Jde o pekelně ostrou kořenící směs z Tuniska. Tak o té řeč nebude. Harrisa je totiž také u nás neznámý pokrm, který si drží již několik tisíc let své stálé místo v alžírském jídelníčku.

Jde o kaši z pšenice a masa. Připravuje se do vývaru a vaří se několik hodin, dokud se ingredience nespojí v amorfní směs. Ta se pak přelije máslem s osmaženým pepřem.

Podává se s do octa naloženou zeleninou a lavashem, tedy tradičním pšeničným chlebem z nekynutého těsta, který má podobu placky.

Pokud zkusíte harrisu na cestách po Alžírsku nebo Blízkém východě ochutnat, placku nevynechejte – na tohle ostré jídlo působí v ústech jako balzám.

Připomínají vám kroupy hýždě?

Buď ji milujete, nebo nesnášíte. Nic mezi tím obvykle není. A není se co divit, polévka z krve není pro každého. Chtělo by se říct, že jde o tradiční český pokrm – a dokonce by to byla pravda – ovšem historie nám v tomto případě nepřeje prvenství.

Černá polévka se jí již v dobách rozkvětu Sparty a zřejmě i ve starověkém Řecku. Stejně jako ve Spartě, i u nás má v dobách středověku magický přesah. Věří se, že krev je obětina a pokud ji sníte, vstřebáte sílu zvířete. A kroupy?

Ty možná mohou za to, že se u nás zabijačkové polévce říká prdelačka. Připomínají totiž hýždě. Vysvětlení je ale více. Název může také odkazovat na prasečí podbradek, anebo na trdlo, speciální paličku na roztloukání koření v hmoždíři.

S ním se pak polévka často i míchala. Říkalo se jí proto trdlouka, což se dalo vtipně zkomolit na prdelovku.

Obyčejně neobyčejná prdelačka. Krvavou polévku milovali už ve Spartě. Foto: ChickSR / CC0 1.0
Obyčejně neobyčejná prdelačka. Krvavou polévku milovali už ve Spartě. Foto: ChickSR / CC0 1.0

Italská acquacotta: Pohádka o polévce z kamene

Kolem sekery na dně hrnce stoupají bubliny. Voda se začíná vařit. Selka zvědava pokukuje na kamna. „Paňmámo, chutná to skvěle, jen ještě trochu zeleniny… a kousek špeku,“ diriguje Honza. Znáte pohádku o sekerkové polévce?

V Itálii mají podobnou, jen je polévka kamenná. A její inspiraci lze najít v acquacottě, polévce z Maremmy, pobřežní oblasti ve středo-západní Itálii, jihozápadním Toskánsku a severozápadním Laziu.

Název znamená v překladu „vařená voda“ a účelem téhle polévky bylo spotřebovat tvrdý chléb.

Přidají se rajčata bez dužiny, celer, mrkev, houby a navrch vejce – výsledkem je hutná a laciná polévka, kterou si dlouhá staletí vaří v lese i doma chudší vrstvy jako uhlíři, drvoštěpové a zemědělci. Šlo o první chod – k druhému bývala pancetta nebo treska. Acquacotta drží v mnoha inovacích na obědovém výsluní dodnes.

Moretum: Co opěvuje Vergilius?

Učíme se o něm ve škole a jeho Aeneis, považovaná za vrcholné dílo, z něj učiní epický idol středověku. Dante Alighieri (1265–1321) ho dokonce povolá coby průvodce ve své Božské komedii.

Ano, myslíme jednoho z nejslavnějších římských básníků Publia Vergilia Marona (70–21 př. n. l.). A právě v jednom z jeho raných děl se dočteme i o moretu.

Ostatně, píše o něm i Lucius Iunius Moderatus Columella (4–70), konkrétně ve spisu De re rustica (O zemědělství). A co že tedy moretum je? Bylinková sýrová pomazánka, kterou si staří Římané s oblibou mažou na chleba.

Skládá se z čerstvého sýra, bylinek, soli, oleje a octa. Fajnšmekři si ji dochucují ještě různými druhy ořechů.

Moretum zní vznešeně, ale žádná věda na něm není. Foto: Tinasol / CC BY-SA 4.0
Moretum zní vznešeně, ale žádná věda na něm není. Foto: Tinasol / CC BY-SA 4.0

Cantal z jižní Francie

Co by si dal Asterix s Obelixem ke svačině – tedy kromě divočáka? Urřitě cantal. Tenhle sýr dostane název podle jihofrancouzského regionu, ze kterého pochází. Místní si na něm pochutnávají již v dobách, kdy se láme letopočet.

Obzvláštní zálibu v něm mají právě Galové. Francie své chutě neopouští – cantal si zamiluje i Ludvík XIV. (1638–1715). Tepelně neupravený sýr je formován do válců o průměru 30 centimetrů. Zraje 3 měsíce. A výsledek?

Pod tlustou tužší šedohnědou kůrkou se skrývá měkce krémová lahůdka. Ovšem pozor, sýr sice lehce seženete i dnes, mnoho lidí však odradí hlinitá vůně. A jaká je chuť? Pokud máte rádi cheddar, nestřelíte s cantalem vedle.

Foto: CC
Související články
Lifestyle
Problém jménem akné: Pomůže klid i lepší skladba jídelníčku
Acne vulgaris (česky trudovitost, případně trudovina), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a vůbec nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až téměř celých 100 procent lidí. Akné je nejběžnější během puberty; obtěžuje více než 85 procent mladistvých a často bohužel přetrvává až do dospělosti. Příčinou […]
Lifestyle
Všechno musí dolů: Striptýz jako rituál, neřest i umění
Lascivní, pružné pohyby těla. Svůdný pohled, mnohoslibný úsměv. Napětí v sále by se dalo krájet, obecenstvo nedočkavě čeká na to, až půvabná tanečnice odloží všechny své svršky. Všechno trvá nekonečně dlouho! Když nakonec dopadne na zem i poslední kousek látky, mezi diváky vypukne bouře nadšení. Tak jako mezi zápasem okresního přeboru a utkáním špičkových týmů […]
Lifestyle
Přežijí extrémy! Globální kolaps? Preppeři jsou připraveni!
Jsou šílení, nebo stojí nohama na zemi o něco pevněji než my ostatní? V kanystrech mají připravenou vodu, v komoře trvanlivé jídlo a cukr, v garáži batoh sbalený na cestu neznámo kam. Někteří mají i podzemní kryt. Tohle jsou preppeři (z anglického prepare – být připraven). Zabývají se přežitím v extrémních podmínkách. Jsou připraveni na […]
Lifestyle
Asketismus jako protipól bezuzdného chování?
Náboženství a víra provázejí lidstvo již od pradávna. Dodržovat pravidla určená církvemi však často není vůbec jednoduché a zkrotit vlastní mysl je zřejmě jedním z nejobtížnějších úkolů… Myšlenka asketismu byla inspirována starověkou řeckou školou stoiků, kteří tvrdili, že bychom měli popírat své nižší smyslové touhy, aby se naše duše mohla osvobodit. Stoikové se učili potlačovat […]
reklama
zajímavosti
Kde najdeme nejstarší město Evropy? Možná v Bulharsku…
Kolosální Athény, které by nás uhranuly již ve 3. tisíciletí před Kristem? Malebný portugalský Lisabon nebo snad krétská Chania? Hledání nejstaršího města Evropy přesunují archeologové úplně jinam – do Bulharska. A i tady má dva favority…     Kdo také louskal s baterkou pod peřinou Eduarda Štorcha (1878–1956), vzpomene si na Osadu Havranů s nádhernými […]
Sůl nad zlato? Kde se bere jedna z nejdůležitějších surovin?
Všichni tu scénu z legendární pohádky známe. Když moudrá princezna Maruška řekne svému otci-králi, že má pro ni cenu jako sůl, rozpoutá to nevídané události, během kterých se ukáže, jak moc je tato komodita důležitá. Je tomu tak ale doopravdy? A jak to vlastně s výrobou soli vypadalo dřív a jak je to dnes? Sůl je tady […]
Protržení přehrady Bílá Desná: Mocný živel proměnil okolí v sutiny
Největší přehradní katastrofa v českých dějinách se odehrála před 107 lety a vyžádala si 65 lidských životů. Ani ne rok po kolaudaci přehrady na řece Bílá Desná v Jizerských horách došlo k jejímu protržení a voda, která se z ní vyvalila do údolí, za sebou zanechala zničené domy a mrtvé. Co se tehdy v okolí […]
Proč je tak těžké zlechtat sám sebe?
Když se někdo dotkne naší kůže, dotkne se zároveň našeho mozku. Oba dva orgány jsou v neustálém dialogu. Mozek, který veškeré informace poskytované kůží přijímá a zpracovává, nevnímá jenom to, co cítí, ale také, jaké by to mělo být. Důvěrný dotek od milence proto vyhodnotí jinak než stejný kontakt od cizího člověka v městské hromadné […]
reklama
lifestyle
Úspěšní a slavní, které vyhodili z práce pro nedostatek talentu
Už od dětství si Walt Disney rád maloval, miloval však i vlaky. Často přikládal ucho ke kolejím a poslouchal, zda se nějaký neblíží. Když se s rodinou přestěhoval do Kansas City, jeho kamarád ho seznámil se světem varieté a filmu. To ho později inspirovalo při návrhu designu Disneylandů, kolem kterých musela vždy vést železnice. Walt Disney […]
Hudebník a herec Mark Wahlberg: Na kontě má několik rasistických ataků
Mark Wahlberg se stal známou tváří filmového průmyslu, ale jeho cesta k úspěchu byla poznamenána temnými událostmi. Jeho rasistické útoky ve mládí ho stále provázejí, ačkoli se od té doby hodně změnil. Mark Wahlberg, známý hudebník a herec, se dostal do problémů kvůli svým rasistickým útokům v mládí. Přestože se od té doby změnil a […]
Světové štěstí: Finsko, Dánsko a Island mají nejšťastnější obyvatelstvo na světě, Česko je na 18. místě!
Štěstí… Co je to štěstí? A dá se vůbec měřit? Už desátým rokem vydává organizace OSN, zabývající se udržitelným životem, Světovou zprávu o štěstí. To není vtip! Podle ní jsou i pro rok 2023 nejšťastnější seveřané. Je to paradox, protože právě v těchto zemích se roky potýkali s vysokým počtem sebevražd. Česko se drží v […]
Známé pověry z ložnice: Klesá s věkem libido?
Na slavného amerického boxera Muhammada Aliho (1942–2016) nesmí ženská ruka něžně sáhnout dlouhých 6 týdnů před důležitým zápasem. Nechce ztrácet nejen energii, ale také koncentraci.   Lhůta je to asi rekordní, ale podobné sebezapření musí předvádět například i tým amerického fotbalu Pittsburgh Steelers před Super Bowlem, kdy má nařízenu sexuální abstinenci. Trenéři se tak snaží […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
epochanacestach.cz
Unikátní expozice: Zbiroh, sídlo templářů
Před deseti lety zámek Zbiroh způsobil senzaci svou expozicí nazvanou Tvář Leonarda da Vinci – Příběh rytířského řádu templářů. Výstava trvala půl roku a většina jejích exponátů na místě zůstala, takže dnes může nová expozice znovu připomenout historii templářského řádu spojenou se zámkem. Výstavě dominuje takzvaná Lukánská deska – autoportrét Leonarda da Vinci, dílo, které
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
panidomu.cz
Přehled druhů těstovin: Kolínka, nebo mašličky?
Nebo máte rádi jiné? Těstovin je tolik, že není snadné všechny vyjmenovat. Vždyť jich prý existuje víc než 300 druhů a ze všech se dají vykouzlit skvělá jídla. Pryč jsou doby, kdy jste v obchodě viděli tak nanejvýš kolínka, nudle a špagety. Teď je výběr tak široký, že je někdy těžké si vybrat. Můžete se rozhodovat
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
iluxus.cz
Perleťová óda na polibek Měsíce v podání Frederique Constant
Hodinky Classics Elegance Luna jsou nejnovějším modelem z značky Frederique Constant. Vůbec poprvé v historii manufaktury navrhla měsíční fázi těchto hodinek dcera jejího vedoucího výzkumu a vývoje. D
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
skutecnepribehy.cz
Mé ztracené dítě se objevilo a změnilo mi život
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Losos plněný špenátem a sýrem
nejsemsama.cz
Losos plněný špenátem a sýrem
Losos je oblíbená a velmi zdravá ryba. S náplní z čerst­vého špenátu a výrazného ovčího sýra je to doslova lahůdka, použít ale samozřejmě můžete i jiný sýr. Potřebujete: ✿ 4 filety z lososa ✿ 200 g baby špenátu ✿ 100 g ovčího sýra ✿ 1 stroužek česneku ✿ pepř, sůl, koření na ryby ✿ olivový olej
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
21stoleti.cz
Plastická chirurgie: Jak změnila život válečným veteránům?
Těžké dělostřelectvo a kulomety způsobují zranění dosud nevídaná. Šrapnely odtrhávají kusy tváře. Jedovaté plyny poškozují tkáně. I „obyčejný“ požár nadělá pořádnou paseku… Zdá se, že osudem znetvořen
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
nasehvezdy.cz
Chystá se Burešová utéct ke konkurenci?
Nedávno herečka ze ZOO Eva Burešová (30) překvapivě ohlásila, že v seriálu končí. Jako důvod uvedla, že se chce více soustředit na hudební kariéru a rodinu. Možná je ale důvod úplně jinde. Do redakc
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
historyplus.cz
Tulou: Stavěli Číňané pevnosti pro 800 lidí?
Život jim ztrpčují nájezdníci, loupežné bandy i rozmary počasí. Proto si lidé z etnické skupiny Hakka začínají ve středověku stavět podivuhodné domy, které je před všemi nástrahami mají ochránit. Byť tyto „pevnosti“ vypadají na první pohled jednoduše, jsou promyšlené do posledního detailu a z hlediska obranyschopnosti se vyrovnají evropským hradům…   První tulou, jak se těmto zvláštním
Unikátní ultra-temná galaxie
epochalnisvet.cz
Unikátní ultra-temná galaxie
V mnohém připomíná Mléčnou dráhu s dostatkem materiálu pro vznik miliard hvězd. Jak se ale zdá, J0613+52 žádné hvězdy nemá. Je osamoceným chuchvalcem prachu a plynu unášeným vesmírem od počátku věků. Tak alespoň galaxie pojmenovaná J0613+52 na první pohled vypadá.   Tým vedený astrofyzičkou Karen O´Neilovou bizarní objekt vzdálený 270 milionů světelných let za pomocí
Moderní rezidence u rovníku
rezidenceonline.cz
Moderní rezidence u rovníku
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
enigmaplus.cz
Záhada smrti mladého krále: Opravdu padl v bitvě?
V roce 1578 se střetla portugalská a arabská vojska v bitvě u marockého Ksár-el-Kebíru. V boji bylo portugalské vojsko takřka celé zničeno. Mezi padlými měl být „údajně“ i portugalský král Sebastián I
Česnekové brambory
tisicereceptu.cz
Česnekové brambory
Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu. Potřebujete 1,5 kg brambor 1 lžíci olivového oleje 50 g másla 2–3 stroužky česn