Na první pohled nejde o nijak vizuálně atraktivní rostlinku. To, že by v soutěži krásy propadla, je ale těm, kterým její oddenky pomohly při nevolnostech, nachlazení či zažívacích potížích, celkem fuk.
Zázvor je skvělou přírodní medicínou, jen se to s ním nesmí přehnat.
Do zbytku světa se rozšíří z Asie, konkrétně z té jihovýchodní. Podle zápisků jeho učedníků si ho ke každému jídlu dává třeba čínský filozof Konfucius (asi 551–479 př. n. l.).
Do starověkého Říma je dovážen jako součást velmi drahých bylinných léků, které si mohou dovolit jen ti opravdu bohatí. Velké oblibě se těší ve středověké Evropě, kde je v několika zemích součástí oficiálních lékopisů.
V Anglii stojí ve 14. století libra (necelého půl kila) zázvoru stejně jako ovce.
Zdroj síly lásky
A co teprve, když vyjde najevo, že kromě léčitelství jde v různých formách použít i v kuchyni. Asiaté po něm sahají při přípravě masa a ryb. V čerstvé i sušené verzi ozvláštňuje čaj, a dokonce i kávu.
V Evropě, hlavně v Anglii, frčí zázvorové pivo, dělají se z něj sušenky i perník. A co víc, kromě jiných vlastností jsou mu (jako všem bylinkám, koření, ovoci a zelenině, které prokrvují) připisovány i afrodiziakální účinky.
Už ve starověku je považován za zdroj síly lásky, v některých zemích arabského světa je dokonce přidáván do veterinárních léků s cílem zvýšit plodnost zvířat.
Budovatel imunity
Přes to všechno posiluje jeho křivku oblíbenosti hlavně pověst pomocníka při budování imunity a léčbě nejrůznějších zdravotních obtíží.
Mezi jeho přednosti je většinou řazen příznivý vliv na kardiovaskulární systém, pomoc při nevolnostech, nemocech z nachlazení či zažívacích potížích.
Často si také můžete přečíst, že zázvor snižuje hladinu cholesterolu a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami, podporuje regulaci krevního cukru, stejně jako energii, celkovou vitalitu, paměť a duševní pohodu.
V žaludku i nervovém systému
Chemické složky, obsažené v zázvoru (těkavé oleje, fenolové sloučeniny – gingerol a šagoj), přednostně účinkují v žaludku a ve střevech, podle vědců ale při ulevování od bolesti mohou působit také v mozku a nervovém systému.
Gingerol, chuťově ostrá a štiplavá přírodní látka, likviduje v těle patogeny a posiluje imunitní systém. Ale pozor, ne všichni odborníci jsou s názorem, že zázvor je všestranný kouzelník, který by neměl chybět v žádné domácnosti, za jedno.
Pozor při užívání léků
Neexistuje například jasný důkaz, že pomáhá zmírňovat nevolnost a zvracení v důsledku chemoterapie či těhotenství, nebo, že je prevencí některých druhů rakoviny, jak je mu občas připisováno.
Stejně tak není prokázáno, že účinkuje proti bolestem během menstruace nebo osteoartróze. Při neopatrném užívání může navíc nadělat víc škody než užitku. A to hlavně v momentě, kdy je kombinován s léky. Zázvor totiž patří mezi takzvané inhibitory enzymů.
Enzymy pomáhají v přeměně a vyloučení léčiv z organismu. Pokud tedy nějaká potravina inhibuje – zpomaluje enzymy, může to vést k zadržení léčiv v těle.
Lék se vylučuje zpomaleně, kumuluje se a zvyšuje se nejenom jeho léčebný, ale i nežádoucí účinek, a to až do nebezpečné toxicity.
Všeho s mírou
I proto bychom se při užívání zázvoru měli řídit pravidlem všeho s mírou. V sušené formě by denní dávka neměla přesáhnout 1 gram, čerstvého zázvoru si dospělý člověk za stejný časový úsek může dopřát maximálně 4 gramy. V případě jejich překročení hrozí průjmy, bolesti břicha nebo pálení žáhy.